کد خبر: 4248041
تاریخ انتشار : ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۷
ایکنا پای سخنان اساتید خیّر

مسئولیت اجتماعی پزشکان و دردهایی که از دانشجویان درمان می‌شود + فیلم

تمام هنر پزشکان درمان‌ دردهای جسمانی نیست، گاهی عمل به مسئولیت اجتماعی در قالب حمایت مادی از دانشجویان می‌تواند مرهمی بر درد افرادی باشد که می‌توانند برای فردای جامعه مثمرثمر و نقش‌آفرین باشند. صندوق قرض الحسنه دانشجویان جهاددانشگاهی این فرصت را برای خیررسانی اساتید به دانشجویان مهیا کرده است.

وام قرض‌الحسنه صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان ایران به منظور انجام خدمات عام‌المنفعه و نشر و تعلیم و ترویج فرهنگ اسلامی به هرنوع و هر کیفیت و کمک به تأمین نیازها و بهبود زندگی دانشجویان، دانشگاهیان و جهادگران دانشگاهی و اعطای وام‌های بدون بهره (قرض‌الحسنه) از طریق دریافت وجوه ذخیره شده توسط خیران، اعضای صندوق، جهاددانشگاهی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی که به‌صورت قرض‌الحسنه یا بلاعوض در اختیار صندوق قرار خواهند داد، اقدام می‌کند.

این صندوق با حفظ و رعایت موازین شرعی و مقررات جمهوری اسلامی ایران و در قالب مصوبات هیئت‌ امنای جهاددانشگاهی و به منظور احیای و ترویج سنت حسنه قرض‌الحسنه در جامعه به‌ویژه جامعه دانشگاهی و کمک به حل بخشی از مشکلات مالی و معیشتی دانشجویان، جهادگران و دانشگاهیان و در راستای تحقق استراتژی برنامه جهاددانشگاهی مبنی بر تقویت فرهنگ و ارزش‌های اسلامی در جامعه و به خصوص در جمعیت جوان و دانشجویان و دانشگاهیان تأسیس شده است. 

ترویج سنت قرض‌الحسنه در جامعه دانشگاهی، کمک به تأمین نیازهای مالی و معیشتی و بهبود زندگی دانشجویان و دانشگاهیان،‌ جذب منابع و کمک‌های خیرین برای گسترش فعالیت‌های علمی و پژوهشی دانشجویان و دانشگاهیان، کمک به نشر آثار (تألیف و ترجمه) دانشجویان، حمایت مالی از پژوهشگران در پژوهش‌های کاربردی مصوب و استفاده بهینه از منابع اعتباری و هدایای سازمان‌ها و دانشگاه‌ها برای اعطای وام‌های قرض‌الحسنه از جمله اهداق صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان است.

در حال حاضر بسیاری از اعضای جامعه دانشگاهی کشور به ویژه اساتید دانشگاه به همکاری با صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان پرداخته و با کمک‌های مالی خود صندوق را در پرداخت وام‌های قرض‌الحسنه به دانشجویان نیازمند کمک می‌کنند. 

چنانچه بخش گسترده‌ای از جامعه دانشگاهی به ویژه اساتید دانشگاه با برنامه‌ها و فعالیت‌های صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان به خوبی آشنا شوند، حتما در این زمینه وارد میدان شده و به کمک صندوق برای اعطای وام به دانشجویان می‌آیند. توسعه فعالیت‌های صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان می‌تواند زمینه را برای رفع نیاز تعداد بیشتری از دانشجویان کشور فراهم کند تا ایشان به جز امر تحصیل، دغدغه‌ دیگری نداشته باشند.

ضرورت ایجاد پویش اساتید برای معرفی صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان

ماندانا پوریان، استادیار گروه رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در رابطه با ویژگی‌های صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان جهاددانشگاهی که نسبت به اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه به دانشجویان اقدام می‌کند، اظهار کرد: بنده سال 1384 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی تهران بودم. در آن زمان شرایط مالی دانشجویان نسبت به یکدیگر بسیار متفاوت بود. بنده که خود اهل تهران بودم بسیاری از مشکلات دانشجویان شهرستانی مانند خوابگاه و ... را نداشتم، اما امروز شرایط تغییر کرده و هزینه‌های زندگی بیشتر شده است. 

وی با بیان اینکه امروز نیاز دانشجویان نسبت به گذشته تغییر کرده است، گفت: دانشجویان در دانشگاه‌های مختلف به ویژه دانشجویان پزشکی برای رسیدن به درجات عالی این رشته راه طولانی را آغاز می‌کنند که سال‌ها به طول می‌انجامد. شاید دانشجویان رشته‌های دیگر تحصیلی مانند پرستاری یا پیراپزشکی بتوانند از سال سوم یا چهارم تحصیلی خود وارد بازار کار می‌شوند، اما در رشته پزشکی، حتی پس از هفت سال که دانشجویان پزشک عمومی می‌شوند، نمی‌توانند به درآمد مناسبی برای زندگی دست پیدا کنند. به همین دلیل است که پزشکان پس از اتمام دوره پزشکی عمومی باید به دنبال تخصص بروند که در این زمینه نیز باید سال‌ها درس خوانده و تحصیل کنند تا به مدارج عالی برسند. 

