به گزارش ایکنا؛ رسانه؛ نگهبان دموکراسی و ضامن اعتماد عمومی در جامعه، برگزاری نشست خبری شهردار تهران، ضعف موزهداری در ایران؛ انبارداری بهجای ارائه دانش، برگزاری همایش ملی هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه، مراسم گرامیداشت روز جهانی موزه، برگزاری آیین نکوداشت هادی خانیکی، برگزاری اولین همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران، برپایی همایش گرامیداشت روز جمعیت، برگزاری نشست خبری مدارس علوم و معارف اسلامی، نشست خبری مدیرکل بهزیستی استان تهران، تصویب کلیات سند جامع ترویج و ارتقای سواد فضای مجازی، برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای خدمت، برگزاری نشست خبری مجموعه وساطت ازدواج آدم و حوا، هشدار به سیاستگذاران؛ آیا ایران آماده موج سالمندی است، عدالت در سلامت چگونه محقق میشود و نشست علمی هوش مصنوعی و توسعه علوم و فناوریهای نوین در آموزش و پرورش از جمله عناوین اخبار مهم اجتماعی است که طی هفتهای که گذشت در خبرگزاری ایکنا منتشر شده است.
مصاحبههای خواندنی با کارشناسان و اهل فن با موضوع روز ملی ارتباطات و روابط عمومی، روز جهانی موزه، روز ملی جمعیت و ... نیز بخش دیگری از اخبار گروه اجتماعی را شامل میشود.
در ادامه گزیدهای از رویدادها، مصاحبهها و خبرهای هفته گذشته گروه اجتماعی ایکنا را با هم مرور میکنیم.
رسانه؛ نگهبان دموکراسی و ضامن اعتماد عمومی در جامعه
ایکنا طی هفتهای که گذشت و به مناسبت ۲۷ اردیبهشتماه، روز ارتباطات و روابط عمومی در گفتوگو با حسن بشیر، عضو هیئت علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع)، به بررسی رابطه اخلاق و رسانه به عنوان یکی از ارکان بنیادین زندگی اجتماعی و فرهنگی انسانها در دنیای ارتباطات پرداخت که در بخشهایی از این گفتگو آمده است: « اخلاق در رسانه مانند همه حوزههای دیگر به معنای مجموعهای از اصول و استانداردهای اخلاقی برای فعالیتها و رفتارهای اجتماعی است. در حوزه رسانه، اخلاق رسانهای از اهمیت بسزایی برخوردار است. اخلاق رسانهای را میتوان شامل بسیاری از موارد دانست که به مهمترین اصول آن اشاره میشود. شفافیت و صداقت، دقت و راستیآزمایی، بیطرفی و اجتناب از جهتگیریهای غیر منصفانه، پرهیز از انتشار اطلاعات نادرست و گمراه کننده، توجه به مسئولیت اجتماعی به ویژه حفظ کرامت انسانی و جلوگیری از تبعیض، احترام به حریم خصوصی افراد، پرهیز کردن از تحریک یا تشدید خشونت به ویژه در شرایط بحرانی.
در مورد اهمیت اخلاق در رسانه میتوان مسائل متعددی را مطرح کرد. در اینجا تلاش میشود که فقط به برخی از موارد مهم اشاره شود. موضوع حفاظت از اعتماد عمومی در رابطه با اطلاعرسانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. رسانه در حقیقت نگهبان دموکراسی است. بدون اعتمادسازی، امکان اطلاعرسانی درست وجود ندارد. اگر رسانه اخلاقمدار نباشد، اعتماد عمومی از بین میرود و جامعه در معرض زیانهای مختلف بیاعتمادی قرار میگیرد. حمایت از حقوق افراد با توجه به حریم خصوصی آنان از اهمیت ویژهای برخوردار است. رسانه باید از افترا، تهمت، تحریف حقایق و ... دوری کند. همه این موارد بخشی از اخلاق رسانه است که اهمیت دارند. مقابله با اطلاعات نادرست و تلاش برای نشر اخبار صحیح و دارای منبع نیز از موارد مهم در این زمینه است. تقویت گفتمانهای مفید و سالم و پاسخگویی به جامعه از طریق نظارت بر کارکردهای مختلف در این رابطه اهمیت دارد.
