به گزارش خبرنگار ایکنا، در آستانه آغاز عملیات حج تمتع ۱۴۰۴ علیرضا بیات، رئیس سازمان حج و زیارت طی نشستی خبری به تشریح خدمات ارائه شده در حج آتی پرداخت و گفت: عملیات رفت زائران از ۱۵ اردیبهشت ماه آغاز میشود که عملیات رفت زائران ۲۷ روزه و عملیات بازگشت ۲۰ روز خواهد بود و روزانه چهار هزار و ۵۰۰ نفر اعزام با ۲۰ پرواز انجام خواهد شد. در عملیات هوایی امسال به غیر از ایران ایر، هواپیمایی عربستان نیز اعزام زائران را انجام میدهد. ۵۷۵ کاروان تشکیل شده که ۵۸ درصد مدینه قبل و ۵۲ درصد مدینه بعد هستند. همچنین تعداد زائران خانم بیشتر و ۵۴ درصد هستند و ۴۶ درصد آقایان هستند و ۱۴ هزار زائر اهل سنت نیز داریم.
بیات افزود: میانگین سنی زائران ۵۷ سال است که ۵۱ درصد زیر ۵۵ سال هستند و مابقی بالای ۵۵ سال. امسال چهار آشپزخانه مرکزی، شامل دو آشپزخانه در مدینه و دو آشپزخانه در مکه خدمات ارائه میکنند. زائران پنج شب و شش روز اقامت در مدینه و بقیه ایام در مکه خواهند بود و بیش از هفت میلیون وعده غذایی از سوی آشپزخانههای مدرن و پیشرفته ارائه میشود.
وی اعلام کرد: اقدامات جدیدی امسال صورت گرفته از جمله استفاده از هواپیمایی سعودی که ۱۹ هزار زائر توسط این هواپیماها منتقل میشوند. استفاده از فرودگاه طائف در حج سال جاری را برای اولین بار خواهیم داشت. انتقال بخشی از بار زائران توسط شرکتهای هواپیمایی از هتل به فرودگاه و از آنجا تا فرودگاه مقصد نیز اقدام دیگری است که بار زائر از هتل تحویل گرفته و در کشور به آنها تحویل داده میشود. همچنین پیشبینی شده در صورت تمایل در بازگشت از مکه به مدینه بار اصلی در مکه تحویل و در فرودگاه مقصد داخل ایران به زائر تحویل داده شود.
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص نحوه آوردن آب زمزم توسط زائران، گفت: یکی از مشکلات در بازگشت تمایل زائران برای آوردن آب زمزم بود که ممنوعیتهای هواپیمایی در این خصوص وجود دارد. امسال برای هر زائر پنج لیتر آب زمزم در گالونهای استاندارد در نظر گرفته شده که در فرودگاه مقصد به آنها تحویل داده میشود. در بحث اینترنت همراه نیز هتلها اینترنت دارند ولی بیرون از هتل زائران نیاز به اینترنت دارند. بر همین اساس، در قرارداد با همراه اول، اینترنت همراه برای زائران پیشبینی شده است. براساس بررسیها مصرف اینترنت همراه زائر بین دو و نیم تا سه گیگ است که پیشبینی شده پنج گیگ اینترنت با ۶۰ دقیقه تماس رایگان و ۳۰ پیامک رایگان به زائران ارائه شود.
بیات با تأکید بر اینکه همه قراردادها برای داشتن یک سفر راحت منعقد شده است، گفت: ۱۹ هتل در مدینه در اطراف حرم با فاصله چند دقیقهای انتخاب شده است تا امکان تردد را تسهیل کند. البته امکان گرفتن هتلهای بهتر فراهم بود اما هزینهها را افزایش میداد و فاصله تا حرمها را بیشتر میکرد. ۵۷ هتل در مکه اجاره شده است که همگی ۲۴ ساعته اتوبوس برای تشرف به حرم دارند که استفاده از آنها رایگان است.
