کد خبر: 4276499
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۵

بازسازی گنبدهای مسجد ایاصوفیه استانبول

در مرحله جدید مرمت مسجد تاریخی ایا صوفیه استانبول، گنبدهای این بنا در برابر خطر زلزله مقاوم‌سازی می‌شود.

به گزارش ایکنا به نقل از آناتولی، مرحله جدیدی از مرمت‌های گسترده بنای ایاصوفیه با قدمت 1500 سال در استانبول ترکیه آغاز شده است. این مرحله بر حفظ گنبدهای تاریخی بنا در برابر خطر زلزله متمرکز است.

مقامات می‌گویند که این پروژه شامل تقویت گنبد اصلی و نیم گنبد، جایگزینی پوشش‌های سربی فرسوده و تقویت چارچوب فولادی است.
 
انتظار می‌رود جرثقیل برجی تازه نصب شده در نمای شرقی، با حمل مواد لازم، بازسازی را تسهیل کند.
 
مهمت سلیم اوکتن، مهندس ساختمان، مدرس دانشگاه معمار سنان و یکی از اعضای شورای علمی ناظر بازسازی‌ها گفت: ما به مدت سه سال تلاش‌های فشرده‌ای را برای بازسازی ایاصوفیه و سازه‌های اطراف آن انجام داده‌ایم. در پایان این سه سال، ما بر ایمن‌سازی مناره‌ها، گنبد اصلی و طاق‌های اصلی به‌ویژه به دلیل زلزله احتمالی استانبول تمرکز کرده‌ایم.
 
در سال 2023، زمین لرزه‌ای به بزرگی 7.8 ریشتر جنوب ترکیه را لرزاند که صدها هزار ساختمان را تخریب کرد و بیش از 53 هزار کشته بر جای گذاشت. با آنکه استانبول تحت تأثیر قرار نگرفت، ویرانی در جنوب ترکیه ترس از وقوع زمین لرزه مشابه را افزایش داد و کارشناسان به نزدیکی شهر به خطوط گسل اشاره کردند.
 
اوکتن گفت که مرحله جدیدی از کار در شرف آغاز است، مرحله‌ای که آن را مهمترین مداخله در بیش از 150 سال گذشته و در کل تاریخ طولانی سازه توصیف می‌کند.
 
وی گفت: در نمای شرقی یک جرثقیل برجی نصب می‌شود و سپس بالای این سازه منحصر به فرد را با سیستم قاب محافظ می‌پوشانیم. به این ترتیب، می‌توانیم با خیال راحت‌تر کار کنیم و لایه‌های ساختمان را از نظر علمی بررسی کنیم، از جمله آسیب‌هایی که در اثر آتش‌سوزی و زلزله در قرن‌های 10 و 14 متحمل شده است.
 
ایاصوفیه که توسط امپراتور بیزانس، ژوستینیانوس در سال 537 میلادی ساخته شد، با فتح استانبول در سال 1453 توسط عثمانی‌ها به یک مسجد تبدیل شد. مصطفی کمال آتاتورک، رهبر مؤسس جمهوری ترکیه، آن را در سال 1934 به موزه تبدیل کرد.
 
اوکتن گفت: ما کار خود را بر روی چهار مناره و ساختار اصلی به پایان رساندیم. اما برای بازسازی این میراث فرهنگی منحصر به فرد، قصد داریم از مصالح مدرن و سبک وزن استفاده کنیم و ساختمان را برای عموم باز نگه داریم.
 
روپرت وگریف، استاد دانشگاه کمبریج گفت: ایاصوفیه شگفت‌انگیز و یکی از مهمترین بناهای تاریخی جهان است. به نظر می‌رسد واقعاً مهم است که درئبرابر وقوع زلزله آن را تقویت و حفظ کنند.
 
اگرچه بخش سرای سلطان، ضمیمه بنای ایاصوفیه از دهه 1990 پذیرای نمازگزاران بوده است، گروه‌های مذهبی و ملی‌گرا در ترکیه مدت‌ها در آرزوی تبدیل شدن عمارت 1500 ساله به مسجدی بودند که آن را میراث سلطان محمد فاتح عثمانی می‌دانند. بالاترین دادگاه اداری ترکیه در سال 2020 فرمان 1934 را لغو کرد و اجازه داد تا این بنا به عنوان مسجد بازگشایی شود.
 
انتهای پیام
captcha