
به گزارش ایکنا؛ برگزاری دومین سوگواره بینالمللی «میراث
اربعین حسینی»، خدمترسانی ۳۵۰ موکب سازمان اوقاف در مراسم پیادهروی اربعین، بدرقه خادمان موکبهای اربعینی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، آغاز ثبت نام موکبهای جاماندگان اربعین، تدوین سند رسانهای زکات با همکاری صدا و سیما، آغاز سومین سوگواره آیینی «محرمشهر»، فراخوان پویش دانشجویی ملی «همه با هم زیر یک پرچم» و ... از مهمترین رویدادها و اخبار هفته گذشته در حوزه اجتماعی است.
چهارشنبه هفته گذشته به دلیل افزایش موج گرما، تهران و بسیاری از شهرهای دیگر تعطیل شد. هواشناسی پیشبینی کرده است این موج گرما در هفته آینده نیز تداوم خواهد شد، بنابراین شهروندان باید به توصیههای پزشکان توجه کنند تا دچار آسیب پوستی و گرمازدگی نشوند.
اگر به هر دلیلی مجبور هستید در هوای گرم تردد و کار کنید، «سازمان بهداشت جهانی (WHO)، راهکارهایی برای در امان ماندن از گرمای شدید توصیه کرده است، یکی از توصیهها این است که، بدن خود را خنک و هیدراته نگه دارید. اگر پیدا کردن دستگاه تهویه مطبوع دشوار است، متخصصان توصیه میکنند از آب برای خنکشدن استفاده کنید. هیدراته ماندن بسیار مهم است و مرطوب کردن پوست با اسپری یا حوله مرطوب نیز کمککننده است.
مایعات بیشتری بنوشید و منتظر نمانید تا تشنه شوید. مرتبا آب بنوشید (یک فنجان آب در ساعت و حداقل ۲ تا ۳ لیتر در روز) از مصرف کافئین زیاد خودداری کنید. از نوشیدنیهای خیلی شیرین که ممکن است باعث از دست رفتن بیشتر مایعات بدن شود، پرهیز کنید و در مورد نوشیدنیهای خیلی سرد که ممکن است باعث اسپاسمهای معده شوند، محتاط باشید.
توصیههای دیگر را از
اینجا بخوانید.
در ادامه این گزارش اخبار رویدادهای مهم و مصاحبههای منتشر شده از سوی خبرگزاری ایکنا که با اهل فن درباره پیادهروی اربعین و موضوعات مهم دیگر انجام شده است را مرور میکنیم.
برگزاری دومین سوگواره بینالمللی «میراث اربعین حسینی»
دومین سوگواره بینالمللی «میراث اربعین حسینی» به همت ستاد گردشگری شهرداری تهران و مشارکت باغ موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، شتابدهنده فاخربوم، ستاد اربعین شهرداری تهران، کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین حسینی و نهادهای فرهنگی، دانشگاهی و مردمی طی روزهای ۳۰ و ۳۱ تیرماه در سالن قصر شیرین موزه ملی انقلاب اسلامی ودفاع مقدس برگزار شد.
این رویداد با هدف پاسداشت فرهنگ اربعین و بازنمایی جلوههای معنوی، فرهنگی و هنری ابر رویداد پیادهروی اربعین حسینی برگزار شد که فرصتی برای گردهمایی عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) به منظور روایتگری، مستندسازی و تبیین ابعاد مختلف میراث معنوی و فرهنگی اربعین محسوب میشود و نقشی بسزا در توسعه فناوریهای فرهنگی و نرمافزاری در حوزه زیارت و گردشگری معنویت دارد.
خدمترسانی ۳۵۰ موکب سازمان اوقاف در مراسم پیادهروی اربعین
حجتالاسلام سیدمحمدکاظم موسویمتقی، مدیرکل امور اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه و دبیر ستاد اربعین این سازمان در گفتوگو با ایکنا، به تشریح برنامههای سازمان اوقاف در مراسم پیادهروی اربعین حسینی پرداخت و اظهار کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه با بهرهمندی از دو ظرفیت مهم، یعنی موقوفات و بقاع متبرکه، سالهاست که در مسیر پیادهروی اربعین به زائران حضرت اباعبداللهالحسین (ع) خدمترسانی میکند.