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
برگزاری نشست خبری شهردار تهران
نشست خبری علیرضا زاکانی، شهردار تهران روز ۲۷ اردیبهشتماه در محل ساختمان بلدیه تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست خبری، زاکانی طی سخنانی بیان کرد: در آستانه سالروز شهادت شهدای خدمت هستیم و سالروز شهادت جانسوز این شهیدان بزرگوار را گرامی میداریم. امروز بیش از ۴۴ ماه است که در شهرداری تهران توفیق خدمت به مردم تهران را دارم. البته در این دوره، چهار تحول مهم در کلانشهر تهران هدفگذاری شد که با همراهی شورای اسلامی شهر تهران آنها را پیگیری میکنیم.
شهردار تهران با اشاره به ورود شهرداری به حوزه فناوریهای نوین تصریح کرد: در این زمینه کارخانههای نوآوری متعدد در نظر گرفته شده است که واقعا چهره شهری را تغییر میدهد. همچنین، در حوزه حمل و نقل نیز در مسیری قرار داریم که به توسعه خطوط مترو، افزایش اتوبوسها، موتورهای برقی پرداختهایم.
وی بیان کرد: امروز نگاه جدیدی در حوزه بافت فرسوده شهری در تهران حاکم شده و برای این منظور به دنبال سرمایهگذاری در حوزه بافتهای فرسوده با نگاه جدید هستیم. این بدان معنا نیست که به دنبال ایجاد برجهای آسمانخراش بدون هیچگونه زیرساختی باشیم؛ لذا در آستانه جهش بزرگی هستیم که همراهی، همکاری و مشارکت مردمی بسیار مهم است که خبرنگاران نیز پل ارتباطی مدیریت شهری و مردم هستند.
ضعف موزهداری در ایران؛ انبارداری بهجای ارائه دانش
روز ۱۸ می برابر با ۲۸ اردیبهشت ماه به نام روز جهانی موزه نامگذاری شده و در ایران از همین روز تا یک هفته به نام موزه و میراث فرهنگی نامگذاری شده است. خبرگزاری ایکنا طی هفتهای که گذشت و در راستای ارج نهادن به میراث فرهنگی و بررسی اهمیت حفاظت و صیانت از آن، با محمد نوروزی، کارشناس موزهداری و راهنمای موزه ملی ملک به گفتوگو پرداخت که در بخشهایی از این گفتوگو آمده است: « یکی از بزرگترین مشکلات موزههای ایران، ناتوانی در برقراری ارتباط مؤثر با مردم و پاسخگویی به نیازهای محققان است. موزهها باید جذاب، قابل دسترس و کاربرپسند باشند. اما در عمل، بسیاری از موزهها در مکانهایی ساخته شدهاند که دسترسی به آنها دشوار است. برای مثال، موزهای که در محدوده طرح ترافیک قرار دارد و هیچ جای پارک یا وسایل حملونقل عمومی مناسبی برای رسیدن به آن وجود ندارد، چگونه میتواند بازدیدکننده جذب کند؟
اگر آمارگیری شود، مشخص میشود که دانشآموزان مدارس مناطق دورتر از مرکز تهران، بهدلیل مشکلات دسترسی، کمتر به موزهها میروند. دانشآموزانی که مدرسه آنها در محدوده میدان امام خمینی(ره) است به راحتی میتوانند با یک سفر کوتاه به موزه بروند، اما دانشآموز مناطق اسلامشهر، ورامین یا پاکدشت باید ساعتها در راه باشد و هزینه زیادی بپردازد. حتی اگر خیری هم پیدا شود و اتوبوسی برای انتقال دانشآموزان کرایه کند، باز هم هزینه بلیت موزهها (مثلاً ۵۰ هزار تومان برای هر دانشآموز) در مقایسه با سرانه آموزشی هر دانشآموز در سال سنگین به نظر میرسد.
