کد خبر: 4246236
تاریخ انتشار : ۱۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۹
محمدباقر قالیباف:

انقلاب اسلامی به دنبال پیشبرد دین و دنیای مردم با کمک جامعه است

رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش سراسری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه اولویت این نهاد مسکن‌سازی برای محروم‌ترین اقشار جامعه است، گفت: در انقلاب اسلامی محکم این حرف را می‌زنیم که دین و دنیای مردم را باید در جامعه با کمک خود مردم پیش برد و هر کدام بدون دیگری جزء اهداف انقلاب اسلامی نبوده و نیست.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی

به گزارش ایکنا، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش سراسری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که صبح امروز، دوشنبه 14 آبان‌ماه برگزار شد، با عرض خدا قوت به عزیزان و مجاهدان عرصه خدمت، جهاد و مسکن‌سازی، گفت: اولویت شما مسکن‌سازی برای محروم‌ترین اقشار جامعه است. بنیاد مسکن، نهادی انقلابی و از اولین نهادهای انقلابی تأسیس شده بعد از برپایی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.

وی افزود: انقلاب اسلامی در یک نگاه کلی برخاسته از مکتب الهی، قرآن کریم، فرهنگ اهل‌بیت(ع) و آیات و روایات است و در این انقلاب طبیعتاً برای ما مسائل مادی در خدمت مسائل معنوی است و در آن هیچ شکی نیست. مسائل مادی نیز در حوزه مسائل معنوی بسیار مؤثر است. به همین جهت در انقلاب اسلامی محکم این حرف را می‌زنیم که هم دین مردم و هم دنیای مردم را باید در جامعه با کمک خود مردم پیش برد. هر کدام بدون دیگری جزء اهداف انقلاب اسلامی نبوده و نیست و باید به این توجه کنیم. 

رئیس قوه مقننه تصریح کرد: طبیعتاً در این حوزه مادی باید به کرامت انسان‌ها، عدالت و حقوق مردم در ابعاد مختلف نیز توجه کنیم. اینها از اهداف انقلاب و از وظایف ما است و این کار را باید با حکمرانی درست، مدیریت صحیح، اقتدار، برنامه و اقدام خلاقانه پیش ببریم تا بتوانیم از ظرفیت‌های خود به درستی استفاده کنیم و زندگی در خور شأن مردم در اقشار و شئونات مختلف را فراهم کنیم. 

وی با تأکید بر اینکه زندگی امروز با گذشته متفاوت شده است، ادامه داد: در زمان‌های دور، شاید خوراک و پوشاک موضوع اول بود و خلی مرسوم نبود که افراد برای خود مسکن داشته باشند و چنین توقعی نیز نداشتند. خیلی‌ها مستأجر بودند و محرومیت بود و سبک زندگی‌ها متفاوت بود اما امروز سبک زندگی‌ها این است که مسکن به اندازه خوراک و پوشاک در زندگی موضوعیت دارد. اکنون مردم از خوراک و پوشاک خود می‌زنند برای اینکه سرپناهی داشته باشند. به هرحال مسکن این نقش را در معیشت پیدا کرده است و این حائز اهمیت است. از طرف دیگر، می‌بینیم مسکن از پیشران‌های حوزه اقتصاد است در بخش‌های مختلف اقتصاد ملی، مسکن شاخص اثرگذاری است و ربط وثیقی با بخش‌های مختلف اقتصاد ما دارد. 

قالیباف اظهار کرد: مسکن از مقوله‌هایی است که در عین اینکه در اقتصاد اثرگذاری می‌کند به شدت در حوزه مسائل اجتماعی و فرهنگی نیز اثرگذاری دارد. به طوری که 2 چالش بزرگ امروز در کشور یکی آب در حوزه محیط زیست و دیگری نیز پیری جمعیت است. ما پنجره طلایی جمعیتی و فرصت‌هایمان کمتر از یک دهه است و الان بحث جوانی جمعیت به عنوان یک ضرورت مورد توجه  است.