وی افزود: بخشی از این ظرفیتها مربوط به موقوفاتی است که با نیتهایی مانند اطعام، تعزیهخوانی و عزاداری برای سیدالشهدا (ع) وقف شدهاند. همچنین، تعداد قابل توجهی از امامزادگان و بقاع متبرکه نیز در طول مسیر زائران حسینی قرار دارند که با استفاده از امکانات آنها، خدمات متعددی به زائران ارائه میشود. بر این اساس، سازمان اوقاف امسال حدود ۳۵۰ موکب در قالبهای پذیرایی، فرهنگی و خدماتی برای زائران اربعین حسینی تدارک میبیند. این مواکب به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که شامل مواکب مستقر در مسیر حرکت زائران داخل ایران از استانها به سمت مرزها، مواکب مرزی که در گذرگاههای مهران، خسروی و شلمچه مستقر هستند و مواکب مستقر در کشور عراق از جمله در شهرهای نجف، کربلا، کاظمین، سامرا و مسیر طریقالنجفکربلا قرار دارند.
استناد قرآنی امام سجاد(ع) در پاسخ به توهین ابن زیاد
حجتالاسلام علیرضا قبادی، جامعهشناس و کارشناس دین به مناسبت ایام ماه محرم و شهادت امام سجاد(ع) یادداشتی تهیه و در اختیار ایکنا قرار داده که مشروح آن را در ادامه میخوانیم.
همزمانی ماه شهادت اباعبدالله الحسین(ع) و فرزندش امام علی بنالحسین(ع) مستمسکی است که در سالروز شهادت امام چهارم نیز مباحثی در امتداد موضوع محرم امسال درباره امام حسین (ع) ارائه شود، با این تفاوت که به جای بررسی دلالت آیات استنادی، به شبههای پرداخته شود که درباره آیه استنادی امام سجاد(ع) ممکن است مطرح شود.
برای روشنتر شدن موضوع با نقل رویداد تاریخی به توضیح شبهه مزبور میپردازیم. منابع تاریخی نقل میکنند هنگامی که امام زینالعابدین (ع) را به مجلس عبیدالله بنزیاد در دارالحکومه کوفه بردند، عبیدالله به امام سجاد(ع) (یا به مأموران خود) رو کرد و پرسید که نامت چیست؟ امام(ع) فرمودند: على بنالحسین. عبیدالله گفت که مگر خداوند على بنالحسین(ع) را در کربلا نکشت؟ امام(ع) پاسخ دادند که برادری داشتم که نامش علی بود، مردم (سپاهیان شما) او را کشتند. مجدداً عبیدالله گفت که خیر! خداوند او را کشت. امام(ع) در پاسخ آیه یا آیاتی را تلاوت کردند که موجب خشم شدید ابن زیاد شد.
متن یادداشت را
اینجا بخوانید.
برگزاری اجلاسیه بینالمللی برای پیگیری حقوقی حمله رژیم صهیونیستی
نشست خبری پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر کشورمان با موضوع تشریح اقدامات این جمعیت طی جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، شنبه ۲۸ تیر ماه در ساختمان صلح این جمعیت برگزار شد.
در این نشست کولیوند به اقدامات پیشگیرانه قبل از جنگ اشاره کرد و گفت: ۳،۵ میلیون نفر داوطلب داریم و سال قبل ۷۰ هزار تیم عملیات سریع را آموزش دادیم. همچنین آموزشهای عمومی را در دستور کار داشتیم. ظرفیتهای استانی نیز شناسایی شد تا بدانیم هر استان در بحرانها چگونه میتواند کمک کند.
کولیوند اعلام کرد: تصمیم داریم کنفرانس بینالمللی برگزار کنیم و ضمن پیگیری حقوقی جنایات رخ داده، پیشنهادی برای تدوین پروتکل الحاقی به کنوانسیون ژنو تهیه کنیم. این طرح با هدف پاسخ به چالشهای جنگ ترکیبی نوین، از جمله کاربرد هوش مصنوعی در جنگ و استفاده از سلاحهای نامتعارف، تدوین خواهد شد.
وی از آسیبشناسی اقدامات پس از جنگ نیز خبر داد و گفت: پویش «خانهات آباد» نیز برای کمک به ساخت و تعمیر خانههای آسیب دیده در حال انجام است و هر کسی میتواند به هر نحوی در این کار خیر کمک کند.
