رحمان دهقانی، معاون راهبردی دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی در گفتوگو با ایکنا با اشاره به افزوده شدن ردیف بودجه قرآنی در قانون برنامه و بودجه امسال، به بیان جزئیاتی از اجرای یکی از مصوبات این شورا پرداخت و گفت: یکی از دستاوردهای شورای توسعه فرهنگ قرآنی تدوین اسناد راهبردی در حوزههای مختلف قرآن است، اما متأسفانه این اسناد آن طور که باید در اجرای برنامههای قرآنی مورد توجه قرار نگرفته است.
دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی یکی از دلایل کمتوجهی به اسناد راهبردی را عدم پیوند آن با قوانین برنامه و بودجه برشمرد و افزود: برای حل این مسئله، یکی از مصوبات مهم شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مصوبه «یکسانسازی عناوین و محتوای برنامهها و فعالیتهای قرآنی دستگاهها» بود که حدود پنج سال قبل بر اساس مصوبه جلسه سوم ستاد هماهنگی و راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور، در دستور کار قرار گرفت و از سوی معاون اول رئیس جمهور وقت ابلاغ شد.
وی با اشاره به اینکه با وجود این ابلاغ، شاهد نتیجه موثری نبودیم، بیان کرد: به دنبال این موضوع در جلسه ۵۹ شورای توسعه فرهنگ قرآنی که با حضور آیتالله سیدابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم برگزار شد، با تأکید ایشان مصوبه فوق مجدداً از سوی معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد و در نهایت با پیگیریهای موثر دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی و جلسات مستمری که با سازمان برنامه و بودجه برگزار شد، ردیف بودجه مستقل برای اجرای اسناد راهبردی در قانون برنامه و بودجه سال جاری پیشبینی شد.
دهقانی اظهار کرد: امسال برای اولین بار ردیفی با عنوان «اجرای اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی» با اعتباری بالغ بر ۹۰۰۰ میلیارد ریال در جدول ۱۲ قانون برنامه و بودجه پیشبینی شده است. بر همین اساس و در راستای ساماندهی و مدیریت بهینه منابع و ظرفیتها، طبق اعلام سازمان برنامه و بودجه کشور، تعیین اولویتهای تخصیص منابع و ارائه گزارش رصد بر عهده دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی خواهد بود.
دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه به وضعیت بودجه قرآنی در سالهای گذشته اشاره کرد و افزود: اگر بخواهیم نگاه مقایسهای به جدول اعتبارات منشور قرآنی در یک دهه قبل داشته باشیم از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۴۰۲ حدود ۱۸۷ میلیارد تومان برای اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی اختصاص و هزینه شده است، در حالی که مجموع اعتبار مندرج در قوانین برنامه و بودجه طی یک دهه اخیر (۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲) بالغ بر هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است.
وی افزود: در سال ۱۴۰۳ با پیشبینی یک هزار میلیارد تومان، پیگیریهایی انجام شد که حدود ۴۰۰ میلیارد تومان در قانون برنامه گنجانده شد، از این رقم حدود ۱۵۰ میلیارد تومان جذب و بخش عمده این اعتبارات کارسازی شده است، اما امسال ردیف مستقل و پیشبینی اعتبار ۹۰۰ میلیارد تومانی، مسیر را برای برنامهریزی و اجرای برنامههای موثر قرآنی فراهم میکند.
معاون راهبردی دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: در روزهای پیشِ رو از دستگاههای دارای ردیف بودجه خواسته میشود تا اولویتهای برنامهای خود را مطابق با اسناد بالادستی به ویژه برنامه هفتم توسعه، قانون برنامه بودجه سال جاری و اسناد راهبردی منشور توسعه فرهنگ قرآنی کشور ارائه نمایند تا در جلسات مشترک با کمیسیونهای تخصصی بررسی و تصمیمگیری شود.
دهقانی در ادامه به هماهنگیهای صورت گرفته با سازمان امور اداری و استخدامی کشور در خصوص بازنگری در شاخصهای اختصاصی دستگاهها و سازمانها اشاره کرد و گفت: تلاش دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی این است تا سه ضلع مؤثر در حوزه برنامهریزی و شاخصگذاری یعنی «سازمان برنامه و بودجه»، «سازمان اداری و استخدامی» و «شورای توسعه فرهنگ قرآنی» در سطح هماهنگی خوبی قرار گیرند.
وی در پایان بر توجه ویژه به حمایت از بخشهای مردمی در اجرای برنامهها تأکید کرد و گفت: الزام به خروج از تصدیگری و توجه ویژه به نقش تسهیلگری و تنظیمگری دستگاههای حاکمیتی در برنامهریزیها مورد تأکید است و برای مدیریت اجرای بهینه و اثرگذار برنامهها، در صورت نیاز به بازمهندسی برنامههای ملی و بازنگری در فرآیندهای اجرایی آنها، موضوع از هم اکنون در دستور کار کمیسیونها و ستادها قرار خواهد گرفت.
معصومه اماموردی
انتهای پیام