رئیس مجلس با طرح این سؤال که موضوع مسکن چه میزان در این مسئله تأثیرگذار است، گفت: در بحث ازدواج، تربیت، آسیب‌های اجتماعی، آموزش، آرامش و استحکام خانواده، طلاق و اعتیاد، مسکن چه جایگاه کلیدی دارد؟ مسکن در تمام این فرصت‌ها و آسیب‌های اجتماعی و موضوعات فرهنگی اثرگذار است. حتی در حوزه میراث فرهنگی و معماری نیز مسکن اثرگذار است. 

وی تأکید کرد: هنگامی که حرف از تمدن، قدرت و تولید قدرت می‌زنیم، این موارد در مراکز جمعیتی رخ می‌دهد. یعنی هنگامی حرف از مولدسازی مهم است که قدرت، ثروت، معرفت و منزلت تولید می‌کنیم و در یک حکمرانی درست اینها را در همدیگر تبدیل می‌کنیم. هنر یک حکمرانی درست تبدیل کردن معرفت به ثروت و ثروت به دانش و معرفت است. 

قالیباف با طرح این سؤال که امروز پس از 45 سال، آیا توانسته‌ایم مسئله مسکن را در کشور حل کنیم یا خیر؟، گفت: حتماً پاسخ آن خیر است. حتی آنجاهایی که مسکن تولید کردیم، انباشته‌ بزرگی از سرمایه‌هایی درست شده است که باید در پیشرفت کشور در جریان باشند و سالی دو نوبت در عرصه‌های مختلف اقتصادی بچرخند اما آنها را در زمین دفن و راکد کرده‌ایم و با تورم آنها منفعت خود را می‌برند و هیچگاه شکوفا نمی‌شود. شما چند میلیون مسکن دارید که خالی از سکنه هستند و چند میلیون خانواده‌ها‌یی هستند که دارای خانه نیستند. یعنی هم تولید کم است و هم آنهایی که تولید کردیم را احتکار کردیم. ما باید برای یک تحول در همین بخش مسکن یا هر بخش دیگری، در ابتدا فهم و درک درست از موضوع داشته باشیم. البته این تنها کفایت نمی‌کند و باید فهم و درک را در مجموعه مدیریتی و حکمرانی مثلا در حوزه مسکن، فهم کنیم و از بالاترین تا پایین‌ترین سطح، چه آنهایی که برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری می‌کنند و چه آنهایی که در پایین‌ترین سطح در بخش‌های مختلف  کار می‌کنند، این فهم جاری شود. بعد اگر این مسئله را نتوانستیم حل کنیم که اینگونه است، آن را به رسمیت بشناسیم.

وی با بیان اینکه یارانه به اقلام اساسی کشور اختصاص پیدا می‌کند تا مردم بتوانند قوت و خوراک ضروری خود را تأمین کنند، افزو: ما به مردم یارانه نقدی می‌دهیم یعنی یک یارانه ارزی در قیمت ارز و یک یارانه نقدی در پایان هر ماه به خانوارها برای کمک می‌دهیم اما الان مسکن چه سهمی از درآمد خانوارها را دارد؟! حداقل اکنون خانواده‌ها هرچقدر درآمد داشته باشد، 50 درصد را مستقیما برای اجاره مسکن هزینه می‌کنند. اگر امروز از خانواده‌ای سؤال کنیم بزرگترین کمک معیشتی به شما چیست می‌گوید اگر سرپناه به من دهید که آرامش در زندگی ما بیاید، خودم می‌دانم قوت و خوراکم را چگونه تأمین کنم. حتی سهم اجاره در کلانشهرها و شهرهای بزرگ  به 70 درصد می‌رسد.
 