بدرقه خادمان موکبهای اربعینی کانونهای فرهنگی هنری مساجد
آیین تکریم و بدرقه خادمان مواکب حسینی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور پنجشنبه، دوم مرداد ماه با حضور حجتالاسلام علی ملانوری، رئیس و اعضای شورای معاونین ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور و مسئولان مواکب حسینی این کانونها از سراسر کشور در مرقد مطهر حضرت امام خمینی(ره) برگزار شد.
حجتالاسلام ملانوری تصریح کرد: سال گذشته ۷۲۹ کانون فرهنگی هنری در مسیر اربعین موکب داشتهاند. از این تعداد ۱۲۵موکب در کشور عراق و ۵۷۲ موکب در داخل کشور فعال بودند. ۳۲ موکب نیز کار خدمت رسانی در مرزها را بر عهده داشتهاند. همچنین سه هزار و ۳۰۰ خادم اعم از خواهر و برادر در این مواکب خدمترسانی میکنند.
وی اظهار کرد: خط اول ما در اربعین امسال باید تبیین جنایات رژیم صهیونیستی باشد. فضای اربعین امسال را باید فضایی برای تبیین این مسئله قرار داد. ما باید با درک مشترکی از همدلی و وحدت ملت ایران که در ۱۲ روز مقابله با رژیم صهیونیستی است به اوج خود رسید این نکته را باور داشته باشیم که اظهار علاقه و اطاعت از رهبری محوریترین عامل همدلی و وحدت ماست.
توصیههایی برای گروه اطفال و سالمندان در راهپیمایی اربعین
سیدعلی مرعشی، رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در گفتوگو با ایکنا، در خصوص مهمترین نگرانیهایی که در زمینه گرمازدگی در طول مسیر زائران پیاده روی اربعین وجود دارد، گفت: اولین مسئله مهم برای زائران اربعین حسینی آموزش است. آموزشهای لازم را از مدتی پیش از طریق زیرنویس در شبکههای صدا و سیما و در رسانهها ارائه و مدام این مسئله را تذکر میدهیم که اربعین امسال حتی از اربعین سال گذشته نیز گرمتر خواهد بود.
وی تصریح کرد: بنابراین نباید اجازه دهیم گرمازدگی اتفاق بیفتد و پیشگیری در این مورد بسیار مهمتر و مقدم بر درمان است.
مرعشی از تمامی زائران اربعین حسینی خواست حرکت خود را هم در داخل ایران تا مرزها و هم در مسیر پیادهروی اربعین در داخل عراق در زمان تابش مستقیم نور آفتاب و اوج گرمای هوا انجام ندهند و حرکت خود را به ابتدای صبح، عصر و شب هنگام موکول کنند.
توصیههای دیگر برای پیادهروی اربعین را
اینجا بخوانید.
پیادهروی اربعین حسینی؛ جلوه عینی فرهنگ قرآنی و جهاد تبیین
راهپیمایی اربعین نه صرفا یک حرکت جسمانی، بلکه سفری روحانی است که از دل قرآن الهام میگیرد و با روح حسینی معنا مییابد. اگر کربلا تجلی عینی آیات الهی در زمین بود، اربعین، استمرار آن آیات در قلبهاست و قرآن روح زندهای است که در پیکره این حرکت عظیم دمیده شده است.
رضا معممیمقدم، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه در گفتوگو با ایکنا، با اشاره به نقش بیبدیل قرآن کریم در راهپیمایی میلیونی اربعین حسینی گفت: اربعین نه فقط یک تجمع بزرگ انسانی، بلکه جلوهای عینی از آموزههای قرآنی در میدان عمل است. راهپیمایی اربعین تجلی امتسازی قرآنی، وحدت اسلامی و مقاومت در برابر ظلم است.
وی ادامه داد: قرآن کریم در راهپیمایی اربعین به عنوان منشور معرفتی، اخلاقی و وحدتآفرین شیعه و امت اسلامی نقش بیبدیلی دارد. راهپیمایی اربعین صرفا یک تجمع بزرگ انسانی نیست، بلکه تبلور آموزههای قرآن در میدان عمل است. در مسیر پیادهروی اربعین، قرائت و تلاوت قرآن صدای غالب در موکبهاست، محافل انس با قرآن در مسیر کربلا برپا میشود و آیات جهاد، صبر و مقاومت در شعارها و منبرها طنینانداز است.
