به گزارش ایکنا به نقل از امور بینالملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی؛ همایش بینالمللی تحقیق و تصحیح نسخههای خطی ایران با همکاری انجمن علمی تحقیق و تصحیح نسخههای خطی، در تالار شهید مدرس موزه مجلس برگزار شد.
سیداحمد خضری، استاد تاریخ دانشگاه تهران و مدیر کل حوزه وزارتی وزیر علوم در این همایش درباره اهمیت نسخههای خطی گفت: نسخ خطی یکی از مهمترین منابع ما در دستیابی به حقایق تاریخی است. از بسیاری از منابع که میتوانند ما را به رویدادهای تاریخی برسانند، محروم هستیم اما نسخههای خطی مهمترین منابع ما در تاریخ گذشته هستند و بدون شک ارزش تمدنی دارند.
استاد تاریخ دانشگاه تهران گفت: یکی از شاخصهای ارزیابی تمدنی ملل وجود نسخههای خطی است و تعداد نسخههای خطی موجود در کشور نشانگر فرهنگ تمدنی سرزمین ما هستند. افزون بر آن نسخههای خطی برای ما ارزش میراثی دارند. نسخ خطی نشان از تلاش پیشینیان ما دارد که در جهت ثبت و ضبط رویدادها تلاش کردند.
خضری افزود: همچنین نسخههای خطی ارزش هنری دارند. دستکم خوشنویسی، نگارگری و کتابآرایی با همه فنون خود در این نسخهها نمود دارد و این نسخ به عنوان ارزش سندی، برای ما مهم و قابل بحث هستند.
در ادامه این همایش، صمد نژادابراهیمی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، مدیر کل سیاستگذاری و برنامهریزی پژوهشی وزارت علوم و از دانشمندان برتر یک درصد جهان، گفت: نسخ خطی گنجینه عظیمی است که امیدواریم انجمن تحقیق و تصحیح نسخ خطی بتواند با رویکردی درست، برای پاسداشت این گنجینه قدمهای مثبتی بردارد.
نژادابراهیمی بیان کرد: به عنوان یک خبر عرض میکنم که اولین مدرسه سردبیری نیز هفته بعد برگزار خواهد شد و بعد از این هر دو ماه یک بار در سطح سردبیری برگزار خواهد شد.
ابوالفضل حسنآبادی، رئیس کتابخانه آستان قدس رضوی در این همایش گفت: اکنون در وضعیتی هستیم که مراکز نسخ خطی ناشناخته نیستند اما چیزی که امروز اهمیت دارد، دسترسی به نسخه نیست، بلکه موضوع مورد اهمیت این است که اکنون باید به گونهای دیگر به فهرستنویسی نگاه کنیم.
وی افزود: بیش از صد سال از فهرستنویسی مدرن میگذرد. نکته این است که نسل اکنون نسل سوم فهرستنویسان هستند. سه نسل گذشته است و شیوههای مختلفی به کار گرفته شده است و شیوه مراکز متفاوت است. ضرورت دارد که دیدگاه فهرستنویسان مختلف یکسان شود و برای شناسایی و معرفی بیشتر باید ساختارهای جدید به کار گرفته شود.
در ادامه این مراسم حجتالاسلام علی صدرایی خویی، نسخهشناس و فهرستنگار؛ ابوالفضل حافظیان، نسخهشناس و فهرستنگار؛ مرتضی کریمینیا، نسخهشناس و مترجم و محمود نظری، مولف آخرین جلد فهرست نسخههای خطی کتابخانه مجلس شورای اسلامی، مجلد ۵۸ (نسخههای شماره ۲۱۴۰۱ تا ۲۱۸۰۰)، معرفی و تجلیل شدند.
همچنین استادان و پژوهشگرانی که مقالات آنها در این همایش برگزیده شده بود، معرفی و تجلیل شدند. این اساتید و پژوهشگران حکیمه دلیران، رحیمه شمشیری، محمد وفادار مرادی، امید مجد، غلامرضا پارسا، مرتضی چرمگی عمرانی، میلاد عظیمپور، حجتالاسلام سیدصادق اشکوری، رضا جهانی، شیرزاد طایفی و صمد نژادابراهیمی بودند.
انتهای پیام