به گزارش خبرنگار ایکنا، اولین نشست همافزایی، تبادل تجربیات و تبیین سیاستهای راهبردی مدیریت امور زنان و خانواده در دولت چهاردهم، امروز چهارشنبه هشتم اسفند ماه با حضور زهرا بهروزآذر، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت و جمعی از مدیران و مشاوران بانوان دستگاههای مختلف، در محل باغ موزه ملی ایران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم بهناز موحدی، مدیرکل برنامهریزی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، با تأکید بر اینکه حضور هر کدام از بانوان در پستهای مدیریتی نه تنها موفقیت فردی است بلکه میتواند نشانهای از پیشرفت و تحول در نظام حکمرانی باشد و مسیر را برای پیشرفت سایر زنان هموار کند، گفت: امروز دور هم جمع شدهایم تا مروری بر ضرورتهای حکمرانی زنان داشته باشیم و تبادل تجربه کنیم که چگونه میتوانیم از توانمندیهای مدیریتی زنان استفاده کنیم.
وی اعلام کرد: معاونت امور زنان سه رویکرد عمده را دنبال میکند؛ رویکرد اصلی ما در دولت چهاردهم توسعه شایسته سالاری با نگاه جنسی متوازن است. حرکت به سمت حضور واقعی و تأثیرگذار زنان در سطوح مدیریتی و ایجاد ساختارهایی که زنان مستعد بتوانند بدون موانع تبعیضآمیز در مسیر رشد قرار بگیرند رویکرد دوم ما است و رویکرد سوم ما توانمندسازی حرفهای زنان مدیر است.
موحدی افزود: اجرای برنامههای آموزشی مدیریتی و رهبری برای زنان در سطح دولت و ایجاد مجموعهها و گروههای مشورتی و حمایتی میان مدیران زن برای هم افزایی بیشتر در این عرصه از دیگر برنامههای ما است.
کوثر یوسفی، رئیس هیئت نظارت بانک مرکزی، رضوای حکیمزاده، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، نادره رضایی، معاون هنری وزیر ارشاد، الهام بیژنپور، مسئول هماهنگی هیئتهای رسیدگی به تخلفات اداری نهاد ریاست جمهوری و فروغ هاشمی، سرپرست فرمانداری شهرستان اِوز دیگر مدیران ارشد بانویی بودند که در این نشست به بیان تجارب و نظرات خود در خصوص مدیریت بانوان پرداختند.
در ادامه فهیمه فرهمندپور، دبیر ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی «حکمت حکیمانه زوجیت» را مطرح کرد و گفت: خداوند اساساً جهان را بر این حکمت حکیمانه استوار کرده است و هر ساحتی که این حکمت در آن جاری نباشد، ناقص است. اساساً جهان پیکرهای مبتنی بر زوجیت است. اگر این حکمت را حذف کنید، یعنی یک بخشی از مصلحت و حکمت جاری در خلقت را نادیده گرفتهاید.
وی ادامه داد: سیاست غیر مبتنی بر حکمت حکیمانه زوجیت، جامعهای منهای زنان است، یعنی جامعهای غیر استوار و فاقد حکمت حکیمانه. اقتصاد منهای زنان یعنی اقتصادی که فاقد توجه به حکمت حکیمانه زوجیت است. همچنان که اگر فضایی را کاملاً زنانه کنیم، اشتباه است. حوزه زنان و خانواده نیز باید مبتنی بر حکمت حکیمانه زوجیت مدیریت شود. حکمت حکیمانه زوجیت به این معناست که اگر زوجیت میخواهد شکل بگیرد، مرد باید مرد بماند و زن باید زن بماند تا زوجیت حاصل شود. و الا اگر همه زنانه شوند یا همه روحیات، مردانه شوند، ظاهراً زوجیت اتفاق نمیافتد.
پروین داداندیش، رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور دیگر سخنران این مراسم بود. وی با تأکید بر اینکه به نظر میآید مسائل زنان با مدیریت زنان حل نمی شود و مدیریت کشور نیز فقط با حضور مردان موفق نخواهد بود، گفت: زنان باانگیزه و متعهدی در دولت چهاردهم هستند و باید تلاشمان را مضاعف کنیم که حس اعتماد به جامعه بازگردد.
وی ادامه داد: حکمرانی زنان به معنی افزایش نقش و تأثیرگذاری زنان در فعالیتهای حکومتی است؛ اگر زنان در حکمرانی نقش داشته باشند با جامعهای مواجه میشویم که عادلانه و متوازنتر مدیریت میشوند.
