کد خبر: 4232002
تاریخ انتشار : ۲۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۰
خطیب جمعه تهران:

اسارت فرصت و تهدید توأمان بود

حجت‌الاسلام والمسلمین ابوترابی‌فرد با بیان اینکه اسارت، فرصت و تهدید توامان بود، گفت: اولین ویژگی خیل عظیم آزادگان، این بود که از تمام ظرفیت عقلانی و عملی خود و فرصت و تهدید اسارت استفاده کردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسن ابوترابی‌فرد، خطیب جمعه تهران

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمدحسن ابوترابی‌فرد، خطیب جمعه تهران در خطبه اول نماز جمعه 26 مردادماه که در مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد، با دعوت خویشتن و نمازگزاران به در پیش گرفتن تقوای الهی، اظهار کرد: امیدوارم با آراستگی به مدارج عالی اخلاقی و فضائل انسانی، مبانی روشن، مستحکم عقلانی، برهانی اعتقادی و آراستگی به عمل صالح در مسیر تقوا که تضمین کننده سعادت انسان و جامعه بشری است، گام برداریم.

وی با اشاره به 26 مرداد، روزی که به نام زیبای الهام‌بخش افتخارآفرین آزادگان مزین است، افزود: این روز به راستی روز آزادگی و سرافرازی برای ملت بزرگ ایران و فرزندان سلحشوری است که شش ماه تا 10 سال در سلولها، اردوگاهها و آسایشگاههای پرشکنجه نیروهای بعثی صدام از همه ارزشها و کمالات و سجایای انسانی، اسلامی و انقلابی دفاع کردند.

خطیب جمعه تهران ادامه داد: آزادگان عزیز، این ارزشها را در برابر جامعه بشری عینیت بخشیدن و با ورود پیروزمندانه خود به ایران اسلامی، زیباییترین صحنه نشاط و سرور و افتخار را خلق کردند. اگر بگوییم روزهای ورود آزادگان پر افتخار از پرشورترین، امیدآفرینترین روزهای تاریخ انقلاب است، سخن گزافی نگفتهایم.

ابوترابی‌فرد اظهار کرد: بحث اسارت آن هم در دستان دژخیمی که دستان ناپاک او به خون هزاران برادر و خواهر عراقی آلوده است، کردستان عراق را بمباران شیمیایی کرده است و جنایات او، روی جنایتکاران بزرگ تاریخ را سفید نموده است، آن هم در سالهای طولانی، بسیار مقوله مهمی است.

وی افزود: بدون تردید از نظر عقلانی، علمی و با نگاه جامعه‌شناسانه باید در همان روزها و ماههای نخست اسارت، اسرای عزیز ایرانی، سرکوب شوند و پایداری و استقامتشان در هم شکسته شود و صفوف آنان پراکنده گردد و نهایتا برای ایران و انقلاب، پیامی افتخارآفرین نداشته باشند. دشمن از تمام ظرفیت خود استفاده میکرد تا اسرای عزیز ما را در برابر تریبونهای خود حاضر کند. اولا دفاع مقدس را محکوم کند و ثانیا ایران را آغازکننده جنگ معرفی کنند و ثالثا از حضور خویش در میدان نبرد اظهار پشیمانی کنند.

امام جمعه موقت تهران با تاکید بر اینکه دشمن از تمام ابزارهای ممکن، شکنجه‌ها، تهدیدات، جنگ روانی برای رسیدن به این هدف نامشروع و شیطانی استفاده کردند، تصریح کرد: اما در مقابل، حادثهای رخ داد که نیروهای عراقی و نمایندگان صلیب سرخ جهانی را در حیرت فرو برد. آزادگان به جمع متشکل، منسجم، هماهنگ و به هم پیوسته و در هم تنیده مبدل شدند و به بالاترین سطوح وحدت و انسجام رسیدند. ثانیا آزادگان بر همه ارزشهای متعالی اسلام پافشاری کردند و بر ایستادگی بر اصول قطعی قرآن و سنت نیز زیباترین وحدت و انسجام را به نمایش گذاشتند. ثالثا، بر اصول و ارزشهای انقلاب اسلامی وفادار ماندهاند و آن اصول را تکرار کردند و بر آن در اسارتگاه در بالاترین سطح ممکن، پافشاری کردند. رابعا به عنوان ستون کلیدی جنگ و پشتوانه قدرتمند سلحشوران دفاع مقدس در سنگر اسارت مقاوم ایستادن.