متن مصاحبه را
اینجا بخوانید.
پیشبینی تردد ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار زائر از مرزهای زمینی در اربعین
منصور فخاران، معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی سازمان راهداری و حملونقل جادهای در نشست هماندیشی مدیران سازمان راهداری و حملونقل جادهای، اظهار کرد: بررسی روند تقویمی اربعین حسینی در فاصله سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳، نشاندهنده متوسط تردد سه میلیون و ۳۰۰ هزار زائر اربعینی از مرزهای کشور بوده و بیشترین میزان تردد در سال ۱۴۰۲ با عبور قریب به سه میلیون و ۷۰۰ هزار زائر حسینی به ثبت رسیده است.
وی در خصوص روند میزان تقاضای زائران برای تردد از مرزهای ششگانه اربعینی کشور، عنوان کرد: با کاهش سهم مرز شهید سلیمانی (مرز مهران) از ۵۷ به ۴۶ درصد و روند کاهشی تردد زائران از مرز شلمچه، شاهد ایفای نقش سایر مرزهای اربعینی کشورمان در عبور زائران حسینی هستیم، اگرچه در سالهای اخیر سهم مسافران حمل و نقل عمومی از مرز شهید سلیمانی (مهران) حدود ۶۴ درصد باقیمانده است.
معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی با اشاره به پیشبینی تردد نزدیک به ۴۹ درصدی زائران از مرز شهید سلیمانی(مهران) در اربعین سال جاری، اظهار کرد: ۷۰ درصد زائران حسینی از استانهای تهران، اصفهان، خوزستان، خراسان رضوی، فارس، قم، کرمان، یزد، بوشهر، آذربایجان شرقی و مازندران عازم مرزهای اربعینی و زیارت عتبات عالیات میشوند. همچنین برآوردها از تحقق سهم ۲۴ درصدی ناوگان حملونقل عمومی جادهای در جابهجایی زائران حسینی در مسیر سفرهای رفت و برگشت حکایت دارد.
وی تأکید کرد: براساس تحلیلها و پیشبینی آمار تردد زائران در سفرهای اربعین ۱۴۰۴، اوج سفرهای رفت در بازه زمانی ۱۴ تا ۱۷ مرداد و ایام اوج سفرهای بازگشت نیز طی روزهای ۲۲ تا ۲۵ مرداد ماه پیشبینی شده و برآوردها از نیاز به تأمین دو هزار و ۷۰۰ دستگاه اتوبوس در روز پیک بازگشت زائران خبر میدهد.
آغاز ثبت نام موکبهای جاماندگان اربعین
سردار حسن حسنزاده، فرمانده سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ از آغاز ثبت نام برای راهاندازی موکبهای جاماندگان اربعین در تهران خبر داد و گفت: با توجه با استقبال گسترده فعالان مذهبی و گروههای فعال در مراسم اربعین امسال نیز ثبت نام موکبهای خدمات رسانی به مراسم جاماندگان پیادهروی اربعین از طریق سایت جاماندگان به نشانی www.jamandeh.com انجام خواهد شد.
فرمانده سپاه تهران بزرگ افزود: علاقهمندان و فعالان این مراسم میتوانند با ثبت نام در این پایگاه اینترنتی و اختصاص مکان مورد نظر فعالیت خود را در روز اربعین در تهران انجام دهند.
حمایت مردم از جبهه مقاومت با وقف پول
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در گفتوگو با ایکنا، در پاسخ به این سؤال که هوشمندانهترین وقفی که امسال باتوجه به شرایط موجود میتوانیم برای اربعین حسینی انجام دهیم، در چه بخش و موضوعی است؟ گفت: در برنامههای تلویزیونی محفل و معلی، وقف برای جبهه مقاومت را معرفی و تبلیغ کردیم.
وی ادامه داد: خوشبختانه بیشترین حمایتی که مردم در وقف پول کردند، وقف برای جبهه مقاومت بود. در وقف پول، سازمان اوقاف باید اصل پول را برای سالهای متمادی حفظ کند و منافع آن را برای جبهه مقاومت، سپاه پاسداران و ... مصرف کند.