بهواقع، نگرش منفی برخی مدیران میراث فرهنگی نسبت به موزهها موجب شده است که امروز شاهد چنین وضعیتی باشیم. رویکرد تجاری صرف به موزهها، با این دیدگاه که «موزه میسازیم، اما بازدیدی وجود ندارد»، نتیجهای جز این نداشته است. در شرایط عادی، وقتی بهای بلیت موزهها به ۵۰، ۷۰ یا حتی ۱۰۰ هزار تومان میرسد، این سؤال برای مخاطب پیش میآید که «با پرداخت این مبلغ، چه چیزی قرار است ببینم؟» در چنین شرایطی، بسیاری ترجیح میدهند همین هزینه را به تفریحات دیگر اختصاص دهند؛ مثلاً جوانان ممکن است با نصف این مبلغ به کافه یا قهوهخانه بروند و ساعتی را در جمع دوستان بگذرانند یا در فضای مجازی به اشتراکگذاری عکسها و لحظات خود بپردازند. در مقابل، کمتر کسی حاضر است چنین مبلغی را برای بازدید از موزه پرداخت کند.
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
برگزاری همایش ملی هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه
مراسم افتتاحیه همایش ملی هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه روز ۲۸ اردیبهشتماه در محل مرکز همایشهای بینالمللی سازمان صدا و سیما برگزار شد.
سعیدرضا عاملی، دبیر پیشین شورای عالی انقلاب فرهنگی و از کارشناسان حوزه هوش مصنوعی طی سخنانی در این همایش بیان کرد: برای درک قابلیتهای هوش مصنوعی ابتدا باید به قابلیتهای مغز انسان پی برد. تفاوتی که وجود دارد این است که هوش مصنوعی تراکم بخش وسیعی از هوش انسانی در کل جهان است و لذا توانایی بسیار بیشتری از یک انسان دارد.
وی افزود: امروز قدرت رسانه جدید به قدرت ظرفیتهای ریاضی این عرصه بستگی دارد و برونرفتهای خیرهکنندهای از سوی هوش مصنوعی در حد چندین برابر ظرفیتهای سنتی وجود دارد. هوش مصنوعی باعث ایجاد تکثر وجودی در انسان میشود. ظرفیتهای بشریت همیشه تکنگارانه بوده است، اما هوش مصنوعی به صورت شبکهای و خوشهای ابعاد مختلف جامعه را در هم تنیده میکند و چنانچه به خوبی از آن بهرهگیری نشود، باعث ایجاد آشفتگی خواهد شد.
عاملی با بیان اینکه هوش مصنوعی عمومی برترین هوش موجود در جهان است، گفت: امروز حدود ۱۰۰ تریلیون سیناپس بین متغیرهای مغز انسان است که هوش مصنوعی به دنبال تحلیل و ارائه اینهاست. موضوع مهم سیالیت رویاپردازانه هوش مصنوعی است. همچنین، هوش مصنوعی تابع قانون زمان مجازی است یعنی هم میتواند به گذشته رفته و هم میتواند به آینده برود و نسبت به تجزیه و تحلیل آن اقدام کند.
مراسم گرامیداشت روز جهانی موزه
مراسم گرامیداشت روز جهانی موزه با حضور علی دارابی، قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، سردار بهمن کارگر، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه در سالن همایشهای موزه ملی ایران برگزار شد.
سردار کارگر در این همایش گفت: موضوع موزههای دفاع مقدس و مقاومت از مأموریتهای مهم ما در حفظ آثار است. هماکنون ۲۹ موزه دفاع مقدس و مقاومت در سراسر کشور فعال است و برنامه داریم تا سال ۱۴۰۷ این تعداد را به ۳۷ موزه افزایش دهیم. یکی از این موزهها، موزه بینالمللی طبس خواهد بود.
وی بیان کرد: موزهها در دنیای امروز از حافظان تاریخ به مراکز تأثیرگذار فرهنگی تبدیل شدهاند. امروزه موزهها فراتر از نقش سنتی خود به عنوان محل نگهداری اشیاء تاریخی، به نهادهای فعال در عرصه هویتسازی، آموزش، تعامل اجتماعی و توسعه فرهنگی تبدیل شدهاند. برخی از ابعاد کلیدی نقش موزهها در جهان معاصر عبارتند از مراکز نوآوری فرهنگی با استفاده از فناوریهای جدید، حافظان هویت ملی که ارزشهای فرهنگی را منتقل میکنند، ابزار دیپلماسی فرهنگی برای ایجاد ارتباط میان تمدنها، تقویت تعامل بیننسلی و عامل رونق اقتصادی در صنعت گردشگری است.
