
به گزارش ایکنا؛ تشریح برنامههای دهه کرامت، آغاز طرح ملی خدمات نوروزی هلال احمر، انتصاب علی منتظری به ریاست جهاددانشگاهی، راهاندازی میزهای خدمت حقوقی ویژه مددجویان کمیته امداد، اعلام قیمت میوه شب عید در تهران، ممنوعیت تبلیغ کالاهای اسرائیلی در تهران، اعلام فراخوان سیزدهمین جشنواره مد و لباس فجر، برپایی نمایشگاه پوشاک عفیفانه در کنار سی و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم از جمله رویدادهای مهمی است که در هفته گذشته در حوزه اجتماعی رخ داده است.
خبرگزاری ایکنا همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان دو درسگفتار «آموزش مباحث اعتقادی به کودکان» و «نوجوانی و روزهداری» را ضبط کرده و به صورت روزانه منتشر میکند که طی هفته گذشته نیز این مباحث خواندنی و شنیدنی ادامه داشت.
در این راستا گفتوگوهایی نیز به مناسبت وفات حضرت خدیجه(س) و یا موضوع حجاب، هوش مصنوعی و دیگر موضوعات مهم روز با مسئولان و کارشناسان انجام شده است که مورد توجه مخاطبان خبرگزاری ایکنا قرار گرفته است.
در گزارش پیش رو این رویدادها، درسگفتارها و مصاحبهها را مرور میکنیم.
تشریح برنامههای دهه کرامت
اولین جلسه ستاد مرکزی دهه کرامت چهارشنبه، ۲۲ اسفندماه با حضور حجتالاسلام محمدمهدی عربانصاری، معاون شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، حجتالاسلام علی ملانوری، رئیس ستاد دهه کرامت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و نمایندگان سازمانهای عضو این ستاد در محل سالن نشستهای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برگزار شد.
حجتالاسلام محمدمهدی عربانصاری، معاون شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گفت: در سنوات گذشته ستاد دهه کرامت خدمات ارزندهای به جا گذاشته و امسال نیز باید در همان راستا حرکت کنیم.
حجتالاسلام علی ملانوری، رئیس ستاد دهه کرامت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی نیز در سخنانی اظهار کرد: اوج دهه کرامت به میلاد باعظمت امام رضا(ع) میانجامد. ابتدای دهه کرامت با میلاد نورانی حضرت فاطمه معصومه(س) و میانه آن نیز با بزرگداشت حضرت شاهچراغ(ع) همراه است؛ لذا توجه به جایگاه و شأن اعتاب مقدسه محور اصلی فعالیتهای این دهه است و باید در برنامهریزیها بدان توجه داشته باشیم.
همت والای خدیجه (س)؛ از ایستادگی در راه حق تا کارآفرینی
دهم ماه رمضان مصادف با سالروز وفات حضرت خدیجه کبری(س) است. حضرت خدیجه(س) مشهور به خدیجه کبری(س) وامالمؤمنین، نخستین همسر پیامبر اکرم(ص) و مادر حضرت زهرا(س) است. گزارشهای متعددی درباره جایگاه خاص حضرت خدیجه(س) نزد پیامبر اکرم(ص) وجود دارد. در منابع آمده است که حضرت خدیجه(س) بهترین و صادقترین وزیر، مشاور و مایه آرامش پیامبر(ص) بود. پیامبر(ص) سالها پس از درگذشت حضرت خدیجه(س) به یاد ایشان بوده و بینظیر بودن آن حضرت را مطرح میکردند.
نهله غروینائینی، استاد تمام و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در رابطه با ویژگیهای شخصیتی و سیره حضرت خدیجه کبری(س) با ایکنا گفتوگو کرده است. وی با بیان اینکه حضرت خدیجه(س)، بانویی کارآفرین و تسهیلگر در راه اسلام بودند، گفت: حضرت خدیجه(س) در برابر تمامی آزارها و مشکلات موجود به ویژه در دوران محاصره شعب ابیطالب، استقامت به خرج داده و مقاومت کردند و مقاومت ایشان نیز اسوه و نمونه بسیار مهمی برای جامعه اسلامی بود.