پوریان بیان کرد: طی سال‌های طولانی که یک فرد به تخصصی در رشته‌های مختلف پزشکی برسد، زندگی او با فراز و نشیب‌های فراوان مواجه است و مخارج زندگی او بسیار بالا می‌رود. این افراد به ازای زمانی که در دوران تحصیل هستند، نمی‌توانند با توجه به حجم زیاد دروس خود، وارد بازار کار شوند و طی این مدت ممکن است با مشکلات شدید مالی و خانوادگی برخورد کنند. 

پوریان ادامه داد: بسیاری از افرادی که در مسیر پزشکی و تخصص گام برمی‌دارند، ممکن است در این مسیر تشکیل خانواده نیز داده باشند که این موضوع مشکلات ایشان را افزایش می‌دهد. لذا این افراد نیازمند حمایت هستند تا بتوانند علاوه بر مخارج زندگی، هزینه تحصیل خود را نیز تأمین کنند. بسیاری از دانشجویان از شهرستان‌های دور و نزدیک برای تحصیل به تهران می‌آیند و با توجه به وضعیت مالی خود، مسلماً نیاز بیشتری به حمایت دارند. 

وی تصریح کرد: بنابراین، دانشجویان به ویژه در رشته پزشکی و تخصص پزشکی نیازمند حمایت لازم و نه در حد اندک هستند تا بتوانند نیازهای خود را تا زمان دستیابی به درآمد کافی تأمین کنند. البته برخی از نیازهای دانشجویان شاید از واجبات نباشد اما نیازهای حداقلی ایشان باید تأمین شود. 

پوریان ادامه داد: به هر حال وجود صندوق‌های قرض‌الحسنه‌ مانند صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان که منبعی پایدار و در گردش است، یعنی به صورت دائمی بوده و وام‌هایی که به دانشجویان اعطا می‌کند به صورت گردشی دوباره از سوی دانشجویان به صندوق بازمی‌‌گردد، منبعی بسیار مطمئن برای دانشجویان نیازمند است که بتوانند نیازهای خود را از این طریق تأمین کنند. این مسئله باعث می‌شود که هم نیاز دانشجویان برطرف شود و هم زمینه‌ای فراهم شود تا دانشجویان آینده کشور از این تسهیلات استفاده کنند. 

وی تصریح کرد: به هرحال وجود چنین صندوقی برای حمایت از دانشجویان بسیار مهم و خوب است و توسعه آن می‌تواند زمینه‌ساز رفع نیازهای حداقلی دانشجویان باشد تا بتوانند ضمن رفع مشکلات خود، تحصیلات خود را ادامه داده و به مدارج عالی برسند. 

ضرورت ایجاد پویش اساتید برای معرفی صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان

همچنین، معصومه گیتی، استاد تمام رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران که سال‌هاست در حوزه سرطان کار می‌کند نیز بیان کرد: آشنایی من با صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان از آنجا بود که مدیریت این صندوق با پشتکار و پیگیری زیادی که داشتند، به معرفی این صندوق برای بخش‌های مختلف می‌پرداختند. 

وی با بیان اینکه حضور در امر خیر نوعی احساس رضایت و ارضای نوع‌دوستی برای من دارد، افزود: از آنجایی که سال‌های زیادی بود که به جز این صندوق در مؤسسات دیگر نیز مشغول کار خیریه بودم، داوطلب شدم که بخشی از حقوق خود را به صورت مستمر به این امر اختصاص دهم. امروز انسان‌های گرفتاری در جامعه وجود دارند که باید به فکر آن‌ها بود. 

گیتی ادامه داد: به دلیل گرفتاری زیاد امثال بنده، ممکن است پراخت هر ماه این مبلغ را فراموش کنیم که به پیشنهاد رئیس صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان بنابر این شد تا با پیگیری‌های انجام شده، این میزان هر ماه از حقوق ما کاسته شود. پس از آشنایی با صندوق و مدیریت آن، میزان همکاری بنده با صندوق فراتر رفت و هر از گاهی با پیشنهاد رئیس صندوق خارج از دایره فعالیت صندوق به دانشجویان نیازمند در حوزه‌های مختلف تحصیلی و زندگی کمک می‌کنم که امیدوارم مورد رضایت خداوند متعال قرار گیرد.  

