حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحیمقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با ایکنا، درباره نقش اعطای تسهیلات قرضالحسنه در حوزه اشتغالزایی و رفع محرومیت گفت: تسهیلات قرضالحسنه به خاطر عدم برخورداری از ربا و سود، هم قدرت خرید وامگیرنده را افزایش میدهد و از سوی دیگر برای طبقات محروم و کمبرخوردار جذابیت دارد. امروز اگر به دنبال رفع محرومیت و حمایت از اشتغال طبقات ضعیف هستیم باید میزان تسهیلات قرضالحسنه را افزایش داد.
وی با بیان اینکه بسیاری از طبقات محروم به خاطر قدرت خرید پایین توانایی خرید کالا و یا خدمات را ندارند، اظهار کرد: دریافت وامهای متعارف برای اقشار محروم بهصرفه نیست چون با بهره همراه هستند و از سوی دیگر فرآیند دریافت آن بسیار پیچیده و خستهکننده است و به همین دلیل وامهای قرضالحسنه کارگشاتر از وامهای متعارف به حساب میآیند.
عضو مجمع تشخیص مصحلت نظام ادامه داد: تسهیلات قرضالحسنه در حوزه اشتغالزایی اثربخش هستند. اگر تأمین مالی واحدهای تولیدی - البته منظور من واحدهایی است که خرد و کوچک بوده و مشاغل خانگی را پوشش میدهند – به صورت قرضالحسنه انجام شود علاوه بر اینکه اشتغالزایی ایجاد میکند، تولید را هم رونق میدهد. به باور من با ایجاد مشاغل خانگی و حمایت از مشاغل خرد میتوان محرومیت را از بین برد و یا آن را کاهش داد. تأمین مالی قرضالحسنه مناسبترین شیوه در زمینه اشتغالزایی است.
مصباحیمقدم با بیان اینکه منابع قرضالحسنه به منابع بلاعوض یا بدون منافع معروف هستند، گفت: حمایت از جریان تولید و اشتغال و تجارت یکی از توصیههای مهم مقام معظم رهبری است و از آنجا که بسیاری از مشاغل خرد و خانگی با تسهیلات اندک مانند 300 یا 400 میلیون تومان قابلیت راهاندازی دارند، از طریق تسهیلات قرضالحسنه میتوان این نیاز را برآورده ساخت.
وی درباره ضرورت توجه به مقوله ازدواج در کشور اظهار کرد: یکی از دلایل مؤثر در کاهش آمار ازدواج، بالا بودن هزینه ازدواج و کافی نبودن قدرت خرید زوجین است. به باور من با افزایش مبلغ تسهیلات قرضالحسنه ازدواج میتوان به افزایش آمار ازدواج در کشور کمک کرد. مبلغ وام ازدواج باید بهگونهای باشد که فرآیند تشکیل خانواده را تسریع و تسهیل کند البته اکنون هم این مبلغ افزایش چشمگیری داشته ولی به هر حال در بعضی جهات جوابگوی تورم نیست. وقتی وام ازدواج افزایش یابد امید و اعتماد به نفس جوانان در تشکیل خانواده هم افزایش پیدا میکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از این گفتوگو به عدم توانایی برخی دانشجویان از ادامه تحصیل اشاره و تأکید کرد: نباید اجازه داد یک دانشجو به خاطر عدم برخورداری از توان مالی از تحصیل انصراف دهد. دامنه پرداخت تسهیلات قرضالحسنه باید چندبعدی باشد یعنی نباید تنها به ازدواج و اشتغال آن را محدود کرد بلکه در حوزه تحصیل میبایست میزان این وامها افزایش کند و بازپرداختش طوری باشد که دانشجو بعد از فارغالتحصیلی اقساط آن را بپردازد.
مصباحیمقدم در پایان بر ضرورت توسعه بانکهای قرضالحسنه در کشور اشاره کرد و گفت: نباید تعداد بانکهای قرضالحسنه را تنها محدود به دو بانک کرد؛ هرچقدر تعداد این بانکها گسترش پیدا کند هم مردم نفع میبرند و هم اینکه به تحقق بانکداری اسلامی در کشور میانجامد.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام