کد خبر: 4287394
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۸
غدیری تأکید کرد

بررسی ابعاد اجتماعی و فرهنگی حجاب در همایش «زن، زندگی، آیه‌ها»

مسئول سازمان زنان انقلاب اسلامی در نشست خبری همایش «زن، زندگی، آیه‌ها» هدف از برگزاری این همایش را بررسی ابعاد اجتماعی و فرهنگی حجاب و نقش تبیین‌گر زنان در ارتقای ارزش‌های اسلامی دانست و گفت: این همایش فرصتی برای گفت‌و‌گو میان اندیشمندان، فعالان حوزه زنان، فرهیختگان و شبکه‌سازان این عرصه فراهم می‌کند.

شبکه‌سازی نخبگان برای حل چالش‌های زنانبه گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری همایش «زن، زندگی، آیه‌ها» دوشنبه ۱۹ خردادماه با حضور زینب غدیری، مسئول سازمان زنان انقلاب اسلامی و مهدی فتوت، مسئول شورای سیاست‌گذاری سازمان زنان انقلاب اسلامی برگزار شد. 

غدیری در این نشست گفت: «زن، زندگی، آیه‌ها» همایشی است که با محوریت قرآن و ضرورت اندیشه‌ورزی در قانون الهی براساس نهضت ملی حفظ و تبیین آیات قرآن، یا به عبارتی زندگی با آیات، در نظر گرفته شده است. هدف از برگزاری این همایش، بررسی ابعاد اجتماعی و فرهنگی حجاب و نقش تبیین‌گر زنان در ارتقای ارزش‌های اسلامی است. این همایش فضایی برای گفت‌و‌گو میان اندیشمندان، فعالان حوزه زنان، فرهیختگان و شبکه‌سازان این عرصه است. حدود ۴۰۰ نفر از افراد مؤثر و صاحب‌فکر در این حوزه دعوت شده‌اند تا با توجه به خلأ‌های موجود در جامعه، به ارائه راهکار بپردازند. 

وی افزود: فضای فرهنگی امروز بیش از هر زمان دیگری به معرفت صحیح آموزه‌های قرآنی نیاز دارد و این نگاه باید با محوریت علمی و نخبگانی مورد توجه قرار گیرد. متأسفانه در بسیاری از مساجد کشور، جای جوانان خالی است و بخش زنان نیز از کرامت لازم برخوردار نیست. دختران و مادرانی که به مساجد می‌روند، اغلب پشت پرده‌ها قرار می‌گیرند، در حالی که زیبایی‌شناسی و نماد‌های بصری در بخش مردانه پررنگ‌تر است. این در حالی است که زنان بیش از نیمی از جامعه را تشکیل می‌دهند، اما حضور آنها در مدیریت و شورا‌های مساجد کمرنگ است و این سؤال مطرح است که آیا نگاه نخبگانی ما در مساجد اثربخش بوده است؟ 

غدیری ادامه داد: سازمان زنان انقلاب اسلامی از سال ۱۳۹۰ فعالیت‌های فرهنگی خود را با محوریت مساجد آغاز کرده و با وجود سختی‌ها و گمنامی‌های این مسیر، همواره به عنوان حلقه واسط بین مردم و نهاد‌های رسمی عمل کرده است. این سازمان با بصیرت بالا تشخیص داده که در کدام عرصه‌ها باید حضور یابد. در دوران کرونا، مراکز فرهنگی و مساجد با رکود مواجه شدند، اما سازمان زنان انقلاب اسلامی مجدداً نیرو‌ها را گرد هم آورد تا با محوریت مساجد، فضای فرهنگی متناسب با نیاز‌های زنان جامعه را احیا کند. 

مسئول سازمان زنان انقلاب اسلامی تصریح کرد: این همایش با حضور نخبگان و شبکه‌سازان، بستری برای تبادل اندیشه و ارائه راهکار‌های عملی است و به جرئت می‌توان گفت که علمی‌ترین کتاب جهان در حوزه حجاب، در این همایش معرفی خواهد شد. این کتاب با بیش از ۴ هزار مقاله ISI و بر اساس نظریه‌های روانشناسی «شی‌انگاری» و «خودشی‌انگاری» تدوین شده است. این اثر، نگاه آگاهی‌بخش مقام معظم رهبری درباره جایگاه زنان را به شکلی علمی تبیین می‌کند و سازمان زنان انقلاب اسلامی قصد دارد این دیدگاه را از طریق نخبگان و شبکه‌سازان به جامعه منتقل کند. این نگاه در میان مسئولان نیز تبیین شده، اما هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.

