به گزارش ایکنا به نقل از ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات، بیژن سرانجام، معاون فنی و مهندسی این ستاد از پیشرفت ۷۵ درصدی عملیات اجرایی مرحله نخست طرح توسعه حرم مطهر امام حسین(ع) خبر داد و با بیان اینکه قسمتهایی از بخش زیارتی این طرح بزرگ تا پایان امسال تکمیل و به بهرهبرداری خواهد رسید گفت: با تلاش کارگران، استادکاران ومهندسان ایرانی، میزان پیشرفت فیزیکی مرحله نخست طرح توسعه حرم امام حسین(ع) مزین به نام صحن و شبستان حضرت زینب(س) به ۷۵ درصد رسید.
وی افزود: با توجه به نیاز ضروری حرم به فضای مناسب برای برگزاری مراسم عبادی و بیتوته زائران بهویژه در ایام شلوغ مانند اربعین، تکمیل بخش زیارتی در اولویت عوامل اجرایی قرار گرفته و در تلاش هستیم تا ساختمان مقام حضرت زینب(س) مشهور به تل زینبیه و شبستان امام حسین(ع) را تا پایان امسال تکمیل و به تولیت حرم تحویل دهیم.
وی با اشاره به نامگذاری امسال که همچون شعار سنوات قبل بر تولید ملی و حمایت از صنایع داخلی تاکید دارد، گفت: کمکهای اهدائی مردم عزیز و نذر خیرانِ حرمساز از کشور خارج نمیشود بلکه این مبالغ صرف خرید ملزومات، مصالح، خدمات و تامین نیروی کار مورد نیاز پروژه از کشور شده و به این ترتیب برکت نذر توسعه عتبات به چرخه اقتصاد ملی تزریق میشود.
سرانجام توضیح داد: طرح جامع توسعه حرم مطهر سیدالشهدا(ع) که پیرامون حرم امام حسین(ع) و حرم حضرت عباس(ع) و فضای بینالحرمین را دربر میگیرد در مساحت حدود ۴۰ هکتار مرحله به مرحله در حال اجراست.
وی افزود: براساس طرح جامع توسعه، سه صحن بزرگ مزین به نامهای صحن حضرت زینب سلام الله علیها (فاز نخست)، صحن امام حسن علیه السلام (فاز دوم) و صحن صاحب الزمان(عج) گرداگرد حرم مطهر ساخته خواهد شد.
معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات تاکید کرد: تملک زمینهای اطراف حرم مطهر امام حسین(ع) که اراضی بسیار گران قیمتی محسوب میشود با همت خیران عراقی و تولیت حرم انجام شده است. پس از تملک و آزادسازی زمین، عملیات اجرایی مرحله نخست این طرح مزین به نام صحن و شبستان حضرت زینب(س) در مساحت حدود پنج هکتار از سال ۹۴ آغاز شد.
وی گفت: صحن و شبستان حضرت زینب(س) دارای دو بخش زیارتی و غیرزیارتی و در محدوده بین خیابان باب القبله، خیابان شهدا و خیابان جمهوری است.
به گفته سرانجام، صحنها، رواقها و شبستانهای حضرت زینب(س) با زیربنای ۱۳۵ هزارمترمربع در چهار طبقه طراحی شده که دو طبقه زیر و دو طبقه روی سطح زمین در حال اجراست.
وی کتابخانه، مهمانسرا، موزه و ساختمان اداری را ازجمله بخشهای غیر زیارتی این طرح برشمرد و گفت: بخش زیارتی فاز نخست طرح توسعه حرم مطهر سیدالشهدا (ع) شامل چهار شبستان مزین به نام شبستان حضرت علی اکبر(ع)، شبستان امام حسین(ع)، شبستان باب القبله و شبستان عقیله و حدود ۲۵۰ رواق (به عنوان مسیر سایهدار تردد زائران) در محیط داخلی و خارجی است.
معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با بیان اینکه طراحی پروژه توسعه حرم مطهر بهگونهای است که از ساختمان فعلی بلندتر نباشد گفت: از چهار شبستان در حال ساخت، یکی در طبقه همکف و سه شبستان دیگر زیر زمین است.
وی درباره جانمایی شبستانهای در حال ساخت گفت: شبستان حضرت علی اکبر(ع) در طبقه همکف و در روبروی خیمهگاه حسینی و به مساحت حدود دو هزار و ۸۰۰ مترمربع قرار دارد.
به گفته وی، شبستان عقیله به مساحت دو هزارمترمربع در شمال ساختمان مقام حضرت زینب(س)، شبستان امام حسین(ع) به مساحت چهار هزار و ۸۰۰ مترمربع در جنوب ساختمان مقام و شبستان باب القبله به مساحت دو هزارو ۵۰۰ متر مربع در جنوب در بابالقبله حرم مطهر همگی در تراز زیر سطح در حال ساخت است.
معاون فنی و مهندسی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات درباره ساخت مقام حضرت زینب(س) گفت: ساختمان پیشین تل زینبیه در یک طبقه و تنها ۳۸۰ مترمربع وسعت داشت که فضای بسیار کمی را در اختیار زائران قرار میداد.
وی ادامه داد: در صحن حضرت زینب(س) و براساس طراحی جدید، برای ایجاد فضای زیارتی متناسب با جمعیت میلیونی زائران، ساختمان قبلی تل زینبیه تخریب و سازه جدیدی در چهار طبقه (دو طبقه زیر سطحی و دو طبقه روسطحی) با زیربنای چهار هزارو ۴۰۰ مترمربع در حال تکمیل است. در طراحی جدید این مقام، گنبدی با ارتفاع بیش از ۱۱ متر بر فراز تل زینبیه ساخته و نصب شده است به گونهای که ارتفاع آن از ارتفاع گنبد حرم مطهر امام حسین (ع) بلندتر نیست.
وی درباره ساخت مسجد فسطاط در کنار مقام حضرت زینب(س) گفت: براساس تاریخ، امام حسین(ع) در واقعه عاشورای سال ۶۱ هجری، پیکر مطهر شهدا را در مکانی کنار هم قرارداده بودند که برای یادآوری این نکته تاریخی و بزرگداشت مقام یاران با وفای سیدالشهداء(ع)، در این محل، مسجدی بنام فسطاط با زیربنای ۳۵۰ مترمربع در حال ساخت است.
سرانجام، درباره ویژگیهای معماری صحن حضرت زینب (س) گفت: با توجه به احادیث بسیار درباره اهمیت این مکان مقدس و زیارت آن در مناسبتهای مختلف، تلاش زیادی صورت گرفت که در طراحی و معماری، عوامل معنوی در کنار مسائل فنی تلفیق شود به گونهای که سازهها ضمن ایجاد امکانت رفاهی برای زائران، معماری و نامگذاریها نیز تداعی کننده رشادتها و منزلت اصحاب امام بوده و هم نمادی از تعظیم شعائر الهی باشد.
وی با اشاره به بهرهگیری از اصول معماری ایرانی ـ اسلامی در اجرای طرح توسعه حرم مطهر امام حسین(ع) افزود: نمای عمومی با نقوشی از کاشیهای لعابدار و قوسهایی با هندسه معماری اسلامی تزئین شده است. در نماکاری صحن حضرت زینب(س) بیش از ۳۰ هزار متر مربع کاشیکاری و ۱۲ هزارمترمربع سنگکاری در حال اجراست.
وی افزود: از دیگر ویژگیهای معماری ایرانی ـ اسلامی صحن حضرت زینب(س)، ساخت ۱۳ سردر در ورودیهای اصلی شامل سردر خیمهگاه، سردر ورودی شمالی و شرقی تل زینبیه، سردر موزه، سردر کتابخانه و سایر ورودیهای فرعی است که برای تزئین آنها از روشهای معرق، مقرنسکاری یا رسمی بندی استفاده میشود.
انتهای پیام