وی در بخش دیگر مصاحبه درباره مؤلفههای اسوه بودن حضرت خدیجه(س) را مطرح و بیان کرد: از مؤلفههای اسوه بودن حضرت خدیجه(س)، همسری ایشان است. آن حضرت حدود ۲۴ سال در خدمت پیامبر اکرم(ص) با ایشان زندگی کردند و با اینکه حضرت خدیجه(س) تعداد زیادی غلام و کنیز و خدمتکار داشتند، اما خود ایشان به شخصه امکانات و وسایل زندگی را برای پیامبر(ص) آماده میکردند. ایشان به ویژه در مدتی که پیامبر اکرم(ص) به امر الهی ۴۰ روز از خانه فاصله گرفته و در خلوت به سر بردند، به شخصه از کوه بالا میرفتند و برای پیامبر(ص) غذا میبردند تا ضمن زیارت ایشان، به پیامبر(ص) خدمت کنند؛ لذا خدمت به همسر برای رضای خدا از دیگر نکاتی است که جوانان امروزی باید از شخصیتهای بزرگی مانند حضرت خدیجه(س) بیاموزند. ابناسحاق، از سیرهنگاران تاریخ اسلام اینگونه بیان میکند که حضرت خدیجه(س) وزیری درستکار برای اسلام بود و رسول خدا در کنار ایشان آرامش میگرفت».
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
آموزش مباحث اعتقادی به کودکان
ایکنا بنابر رسالت رسانهای خویش همزمان با ماه مبارک رمضان با انتشار مجموعه درسگفتارهای «آموزش مباحث اعتقادی به کودکان» با حضور سیده معصومه طباطبایی، استاد حوزه و دانشگاه، کارشناس ارشد روانشناسی و دکتری فلسفه و کلام و سطح ۳ تفسیر علوم قرآنی به تشریح شیوه آموزش و آشنایی کودکان با مباحث اعتقادی و دینی پرداخته است.
قسمت چهارم از این درسگفتارها به موضوع «نبوت عام» اختصاص یافته است که در بخشی از آن آمده است: در زمینه نبوت عام، باید ضرورت اینکه خداوند در عالم هستی یک راهبر و راهنما از میان خود مردم و از جنس آنها انتخاب کرده است را برای کودکان توضیح دهیم.
طباطبایی در پنجمین درسگفتار با عنوان «
چگونه پیامبر مهربانی و رحمت را به کودکان معرفی کنیم» معتقد است؛ در آموزش مباحث اعتقادی درباره نبوت خاص، لازم است از ابزار داستان به صورت بهینه استفاده کنیم و زندگی پیامبر (ص) را به صورت جزئیتر برای کودکان مرور کنیم. با عینیسازی این مفاهیم، کودکان رابطه خوبی با پیامبر (ص) برقرار میکنند.
وی در ششمین درسگفتار با عنوان «
معرفی مفهوم و اهمیت امامت به کودکان» معتقد است؛ نکته اساسی در معرفی و تبیین اهمیت امامت که باید به آن توجه کنیم، مهربانی اهل بیت(ع) با کودکان است، داستانهای مستندی از همبازی شدن امیرالمؤمنین(ع) و حضرت زهرا(س) با فرزندانشان وجود دارد که میتوانیم برای کودکان تعریف کنیم.
در
هفتمین درسگفتار نیز موضوع «معاد» مورد توجه قرار گرفته است که در بخشی از آن آمده است: نکته اساسی این است که مفهوم مرگ، مانند مفهوم تولد، مورد پذیرش همه ادیان، فرقهها، علوم و نحلههاست. هیچ گروه علمی یا دینی وجود ندارد که مرگ را انکار کند و نپذیرد. بنابراین، ارائه این مفهوم به کودکان نیازمند ظرافت و صبر بیشتری است.