قالیباف با تأکید بر اینکه اکنون مسکن به تمام هزینه‌های غذا و خوراک خانواده‌ها ضربه می‌زند، ادامه داد: این نتیجه‌ای است که تبعات اجتماعی و فرهنگی آن را می‌بینیم. اگر هر خانواده برای تأمین مسکن، یک سوم درآمد ماهانه خود را پس‌انداز کند، این خانواده چه زمانی صاحب‌خانه خواهد شد؟! در دهک‌های پایین، فرد از دنیا می‌رود و صاحب خانه نمی‌شود. بنابراین بعضا 70 یا 80 سال طول می‌کشد تا کسی صاحب خانه شود. در حد متوسط‌ این رقم به 50 سال کاهش پیدا می‌کند و در شهرهای بزرگ‌تر قشر متوسط نیز میانگین 60 سال طول خواهد کشید تا صاحب خانه شود و چه موضوعی از این مهم‌تر است. این در شرایطی است که این عدد و رقم در بقیه کشورها بین 7 تا 15 سال است. نان موضوع مهم ما است که باید به آن توجه کنیم اما از این موضوع در بعد اقتصادی و معیشت مردم مهمتر، مسئله مسکن است و باید این مسئله را حل کنیم.
 
وی افزود: پس از 45 سال دولت برای مردم خانه می‌سازد اما در قانون جهش تولید کجا گفته دولت باید مسکن بسازد. در فصل یازدهم برنامه هفتم توسعه که ابلاغ شده است، کجا گفته دولت خانه بسازد؟! دولت مکلف است تسهیلاتی را برقرار کند اما امام راحل پیامی را در سخنی بیان فرمودند که همان جا تشخیص دادند که یکی از موضوعات مهم مربوط به مسکن، بحث زمین است و امام(ره) فرمان دادند زمین را به مردم بدهید و این کاری است که ما انجام نمی‌دهیم. این‌ها مهم است در حالی که در کشور حدود نزدیک به 15 میلیون هکتار زمین قابل سکونت در کشور است. الان ما کمتر از یک درصد این را در اشغال داریم. یعنی بین هفت دهم درصد تا هشت دهم درصد سطح اراضی را اشغال کردیم و بعد برخی از روستاها خالی از سکنه شده‌اند و در برخی از نقاط 150 نفر در هکتار ساکن هستند ‌که شاید پرجمعیت‌ترین شهرهای دنیا، این عدد را به خود ندیده است.
 
رئیس قوه مقننه اظهار کرد: ما در تهران حدود 20 درصد جمعیت را در کمتر از یک درصد آن آورده‌ایم در حالی که امروز آلودگی آب، خاک، هوا و صوتی نیز در تهران وجود دارد. من به عنوان فردی که 12 سال اینجا در شهر تهران نه در دشت تهران، مسئولیت داشتم می‌گویم برخی از این موضوعات همچون آلودگی و چالش‌های محیط زیستی به گونه‌ای است که با این شکل و این میزان گسترش، امکان حل ندارد. در روستاهای اطراف تهران نرخ رشد، شش درصد است که نشان دهنده مهاجرت است و باز هم این جمعیت در حال افزایش است.
 
وی تصریح کرد: این را به جرئت می‌گویم زمین‌هایی که در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن در وزارت راه و شهرسازی در محدوده شهرها و حریم شهرها است بیش از نزدیک به دو برابر زمین‌هایی است که امروز تحت اشغال مسکن هستند. قبول داریم بخشی از این زمین‌ها در حاشیه رودخانه‌هاست و یا با سایر مسائل قانونی مواجه است اما حداقل بپذیریم همانطور که در قانون جهش تولید مسکن و فصل یازدهم برنامه هفتم توسعه آمده، اگردو دهم درصد از زمین‌ها را برای ساخت مسکن به مردم واگذار کنیم، مشکل مسکن را حل خواهیم کرد.
 