برگزاری آیین نکوداشت هادی خانیکی
به مناسبت روز ارتباطات و روابط عمومی آیین نکوداشت هادی خانیکی، استاد پیشکسوت عرصه ارتباطات و به مناسبت روز نگارگری آیین بزرگداشت اردشیر مجرد تاکستانی، استاد پیشکسوت نگارگری ایران روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.
در ابتدای این مراسم محسن جوادی، رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ضمن خیر مقدم به اساتید حاضر در این مراسم، گفت: برای این پژوهشگاه امروز، روزی به یادماندنی است که از دو چهره برجسته در حوزه ارتباطات و نگارگری تقدیری در اندازه وسع پژوهشگاه و نه در شأن و قدر این بزرگان برگزار میکنیم.
در ادامه استاد هادی خانیکی، با اشاره به خاطرات خود از حضور مرحوم استاد معتمدنژاد و استاد محسنیانراد در این پژوهشگاه، به سودمندی برگزاری جلسات بزرگداشتی از این دست اشاره کرد و گفت: کلاسی در سالن مرحوم عبدالهادی حائری در دانشگاه فردوسی مشهد داشتم. از دانشجویان حاضر در مراسم سؤال کردم چه کسی عبدالهادی حائری(مورخ و روزنامهنویس) را میشناسد؛ متأسفانه در آن سالن هیچ کس ایشان را نمیشناخت.
وی بیان کرد: دکتر عبدالهادی حائری به بیماری سرطان خون مبتلا شده بود و آن زمان من در وزارت علوم بودم و نحوه کمک به درمان بیماری ایشان را پیگیری میکردم. وقتی با ایشان صحبت میکردم به من گفتند که اساساً آدم بدبینی هستم و فکر میکنم که جامعه، جامعه گرکی است و هیچ کس به دیگری رحم نمیکند. تا اینکه به من خبر دادند که وزیر علوم وقت(مصطفی معین) به مشهد آمده و میخواهد به دیدار شما بیاید. البته من از دیدار با مسئولان دولتی گریزان بودم و فکر میکردم برای کارهای تبلیغاتی از این دیدار استفاده میکنند تا اینکه دکتر معین به دیدن من آمد. من مدام تلویزیون را دنبال میکردم که ببینم خبری در مورد این دیدار منتشر میشود اما هیچ برنامهای پخش نشد. بعد دیدم کسانی پیگیر درمان من هستند و متوجه شدم که بیدلیل بدبین هستم.
برگزاری همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران
اولین همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران(شرکتها، سازمانها و صنایع بزرگ) روز ۲۹ اردیبهشتماه از سوی سازمان جهاددانشگاهی تهراندر محل تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
علی منتظری، رئیس جهاددانشگاهی طی سخنانی در این مراسم بیان کرد: جای بسی خوشحالی است که در جمع صاحبنظران حوزه مسئولیت اجتماعی حضور داریم. خدمت تمامی اساتید و حضار در مراسم خیر مقدم عرض میکنم. در مورد مسئولیت اجتماعی، دو مفهوم خیلی بیشتر مورد توجه قرار گرفته شده است. طبق مفهوم اول، مسئولیت اجتماعی نوعی مفهوم ایدئولوژیک است و طبق تعریف آن، سازمانها و نهادها برای انجام بخشی از وظایف خود برای رشد جامعه نوعی سرمایهگذاری و کار خیر انجام میدهند.
وی بیان کرد: مفهوم دوم که برای مفهوم مسئولیت اجتماعی ارائه شده، مفهوم اخلاقی است. این بدان معناست که مسئولیت اجتماعی، مفهومی اخلاقی است که طبق آن سازمانها دست به کار خیرخواهانه بزنند تا مردم از آن منتفع شوند. باید بدانیم تاکنون مفهوم مسئولیت اجتماعی عمدتاً ذیل مفهوم اخلاقی دیده شده است. در فرهنگ دینی ما نیز مطالب زیادی در مورد مسئولیت اجتماعی وجود دارد.