حجتالاسلام خاموشی تصریح کرد: در وقف اندازه و مقدار مهم نیست بلکه همت آن مهم است و امیدواریم این مسیر ادامه داشته باشد. شاهد بودهایم که جریان مقاومت در گوشت، پوست و خون مردم جاری و ساری است.
ستایشگری؛ مهمترین رسانه ارائه معارف اهل بیت(ع) به جامعه
ایکنا در راستای بررسی ویژگیهای مهم کتاب ستایشگران نور و مقوله ستایشگری و نقش آن در زندگی معاصر به گفتوگو با محمد فراهانی پرداخته است. وی درباره ایده و دغدغه اصلیاش از نگارش این کتاب گفت: ایده اصلی و دغدغه بنده در تألیف کتاب ستایشگران نور در حقیقت فرمایشات مقام معظم رهبری بود که سالهای پیش در جمع مداحان میفرمودند. ایشان در این زمینه فرمودند: «مداحی اهل بیت(ع) خیلی بالاست. هم مقام بالا و هم تأثیر زیادی در جامعه و ذهن مردم دارد. باید بدانید که چه کسی مداح است، مقدمات کار مداحی او چیست، چه قدر شعر میداند، چه قدر حفظ است و چه قدر میتواند بخواند؟ این خصوصیات را باید مرکزی عهدهدار شود. حالا نمیدانم این مراکز مرسوم باید این کار را بکنند یا خود شما به کیفیتی فکرش را میکنید. این چیزی است که دنیا و نیازهای جامعه امروز غیر از آن را بر نمیتابد و قبول نمیکند. باید این طور باشد. کسانی که رسما این منصب را به عهده میگیرند و لباس مقدس ستایش اهلبیت(ع) را بر تن میکنند و مردم آنها را به این عنوان میشناسند، باید خصوصیاتی داشته باشند و مرکزی باشد که آنها را با این خصوصیات تشخیص بدهد و صحه بگذارد».
فراهانی در ادامه به نقش و جایگاه ستایشگری و مدیحهسرایی در ترویج معارف اهل بیت(ع)، نیازهای جامعه امروز در حوزه ستایشگری و مدیحهسرایی و ... پرداخت.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
تدوین سند رسانهای زکات با همکاری صدا و سیما
جلسه کمیسیون اجرایی شورای زکات با حضور سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد و نمایندگان دستگاههای عضو برگزار شد.
بختیاری، رئیس کمیته امداد در این جلسه با اشاره به برگزاری جلسه زکات با حضور معاون اول رئیس جمهور، به مصوبات این جلسه پرداخت و گفت: تشویق مؤدیان، پرداختکنندگان و مردم در جهت پرداخت زکات یکی از موارد مورد تأکید است که در این زمینه، بسته تشویقی در حال تدوین است. سند رسانهای زکات با همکاری صدا و سیما در حال نهایی شدن است و برگزاری همایش ملی زکات به تصویب رسیده و در حال اقدام است.
وی با تأکید بر اقدامات انجام شده در جهت تدوین اطلس ظرفیتسنجی زکات در کشور، ادامه داد: اقداماتی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی انجام شده و در حال تکمیل است.
حبیبالله آسوده، معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد نیز با ارائه گزارش عملکرد حوزه زکات در سال ۱۴۰۳، گفت: سال گذشته پیشبینی جذب ۲۷۵۰ میلیارد تومان انجام شده بود که در مجموع ۳۱۸۰ میلیارد تومان ارزش ریالی جمعآوری شده بود.
نقش محوری والدین در تقویت تابآوری خانواده
زهرا افضلی، روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه در گفتوگو با ایکنا درباره نقش پدر در تابآوری خانواده گفت: مهارت تابآوری در خانواده موضوعی است که در درجه اول هر فرد باید آن را در خود تقویت کند و سطح تحمل خود را بالا ببرد. والدین، بهعنوان تکیهگاه اصلی خانواده، زمانی که تصمیم به فرزندآوری میگیرند و افرادی را به این جمع اضافه میکنند، قطعاً باید روی این موضوع کار کرده باشند و تابآوری خود را تا حد قابل قبولی افزایش دهند. به ویژه زمانی که مشکل یا بحرانی در محیط خانواده به وجود میآید، باید بتوانیم آن را به سرعت مدیریت کنیم و بر اوضاع مسلط شویم نه اینکه کنترل خود را از دست بدهیم؛ چراکه آرامش خانواده از بین خواهد رفت.