نوجوانان و روزهداری
خبرگزاری ایکنا با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح نوجوانان در ماه رمضان میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است که طی ۱۱ جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان در ماه مبارک رمضان را تشریح میکند.
آزادبخت در
چهارمین درسگفتار این دوره آموزشی مبحث «مصرف غذاهای شیرین و شور» را مطرح کرد و گفت: نوجوانان علاقه فراوانی به خوراکیهای شیرین و شور دارند؛ عدم کنترل این علاقه موجب افزایش نوسانات انسولین و بیماری آنها میشود که ماه رمضان بهترین فرصت برای اصلاح این عادت غذایی است.
وی در پنجمین جلسه با عنوان «
نوجوانان روزهدار علاوه بر افطار حتماً شام بخورند» تأکید کرد: یکی از نگرانیهای مهم، تأمین پروتئین مورد نیاز نوجوانان است. پروتئینها باید در رژیم غذایی نوجوانان به اندازه کافی وجود داشته باشند. وعده شام فرصت مناسبی است تا انواع پروتئینها مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخم مرغ در این وعده گنجانده شود. علاوه بر این، حبوبات نیز منبع خوبی از پروتئین هستند که میتوان آنها را در قالب سوپ یا آش در وعده افطار استفاده کرد.
وی همچنین در ششمین درسگفتار با عنوان «
مهمترین گروههای غذایی برای نوجوانان روزهدار» گفت: در ماه رمضان باید دقت کنیم تا نوجوان از همه گروههایی غذایی از جمله نان و غلات، میوهها و سبزیها استفاده کند تا نیازهای تغذیهای او بهطور کامل تأمین شود.
آغاز طرح ملی خدمات نوروزی هلال احمر
سهشنبه ۲۱ اسفند ماه رزمایش نوروزی جمعیت هلال احمر در جوار مرقد مطهر امام راحل برگزار شد. در این مانور، اعضای سازمان امداد و نجات، سازمان داوطلبان و سازمان جوانان حضور داشتند و جدیدترین خودروهای این جمعیت در کنار سایر تجهیزات امدادی به نمایش درآمده، توانمندی و طرحهای نوروزی خود را برای امدادرسانی به مسافران نوروزی به نمایش گذاشتند.
در ابتدای این مراسم میثم افشار، دبیرکل جمعیت هلال احمر به تشریح اهداف طرح ملی نوروزی پرداخت و گفت: هدف اول ما افزایش سطح آمادگی، ایمنی و سلامت مردم است که به همت داوطلبان، امدادگران و جوانان پیگیری میشود. همچنین به دنبال اجرای مانور کاهش تصادفات هستیم و طرح نوروزی فرصتی برای نمایش خدمات هلال احمر است.
پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر نیز در این مراسم گفت: امسال همزمان با ماه رمضان فعایتها را شروع میکنیم و چهارشنبه آخر سال اولین برنامه ما است که از هفتهها قبل در مدارس فرهنگسازیها انجام شده تا در چهارشنبه پایان سال هم حرمتها شکسته نشود و هم مردم شادی ایمنی را تجربه کنند. مأموریت نوروزی ما با پنج شنبه آخر سال که زیارت اهل قبور است، ادامه پیدا میکند و باید حمایتهای امدادی را انجام دهیم. مراسم قدر نیز دیگر مراسمی است که باید حمایت امدادی از آن انجام دهیم.
وی به آمارهای نگران کننده مرگ و میر ناشی از تصادفات نیز اشاره کرد و گفت: میانگین سنی قربانیان تصادف در ایران ۱۵ تا ۴۴ سال است یعنی نیروی مولد جامعه و با یک تصادف و از دست رفتن زندگی یکی از اعضا، دیگر زندگی آن خانواده به حالت قبل باز نمیگردد.