برپایی همایش گرامیداشت روز جمعیت
همایش گرامیداشت روز جمعیت، روز ۲۹ اردیبهشت با حضور حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، مرضیه وحیددستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت و جمعی از مسئولان کشور در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
حجتالاسلام خسروپناه در این همایش گفت: پاسخ به یک سوال که چرا بعد از این همه کار و تلاش و تدبیر، سیاستها به نتیجه مطلوب نرسیده، بسیار مهم است؟ سیاست کلی راهبردی از مقام معظم رهبری ابلاغ شده است. سیاستهای پنج مادهای در سال ۹۱ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد. سیاستهای اجرایی حمایتی شامل فرهنگی، اقتصادی و قانون حمایت از جمعیت در سال ۱۴۰۰ به تصویب رسید. در حوزه علمی، فناوری و پزشکی نیز اقدامات ارزشمندی انجام شده است. در خدمات ناباروری، پوشش بیمهای و گسترش جغرافیایی حمایتهای اقتصادی، زحمات زیادی کشیده شده است.
وی بیان کرد: با توجه به مطالعات انجام شده، به نظر میرسد اولین مشکل ما فقدان یک اتاق وضعیت هوشمند برای رصد جمعیت است. نیازمند سیستمی هستیم که نرخ باروری را در کل جغرافیای کشور رصد کند، دادهها را به اطلاعات تبدیل و تحلیلهای دقیق ارائه دهد. داشتن چنین اتاق وضعیت هوشمندی ضروری است.
برگزاری نشست خبری مدارس علوم و معارف اسلامی
محمود امانیطهرانی، دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش، ظهر دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه در نشست خبری مدارس علوم و معارف اسلامی که به مناسبت چهلمین سال تأسیس رشته مدارس علوم و معارف اسلامی در دبیرخانه این شورا برگزار شد، ضمن بررسی دستاوردهای این مدارس در چهار دهه گذشته، بر اهمیت آنها در شکلدهی به نسل آینده کشور تأکید کرد و گفت: مدارس علوم و معارف اسلامی از ابتدای تأسیس خود تا به امروز نقشی بیبدیل در توسعه علمی، فرهنگی و دینی کشور ایفا کردهاند. این مدارس نه تنها در زمینههای علمی و آموزشی، بلکه در تربیت اخلاقی و دینی دانشآموزان نیز موفق عمل کردهاند.
وی با اشاره به پیشرفتهای این مدارس در طول سالها، افزود: چهلمین سال تأسیس این مدارس فرصتی برای ارزیابی و بازنگری در مسیر پیشرفت و ارتقای کیفیت آموزش در این مدارس است و هدف ما این است که مدارس علوم و معارف اسلامی همچنان به عنوان قطبهای علمی و فرهنگی در کشور باقی بمانند.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش همچنین به چالشها و نیازهای این مدارس در دوران جدید اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین اولویتهای ما در این مدارس، استفاده از روشهای نوین آموزشی و ایجاد بسترهایی است که دانشآموزان بهطور مؤثرتر با مفاهیم علمی و دینی آشنا شوند. این امر نیازمند همکاری گستردهتر با نهادهای مختلف آموزشی و فرهنگی است.
نشست خبری مدیرکل بهزیستی استان تهران
نشست خبری محمد نصیری، مدیرکل بهزیستی استان تهران روز ۲۹ اردیبهشت ماه پس از بازدید خبرنگاران از شیرخوارگاه آمنه و بخش شوق زندگی این مرکز، مرکز شوق زندگی کودکان و نوجوانان بعثت، مجتمع بهزیستی آصف و پردیس جامع کودکان کار و خیابان(سرزمین رویش) در پردیس حمایت از زنان شهید ذوالفقاری برگزار شد.
در این نشست خبری نصیری با اشاره به فعالیت دو هزار و ۵۰۰ پرسنل بهزیستی استان تهران، گفت: بهزیستی مثل پلیس، بیمارستان و ... ۲۴ ساعته و شبانهروزی فعالیت میکند. قرنطینهها، ستاد پذیرش، اورژانس اجتماعی و ... بهزیستی ۲۴ ساعته فعال هستند و پرسنل ما در مراکز مادرانه رفتار میکنند و زیست مادرانه دارند.