وی با اشاره به عوامل مؤثر در تابآوری فردی و اجتماعی گفت: در تابآوری فردی و اجتماعی، با مجموعهای از عوامل درونی و بیرونی مواجه هستیم. عوامل درونی مؤثر بر تابآوری فردی شامل ویژگیهایی مانند خوشبینی به خود، توانایی خودتنظیمی و مهارتهای مقابلهای است که هر یک به نوبه خود تأثیر بسزایی در تحمل شرایط دشوار برای فرد دارند. از سوی دیگر، عوامل بیرونی مؤثر بر تابآوری شامل حمایت اجتماعی، دسترسی به منابع مورد نیاز و کیفیت ارتباطات فرد با محیط اطرافش میشود.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
سومین سوگواره آیینی «محرمشهر» آغاز شد
مصطفی زیبایینژاد، مدیرکل فرهنگی شهرداری تهران در نشست خبری سومین سوگواره آیینی شهر تهران با عنوان «محرمشهر» که ۳۰ تیرماه برگزار شد، گفت: این سوگواره در دهه سوم محرم برگزار میشود. مراسم امسال با شعار محوری «ایران حسین تا ابد پیروز است» برگزار خواهد شد، شعاری که با فضای پیش از ایام محرم و نیز تحولات مرتبط با جنگ ۱۲روزه رژیم صهیونیستی همخوانی دارد. این برنامه از ۳۱ تیرماه تا ۱۴ مردادماه در میدان آزادی برگزار خواهد شد.
زیبایینژاد با اشاره به بعد آیینی این طرح فرهنگی و اجتماعی نیز تصریح کرد: در این سوگواره تلاش شده است تا از آیینها و شعائر مذهبی در فضایی منسجم بهرهبرداری شود. «کشتی سفینهالنجاة» امسال نیز بهعنوان نماد «محرمشهر» در مساحتی بالغ بر ۷۳۰ مترمربع طراحی شده است. این سازه شامل ۱۹ بادبان و پنج دکل خواهد بود. فضاسازی محرمشهر بهگونهای طراحی شده که حال و هوایی مشابه فضای «بینالحرمین» را برای مخاطبان ایجاد کند.
محمدرحیم مرتضوی، شهردار منطقه ۹ تهران نیز عنوان کرد: یکی از سیاستهای اصلی ما در این دوره از مدیریت شهری، آیینیسازی میدان آزادی بوده است. در این زمینه، اقدامات متعددی در سطح منطقه انجام شده و مجموعه معاونت فرهنگی نیز با همراهی شهرداری منطقه ۹ نسبت به طراحی برنامههایی با سطح کیفی متناسب با ارزشهای آیینی و ملی اقدام کرده است.
۴ پیام مهم از زندگی حضرت عباس(ع)
کتاب «آئین اشک و عزا در سوگ سیدالشهدا(ع)» به قلم حسین انصاریان در ۱۰ بخش به ارائه بیش از ۱۲۰ مطلب خواندنی پیرامون شخصیت نورانی حضرت اباعبدالله الحسین(ع) پرداخته است.
یکی از پیامهای روشنی که از شخصیت برجسته حضرت عباس(ع) به یادگار مانده است، سر فرود نیاوردن در مقابل دشمنان دین است. قبل از واقعه عاشورا پیکی از جانب دشمن به پشت خیمههای حضرت آمد و نامهای را به دست ایشان رساند. محتوای نامه این بود که اگر حضرت از جنگیدن دست بردارد سلامت او تضمین شده و ثروت و مقام فراوانی به او هدیه داده میشود.
وقتی حضرت عباس(ع) این نامه را دید چنان خشمگین شد که قصد داشت آن پیک را به هلاکت برساند؛ اما آن نامهرسان فرار کرد. ایشان هرگز تن به از بین رفتن کرامات انسانی و ذلت و خواری نمیداد. قرآن کریم نیز مهر تأیید بر روی این حقیقت زده و میفرماید: «وَلا تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ قُتِلُوا فِی سَبِیلِ الله أَمْواتاً بَلْ أَحْیَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ». والدین نیز باید فرزندان خود را به گونهای تربیت کنند که هرگز در مقابل دشمنان دین و خدا ذلیل و خوار نشوند.