علی منتظری رئیس جهاددانشگاهی شد
در یکصد و هفتادمین جلسه هیئت امنای جهاددانشگاهی که عصر دوشنبه ۲۰ اسفندماه با حضور اعضا در دفتر مرکزی این نهاد برگزار شد، دکتر علی منتظری به عنوان رئیس جدید جهاددانشگاهی انتخاب و به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی شد تا با تأیید این شورا، حکم وی توسط رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر شود.
علی منتظری، استاد تمام و عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی و رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی این نهاد است که از ابتدای تشکیل جهاددانشگاهی در این نهاد مشغول به فعالیت بوده و سه دوره ریاست این نهاد را در سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۵ عهدهدار بوده است.
راهاندازی میزهای خدمت حقوقی ویژه مددجویان کمیته امداد
نشست خبری محمود توکلی، مدیرکل مسکن و امور مهندسی ساختمان کمیته امداد و حسین فتاحی، معاون حقوقی و امور مجلس کمیته امداد ۲۱ اسفندماه در سالن نشستهای کمیته امداد امام خمینی(ره) برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حسین فتاحی، معاون حقوقی و امور مجلس کمیته امداد طی سخنانی با اشاره به مقوله ارائه خدمات حقوقی برای نیازمندان در کمیته امداد، گفت: یکی از بندهای اساسنامه کمیته امداد، ارائه خدمات حقوقی به نیازمندان است که در این زمینه تاکنون ۷۵۱ میز خدمت در کشور ایجاد شده و ۱۶ هزار و ۳۴۲ خدمت از طریق میزهای خدمت به مددجویان ارائه شده است.
وی اظهار کرد: برای سال ۱۴۰۴ نیز برنامه آموزش غیر حضوری و فضای مجازی همراه با تهیه کلیپهای کوتاه و ساده حقوقی برای مددجویان تدارک دیده شده است که اجرایی خواهد شد. امسال و تاکنون تعداد چهار هزار و ۴۰۳ پرونده حقوقی مددجویان از سوی معاونت حقوقی کمیته امداد پیگیری شده است.
قیمت میوه شب عید در استان تهران اعلام شد
حشمتالله عسگری، معاون اقتصادی استاندار تهران در حاشیه سیزدهمین جلسه ستاد تنظیم بازار استان تهران با اعلام اینکه هیچ گونه کمبودی در عرضه کالاهای اساسی، بالاخص میوه شب عید استان وجود ندارد، اعلام کرد: طبق تصمیم نهایی ستاد تنظیم بازار استان تهران، مقرر شد سیب شب عید به قیمت هر کیلو ۵۳ هزار تومان و پرتقال با قیمت ۴۲ هزار تومان توسط ستاد تنظیم بازار در محلهای مشخص که اطلاع رسانی آن به صورت دقیق انجام خواهد شد، عرضه شود.
وی با بیان اینکه برای عرضه میوه شب عید توسط ستاد تنظیم بازار ۳۰۰ نقطه در شهر تهران و ۵۵ نقطه نیز در شهرستانهای استان تهران در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: عرضه از صبح روز پنج شنبه ۲۳ اسفندماه ۱۴۰۳ آغاز و تا روز ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت.
ممنوعیت تبلیغ کالاهای اسرائیلی در تهران
در سیصد و دوازدهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران، مهدی چمران، رئیس شورا، از تصویب یک فوریت برای ممنوعیت تبلیغات و خرید و فروش کالاهای اسرائیلی در سطح پایتخت خبر داد.
وی در تشریح این موضوع اظهار کرد: در این خصوص پیشبینیهایی شده است که علاوه بر عدم تبلیغات، خرید و فروش کالاهای اسرائیلی نیز ممنوع شود و این اقدام در راستای حمایت از مردم مظلوم فلسطین و مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی صورت گرفته است.
به گفته رئیس شورای اسلامی شهر تهران، این طرح که با هدف کاهش نفوذ اقتصادی اسرائیل در ایران و حمایت از تولیدات داخلی ارائه شده، مورد استقبال اعضای شورای شهر تهران قرار گرفت. این اقدام بخشی از سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی در مقابله با رژیم صهیونیستی است و باید با جدیت پیگیری شود.