وی با اشاره به اینکه به زودی پردیس رفاه خانواده افتتاح خواهد شد در خصوص این پردیس، گفت: بنای این مرکز توسط خانم فرمان فرمایان ایجاد و بعد با همکاری دولت و مراکز مردم نهاد بازسازی شده است. هرآنچه ما در حوزه زنان و دختران در معرض آسیب و آسیب دیده نیاز داریم قرار است در این مرکز ارائه شود. این مرکز خانه امن و خانه سلامت دارد و بخش اورژانس و مداخله آن نیز ایجاد خواهدشد.
تصویب کلیات سند جامع ترویج و ارتقای سواد فضای مجازی
نشست کمیسیون عالی ارتقای تولید محتوای فضای مجازی کشور، با حضور اعضای این کمیسیون و به ریاست سید محمد امین آقامیری، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی برگزار شد. در این نشست کلیات سند طرح جامع ترویج و ارتقای سواد فضای مجازی به عنوان یکی از ۳۹ اقدام ذیل سند راهبردی فضای مجازی به تصویب رسید.
این سند، سه هدف کلان «ایجاد نهضت سواد فضای مجازی باهدف عمومیسازی آن»، «بسترسازی جهت حمایت از اشخاص و مجموعههای فعال در عرصه سواد فضای مجازی» و «ایجاد تمرکز در سیاستگذاری و راهبری ترویج و ارتقای سواد فضای مجازی» را پیگیری و محقق خواهد کرد.
برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای خدمت
مراسم بزرگداشت شهدای خدمت، عصر دوشنبه، ۲۹ اردیبهشت ماه همراه با رونمایی از سمفونی شهدای خدمت با عنوان «سمفونی پرواز» در تالار وحدت برگزار شد.
در ابتدای این مراسم که خانواده شهدای خدمت نیز حضور داشتند، نماهنگی از شهید آیتالله رئیسی پخش شد و در ادامه از حسن روحالامین، نقاش کشورمان که در پی شهادت شهدای خدمت، تابلویی در این خصوص ترسیم کرد، امیرحسن سمیعی، آهنگساز،؛ محمد رسولی، شاعر، همچنین مستندسازان دو مستند «پرواز در مه» و «پرواز در خورشید» و محمدمهدی اسماعیلی، نویسنده دو کتاب در خصوص آیتآلله سید ابراهیم رئیسی تقدیر شد.
رونمایی از پوستر سمفونی شهدای خدمت بخش دیگر این مراسم بود و در ادامه محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم ضمن تقدیر از قدرشناسی فعالیتهای شهید رئیسی، گفت: هنرمندان طی این مدت حس ناب قدرشناسی را ابراز کردند.
وی بیان کرد: در این دوره خدمت، آیتالله شهید رئیسی در حوزه فرهنگ و هنر کارهای ماندگاری را به یادگاری گذاشتند. ۴۵ سال بود حوزه موسیقی قانون بالادستی نداشت و سند ملی موسیقی ایران با اهتمام ایشان به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و آیتالله شهید رئیسی آن را ابلاغ کردند. ایشان بالاترین حمایتها را از اهالی فرهنگ و هنر به جای آورند و چندین بار در همین جایگاه حاضر شدند و از اصحاب فرهنگ و هنر تقدیر کردند.
برگزاری نشست خبری مجموعه وساطت ازدواج آدم و حوا
نشست خبری مجموعه وساطت ازدواج آدم و حوا زیرمجموعه جمعیت بینالمللی امام رضاییها روز ۳۰ اردیبهشتماه در ساختمان شماره ۲ سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست خبری، زینبالسادات مقدس، قائممقام جمعیت بینالمللی امام رضاییها طی سخنانی بیان کرد: جمعیت بینالمللی امام رضاییها به حضور به موقع و بجا و تشخیص در حل مشکلات و بحرانها شناخته میشود که آخرین برنامه این جمعیت نیز کمک به رفع بحران آتشسوزی در بندر شهید رجایی بود.