«علی منتظری» عضو هیئت امنای پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات شد
به پیشنهاد سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، علی منتظریمقدم، رئیس جهاددانشگاهی، به عضویت هیئت امنای پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات درآمد. وی به همراه چهار چهره دیگر فرهنگی و دانشگاهی، برای یک دوره چهار ساله در این مسئولیت حضور خواهد داشت.
حمید پارسانیا، سیدضیا هاشمی، علی منتظریمقدم، حسین انتظامی و رائد فریدزاده به عنوان اعضای جدید هیئت امنای پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منصوب شدند.
افزایش ۱۵ درصدی شبکه ریلی برای سفرهای اربعین ۱۴۰۴
جبارعلی ذاکری، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران، در حاشیه آیین سرمایهگذاری در ناوگان ریلی مسافری که یکشنبه ۲۹ تیرماه در ساختمان راهآهن برگزار شد، از امضای تفاهمنامههای جدید برای توسعه ناوگان ریلی کشور خبرداد و گفت: با همکاری دو شرکت بزرگ حملونقلی، ۲۶۷ واگن جدید با سرمایهگذاری نزدیک به ۸.۹ هزار میلیارد تومانی به شبکه ریلی اضافه میشود. همچنین ۱۰۰ دستگاه واگن باری از مجموع ۶۰۰ دستگاه وارد شبکه شده که در حال حاضر برای ترانزیت بارهای نفتی از اقلیم کردستان به افغانستان مورد استفاده قرار میگیرد. با اضافه شدن ۲۶۷ واگن جدید، ظرفیت حملونقل ریلی کشور حدود ۱۵ درصد افزایش خواهد یافت.
مدیرعامل راهآهن در پاسخ به سوالی درباره تمهیدات اربعین ۱۴۰۴ گفت: ۱۵ درصد ظرفیت شبکه ریلی نسبت به سال گذشته افزایش یافته و قطارهای فوقالعاده در مسیرهای منتهی به کرمانشاه، اهواز و خرمشهر اضافه شدهاند.
وی همچنین از راهاندازی مسیر شبانهروزی خرمشهر به شلمچه برای اولین بار خبر داد و تأکید کرد: دو خط و یک سکوی جدید ایستگاه مرزی شلمچه تا هفتم مرداد آماده بهرهبرداری خواهد بود تا زائران بدون تراکم در خرمشهر، مستقیماً به مرز منتقل شوند.
فراخوان پویش دانشجویی ملی «همه با هم زیر یک پرچم»
پویش دانشجویی ملی «همه با هم زیر یک پرچم» با هدف مشارکت دانشجویان و اساتید سراسر کشور در ترویج فرهنگ میهندوستی از سوی جهاددانشگاهی برگزار میشود که استادان و دانشجویان سراسر کشور میتوانند با ارسال تصاویر خود با پرچم ایران، در این پویش شرکت کنند.
علاقهمندان برای شرکت در این پویش میتوانند تصاویر خود با پرچم ایران، به همراه نام و نام خانوادگی، رشته تحصیلی و دانشگاه محل خدمت یا محل تحصیل خود، به ادمین کانال به نشانی https://eitaa.com/reun ۱۳۵۹ ارسال کنند.
صاحبان تصاویر منتخب و افراد فعال در این پویش با «جوایز نقدی ارزنده» مورد تقدیر قرار خواهند گرفت و همچنین، اسامی برگزیدگان نیز روز ۱۶ مردادماه از طریق کانال اعلام خواهد شد.