قالیباف با تأکید بر اینکه امروز 50 درصد یک مسکن زمین آن است، افزود: اکنون به گونه‌ای تولید مسکن می‌کنیم که فرد اجاره خانه می‌دهد، وام بانک‌ها سر رسید شده است و به دنبال وام است و نمی‌تواند وام را تهیه کند و خانه نیز در مرحله 40 تا 50 درصد پیشرفت است حال آن فرد باید چکار کند. وام می‌خواهد با آن نرخ و نمی‌تواند و از طرفی وام قبلی هم سررسید شده و باید اجاره خانه هم بپردازد و بعضاً از کار هم بیکار شده‌ است؛ پس مسکن مهم است. اگر معیشت اولویت ما است به طریق اولی مسکن در معیشت، موضوع اول ما است. امام(ره) 45 سال پیش فرمودند این موضوع اول است و راه آن را هم بیان کردند که دولت نظارت و تسهیل‌گری کند و به مردم زمین بدهد.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما باید قدرت حل مسئله داشته باشیم و این را به گفت‌وگو بگذاریم و حرف مردم و متخصصان را بشنویم، تصریح کرد: ما برای یک اتخاذ تصمیم درست به این موضوع نیازمند هستیم. ما با همه این نگاه‌ها در حوزه قانونگذاری نگاه کرده‌ایم.  اولین کاری را که بنده با همکاران در مجلس یازدهم، قدم برداشتم، طرح جهش تولید مسکن بود. در برنامه هفتم توسعه که امروز میثاق ملی ما، دولت و همه با هم است، به آن توجه شده است. اگر امروز دولت از وفاق می‌گوید، وفاق همان همدلی، همراهی و همکاری است.  امروز باید بین سه قوا همکاری و همدلی باشد. همکاری و همدلی منجر به هم‌افزایی و ارزش افزوده برای ذی‌نفع نهایی می‌شود. ذی‌نفع نهایی مردم هستند و اگر همدلی، همکاری و وفاق باشد اما این ذی‌نفع نهایی، خیری از آن نبیند به هیچ دردی نخواهد خورد. اینها زمانی معنا می‌یابد که قدرت حل مسئله پیدا کنیم.
 
قالیباف با تأکید بر اینکه در مسئله معیشت مردم و موضوع مهمی چون مسکن همه باید دست به دست هم دهیم، گفت: در فصل 11 برنامه هفتم توسعه، که مرتب دولت چهاردهم و رئیس‌جمهور بر آن تأکید می‌کنند همه پای کار هستم اما باید با مردم گفت‌وگو کنیم و درست مسئله را حل کنیم هرچند جاهایی در اجرا دچار اشکالاتی هستیم.
 
وی تأکید کرد: مسکن را باید مردم تولید کنند. همان انبوه‌سازان که می‌خواهند مسکن تولید کنند آنان نیز مردم هستند. ما باید تسهیل‌گری و نظارت را به درستی انجام دهیم. اگر مقررات جایی مانع است باید آن مانع را رفع کنیم. در فصل 11 برنامه هفتم توسعه، توسعه مسکن، و در ماده 50 آن، دقیقا به همین موضوع که باید دو دهم درصد از زمین‌ها به این شکل واگذار شود و تحت قوانین شورای شهرسازی باشد و نباید تراکم بیشتر داشته باشد، اشاره شده است.
 
رئیس قوه مقننه با تأکید بر اینکه طرح جهش تولید مسکن، عمدتاً در حاشیه شهرها درست شده است، اظهار کرد: ما باید به طرح آمایش نیز دقت کنیم. ما باید به رونق تولید در شهرها و روستاها نیز توجه کنیم تا با مهاجرت‌ها روبرو نشویم.
 
وی به ماده 51 فصل یازدهم برنامه هفتم توسعه که درباره مسکن روستایی است اشاره کرد و گفت: حتماً این فصل را مطالعه کرده‌اید. بحث‌های مهم مدیریت یکپارچه در روستا است. بعد از جهادسازندگی در روستاها دچار چالش هستیم و وزارت جهاد کشاورزی مسئول شده است و دولت چهاردهم در همین سال اول پیشنهاد مدیریت یکپارچه در روستا را بیاورد تا از نابسامانی در روستا نجات پیدا کنیم و طرح‌های هادی روستا و معیشت‌محور را حل و فصل کنیم.
 
قالیباف با تأکید بر اینکه امروز جمعیت روستایی و شهری در دنیا 70 به 30 است، افزود: اما الان دقیقاً ما عکس این آمار هستیم 28 درصد در روستاها زندگی می‌کنند اما 72 درصد در شهرها ساکن هستند. ما حداقل باید این شاخصه‌ها را نگاه داریم تا آمار جمعیتی بیشتر از این نشود. مهاجرت را معکوس کنیم که یکی از راه‌ها تولید مسکن و چرخه تولید در روستاها است که باید به آن توجه کنیم در ماده 52 این فصل از برنامه هفتم توسعه به بحث مسکن‌ و تأمین منابع مالی آن در بافت‌های فرسوده پرداخته‌ایم.
 