وی گفت: در نهایتا اسرا، پیوند ناگسستنی خود را با امت اسلام و ملت فلسطین برای رویارویی با رژیم صهیونیستی و پاکسازی سرزمینهای اشغال شده اعلام کردند. این جریان قدرتمند و افتخارآفرین، چگونه شکل گرفت؟ به معنای واقعی کلمه، خواهران، برادران، جوانان عزیز و افرادی که در میدان هشت سال دفاع مقدس حضور عینی نداشتند و برگهای زرین آن را دقیق مطالعه نکرده‌اند، بدانند این رویداد تفسیر روشن از «إِنَّ الَّذينَ قالوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ استَقاموا» بود.

ابوترابی‌فرد با بیان اینکه اسارت هم فرصت بود و هم تهدید، گفت: اولین ویژگی خیل عظیم آزادگان، این بود که از تمام ظرفیت عقلانی و عملی خود و فرصت و تهدید اسارت استفاده کردند. اسرا از تمام ظرفیت اسارت برای تبدیل این تهدید به فرصت استفاده کردند. شما در اردوگاههای ایرانی در عراق نه افسردگی مشاهده میکنید و نه ناهنجاریهای اخلاقی را میبینید و نه یأس و ناامیدی حاکم است بلکه این اردوگاه دنیایی از نشاط، شور و امید و حرکت بوده است. 

وی با تأکید بر اینکه اسرا از تمام لحظات اسارت استفاده میکردند، افزود: برنامهریزی دقیق در اسارت یک دولت مخفی شکل میگیرد با رهبری سید آزادگان و حضور مؤثر و تعیین کننده روحانیون آزاده و فداکار و مجاهد و چهرههای هوشمند، عالم، پرتوان، انقلابی و خدوم در اسارتگاه. اولا راهبردی را تعریف میکنند که مهمترین اصل حفظ سلامت آزادگان است. این سلامت شامل، سلامت روحی، عقیده و در حوزه باورهای انقلابی و ارزشی است و ثانیا سلامت جسم حائز اهمیت است. این راهبرد مهم تعریف میشود و نخبگان اسارت بر آن اجماع میکنند و این نظریه به بدنه اسارتگاه انتقال پیدا میکند و جامعه اسرا این تفکر انقلابی برخاسته از اصول را میپذیرد و برای تحقق این مهم برنامهریزی میشود. شبها بیدار میمانند و روزها گفتوگو و اقناع‌سازی انجام میشود با این اقناع عمومی راه برای تحقق این هدف هموار میشود.

خطیب جمعه تهران به خاطرهای از مقام معظم رهبری از سید آزادگان اشاره کرد و ادامه داد: منشا احترام ویژه یکی از سربازان عراقی ارودگاههای عراقی به شما چیست؟ در اردودگاه الانوار، روزهای سخت و جانکاه اسارات بود. فرمانده اردوگاه من را احضار کرد و گفت ابوترابی خواسته شما چیست؟ به او عرض کردم دو خواسته داریم؛ خواسته اول سلامت روح و جسم و جان و عقیده برادران همبند و خواسته دوم ما سلامت شماست. رنگ از چهره مأمور عراقی پریده بود و گفت: راست میگویید. گفتم بله ما میخواهیم شما با کمترین فشار و در صراطی که بر رضای خدا نزدیک باشد این اردوگاه را اداره کنید. این فرمانده دستش را جلو آورد و گفت با هم و دست در دست هم این مسیر را طی میکنیم.

