به گزارش ایکنا؛ دانشنامه اینترنتی امام رضا(ع) با برخورداری از ۵۷۷ مطلب شامل گزیده کتاب، پرسش و پاسخ، چکیده پایاننامه، مجلات و مقالات در قالب ۱۶ موضوع به منظور استفاده کاربران از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی «نور» ارائه شده است.
معرفی شناسنامه، فضایل و کرامات، زندگانی و دوره امامت، سیره عبادی، سیره سیاسی، شهادت، آموزهها و آثار، برکات حضور امام رضا(ع) در ایران، امام رضا(ع) در آینه هنر و ادب، امام رضا(ع) از منظر دیگران و امام رضا(ع) در اینترنت و رسانه از نمایههای اصلی دانشنامه امام رضا(ع) است.
حضور امامزادگان در ایران، گسترش تشیع در ایران، تأسیس حوزه علمیه خراسان و علمای خراسان در بخش «برکات حضور امام رضا(ع) در ایران» بررسی شده است. در توضیحات این بخش آمده است؛ ورود امام رضا(ع) به خراسان، حرکت گروهی سادات و شیعیان را به ایران در پی داشت. علویان از موقعیت به وجود آمده برای امام رضا(ع) در حکومت مأمون استفاده کردند و به صورت گروهی راهی ایران شدند. آنان به شوق دیدار با امام رضا(ع) از مدینه به سوی مرو میرفتند که در میانه راه شمار زیادی از علاقهمندان امام رضا(ع) نیز به آنان میپیوستند. شمار این گروه وقتی به دروازه شیراز نزدیک میشد، به چند هزار نفر میرسید.
مأمون که از فروپاشی حکومتش میترسید، به حاکم فارس دستور داد از ورود آنان جلوگیری کند. رهبری کاروان با احمد بن موسی (ع)، شاهچراغ و محمد بن موسی (ع) بود. آنان پس از درگیری با لشکر فارس، به یاران خود دستور دادند، لباس مبدل بپوشند و در اطراف پراکنده شوند تا از گزند حکومت مأمون در امان باشند. به همین دلیل گفته میشود بیشتر امامزادگانی که در شهرهای گوناگون ایران مدفون شدهاند، جزء همان قافله هستند. مردم ایران، چون به سادات و آل رسول عشق میورزیدند، به این گروه پناه دادند و آنان را یاری کردند. حضور آنان در میان عاشقان اهل بیت پیامبر (پیروان شیعه سیاسی) به گسترش تشیع انجامید.
در این میان، حضور علی بن محمدباقر(ع) را نباید نادیده گرفت که پس از ورود امام رضا(ع) به ایران، برای ارشاد مردم به منطقه فین کاشان آمده بود. همین مسئله دلیل آن است که در آن زمان، مردم این منطقه هوادار خاندان رسالت بودهاند. در تواریخ آمده است که ۶ هزار نفر از مردم کاشان و حومه به استقبال این امامزاده بزرگوار رفتند. همچنین با استقرار ایشان در آنجا، مردم قم و کاشان و روستاهای اطراف در نماز جمعه ایشان شرکت میکردند. این موقعیت ممتاز علیبنمحمد سبب شد، حکومت وقت، دستور قتل ایشان را صادر کند. امروزه شیعیان، مراسم قالیشویان را در جمعه دوم مهرماه هر سال، به یاد ایام شهادت آن بزرگوار برگزار میکنند.»
یکی از بخشهای جالب، امام رضا(ع) در اینترنت و رسانه است که معرفی لوح فشرده «فروغ ولایت»، پخش ۲۴ ساعته برنامههای شبکههای تلویزیون اینترنتی امام رضا(ع)، پایگاههای اهل بیت (ع) در اینترنت، امام رضا(ع) در آیینه مطبوعات و امام رضا(ع) در فرهنگ کوثر از جمله عناوین بخشهای معرفی شده است.
آنچه در این دانشنامه نیازمند توجه است، به روزرسانی برخی از بخشهای آن از جمله کتابشناسی رضوی است. با توجه به اینکه کتابهای متعددی درباره امام رضا(ع) منتشر شده است، لازم است آثار جدید به این فهرست اضافه شود.
علاقهمندان میتوانند دانشنامه امام رضا(ع) را اینجا مطالعه کنند.
انتهای پیام