روشهای سنجش صحت احادیث طبی از قرآن تا عقل
چهارمین جلسه از دوره آموزشی «دومین مدرسه رمضانی شفاء: گذری بر یافتههای علمی الهیات سلامت» به همت اندیشکده حکمت طبیعی و الهیات سلامت دانشگاه امام صادق(ع) و مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی و طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی ایران، با حمایت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، با همکاری فرهنگستان علوم پزشکی ایران، با حضور یحیی میرحسینی، عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه میبد و سید مجید حسینی، دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه میبد با عنوان «ملاکهای صحتسنجی روایات طبی» در بستر اسکایروم برگزار شد.
در آغاز این جلسه میرحسینی به سه رویکرد در مواجهه با روایات طبی اشاره کرد و گفت: برخی تمام این میراث روائی را پذیرفته و عمل به آن را واجب میدانند. جامعان روایات طبی و اخباریون چنین رویکردی دارند و کتبی را با این دیدگاه به رشته تحریر درآوردهاند. برخی از آنها حتی احتمال جعل در روایات طبی را دانسته و بررسی سندی آنها را بیهوده میدانند. در مقابل این نگاه رویکرد تفریطی مطرح است که هیچ اعتباری برای روایات طبی قائل نیست و در بیشینهترین حالت، آن روایات را مختص به زمان صدور آنها و حتی محدود به علم تجربی در آن عصر میشناسد. در رویکرد سوم نیز استفاده از یک دستگاه انتقادی برای قبول یا رد احادیث طبی مطرح است.
محدود کردن امر به معروف به حجاب ظلم به آن است
حجتالاسلام محمدحسین طاهری آکردی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور در گفتوگو با ایکنا در پاسخ به این سؤال که محدود کردن امر به معروف و نهی از منکر به یک موضوع یا مقوله چه خطرات و نگرانیهایی ایجاد میکند؟ گفت: از زمانی که در ستاد امر به معروف مستقر شدیم توجه به این مسئله را شروع کردیم؛ محدود کردن امر به معروف به مسئله حجاب، ظلم به امر به معروف است. امر به معروف مربوط به حکمرانی است که در عرصه حاکمیت یک مصداق آن عفاف و حجاب است. اما اینکه در این مقوله تا کجا باید اقتدار نشان داد را باید حاکمیت تصمیم بگیرد.
حجتالاسلام طاهری آکردی ادامه داد: عدالت، حفظ بیتالمال، جایگاه شأن انسانی (آنچه به آن امروزه حقوق بشر گفته میشود و اسلام میگوید آبروی مومن از حرمت کعبه مهمتر است)، محیط زیست، تولید (که مقام معظم رهبری فرمودند بالاترین معروف تولید است)، خدمترسانی در دستگاهها و ... همه در عرصه امر به معروف حکمرانی مطرح هستند و ما فعالیتهایمان را در این زمینهها شروع کردهایم.
متن مصاحبه را
اینجا بخوانید.
مصلی تهران؛ میزبان پوشاک عفیفانه
همه ساله بخش عفاف و حجاب نمایشگاه قرآن به عرضه محصولات متنوع حوزه حجاب اختصاص داده میشد، اما امسال در سیودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، دو بخش جدا از هم به موضوع محصولات عفاف و حجاب اختصاص داده شده است که یک بخش آن غرفه عفاف و حجاب در داخل شبستان اصلی مصلی امام خمینی (ره) است و توسط معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد مدیریت میشود.
در این غرفه نمونههایی از محصولات گران قیمت تولیدکنندگانی که صادرکننده محصولات حجاب هستند و قیمت محصولات آن بسیار بالاست به نمایش گذاشته شده و فقط فروش به صورت آنلاین صورت میگیرد. همچنین برنامههای فرهنگی از جمله مسابقه طراحی لباس، ارائه لباس قاریان قرآن و ... در این غرفه صورت میگیرد.