ابوترابی‌فرد سپس به قرائت جملهای از سید آزادگان پرداخت و گفت: وقتی میخواستند ایشان را از یکی از اردوگاهها جابه جا کنند در سخنرانی با آزادگان عزیز که بسیار پرشور بود، خدمت آزادگان عرض میکند «خدا همه شما را به سلامت نگه دارد، حرمت بزرگترها را همانطور که در خانه حفظ میکردید اینجا به مراتب بیشتر باید حفظ شود. آقایان عراقی که در این مدت در خدمتشان بودیم، جدا از حق نباید گذشت که با حسن اخلاقی که شما نشان دادید، متقابلا آنها نیز خوب عمل کردند. حسن اخلاق شما رفتار آنها را تغییر داد. سعی بفرمایید این روابط تقویت شود». 

وی فزود:  نگاه سید آزادگان بر دو رکن استوار بود که اولین آن خدمت به آزادگان عزیز. سید آزادگان، در خدمت آنان با ایثار تا مرز شهادت تلاش کرد.  سید اسرا در جای دیگر فرمودهاند: «در رابطه با برادران عزیز ایرانی در بند و برادران مسلمان عراقی آنچه که در توان داریم، خدمت کنیم» بنابراین روح ایشان، روح خدمت است برای یک برادر اسیر، برای خلق یک حماسه بزرگ و برای خدمت به برادران اسیر عراقی برای نزدیک شدن به انقلاب و ارزشهای انقلاب و اسلام است.

امام جمعه موقت تهران خطبه نخست را با اشاره به بیانی از رهبر معظم انقلاب که «آزادگان الماسهای درخشانی هستند که در این تنگنای اسارت در این جایگاه فاخر انسانی و انقلابی قرار گرفتند»، پایان داد. 

بنابراین گزارش؛ حجت‌الاسلام والمسلین ابوترابی‌فرد در خطبه دوم نماز جمعه تهران، ضمن توصیه به رعایت تقوای الهی و با عنایت به درخشش ورزشکاران ایرانی در المپیک پاریس، گفت: اولا کاروان ایران با حضور ۴۰ ورزشکار و کسب ۱۲ مدال در جایگاه نخست کشور‌ها از جهت نسبت کسب مدال به تعداد ورزشکار قرار گرفت. دوم مدال‌آوران کشور در جهان اسلام در حوزه جنوب غربی آسیا و شمال آفریقا درخشیدند و ایران بالاتر از کشور‌هایی مانند آرژانتین، سوئیس، ترکیه و پرتغال قرار گرفت. سوم هر چند مدال‌های رنگارنگ ایران در این مسابقات دستاورد برنامه‌ریزی و مدیریت تحسین برانگیز فدراسیون‌های کشتی، تکواندو و مربیان عالم و پرانگیزه آنهاست، لیکن با تلاش کمیته المپیک و دیگر فدراسیون‌ها، ورزشکاران بلند پرواز ایران در سایر رشته‌ها، چون سنگ‌نوردی، شمسیربازی و سایر به جایگاهی فاخر دست یافتند و منزلت ایران را برای دستیابی به مدال بالاتر به نمایش گذاشتند.

وی افزود: چهارم درخشش بانوان ورزشکار ایران و راهیابی نخستین بانوی میهن به فینال این رقابت‌ها برگ زرینی به دفتر افتخارات دختران این سرزمین افزود و پیوند جوانان پرانگیزه ایرانی را با ارزش‌های والای اسلامی و ایرانی در معرض نگاه جهانیان قرار داد. این بانوان نمادی از توانایی‌ها در حوزه‌های ورزشی، اعتقادی و اخلاقی در برابر نگاه و دنیایی که با این ارزش‌ها فاصله دارد بودند؛ لذا با سپاس و تقدیر از تمامی مدیران، مربیان و سایر دست‌اندرکاران این کار بزرگ با توجه به جایگاه ورزش قهرمانی در خلق امید، نشاط، افزایش سرمایه اجتماعی و تحکیم همبستگی ملی و ارتقای جایگاه ایران در جامعه جهانی از دولت چهاردهم و شخص رئیس جمهور انتظار می‌رود با سرمایه گذاری، حمایت و پشتیبانی لازم از تمام ظرفیت کشور برای قرار گرفتن ایران در جایگاه یکی از ۱۰ کشور نخست المپیک ۲۰۲۸ استفاده کند.