وی ادامه داد: ما با پول دولتی نمی‌توانیم به این اندازه تأمین مالی کنیم . این شدنی نیست با این نرخ سودها نمی‌توان بیش از این وام گرفت. مردم قدرت پرداخت ندارند. اینها نکاتی است که باید به آن در ارتقای بهره‌وری توجه کنیم لذا اگر براساس برنامه هفتم توسعه از محرومیت‌زدایی حرف می‌زنیم باید واقعا معیشت مردم، اولویت مهم ما باشد و بتوانیم معیشت و مشکل افراد بدون مسکن را حل کنیم.
 
رئیس قوه مقننه اظهار کرد: مسکن هم در اقتصاد ملی و هم در معیشت، موضوع اول است. بدون شک بنیاد مسکن با همان رویکرد انقلابی خود، مردم را به صحنه بیاوریم. در ابتدای انقلاب، سال 58 یادم هست، موضوع کارهای جهادی و بسیج رفتن به روستاها، توسعه و پیشرفت روستاها و بحث اقتصاد بود. اکنون بیش از 30 سال از جنگ گذشته است و باید به سمت پیشرفت و حرکت برویم اما نتوانستیم این کار را به درستی انجام دهیم. البته نمی‌خواهم کارهای انجام شده را نادیده بگیرم. همیشه به دوستان در بخش اجرایی می‌گویم، هنگامی که خسته شدید که کاری نکردید به کارهای انجام شده، نگاه کنید و افتخارات بزرگ را بشمارید اما هربار مغرور شدید که خیلی کار کرده‌اید به مقابل خود نگاه کنید و کارهای زمین مانده را ببیند.
 
وی تصریح کرد: امروز من از کارهای زمین‌مانده می‌گویم. امروز می‌بینیم همه مردم در مسئله معیشت و تهیه مسکن به عنوان موضوع مهم، کمرشان می‌شکند. حتی مردانی که در دوران دفاع مقدس، خم به ابرو نیاوردند و محکم در مقابل دشمن ایستادند، امروز در مقابل خانواده کمرشان شکسته و سرشکسته شده‌اند و این مروت و انصاف نیست. چه افتخاری برای ما است هنگامی که مردی در خانه که مسئول معیشت و زندگی همسر و فرزندانش است اما شرمنده آنها باشد.
 
رئیس مجلس اظهار کرد: یک جوان به وقتش باید ازدواج، تحصیل و شغل برایش فراهم شود و اگر از فصل و وقتش گذشت، تمام اینها را نیز به او بدهی فایده نخواهد داشت لذا زمان مهم است. باید دست به دست هم داده و همه با هم این کار را انجام دهیم. این رویکردی است که امام راحل بنا گذاشته و سیاست‌های کلان رهبر انقلاب و همچنین برنامه هفتم توسعه نیز بر آن تأکید کرده است.
 
قالیباف در پایان گفت: برای حکمرانی خوب در بخش‌های مختلف به تشخیص علمی و تصمیم‌ سیاسی نیازمند هستیم. ترکیب این دو با هم قدرت حل مسئله می‌دهد. این کار را انجام می‌دهیم تا بتوانیم پایان برنامه هفتم توسعه بگوییم با افتخار مسکن را از این نقطه به آن نقطه رسانده‌ایم. من وظیفه خود را در جایگاه حقوقی می‌دانم و پیگیری می‌‌کنم. همه با فرهنگ جهادی، اعتماد به مردم و استفاده از فناوری اجتماعی و اعتمادسازی برای این اتفاق در بخش‌های مختلف پیش برویم. این امروز موضوع مهم کشور و مردم است و همه با هم هم‌‌عهد شویم که به فضل الهی بتوانیم این مسئله را حل کنیم.

 

انتهای پیام
captcha