وی تصریح کرد: در این زمینه کمک‌هایی برای دانشجویانی که قصد ازدواج داشتند و یا دانشجویانی که نیازمند ابزار اولیه‌ای مانند تلفن همراه، لب‌تاپ و ... بوند، تهیه شده است. البته کمک‌های بنده در مقابل برخی اساتید که به دانشجویان کمک کرده‌اند، ناچیز بوده است اما تمام تلاش خود را کرد‌هام که تا جایی که توان دارم به دانشجویان نیازمند کمک کنم. 

گیتی در رابطه با انگیزه اصلی خود برای کمک به دانشجویان اظهار کرد: در یک خانواده مذهبی رشد کردم و خانواده من همیشه معتقد بوده و خود را ملزم می‌کند که وجوهات شرعی را بپردازد. البته پس از مدتی احساس کردم که پرداخت این وجوهات با روش سنتی تأثیر چندانی در رفع نیاز نیازمندان ندارد که به همین دلیل با برخی از گروه‌های جهادی و مؤسسات خیریه مشورت کرده و بنابر این شد تا به جای پرداخت کمک هزینه به نیازمندان، زمینه را برای توانمندسازی خانواده ایشان فراهم کنیم که بتوانند برای خود درآمدزایی داشته باشند.

وی ادامه داد: یکی از فعالیت‌هایی که در این زمینه به خوبی انجام شد و تأثیر خوبی در میان خانواده‌های محروم داشت، کارگاه‌های صنایع دستی بود. بانوان نیازمند در این کارگاه‌ها مشغول به کار شده و امروز به توفیق الهی توانسته‌اند با تولید صنایع دستی، خانواده خود را از محرومیت نجات دهند. 

گیتی با اشاره به تأثیر فعالیت‌های خیریه در زندگی شخصی خود نیز اظهار کرد: اولین ثمره این اقدام، رضایت شخصی است. برخی از افراد دچار نوعی خودخواهی درونی هستند اما می‌توانند با حضور در امور خیریه، این خودخواهی را از بین برده و زمینه رضایتمندی را برای خود فراهم کنند. اینکه انسان راضی باشد و احساس کند که کار مثبتی برای جامعه خود انجام داده، ارزش فراوانی دارد. اثر بعدی این امور خیریه در خانواده من بود. فرزندان من با مشاهده این برنامه‌ها علاقه فراوانی به فعالیت‌های خیریه پیدا کرده‌اند و امروز خود به این امور می‌پردازند. 

وی در ادامه با بیان اینکه باید تلاش کنیم که نذورات و خیرات به مناطق محروم جامعه برسد، افزود: سیستم‌های حمایتی دولتی باید زمینه را برای حمایت از دانشجویان فراهم کنند اما در کشور ما به دلیل عدم برنامه‌ریزی صحیح، اگر خیران نباشند، در بسیاری از زمینه‌ها کاری از پیش نخواهد رفت. صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان ایران که در راستای حمایت از دانشجویان ایجاد شده، کار بسیار خوبی است که باید تداوم داشته باشد. دانشجویان جامعه امروز نباید دغدغه‌ای جز تحصیل داشته باشند. 

گیتی با بیان اینکه امکانات اولیه همچون خوابگاه، اینترنت، کتاب‌های درسی و ... باید برای دانشجویان فراهم باشد، اظهار کرد: بسیاری از دانشجویان در ساعاتی که کلاس ندارند، کار می‌کنند تا بتوانند از پس هزینه‌های تحصیل برآیند. ایجاد صندوق‌هایی مانند صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان برای کمک به دانشجویان نیازمند بسیار ضروری است. 

وی با بیان اینکه برای شناساندن فعالیت‌های صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان باید اطلاع‌رسانی و تبلیغات به خوبی صورت گیرد، گفت: در راستای اطلاع‌رسانی فعالیت‌های صندوق می‌توان از شیوه‌های مختلف اطلاع‌رسانی همچون ارسال پیامک‌، ایجاد گروه‌های مختلف در شبکه‌های اجتماعی و ... بهره برد.

گیتی تصریح کرد: کمک به دانشجویان نیازمند باید در قالب وام باشد تا عزت نفس و کرامت ایشان حفظ شود. این مسئله باعث می‌‌شود تا دانشجویان خود را ملزم بدانند تا مبلغ دریافت شده را به صندوق بازگردانند تا دانشجویان دیگر بتوانند از آن استفاده کنند. اینکه دانشجویان بدانند که از سوی اساتید در صندوق قرض‌الحسنه حمایت شده‌اند امر خوبی است اما این موضوع باید کاملاً به صورت ناشناس انجام شود تا دانشجویان خود را زیر دین کسی ندانند. آثار مثبتی که فعالیت صندوق بر دانشجویان می‌گذارد، باعث می‌شود تا خود آن‌ها نیز در آینده وارد این دایره شده و به دیگر دانشجویان کمک کنند.