این نمایشگاه به صورت واضح بسیار بزرگتر از نمایشگاههای معمول عفاف و حجاب برپا شده در دورههای قبل نمایشگاه قرآن است و تنوع در رنگ، در حوزه لباس کودک و نوجوان، جنس، طراحیهای صورت گرفته در قالب ملیلهدوزی، سنگدوزی و طراحی بر روی لباسها و تنوع سبکهای طراحی و دوخت از مشخصات ویژه این دوره است.
حمیدرضا امیدی، مدیرعامل انجمن فعالان و متخصصین حوزه حجاب و رئیس نمایشگاه پوشاک ایرانی اسلامی هدی گفت: نمایشگاه هدی که هم اکنون در مصلی تهران در حال برگزاری است و ششمین نمایشگاه از مجموعه نمایشگاههای هدی است، بزرگترین نمایشگاه عرضه محصولات عفاف و حجاب از ابتدای انقلاب تاکنون است و ۲۷۰ برند (ویژند) در قالب ۲۳۰ غرفه در نمایشگاه امسال حضور دارند.
وی از برگزاری نمایشگاه بعدی هدی در ماه ذیالحجه خبر داد و گفت: نمایشگاه هدی یکبار در ماه ذیالحجه یعنی قبل از محرم و یک بار نیز در ایام ولادت حضرت زهرا(س) برگزار خواهد شد.
اعلام فراخوان سیزدهمین جشنواره مد و لباس فجر
کارگروه ساماندهی مد و لباس، فراخوان سیزدهمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر را منتشر کرد.
موضوع اصلی سیزدهمین جشنواره مد و لباس فجر، درهمه بخشها «کشف ایران» است که به صورت خاص برجنبههای: «کشف جنبههای ملموس و نمادهای فرهنگی ـ اجتماعی ایران و استفاده از آنها در طراحی پوشاک روز»، «کشف جنبههای مفهومی و معانی فرهنگی ـ اجتماعی ایرانی و بهرهگیری از آنها به عنوان منابع الهام در طراحی پوشاک روز» و «تجربه زیسته انسان ایرانی معاصر به عنوان منبعی برای طراحی پوشاک مفهومی و کاربردی روزآمد» است که محورهای مطرح شده در قالب مستندات و برگزاری نشستهای جانبی به اطلاع شرکت کنندگان رویداد خواهد رسید.
علاقهمندان به شرکت در این جشنواره تا ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ فرصت دارند تا آثار خود را به دبیرخانه سیزدهمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر ارسال کنند.
کودکان را از پیشدبستان با مفهوم ایمنی آشنا کنیم
بابک محمودی، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در گفتوگو با ایکنا در پاسخ به این سؤال که شاهکلید سفر و زندگی بدون حادثه و بحران چیست، گفت: یکی از مهمترین نکاتی که باید توجه به آن از پیش دبستانی شروع شود یک کلمه است: «ایمنی». ساختارهای امروز دنیا با همین یک کلمه ایمنی خود را تطبیق میدهند. وقتی توجه به ایمنی در ذهن انسان شکل نگیرد و به آن توجه اساسی نداشته باشند اصلاً متوجه نمیشود که به سمت خطر میرود.
وی تأکید کرد: همه باید با کلمه ایمنی بزرگ شویم و با این کلمه عجین باشیم و هر قدمی که میخواهیم برداریم اول به ایمنی آن قدم فکر و توجه کنیم. همانطور که به بچهها یاد میدهیم به وسیله داغ دست نزنند، باید سایر مسائل ایمنی را هم یاد دهیم و دائماً با رشد سن و تغییر شرایط افراد، مباحث ایمنی مبتلابه آنها ارتقا داده شود.
متن مصاحبه را
اینجا بخوانید.