محورهای همایش

وی با بیان اینکه همایش «زن، زندگی، آیه‌ها» ۲۱ خرداد ماه برگزار می‌شود، ادامه داد: تدبر در آیات قرآن با توجه به نهضت ملی قرآن کریم، بررسی ابعاد اجتماعی حجاب در تحکیم بنیاد خانواده و سلامت جامعه، جایگاه زنان در فرهنگ اسلامی، به ویژه در مساجد، نقش زنان در پیشبرد ارزش‌های قرآنی و تأثیرگذاری اجتماعی، شبکه‌سازی میان نخبگان و فعالان فرهنگی برای ایجاد بستر هم‌اندیشی، ارائه راهکار‌های علمی و عملی برای ترویج فرهنگ حجاب و بررسی شیوه‌های نوین در آموزش، تبلیغ و نهادینه‌سازی ارزش‌های اسلامی از محور‌های اصلی همایش محسوب می‌شود.

غدیری در ادامه با بیان اینکه این همایش می‌تواند گامی مؤثر در راستای رفع خلأ‌های موجود و ارتقای جایگاه زن مسلمان در جامعه باشد، گفت: موضوع خشونت علیه زنان یکی از چالش‌های اساسی در جوامع امروزی است که نیازمند توجه جدی و قانونمند شدن است. جالب است بدانید که در اصل ۱۷۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حتی نامی از مسجد، که از صدر اسلام کانون فعالیت‌های اجتماعی و تربیتی بوده، به میان نیامده است. این نشان می‌دهد که گاهی قوانین، با واقعیت‌های اجتماعی هماهنگ نیستند. براساس گزارش مؤسسه معتبر ایپسوس (Ipsos) در سال‌های ۲۰۱۸، ۲۰۱۹ و ۲۰۲۲، که یک نظرسنجی جهانی در ۳۰ کشور مختلف انجام داده است، مهم‌ترین دغدغه زنان در سراسر جهان عبارت از آزار و اذیت جنسی، خشونت فیزیکی، خشونت خانگی، تبعیض در محل کار، دستمزد نابرابر و محدودیت در دسترسی به آموزش و بهداشت است. نکته قابل تأمل این است که در هر سه دوره نظرسنجی، آزار جنسی و خشونت جنسی به عنوان اولین و جدی‌ترین معضل زنان شناسایی شده است. این آمار‌ها این سؤال را به ذهن متبادر می‌کند که، چرا زنان جهان در قرن ۲۱ هنوز از امنیت پایه‌ای محرومند، امنیت، که یکی از ابتدایی‌ترین نیاز‌های بشر است، برای بسیاری از زنان به یک آرزوی دست‌نیافتنی تبدیل شده است. 

وی تصریح کرد: متأسفانه برخی رسانه‌های مخرب از هشتگ‌هایی مانند «نه_به_اعدام»که مربوط به یک پرونده امنیتی بوده، سوءاستفاده کرده‌اند. امنیت ملی نباید دستمایه بازی‌های سیاسی و جناحی شود. نیازمند قوانینی هستیم که کرامت زنان را حفظ و از آنها در برابر خشونت حمایت کند. لایحه‌ای با عنوان «حفظ کرامت و تأمین امنیت زنان» حدود ۱۳-۱۴ سال است که در مجلس در حال رفت‌وآمد است و هنوز به نتیجه نرسیده است. ما به عنوان یک نهاد مردمی، از مجلس شورای اسلامی می‌خواهیم که هرچه سریع‌تر این قانون را تصویب کند. 

وی نقش همایش‌ها در کاهش خشونت را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: این همایش می‌تواند به این پرسش پاسخ دهد که چرا زنان در جهان امروز با این حجم از ناامنی مواجهند و چگونه می‌توان با مطالبه‌گری جمعی، امنیت بیشتری برای بانوان ایجاد کرد. خوشبختانه در پیش‌نویس جدید این لایحه، تقویت نهاد‌های نظارتی، افزایش جرم‌انگاری خشونت‌های خانگی و تأکید بر فرهنگ‌سازی دیده می‌شود که امیدواریم با تصویب نهایی، شاهد کاهش چشمگیر خشونت علیه زنان در جامعه باشیم. 

غدیری ادامه داد: متأسفانه یکی از آسیب‌های موجود، هزینه‌های هنگفتى است که براى همایش‌ها صرف می‌شود، اما اغلب این برنامه‌ها به نتیجه ملموسى نمی‌رسند و در همان مرحله اول متوقف می‌شوند. اما این همایش، فضای کاملاً مردمى دارد و بودجه آن از کمک‌های مردمی تأمین شده است. بانوان فرهیخته به صورت خودجوش مشارکت کرده‌اند تا این رویداد به سرانجام برسد. کسانی که در عرصه‌های فرهنگى و کارهاى میدانى تجربه دارند، به خوبی می‌دانند که برگزارى یک همایش با حمایت مردمی با چه چالش‌هایى رو‌به‌رو است. از این رو، از تمام نهاد‌ها و مسئولان تقاضا داریم به یارى گروه‌های جهادى بشتابند. این عزیزان پیشگامان عرصه عمل هستند و بهتر از هر کسى نقاط مشکل‌دار را تشخیص می‌دهند. گاهى به شوخى می‌گویم؛ اگر کمکی نمی‌کنید، حداقل مانع کار گروه‌های جهادى نشوید. اگر چوبى هم در چرخ آنها گذاشته‌اند، ما آن را می‌شکنیم و راهمان را ادامه می‌دهیم. 