نگرانی از گرمازگی زائران
وی ادامه داد: در ایام تشریق در عرفات و منا که از شب ۹ ذیالحجه با تشرف زائران به عرفات آغاز میشود، با پیک هوای گرم ۵۲ درجه مواجه هستیم. یکی از نگرانیها گرمازگی زائران است که با یکی از قویترین شرکتهای خدمات رسانی عربستان در مشاعر قرارداد بستهایم که مهمترین وظیفه آنها تأمین سرمایش در مشاعر است و امیدواریم بدون مشکل این ایام سپری شود. در منا نیز کولرها نصب شده است.
بیات در خصوص فضای اقامتی زائران، گفت: فضای یک متر و ۳۰ سانت در عرفات داریم اما در منا محدودیت مکانی داریم و به هر زائری ۹۰ سانتیمتر مربع فضا میرسد که باید دو روز اقامت داشته باشند. این مشکلات را به زائران گوشزد کردهایم و امیدواریم که با همراهی و همدلی زائران این ایام به خوبی سپری شود. یکی از مشکلات منا مسائل بهداشتی است که بنا به درخواستها سرویسهای بهداشتی در منا دو طبقه ساخته شده است اما زائران همچنان باید آموزش ببینند و با مشکلات آشنا باشند.
بهبود شرایط اقامتی
وی همچنین گفت: با اقدامات صورت گرفته شرایط اقامتی امسال بهتر خواهد بود و ما بالاتر از استاندارد کشور میزبان محل اقامت به زائران اختصاص میدهیم و اتاقها بالاتر از چهار تخت نیستند. در خصوص قیمت واکسن مننژیت نیز که موجب نارضایتی شد، باید اعلام کنم فقط به کسانی که طی دو تا سه سال اخیر واکسن نزدهاند توصیه میشود واکسن بزنند. چون برخی زائران نیاز به تزریق ندارند، هزینه آن را از همه نمیگیریم و هر زائری نیاز داشته باشد تزریق میکند که امسال چون واکسن مننژیت وارداتی بوده هزینه آن دو برابر بوده است و درخواست کردیم سال بعد هلال احمر زودتر واکسن خریداری کند که مشکل امسال بروز نکند.
وی با اشاره به اینکه همه غذاهای تهیه شده از بهترین مواد غذایی است، گفت: فقط امکان ارسال برنج ایرانی نیست و برنج هندی طبخ خواهد شد. با توجه به ذائقه متفاوت زائران امسال در هر وعده سه مدل غذا ارائه خواهد شد.
بیات در خصوص فرودگاه طائف نیز گفت: در این فرودگاه مجبوریم از هواپیماهای کوچکتر استفاده کنیم ولی بهترین مسیر برای زائران مدینه بعد است و بسیار نزدیکتر به مکه است.
ارز مسافرتی
وی در خصوص ارز اختصاصی به زائران، گفت: زائران حج تمتع میتوانند ۵۰۰ یوروی زائری بگیرند که جدا از ارز مسافرتی است و اگر زائری ارز مسافرتی گرفته میتواند ارز زیارتی هم بگیرد. در خصوص ارز عتبات مقرر شده به زائران زمینی عتبات هم ارز پرداخت شود که مشغول ایجاد زیرساختها در مرزهای زمینی هستیم. این ارز به صورت دینار عراقی تحویل داده خواهدشد.
رئیس سازمان حج و زیارت با تأکید بر اینکه تلاش میکنیم در صورت تأخیر پرواز، خسارت تأخیر پروازها پرداخت شود، گفت: تأخیر پروازهای حج ۱۴۰۳ نیز به زودی پرداخت خواهد شد. خسارتهای مربوط به تأخیرهای عمره نیز بررسی و به زائران پرداخت خواهد شد.
وی در خصوص عمره، گفت: سال گذشته ۲۰۵ هزار زائر به عمره مشرف شدند و برای امسال اعزام بیش از ۴۰۰ هزار زائر پیشبینی شده است. انتظار استقبال بیشتر از عمره را داریم و تلاش داریم اگر همه شرایط اجازه دهد به خصوص امکانات هواپیمایی، بستههایی با مدت اقامت از یک هفته تا دو هفته را ارائه کنیم و برای عمره رمضانیه مدت اقامت را افزایش دهیم تا عمرهگزاران بتوانند روزه هم بگیرند.