خطیب جمعه تهران سپس به ارائه فهرست پیشنهادی دولت چهاردهم رئیس جمهوری به مجلس شورای اسلامی در روز یکشنبه، ۲۱ مردادماه اشاره کرد و ادامه داد: گمانه‌زنی‌ها حکایت از آن دارد که نمایندگان مجلس با الهام از ارزش‌های اسلامی و اخلاقی و رهنمود‌های رهبری معظم در چارچوب وظایف قانونی خویش از ظرفیت نهاد قانون‌گذاری برای شکل‌گیری و استقرار دولتی کارآمد، پرانگیزه، عالم و متعهد به ارزش‌های اسلامی و انقلاب استفاده خواهند کرد.

ابوترابی‌فرد با تأکید بر اینکه دولت محصول کار مشترک مجلس و رئیس جمهور است، اظهار کرد: پرهیز از شتاب‌زدگی، رفتار‌ها و سخنان هیجانی، مذاکره، گفت‌وگو و تصمیم‌سازی براساس منافع ملی و مصالح عالیه نظام و اهتمام جدی به ارتقای سطح تعامل و هماهنگی مجلس و دولت، ستون‌های مجلس در تراز را استحکام می‌بخشد و ما نیازمند چنین مجلس مقتدر و هوشمندی هستیم.

وی افزود: دوستان تقنینی کشور در جایگاه شاقول و فانوس برای نقشه راه دستگاه اجرایی کشور قرار خواهند گرفت. جریانات سیاسی، صاحب‌نظران، اصحاب رسانه با احترام به نگاه رئیس جمهور محترم، در تشکیل دولت وفاق ملی با پرهیز از هر سخن مخرب، با نقد منصفانه خود با ادبیاتی سازنده دولت را در انجام شایسته رسالت سنگینی که برعهده دارد، یاری کنند.

امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: بدون تردید گام برداشتن در راه سخت دشوار اصلاح شاخص‌های کلان اقتصادی و عبور از چالش‌های موجود دستاورد وفاق و اجماع خبرگان سیاسی، اقتصادی و عزم و اراده استوار دولت و مجلس بر اجرایی و عملیاتی کردن سیاست‌های کلی نظام به عنوان میثاق ملی است و این مهم باید در صدر وظایف قوا قرار گیرد.

وی گفت: تحقق این مهم که ریاست جمهوری بار‌ها بر آن تاکید کردند، مرهون تغییر نگاه مدیران ارشد و میانی و برنامه جامعی ناظر به اصول ذیل است؛ رئیس جمهور محترم بار‌ها گفته‌اند که باید سیاست‌های کلی در دستور کار همه مدیران قرار گیرد، اما با این اراده، این مهم محقق نمی‌شود در کنار این خواستن نیازمند ظرفیت‌هایی هستیم که باید به آن توجه کرد.

ابوترابی‌فرد بیان کرد: اصلاح نظام اداری از مهمترین اصولی است که باید به آن پرداخت و خوشبختانه نامزد‌های محترم ریاست جمهوری در مباحث کارشناسی خود بر آن تاکید داشتند. ضعف و ناتوانی نظام اداری در اجرای سیاست‌های کلی و اهداف برنامه توسعه کشور از اساسی‌ترین موانع در اجرایی کردن این سیاست‌هاست.