وی اظهار کرد: امیدوارم بتوانیم جامعه‌ای سرشار از همدلى و امنیت در چارچوب خانواده شکل دهیم. متأسفانه امروز شاهد تضعیف ارزش‌های توحیدى در جامعه هستیم. بانوان مى‌توانند در کانون خانواده این ارزش‌ها را احیا کنند و این حرکت فرهنگى مى‌تواند اثربخش باشد. 

چالش‌های آموزش مهارت زندگی در ایران

مهدی فتوت، مسئول شورای سیاست‌گذاری سازمان زنان انقلاب اسلامی نیز در ادامه گفت: مقام معظم رهبری همواره بر حضور پررنگ بانوان در عرصه‌های اجتماعی تأکید داشته‌اند. اگر نگاهی به بیانات ایشان از دهه ۵۰ تاکنون داشته باشیم، مشاهده می‌کنیم که ایشان بار‌ها اشاره کرده‌اند، هرگاه نقش زنان در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی پررنگ‌تر شده، پیشرفت‌های جامعه اسلامی نیز چشمگیرتر و موفقیت‌آمیزتر بوده است. بانوان به‌عنوان یکی از ارکان اصلی نهاد خانواده و اجتماع، نقش بی‌بدیلی در پیشبرد اهداف جامعه دارند. در بسیاری از خانواده‌ها، مادران محور مدیریت و رهبری هستند و این جایگاه، تأثیر مستقیمی بر تربیت فرزندان و حتی هدایت همسران دارد. 

وی افزود: تمرکز اصلی ما در این همایش، پرداختن به نقش بانوان با استناد به آیات قرآن کریم و روایات است. هدف، تبیین سیاست‌هایی است که هویت زن مسلمان را تقویت کند و سطح آگاهی‌رسانی و آموزش بانوان را در جایگاه مادر، همسر و مربی ارتقا بخشد. همچنین، بررسی آسیب‌های اجتماعی مرتبط با بانوان و راهکار‌های کاهش این آسیب‌ها در خانواده و جامعه از دیگر محور‌های مهم این همایش خواهد بود. چرا که مادران، هم به‌عنوان مربی و هم به‌عنوان الگو، می‌توانند تأثیر شگرفی بر همسر و فرزندان خود بگذارند. 

فتوت با اشاره به نگاه اسلام به آزادی از منظر علمی و دینی بیان کرد: آزادی صحیح به معنای رهایی انسان با منطق درست برای دستیابی به کنش‌های فردی است که منجر به موفقیت در زندگی اجتماعی می‌شود. البته این آزادی دارای چارچوب‌هایی است که گاهی با افکار جمعی جامعه در تعارض قرار می‌گیرد. اسلام، آزادی را ابزاری برای رهایی انسان از بندگی دیگران و همچنین رهایی از امیال نفسانی می‌داند. آزادی واقعی زمانی محقق می‌شود که فرد بتواند بر نفس خویش مسلط شود که در سازمان زنان انقلاب اسلامی، بر مهارت‌های درونی و خودسازی تأکید ویژه‌ای داریم. 

وی با اشاره به چالش‌های آموزشی در ایران گفت: متأسفانه در حالی که کشور‌هایی مانند فنلاند، ژاپن و چین آموزش مهارت‌های فردی، خانوادگی و اجتماعی را از سنین ۲-۳ سالگی آغاز می‌کنند (شامل آداب معاشرت، حل تعارضات و مهارت‌های جنسیتی)، در ایران این آموزش‌ها مغفول مانده است و یکی از برنامه‌های اصلی ما در سازمان زنان، تبیین و اصلاح سبک زندگی ایرانی است. درواقع به جای تأکید صرف بر یادگیری زبان‌های خارجی، پیشنهاد می‌کنیم ابتدا بر آموزش تقویت مهارت‌های ارتباطی در خانواده، پرورش منطق و تفکر در کودکان و نوجوانان و تقویت بنیان خانواده تمرکز شود.

فتوت تأکید کرد: این آموزش‌ها موجب می‌شود، نوجوان در آینده حامی خانواده خود باشد. در قرآن کریم نیز آیات عمیقی درباره معنای واقعی آزادی وجود دارد که با تدبر در آنها می‌توان به مفاهیم ارزشمندی دست یافت.

در پایان نشست، پوستر همایش «زن، زندگی، آیه‌ها» رونمایی شد.

انتهای پیام
captcha