«تا ابد، ایران»؛ پیام اهالی فرهنگ، هنر و رسانه
آیین «تا ابد، ایران» ویژه پاسداشت شهیدان فرهنگ، هنر و رسانه به ویژه شهدای اخیر در حمله رژیم صهیونیستی علیه ایران سهشنبه ۳۱ تیرماه با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از هنرمندان، اصحاب رسانه، فرهنگ و خانواده شهدا در تالار وحدت برگزار شد.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور که در بخش پایانی این آیین حضور یافت، ضمن تجلیل از خانواده شهدا با اهدای لوح، از سازمانهای بینالمللی در رابطه با عدم دفاع از مظلوم انتقاد کرد و گفت: در جهانی که شاهدیم، سازمانهایی، چون حقوق بشر، سازمان ملل و یونسکو به جای دفاع از مظلومان، به ابزاری برای توجیه ظلم تبدیل شدهاند. امروز در غزه شاهدیم چگونه کودکان از گرسنگی جان میسپارند، در حالی که این نهادها سکوت اختیار کردهاند. چه شرمآور است که برخی با ادعای ایرانی بودن، در رسانههای بیگانه به ترویج ادعاهای واهی میپردازند. اینان مدعی هستند نگران تولید سلاحهای هستهایاند، اما آیا حمله به بیمارستانها و کشتن زنان و کودکان راه مقابله با چنین ادعایی است؟

سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این مراسم به چند محور از خطای محاسباتی دشمنان درباره ایران اشاره کرد و گفت: دشمنان ما جغرافیای ایران را بهدرستی نمیشناسند. ایران در چهارراه تاریخی شرق و غرب و شمال و جنوب جهان قرار دارد. این موقعیت استثنایی طی هزاران سال، ایران را به عرصهای برای هجومهای متعدد تبدیل کرده است. اما این جغرافیا، فرصتی بینظیر نیز برای ملت ایران فراهم آورده و آن، آمادگی دفاعی همیشگی است. ایران هرگز غافلگیر نمیشود، زیرا همواره در طول تاریخ، مهاجم نبوده، اما در برابر هر تجاوزی، دیوارهای فولادین مقاومت آن شکل گرفته است. این استراتژی دفاعی ریشه در جغرافیای تاریخی ما دارد که دشمنان از درک آن عاجز هستند.
سردار سیدقاسم قریشی، جانشین رئیس سازمان بسیج مستضعفین در بخش دیگری از این آیین یادبود، حفظ وحدت را مهمترین دستاورد این ایام خواند و گفت: بزرگترین دستاورد این دوره، استحکام وحدت ملی بود که موجب حیرت تحلیلگران جهانی شد. امروز بر همگان روشن است که هرگونه تفرقهافکنی خیانت به خون شهدا و منافع ملی است.
نیاز به وقف برای تولید محصولات فرهنگی و بصیرتافزایی
حجتالاسلام غلامرضا عادل، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه در گفتوگو با ایکنا در پاسخ به این سؤال که در شرایط موجود هوشمندانهترین وقفی که میتوان برای اربعین انجام داد در چه حوزهای است؟ گفت: بستر وقف همیشه برای پشتیبانی مالی فعالیتهای مختلف فرهنگی ـ اجتماعی و خیریه بوده است. امسال در برخی از برنامهها با توجه به ظرفیت وقف پول و نذر از ظرفیتی که وجود داشت، برای حمایت از مواکب اربعین استفاده کردیم.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: در اربعین بحث خدمات، اسکان و تغذیه مطرح است که با کمک خیرین این خدمات انجام میشود، اما مهمتر از همه این موارد داشتن پشتوانه مالی برای فعالیتهای محتوایی و تولید محصولات فرهنگی و پشتیبانی از اقدامات فرهنگی و بصیرتافزایی است تا هدف اصلی اربعین هنرمندانه بازنشر شود.
متن مصاحبه را
اینجا بخوانید.
آیین تکریم و معارفه رئیس سازمان فرهنگی، هنری تهران برگزار شد
آیین تکریم و معارفه رئیس سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران شنبه، ۲۸ تیرماه در ستاد این سازمان برگزار شد. در این آیین از زحمات مهرداد باقری پبدنی، رئیس سابق سازمان فرهنگی، هنری تقدیر شد و محمدباقر اعلمی حکم سرپرستی این سازمان را دریافت کرد.
همچنین، در این مراسم محمدطیب صحرایی، مدیرکل حوزه شهردار تهران، محمدامین توکلیزاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، مهرداد باقری پبدنی، رییس سابق و محمدباقر اعلمی، سرپرست جدید سازمان فرهنگی، هنری، سعید صدرائیان، دستیار فرهنگ و رسانه شهردار تهران و جمعی از معاونان و مدیران سازمان حضور داشتند.
انتهای پیام