مسابقات بینالمللی قرآن مالزی، حدود دو دهه از حضور داوران ایرانی بیبهره بود. حالا، نامی آشنا از دیار نصف جهان، به این غیبت پایان داده است. غلامرضا شاهمیوهاصفهانی، پیشکسوت قرآنی، مدرس و داور مسابقات قرآن، با دعوت رسمی دولت مالزی و پس از ماهها بررسی و ارزیابی، راهی شصتوپنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن مالزی خواهد شد. این اتفاق، تنها یک حضور شخصی نیست؛ بازگشت دوباره ایران به کرسی داوری قدیمیترین مسابقه قرآن در دنیاست.
خبرنگار ایکنا در گفتوگو با این داور بینالمللی قرآن از روند انتخاب، اهمیت این دعوت، چالشها و تفاوتهای داوری در عرصه بینالمللی و نیز چشماندازهای پیشروی داوران ایرانی در این میدان پرسیده است که مشروح آن را در ادامه میخوانیم؛
شاهمیوه اصفهانی با اشاره به اینکه روند این دعوت از اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳ آغاز شد، گفت: سال گذشته با تماس استاد فقید عبدالرسول عبایی با اینجانب، مشخص شد، یکی از مسئولان مسابقات بینالمللی قرآن مالزی از طریق ایشان رزومهام را برای بررسی و تحقیق درخواست کرده است، بنده اجابت کردم و رزومه را برای استاد عبایی ارسال کردم. فروردین امسال نیز استاد عبایی دار فانی را وداع گفت. در ادامه پیامی از طرف مؤسسه جاکیم برای بنده ارسال و درخواست رزومه مجدد با عکس و تفصیلات بیشتر شد، در نهایت پس از بررسی چندماهه، دعوتنامه رسمی از طرف دولت مالزی ارسال شد و تشریفات و مراحل اداری لازم از طریق سفارت مالزی در ایران به انجام رسید.
بیشتر بخوانید:
این مدرس و داور بینالمللی کشورمان افزود: گرچه زحمات رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و رایزنیهای ایشان در آذرماه سال گذشته بسیار مثبت بود و قطعاً برای سالیان بعد جواب خواهد داد، اما روند دعوت اینجانب از چند ماه قبلتر آغاز شده بود.
شاهمیوهاصفهانی تصریح کرد: اساساً تا جایی که بنده اطلاع دارم، مؤسسه جاکیم در انتخاب داوران مسابقات خود، هم براساس شخصیت و جایگاه فردی و هم کشور متبوعِ داور به صورت توأمان عمل میکند، لذا معمولاً از کشورهای مطرحی مانند مصر، عربستان، اردن، اندونزی، مراکش و ... چهرههای شناختهشده دعوت میشوند.
این مدرس قرآن تصریح کرد: با وجود اهمیت بالا و شاخص بودن کشور ایران در عرصه قرآنیِ جهان اسلام، متأسفانه سالیان متمادی جای داوران ما در این رویداد بینالمللی خالی بود، امیدواریم از این پس چنین جایگاهی استمرار یابد.
این داور بینالمللی مسابقات قرآن با اشاره به اهمیت کرسی داوری در مسابقات مالزی گفت: نکته مهم حفظ این کرسی در آینده است، چه این کرسی برای شاهمیوه باشد چه هر فرد دیگری؛ نباید به گونهای عمل شود که این جایگاه از دست برود.
پیشکسوت قرآنی کشورمان در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است حضور داور ایرانی برای نماینده کشورمان در این مسابقات چالش به همراه داشته باشد؟ بیان کرد: اصولاً باید بنا را بر عدالتمحوری همه داوران در همه مسابقات گذاشت، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. خوشبختانه بنده همواره سعی کردهام بدون توجه به شناخت قبلی از شرکتکنندگان چه در مسابقات داخلی و چه بینالمللی صرفاً عملکرد قاری در همان مسابقه را مورد ارزیابی قرار دهم. قطعاً با چنین رویکردی هرکس شایستهتر باشد از هر ملیت و کشوری به حق خود خواهد رسید. با توجه به اینکه در مسابقات مالزی شرکتکننده در هنگام تلاوت معرفی نمیشود، بقیه داوران هم باید قاعدتاً چنین رویهای داشته باشند.
شاهمیوهاصفهانی با اشاره به اینکه یک دوره به عنوان استاد راهنما، نماینده کشورمان را در مسابقات مالزی همراهی کرده و رتبه اول هم در آن دوره به ایران رسیده است، در مورد تفاوتهای داوری در مسابقات ایران و مالزی گفت: قاریان ما در هر مسابقهای باید براساس مقررات همان مسابقات تلاوت کنند، روشن است که ضمن اشتراکات زیاد بین آییننامه مسابقات ایران و سایر کشورها از جمله مالزی، تفاوتهایی هم وجود دارد.
وی افزود: به عنوان مثال در مسابقات مالزی قاری باید چهار مقام یا نغمه را براساس مدت زمان مشخصی تلاوت کند؛ بنابراین قاری باید مدیریت زمان داشته باشد و همچنین ردیفها را به شکلی تنظیم کند که چهار مقام، کامل خوانده شود. از طرفی فهم داوران مالزی و حتی مردم این کشور از تلاوت، براساس ردیفبندی مرحوم مصطفی اسماعیل شکل گرفته است؛ لذا براساس تجربه سالهای قبل برخی ردیفها از اهمیت بیشتری برای فرهنگ تلاوت در مالزی برخوردار است و گویی برای مردم آن دیار این نوع تلاوت بیشتر خاطرهانگیز است، مانند شوری در بیات در جای جواب الجواب یا به طور کلی جوابات مقاماتی مانند حجاز و نهاوند با طعم عُشاق مصری و ... در حالی که در مسابقات قرآن ایران، سبکها علیالسویه است و تعداد مقام چندان مهم نیست یا اینکه اهمیت تکیههای صوتی در ایران بیشتر است.
این داور مسابقات در پایان بیان کرد: پیشتر به همه نمایندگان ایران در مسابقات مالزی این موارد گفته شده و میشود، ولی هرکس بتواند خود را هم با مقررات و هم با شرایط محیطی و محل برگزاری مسابقات از حیث روحی و روانی بهتر تطبیق دهد، قطعاً موفق خواهد شد، چرا که سطح تلاوت قاریان ایران به طور طبیعی بسیار بالا بوده و حتی به جرئت میتوان گفت در رده اول مسابقات جهانی است. در پایان برای همه قاریان کشورمان در مسابقات جهانی آرزوی موفقیت دارم.
انتهای پیام