داداندیش در ادامه به بیان ابعاد حکمرانی و میزان نقش زنان در آنها پرداخت و گفت: مرحله اول حکمرانی، حکمرانی سیاسی است که در کشورمان برای اولین بار در دولت چهاردهم چهار بانو داریم اما هم اکنون در ۲۹ کشور جهان، زنان به عنوان رئیس حکومت مشغول فعالیت هستند. در حوزه حکمرانی، زنان در پارلمانها فعالند که از سال ۹۵ تا امروز رشد حضور زنان از ۱۱ درصد به ۲۰ درصد در جهان رسیده است اما در ایران همان تعداد اندک حضور زنان در مجلس نیز نزولی شده و اکنون ۱۴ بانو در مجلس داریم. پس در حکمرانی زنان در حوزه سیاسی با حد مطلوب فاصله داریم.
رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور به حکمرانی اقتصادی و وضعیت زنان در آن نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه حکمرانی اقتصادی، نقش زنان در مدیریت بانکها و مراکز اقتصادی در دنیا ۲۴ درصد است و تحقیقات نشان میدهد اگر اعضای هیئت مدیرهها ترکیبی از زنان و مردان باشند سود و موفقیت شرکتها بیشتر میشود و همین موجب شده حضور زنان در حوزه حکمرانی اقتصادی در حال افزایش باشد. در حال حاضر، ۱۲ درصد مدیران شرکتهای دانشبنیان ایران زنان هستند و این آمار رو به رشد است که باید تشویقهایی برای تداوم و افزایش این روند در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه حکمرانی اقتصادی زنان ایران در اقلیت است اما آینده روشن است، گفت: در حکمرانی اجتماعی حضور زنان در سازمانهای مردم نهادها و جنبشها بد نیست.
داداندیش اشافه کرد: اکنون ۱۶ فرماندار زن و ۱۷ بخشدار داریم و قول داده شده که تمام بخشداران استان تهران از میان زنان انتخاب شوند. مشارکت زنان در شوراهای روستایی نیز افزایش داشته است.
وی خاطرنشان کرد: سبک رهبری زنان شباهت زیادی به خصوصیات حکمرانی خوب دارد و تحقیقات نشان میدهد رهبری زنان مشارکتی، دموکراتیک، متمرکز بر مسائل اجتماعی، کاهش فساد و افزایش شفافیت بوده است و رویکرد صلحطلبانه و در جهت رفع منازعات دارند.
رئیس مرکز امور زنان و خانواده وزارت کشور در پایان سخنانش گفت: موفقیت یک حکمران بیشتر به تجربیات و شایستگیهای فردی وی بستگی دارد اما این ویژگیهای فردی در یک شبکهسازی افزایش پیدا میکند. بنابراین بانوان ما باید در احزاب سیاسی مشارکت بیشتری داشته باشند.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز با تأکید بر اینکه نیاز است زنانی که در مناسب دولتی هستند همدیگر را بیشتر پیدا کنند، گفت: این ضعف در شبکههای ارتباطی افراد است که نمیتوانند همدیگر را پیدا کنند. در بسیاری از موارد انتظارات از زنان مدیر بیشتر از مردان است و به مردها بیشتر اعتماد میشود اما وقتی یک خانم، مسئول میشود نسبت به او سختگیرانه رفتار و عمل میشود.
وی ادامه داد: علیرغم سهم بالای زنان در مقاطع کارشناسی، وقتی به حضور در قدرت سیاسی و اقتصادی میرسیم سهم زنان کم میشود در حالی که در کشور فرانسه حضور زنان در هیئتهای مدیره ۴۳ درصد است اما سهم بانوان ما شش دهم درصد است. پس باید بیشتر کار کنیم، همدیگر را کمک کنیم، همدیگر را پوشش دهیم و بیشتر از دستاوردهای همدیگر بگوییم؛ دختران ما نیاز دارند موفقیتهای ما را ببینند و به آینده خودشان امیدوار شوند.
فاطمه محمدبیگی، نماینده مجلس نیز با تأکید بر اینکه نیاز داریم تعداد بانوان مجلس بیشتر شود، گفت: اگر بانوان قانونگذار بیشتر شوند میتوانیم کمک بیشتری در حوزه بانوان به حکمرانان داشته باشیم.