ابعاد پیوند فقه و هوش مصنوعی
آیتالله احمد مبلغی، استاد درس خارج فقه حوزه علمیه طی یادداشتی که در اختیار ایکنا قرار داده، به بررسی ابعاد پیوند فقه و هوش مصنوعی پرداخته و چهار حوزه این ارتباط را معرفی کرده است. در بخشی از این یادداشت آمده است؛ اگر دیدار فقه و هوش مصنوعی ضرورتی ناگزیر است، نخستین گام آن است که میدانهای پیوند این دو پالوده و مسیرهای تلاقیشان به دقت سنجیده شود. هیچ طرحی به کمال نمیرسد، مگر بر پایهای استوار و هیچ پژوهشی به ثمر نمینشیند، مگر در چارچوبی سنجیده، با مرزهایی روشن و اصولی محکم.
در این راستا، چهار میدان بنیادین را فراروی خود داریم. این محورها، ابعاد پیوند فقه و هوش مصنوعی را مینمایاند، باب اجتهاد را بر افکاری بکر میگشاید، و ظرفیتهای نهفته این پدیده را بر فقه عرضه میدارد.
متن کامل یادداشت را
اینجا بخوانید.
ضرورت تقویت حوزه هوش مصنوعی در امور قرآنی و فرهنگی
حسن مسلمینائینی، رئیس جهاددانشگاهی در حاشیه بازدید از بخشهای مختلف سی و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، در گفت وگو با ایکنا، به چگونگی بهرهگیری از هوش مصنوعی در راستای توسعه فعالیتهای قرآنی و فرهنگی پرداخت و اظهار کرد: امروز هوش مصنوعی به عنوان یک علم نوظهور مطرح شده و از آن در تمامی زمینهها استفاده میشود.
وی ضمن تأکید بر بهرهگیری از هوش مصنوعی در حوزه آموزشی افزود: هوش مصنوعی ابزار نوینی است که به ویژه در حوزه آموزشی میتوان به خوبی از آن استفاده کرد و امروز بسیاری از کشورها از این علم در حوزههای مختلف بهرهمند میشوند.
متن مصاحبه را
اینجا بخوانید.
انقلاب هوش مصنوعی در فعالیتهای قرآنی را باید جدی گرفت
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه بازدید از سیودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در پاسخ به این سؤال که نمایشگاه تا چه اندازه با تحولات تکنولوژی و فناوری روز مطابقت دارد؟ گفت: امسال شاهد ورود هوش مصنوعی به نمایشگاه قرآن هستیم، اما حضور هوش مصنوعی در فضای قرآنی، به ویژه در نمایشگاههای مرتبط، در مرحله ابتدایی و اولیه قرار دارد و به نظر میرسد این تجربه اولیه نیازمند توسعه، عمقبخشی و گسترش بیشتر است.
وی ادامه داد: در دهههای اخیر، مناسبات بین حوزه قرآن کریم و فناوری در قالبهای مختلفی دنبال شده است. شاید اولین گامها در این زمینه در حوزههایی مانند نمایهسازیهای دیجیتال، جستجوگرها، ویکیها و موارد مشابه برداشته شد که هر کدام از این مرحلهها به نوبه خود پیشرفتهایی در تحولات حوزه قرآنی بود.
متن مصاحبه را
اینجا بخوانید.
هشدار پلیس فتا نسبت به پیامکهای جعلی ماه رمضان
ماه رمضان، ماه نیایش و بخشش است، اما متأسفانه برخی سودجویان از این فرصت سوءاستفاده میکنند. یکی از روشهای جدید آنها، ارسال پیامکهای جعلی با لینکهای آلوده است. این پیامکها با عناوین فریبندهای مانند «اینترنت رایگان ویژه ماه رمضان»، «کمک به نیازمندان، سهم شما چقدر است» و «دریافت کالابرگ تخفیفدار رمضان» ارسال میشود.
پلیس فتا این پیامها را فقط یک تله برای سرقت اطلاعات شخصی و بانکی کاربران دانست و ضمن هشدار به کاربران، توصیه کرد: هیچ لینک مشکوکی را کلیک نکنید و اطلاعات بانکی و رمزهای خود را در پیامکها وارد نکنید.
انتهای پیام