وی با تأکید بر اینکه چشم‌انداز تدوین می‌شود، رهبری ابلاغ می‌کند، سیاست‌ها تصویب می‌شود و برنامه می‌نویسیم، افزود: رئیس جمهور محترم از عزم و ارداه سیاسی برای تحقق این مهم سخن می‌گوید، اما ماشینی که باید ما را به مقصد برساند، نظام اداری است. این نظام پرهزینه و ناکارآمد است و از توانایی لازم برای اجرای سیاست‌های کلی برخوردار نیست. نظام استخدام و پرداخت متناسب با وظایف حاکمیتی و دولت در تراز نیست. منابعی که مصرف می‌شود عموما با نتایج سازگاری ندارد. هزینه می‌شود، اما نتیجه مطلوب به‌دست نمی‌آید؛ بنابراین به دلیل فقدان مکتب فکری منسجم و مبتنی بر اجماع نظر کلان نخبگان، سیاست‌های کلی و برنامه‌های اصلاح نظام اداری به نتیجه مطلوب نرسیده است.

خطیب جمعه تهران ادامه داد: نیازمند نظام اداری عدالت محور، چابک، متناسب با وظایف حاکمیتی، روزآمد، دانش بنیان، کل نگر و هوشمند که نماد شایسته سالاری بوده، هستیم. مردم وقتی به اداره‌ای مراجعه می‌کنند از کاریایی و شایسته سالاری آن لذت ببرند و این موضوع زمینه افزایش اعتماد عمومی و رضایت مردم شود که این موضوع مهمترین پیش نیاز برای اجرای سیاست‌های کلی و برنامه‌های توسعه است. امیدواریم دولت و مجلس بر این مهم متمرکز شود.

ابوترابی‌فرد با اشاره به ضرورت تمرکززدایی و توزیع قدرت، اظهار کرد: استانداران باید در تراز انقلاب اسلامی انتخاب شوند و نه با نگاه به گرایش‌های سیاسی. افزایش اختیارات استانداران و فراهم آوردن مشارکت بالاتر شهروندان در اداره کشور، ضروری است.

وی افزود: یک مدیر باید پیوسته به این مهم فکر کند که چه هزینه‌ها و کار‌های غیر ضروری است و باید حذف شود. این مطالبه رئیس جمهور از مدیران ارشد باید باشد؛ اینکه چه هزینه‌هایی غیر ضروری است، چه میزان نهاد‌ها هستند که وظایف موازی انجام می‌دهند، چرا حذف و اصلاح نمی‌شوند؟ اینها بار سنگین هزینه‌های جاری کشور و پایه تورم و بار سنگینی بر شانه‌های ملت ایران است.

امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: در نهایت مهم‌ترین و اساسی‌ترین اقدام به منظور تحول در نظام اداری و ارتقای کارآیی نظام و اجرای سیاست‌های کلی، انتخاب مدیران ارشد و میانی است که از بن دندان به تحول باور داشته باشند و با برخورداری از انگیزه، اراده راسخ، دانش، تجربه، سلامت، دیانت، امانت و با استفاده از مجامع علمی و دانشگاهی، صاحب نظران فهیم و دلسوز، نقشه راه خود را تعریف کرده و با زمانبندی جدید و حمایت قوای سه گانه و ملت عزیز در این راه افتخار آفرین گام‌های اصولی بردارند.

ابوترابی‌فرد در پایان خطبه دوم با اشاره به مسائل غزه و جنایات رژیم صهیونیستی، گفت: رژیم صهیونیستی بار‌ها و بار‌ها در رویارویی با طرح‌های هوشمندانه جمهوری اسلامی ایران، شکست خورد و نقشه‌های آنان برای تغییر معادلات منطقه ناکام مانده است. ایران به گواهی تاریخ نشان داده است که با تحمیل شرایط امنیتی سخت به تل آویو هیچ تحرک ایذایی آنها را بی‌پاسخ نگذاشته است. وعده مجازات سخت از زبان رهبر معظم انقلاب یادآور وعده صادقی است که چند ماه پیش صهیونیست‌ها را به التماس وادار کرد که با وساطت برخی کشور‌ها، این پیام را به تهران منتقل کند که انتقام ایران سخت نباشد، اما تل آویو بهتر از هر دولتی می‌داند از وقوع انتقام سخت ناگریز است، اما زمین و زمان این تنبیه پشیمان کننده را تهران تعیین می‌کند.

انتهای پیام
captcha