قیمت سفر حج
بیات قیمت حج و عمره ایران را جزو ارزانترینها بین کشورها دانست و گفت: ۸۰ درصد هزینه عملیات ارزی است و نوسانات قیمت ارز بر آن مؤثر است اما افزایش قیمت عمره قطعی است.
وی افزود: جوانترین زائر حج سه سال و پیرترین 103 سال است. ۸۵ هزار و ۸۵۰ زائر و خادم داریم و امسال پنج درصد اعزامها عوامل اجرایی است. در بحث زیارت ارزان نیز که در خصوص بستههای یک شب اقامت در عتبات را دیدهایم که چهار میلیون قیمتگذاری شده است. برای کنترل قیمتها تدابیری داریم از جمله گروهبندی هتلها که اجازه نمیدهیم قیمتها را بالا ببرند.
وی همچنین گفت: اختصاص هتل به زوجهای زائر ابتکار خوبی بود و با توجه به استقبال موجود ظرفیت این هتلها دو برابر شده است و دو هزار و ۶۰۰ نفر در قالب کاروان زوجی به حج میروند. اما سال بعد تا ۱۰ هزار نفر این ظرفیت را ارتقا میدهیم چون استقبال بسیار بالا ست. البته چون هتلها اتاق دو تخته کم دارند ما اتاق سه تخته را به زوجها میدهیم و همین مسئله هزینه آنها را بالا میبرد.
وی گفت: ۱۱ گروه قیمتی در حج داریم که از ۲۳۰ تا ۲۸۸ میلیون پرداخت کردهاند. در خصوص اعزام خبرنگار به حج نیز تاکنون سهمیه به صدا و سیما اختصاص داده میشد و چالشی هم با عربستان داریم که از ما میخواهند خبرنگاران اعزامی را معرفی و با عربستان در این خصوص قرارداد ببندیم؛ در این خصوص نشستی با رئیس صدا و سیما داشتیم که تمایل نشان دادند با عربستان در این خصوص قرارداد امضا شود. البته هنوز این قرارداد امضا نشده است. امسال لیست خبرنگاران اعزامی را به کشور میزبان اعلام کردیم تا مشکلات سال گذشته ایجاد نشود. اما اگر خبرگزاری بخواهد خبرنگار اعزام کند میتواند هزینه خود را تقبل و خبرنگار اعزام کند. در مورد عمره میتوانیم سهمیهای برای رسانهها در نظر بگیریم.
از حج سال گذشته یک زندانی در عربستان داریم
وی اعلام کرد: از حج سال گذشته یک زندانی در عربستان داریم که موفق نشدیم تا قبل از پایان محکومیتش وی را به کشور بازگردانیم. هیچ سهمیه سفارشی حج نداریم و تنها سهمیه برای جانبازان است که براساس پرونده در بنیاد شهید یک بار میتوانند به حج مشرف شوند.
وی با اشاره به اینکه این انتقاد به سازمان حج و زیارت وارد میشود که چرا ابتدا پیشثبتنام و بعد معاینات پزشکی صورت میگیرد، گفت: تلاش داریم سال آینده ابتدا معاینات پزشکی انجام و بعد پیش ثبت نام صورت گیرد.
بیات با اشاره به اینکه بساط دلالی فیش عمره و حج با سامانه طراحی شده برچیده خواهدشد، گفت: بیش از یک میلیون نفر فیش حج و بیش از پنج میلیون نفر فیش عمره دارند که در خوش بینانهترین حالت ۱۰ سال زمان میبرد که این فیشها تمام شود؛ ولی امیدوارم پشت نوبت عمره را به پنج سال و تعداد اعزامهای عمره را به یک میلیون برسانیم.
وی از اختصاص دو کاروان به ایرانیان خارج از کشور نیز خبر داد و گفت: زائران ایرانی خارج از کشور هزینه سنگینی پرداخت میکردند و روحانی نداشتند و مجبور میشدند براساس قوانین اهل سنت اعمال را انجام دهند که امسال به صورت آزمایشی ۹۰ نفر به ما درخواست دادند که در مکه و مدینه به آنها خدمات ارائه میدهیم.
انتهای پیام