به گزارش خبرنگار ایکنا، پنجمین نشست علمی ششمین دوره «همایش سواد فضای مجازی» سهشنبه ۱۵ آبانماه با موضوع «هوش مصنوعی و هنر» به همت مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی در دانشگاه سوره در حال برگزاری است.مهران هوشیار، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره سخنران دوم این نشست با ارائه موضوع «جایگاه و چشمانداز هوش مصنوعی در افق هنرهای اسلامی» گفت: هوش به لحاظ روانشناختی به معنای توانایی برای درک و استنتاج اطلاعات و حفظ دانش برای سازگاری با محیط برای انسان اتفاق میافتد و ارتباط مستقیمی با حافظه، عقل، خرد و شعور دارد. هوش منجر به منطقی زیستن برای رسیدن به تعادل در زندگی میشود.
وی ادامه داد: حافظه، دقت، تمرکز و درک با هوش مرتبط است و رشد عقلی در سن ۱۵ سالگی به بلوغ میرسد و ویژگیهای اکتسابی منجر به افزایش هوش خواهد شد. روانشناسی جدید هوش را یک استعداد میداند که مجموعهای از استعدادهایی است که سرعت پردازش و استدلال در آن دخیل است.
هوشیار افزود: هوش فرایندی ذهنی است؛ با بهرهگیری از هوش میتوانیم رفتار مناسبی از خود بروز دهیم و به حل مسائل زندگی اقدام کنیم. هوش به معنای یادگیری و به کار انداختن تواناییهای خود برای رسیدن به هدف مطلوب زندگی و کسب و کار است.
هوش؛ خلق کننده فرهنگ و دستاوردهای اجتماعی
وی اظهار کرد: سوالی که مطرح میشود این است که آیا هوش مصنوعی و شناختی میتواند خالق فرهنگ و دستاوردهای اجتماعی باشد؟ من معتقدم که بله، هوش مصنوعی قادر است که در عرصههای مختلف تولیداتی داشته باشد. در واقع هوش مصنوعی یکی از ارزشمندترین دستاوردهای بشر در طول تاریخ است.
عضو هیئت علمی دانشگاه سوره ادامه داد: هوش مصنوعی شاخهای از علوم کامپیوتری است که میتواند کارکردی شبیه به هوش انسان داشته باشد و به گونهای برنامهریزی شده است که میتواند مانند انسان فکر کند و راهکارهایی ارائه دهد. هوش مصنوعی بر سه پایه یادگیری، تحلیل و استدلال و قدرت استنتاج استوار است.
وی تصریح کرد: هوش مصنوعی میتواند به مثابه یک هوش انسانی عمل کند و مفهومی به نام سوپر هوش مصنوعی وجود دارد که میتواند در آینده از هوش انسان هم جلوتر برود و همه وظایف انسان را بهتر از انسان انجام دهد؛ این موضوع میتواند آینده را ترسناک کند.
ارتقای سطح زندگی انسان با هوش مصنوعی
هوشیار با بیان اینکه هنر هوش مصنوعی و جایگاه آن در آینده موضوع اصلی روز است اظهار کرد: آینده انسان در اختیار هوش مصنوعی است و نسل آینده قبل از پایان این قرن یک زندگی جدید را شاهد خواهد بود. موضوع قابل توجه این است که رقابت با هوش مصنوعی منجر به ارتقای سطح زندگی انسانها خواهد شد.
وی ادامه داد: شاهد ابزار احساسات از سوی سوپر هوشهای مصنوعی خواهیم بود. امکان خلق آثار هنری بدیع با هوش مصنوعی به هیچ وجه قابل انکار نیست و قطعاً خلاقیت هوش مصنوعی از هوش انسانی بالاتر خواهد رفت. اکنون نیز شاهد تولیدات هنری از سوی هوش مصنوعی هستیم به عبارتی میتوان گفت که از این به بعد فقط شاهد خلاقیت در بین انسانها نخواهیم بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه سوره اضافه کرد: سوالی که وجود دارد این است که چگونه میتوانیم از این ابزار پیچیده و در حال رشد برای انسان بهتر و برتر استفاده کنیم و بتوانیم خود را از این ورطه پیچیده جدا کنیم و جایگاه خود را پیدا کنیم؟ با همه این توضیحات نکته مورد توجه این است که هوش مصنوعی توانایی حل مسئله را دارد اما امکان مسئلهسازی و مسئله یابی ندارد و این موضوع صرفاً در دست انسان است.
انتهای پیام