وی افزود: امداد صرفاً بخشی از رسالت جمعیت امام رضاییهاست و این مجموعه امروز وارد عرصه نوآوری و حل مشکلات اجتماعی شده است. یکی از اصلیترین برنامههای این جمعیت نیز ازدواج است که به همین منظور ابتدا شتابدهنده همنوع ایجاد شد تا به حل مشکلات اجتماعی به ویژه در حوزه ازدواج بپردازد.
مقدس اظهار کرد: جمعیت امام رضاییها تاکنون برنامههای ویژهای همچون برنامه ویژه زائر اولیها و ... را با همکاری مجموعههای مختلف در حوزههای فراوان اجرا کرده که در میان این مجموعهها مجموعه آدم و حوا به صورت تخصصی در حوزه ازدواج وارد شده و این موضوع جزو افتخارات جمعیت امام رضاییهاست.
هشدار به سیاستگذاران؛ آیا ایران آماده موج سالمندی است
۳۰ اردیبهشتماه مصادف با روز ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری است که به پیشنهاد سازمان ثبت احوال کشور و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، به عنوان روز ملی جمعیت به ثبت رسید.
در این راستا، خبرگزاری ایکنا در گفتوگو با رسول صادقی، رئیس مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور و عضو هیئت علمی گروه جمعیتشناسی دانشگاه تهران به بررسی روند سالمندی جمعیت در کشورمان پرداخت که در بخشهایی از این گفتگو آمده است: «با توجه به اینکه سرعت گذارهای باروری و ساختار سنی در ایران بسیار بالا بوده، بالطبع سالخوردگی جمعیت نیز در ایران با سرعت و شتاب بیشتری محقق میشود. در مباحث جمعیتشناسی، فرایند گذار به سالمندی یا به اصطلاح سالمند شدن یک جمعیت را زمانی در نظر میگیریم که سهم جمعیت سالمند، از ۷ درصد به ۱۴ درصد برسد، یعنی دو برابر شود. این دو برابر شدن که به اصطلاح نشاندهنده سالمند شدن جامعه است، در ایران در فاصله ۲۰ سال اتفاق میافتد.
برای مقایسه، در کشوری مانند فرانسه این فرایند حدود ۱۲۰ سال طول کشیده است، در حالی که در ایران در بازه زمانی بسیار کوتاهتری رخ میدهد؛ بنابراین مسئله و چالش اصلی در ایران، سرعت و شتاب این پدیده است که در مدت زمان کوتاهی در حال وقوع است. به عبارتی، از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۲۰ شاهد دوران سالمند شدن جمعیت ایران خواهیم بود و با توجه به روند فعلی تحولات جمعیتی، در سال ۱۴۲۰ بیش از ۱۵ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل خواهند داد. البته سن سالمندی را ۶۵ سال به بالا در نظر میگیریم، از این رو ممکن است در برخی موارد ۶۰ سال به بالا در نظر گرفته شود که در این صورت زودتر شاهد این فرایند خواهیم بود».
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
عدالت در سلامت چگونه محقق میشود
در دنیای امروز، با توجه به نابرابریهای فزاینده، بحث درباره عدالت در نظام سلامت به یکی از چالشهای اصلی نظامهای بهداشتی تبدیل شده است. این موضوع نه تنها به سیاستگذاران و مدیران بهداشتی مربوط میشود، بلکه به عنوان یک مسئله اجتماعی و اخلاقی، همواره مورد توجه پژوهشگران و فعالان اجتماعی قرار داشته است.
گروه اجتماعی خبرگزاری ایکنا طی هفتهای که گذشت به گفتوگو با علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی پرداخت که با سالها تجربه در حوزه پزشکی و سیاستگذاری بهداشتی، به بررسی ابعاد علمی و عملی عدالت در سلامت پرداخته و بینشهای ارزشمندی را در این زمینه ارائه داد.
در بخشهایی از این گفتوگو آمده است: «مرندی عدالت اجتماعی و عدالت در سلامت را مفهومی کمتر شناخته شده در جامعه دانست و گفت: در واقع عدالت بعد از توحید رکن بزرگی است از اعتقادات ما در اسلام و به ویژه در شیعه است؛ اما بیش از آنچه که باید در عمل باشد در حد حرف است و متأسفانه به این مسئله کم توجه میکنیم. چون دولت مسئول اصلی در کشور است از این رو این انتظار از من و دیگران که در دولت حضور داریم میرود که به طور جدی به این مسائل بپردازیم؛ چراکه نه تنها یک اعتقاد قوی مذهبی است بلکه مردم هم شایستگی این موضوع را دارند؛ از اینرو این توقع از نظام اسلامی ما برای حکمفرمایی عدالت اجتماعی و عدالت در سلامت وجود دارد.