وی اظهار کرد: موضوع مهم، آگاهی واطلاع‌رسانی به موقع در میان اساتید است تا آن‌ها بدانند که جایی مانند صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان وجود دارد که می‌توانند از این طریق به دانشجویان نیازمند کمک کنند. بسیاری از اساتید هستند که هنوز از وجود چنین صندوقی آگاهی ندارند و می‌توان با اطلاع‌رسانی به موقع، از ظرفیت ایشان برای کمک به نیازمندان استفاده کرد.       

گیتی با بیان اینکه جوانان امروز جامعه کمی نسبت به گذشته مادی‌تر شده‌اند، تصریح کرد: دانشجویانی که حتی از ظرفیت صندوق قرض‌الحسنه استفاده نمی‌کنند نیز می‌توانند با مشاهده فعالیت‌های صندوق و میزان تأثیرگذاری آن در رفع نیازهای دانشجویان، وارد میدان شده و کمک‌های خود را برای استفاده دانشجویان نیازمند در اختیار صندوق قرار دهند.

وی اظهار کرد: در این زمینه می‌توان پویشی ایجاد کرد تا اساتید آشنا با صندوق به میدان آمده و هر کدام در قالب این پویش، اساتید دیگر را معرفی کرده و ایشان را در جریان فعالیت‌های صندوق قرار دهند. این مسئله کمک مؤثری برای رشد و توسعه فعالیت‌های صندوق خواهد کرد. در درازمدت نیز موضوع اطلاع‌رسانی بسیار مهم است و اساتید باید در بلندمدت نیز در فکر توسعه و رشد فعالیت‌های صندوق و معرفی آن به دیگران باشند.

ضرورت ایجاد پویش اساتید برای معرفی صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان

زرین‌تاج کیهانی‌دوست، فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان نیز طی سخنانی به نحوه آشنایی خود با صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان اشاره و اظهار کرد: برخی از دانشجویانی که در حال تحصیل هستند با مشکلات مالی فراوان مواجه هستند تا بتوانند از پس مخارج تحصیل و زندگی خود برآیند. معمولاً مسکن، غذا، کتاب و ... مسائلی است که همواره دغدغه دانشجویان بوده است.

وی افزود: البته رسم است که در تمامی دنیا معمولا دانشگاه‌ها منابع حمایتی ویژه‌ای برای دانشجویان دارند و در تهیه خوابگاه، کمک هزینه تحصیل، خرید کتاب و ... به دانشجویان کمک می‌کنند. دانشجویانی که معمولا نیازمند کمک هستند، به دلیل عزت نفسی که دارند، نیاز خود را بیان نمی‌کنند و در اینجاست که کمک‌های دانشگاه و یا مؤسساتی مانند صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان تأثیر فراوانی در روند تحصیل آن‌ها خواهد داشت. 

کیهانی‌دوست ادامه داد: باید به‌گونه‌ای به دانشجویان کمک شود که عزت نفس ایشان به خوبی حفظ شود. البته وجود تبلیغات راستین برای ترغیب افراد و نهادهای مختلف برای کمک به دانشجویان بسیار مؤثر است و این روند باید در کشور ایجاد شود. 

وی گفت: تا زمانی که بازنشسته نشده بودم، مبلغی از حقوق ماهاینه خود را تعیین کرده بودم تا در پایان هر ماه به صورت اتوماتیک به حساب صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان واریز شود و پس از بازنشستگی نیز مبلغی را هر ماه به صندوق واریز می‌کنم. 

کیهانی‌دوست اظهار کرد: اولین باری که به صندوق قرض‌الحسنه دانشجویان پیوستم، از طریق همین تبلیغاتی بود که از سوی صندوق انجام شد و پس از آشنایی با آن، نسبت به حمایت از دانشجویان اقدام کردم. اساتید دیگر جامعه نیز باید به خوبی در جریان اقدامات صندوق قرار گیرند و در جریان فعالیت‌های آن باشند تا بتوانند برای کمک به دانشجویان نیازمند اقدام کنند. 

وی با بیان اینکه کمک به نیازمندان به ویژه دانشجویان ارزش فراوانی دارد، گفت: صندوق قرض‌الحسنه باید با دعوت از مسئولان و اساتید زمینه را برای حمایت ایشان از دانشجویان اقدام کنند. بنده به خاطر دارم زمانی که مشغول تحصیل بودم، دبیرستان البرز مبلغی ماهیاه به میزان 100 تومان مقرری برای من تعیین کرده بود که این مبلغ کمک بسیار زیادی برای ادامه تحصیل می‌کرد. مسئولان کلان کشور می‌توانند با احداث خوابگاه‌ها، مسکن دانشجویی و ... شرایطی ایجاد کنند که مشکلات دانشجویان کمتر شود. 

انتهای پیام
captcha