شهربانو برهانی، فرماندار کردکوی استان گلستان و آمنه خدیور، عضو شورای عالی اداری دیگر مدیران زنی بودند که نظرات و پیشنهادها خود را مطرح کردند و در ادامه، مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، گفت: ما پیرو مکتبی هستیم که در آن زنان پیشرو و پیشران حرکت هستند. ما زنان را در نقش پیامبر نمیبینیم اما زنان، پیامبران را تربیت میکنند و در کنار پیامبران مطرح هستند. خداوند از حضرت مریم(س)، حضرت آسیه و ملکه صبا در قرآن یاد کرده است. ما چنین مکتب و زنانی مثل حضرت خدیجه(س)، فاطمه(س) و زینب(س) داریم.
وی تصریح کرد: افتخار زنان به زن بودن و مادر بودن آنها است. خداوند خلقت خود را در زن قرار داده و همه آحاد بشر در دامن آنها بزرگ میشوند. زنان علاوه بر مادر بودن کنشگر فعال اجتماعی و فعال در سیاست نیز هستند.
دستجردی اضافه کرد: اگر زنان با نیت خدمتگذاری وارد امور سیاسی شوند خداوند نیز در این حضور، خیر قرار میدهد. همه ما زنان باید از هم حمایت کنیم. نباید زنان علیه زنان باشند. باید کمک هم باشیم. زنان لیاقت حضور در جایگاهها را دارند و اگر شایسته سالاری رعایت شود نیازی به سهمیه نیست.
وی در پایان سخنانش گفت: نگذاریم زود، دیر شود. تحصیل و اشتغال ممکن است جلوی ازدواج و فرزنددار شدن را بگیرد؛ نگذاریم این اتفاق بیفتد. اگر با نرخ رشد جمعیت کنونی ادامه دهیم، به زودی پیرترین کشور منطقه خواهیم شد. اکنون میزان موالید ۸۳ کشور جهان زیر سطح جایگزینی است. موالید کشور ما نیز شدیداً پایین سطح جایگزینی است؛ باید مسئله جمعیت را جدی بگیریم. برای رفع این مشکل برخی حمایت مادی، برخی حمایت معنوی و برخی نیازمند کار فرهنگی هستند که باید در هر سه زمینه کار شود.
در بخش بعدی مراسم، الیاسی، استاد دانشگاه تهران، برنامه خدمات مربیگری ویژه مدیران را تشریح کرد.
زهرا بهروزآذر، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده آخرین سخنران این مراسم بود. وی عنوان کرد: این نشست فرصتی برای همآموزی و همافزایی بود. این باور در دولت چهاردهم وجود دارد که اگر قرار است به قله برسیم به دو بال زنان و مردان نیاز داریم و بدون هر یک از این دو بال نمیتوانیم به هدف برسیم.
وی ادامه داد: این باور دولت چهاردهم آن چیزی است که در قانون اساسی و سیاستهای کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری مورد توجه است و امیدواریم همانطور که در برنامه هفتم این مسئله مورد توجه قرار گرفته، بتوانیم در مسیر رشد زنان و تحکیم خانواده گام برداریم. ایران برای تمام ایرانیان است فارغ از قومیت، جنسیت و ... . همه باید در توسعه کشور نقش داشته باشند.
بهروزآذر با اشاره به اینکه رئیسجمهور یک بانو را به عنوان وزیر معرفی کردند و سه زن را در هیئت دولت منصوب کردند، گفت: در این دولت 14 نفر به صورت مستقیم از رئیس جمهور حکم گرفتهاند و دو هزار و 935 زن توانستند در موقعیتهای معاون، مشاور وزیر، رئسای ادارات، فرماندار و بخشدار مدیریت کنند. اکنون 14 مشاور و دستیار وزیر، ۱۱۰ مدیرکل، ۱۶ فرماندار و ۱۷ بخشدار خانم هستند که امیدواریم این مسیر ادامه داشته باشد.
معاون رئیس جمهور اضافه کرد: آنچه بیش از پیش نیاز داریم، این است که خود بانوان هوای هم را داشته باشند و دست در دست هم دهیم و برای حل مسائل زنان و خانوادهها فارغ از جنسیت فعالیت کنیم.
وی اظهار امیدواری کرد که طرح «خدمات مربیگری ویژه مدیران» برای ارتقای توان مدیریتی مدیران دولت مثمر ثمر باشد و گفت: نیاز داریم شایستگی مهارتی و مدیریتی خود را گسترش دهیم. ما در دولت مجری سیاستهای برنامه هفتم هستیم و توجه ما به همه ۴۰ میلیون زن ایرانی است؛ نباید هیچ کس طرد شود ایران برای همه ایرانیان است.
انتهای پیام