نقطه آغازین هر انسان از دوره جنینی او آغاز میشود و اگر این دوران اصولی سپری شود در دوره کودکی، نوجوانی و بزرگسالی از سلامت بیشتری برخوردار خواهد بود و جامعه نیز شهروندان سالمتری خواهد داشت.
بنابراین دوران بارداری مهمترین زمان زندگی مادر و جنین در طول حیاتشان است که اعمال، رفتار و تغذیه مادر در این دوره مهم، هم برای خود او و هم برای جنین بسیار تأثیرگذار است. این دوره بهقدری مهم است که حتی پیش از آغاز بارداری هم نیازمند مقدمات ویژهای است که باید نسبت به آن توجه کرد تا این دوران با آرامش و بدون خطر طی شود.
ایکنا برای توجه به موضوع مهم بارداری در گفتوگو با فاطمه گلشاهی، متخصص زنان و فلوشیپ طب مادر و جنین، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در چند قسمت به نکات مهم پزشکی و تغذیهای پیش از بارداری، حین بارداری و پس از بارداری پرداخته است که در ادامه قسمت دوم با موضوع «نکات پیش از بارداری» را میخوانید.
شرایط ایدهآل این است که بارداری به صورت خواسته و با آگاهی صورت گیرد؛ زیرا اگر مادری با آگاهی و خواسته باردار شود مسلماً از چند ماه قبل مطالعه میکند و مراجعات خود به پزشک را انجام میدهد و مراقب است که از داروها و موادی که مضر هستند کاملاً دور بماند.
خانمی که میخواهد باردار شود باید از قبل به پزشک مراجعه کند تا وضعیت بدنی او با انجام آزمایشهای لازم بررسی شود و در صورتی که دچار کمخونی، کمبود ویتامین D، مشکل تیروئید و به طور کلی اختلالات آزمایشگاهی باشد اصلاح شود.
تحقیقات علمی ثابت کرده است که همه خانمها حتماً باید یک ماه قبل از آغاز بارداری قرص «فولیک اسید» مصرف کنند. مصرف این قرص فارغ از وضعیت تغذیه افراد است؛ یعنی تفاوتی ندارد که فرد در یک وضعیت تغذیهای بسیار نامناسب باشد یا برعکس، فرد گیاهخوار باشد یا روزانه میزان بالایی از گوشت را مصرف میکند. به طور کلی تمام افراد باید از حدود سه ماه قبل و اگر ممکن نبود یک ماه پیش از آغاز بارداری قرص «فولیک اسید» مصرف کنند.
توصیه جهانی برای مصرف «فولیک اسید» بین 0.4 تا 0.8 میلیگرم است اما در کشور ما قرصهای یک میلیگرم و پنج میلیگرم وجود دارد و به طور معمول به تمام خانمهای باردار قرص یک میلیگرم تجویز میشود که از سه ماه قبل از بارداری این قرص را مصرف کنند و بعد باردار شوند. مصرف قرص «فولیک اسید» شرایط بانوان را برای بارداری ایدهآل میکند و احتمال بارداری را افزایش میدهد.
اختلالات دیگری مانند چربی خون مادر باید قبل از اقدام به بارداری بررسی و کنترل کرد؛ زیرا با توجه به اینکه در دوران بارداری اجازه استفاده از داروهای پایین آورنده چربی خون به دلیل خطرناک بودن برای جنین وجود ندارد باید قبل از بارداری چربی خون مادر کنترل شود و در این دوره درمان توصیه میشود که از بارداری جلوگیری شود.
اگر مادر قند خون و فشارخون داشته باشد باید این موارد هم کنترل شود و استرسهای روحی و روانی را برای مادر کاهش دهیم. اگر فردی در شرایط عادی سیگار یا الکل مصرف میکند حتماً باید قبل از بارداری این موارد را کنار بگذارد. بعد از اصلاح مواردی که ذکر شد پزشک اجازه بارداری میدهد.
انتهای پیام