وی لازمه تحقق عدالت در سلامت را رسیدگی بیشتر به محرومان دانست و اظهار کرد: باید مردم مناطق محروم را از حقوقی که دارند با خبر کنیم تا به حقوق خود آشنا شوند. در حال حاضر مردمی که در روستاها و نقاط محروم زندگی میکنند از حقوقی که دارند بیاطلاع هستند و وقتی میبیند قادر به پرداخت هزینه بیماری خود خانواده خود نیست، از مراجعه به مراکز درمانی صرفنظر میکند. عدم درمان مناسب در خانوادههایی که تعدادشان هم کم نیستند خسارت جدی به زندگی آنان وارد میکند.
مرندی به اعطای یارانههای سلامت اشاره و بیان کرد: با توجه به تورم کنونی یارانه چه مشکلی را از مردم حل میکند. باید به جای این کارها برای سلامتی افراد سرمایه گذاری میکردیم. باید به مردم هم در حوزه سلامت و هم در آموزش و پرورش رسیدگی شود. لازمه عدالت اجتماعی این است که ما حقوق مستضعفین را نزدیک حقوق افراد متنفذ و پولدار و تحصیلکرده کنیم. نمیگویم به یک مهندس، پزشک یا استاد دانشگاه مانند افراد عادی جامعه حقوق داده شود ولی افراد نیازمند نیز حقوقی در شأن زندگی کردن داشته باشند. من نوعی وقتی به یک مرکز درمانی مراجعه میکنم، همه مرا میشناسند؛ از اینرو سعی میکنند که به من خدمترسانی کنند و پیش خودم فکر میکنم خدمترسانی این مرکز درمانی عالی است، در حالی که مردم عادی و متوسط جامعه ما اگر شناخته شده نباشند تحویلشان نمیگیرند و اگر از افراد محروم جامعه باشند حتی قادر نیستند وارد آن مرکز درمانی شوند. از این رو برای اجرای عدالت باید بیشتر ارزش قائل شویم. حالا چه عدالت اجتماعی باشد چه عدالت سلامت باشد».
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
نشست علمی هوش مصنوعی و توسعه علوم و فناوریهای نوین در آموزش و پرورش
نشست علمی با موضوع هوش مصنوعی و توسعه علوم و فناوریهای نوین در آموزش و پرورش، دوشنبه ۲۹ اردیبهشتماه با حضور محمود امانیطهرانی، دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش، معاونان متوسطه و اعضای کارگروه هوش مصنوعی در وزارت آموزش و پرورش برگزار شد.
امانیطهرانی در این نشست اظهار کرد: هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری نوین از دو جنبه حائز اهمیت است؛ نخست کاربرد فناوریهای نوین و تأثیر آن بر نظام آموزشی و دوم نقش راهبردی آن در توسعه کشور. درواقع هوش مصنوعی صرفاً یک ابزار نیست، بلکه یک تحول استراتژیک محسوب میشود و به عنوان بخشی از یک برنامه درسی باید مدنظر قرار گیرد. برای جلوگیری از ایجاد شکاف فناوری با کشورهای پیشرفته، باید از هم اکنون در زمره کشورهای پیشرو قرار گیریم.
وی با اشاره به ضرورت پرورش استعدادها از سنین پایین افزود: برای تربیت نسل آیندهساز در حوزه فناوری، باید آموزش مفاهیم هوش مصنوعی را از دوره کودکی و نوجوانی آغاز کنیم و استعدادهای دانشآموزان را شناسایی و پرورش دهیم. جوانان ایرانی همواره در عرصههای علمی به ویژه علوم رایانه پیشتاز بودهاند و موظفیم با برنامهریزی نظاممند، این استعدادهای بالقوه را به فعلیت برسانیم.
انتهای پیام