جواد کامور بخشایش، نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با تأکید بر اینکه پیوند بین عاشورا و دفاع مقدس ناگسستنی است، گفت: در واکاوی تعامل بین دفاع مقدس و عاشورا با دو مقوله ادبیات دفاع مقدس و ادبیات پایداری مواجه میشویم که خود نیز الهام گرفته از دفاع مقدس است.
وی ادامه داد: ادبیات دفاع مقدس و ادبیات پایداری به نوعی الگوی دفاع در برابر تجاوز، ظلم و جور است که خود این این امر نشئت گرفته از عاشوراست؛ چرا که تمامی ذهنیت رزمندگان در طول دفاع مقدس و ادبیاتی که از دل این دفاع مقدس پدید میآید، مرهون حادثه عاشوراست که در سال هجری اتفاق افتاده.
کاموربخشایش با بیان اینکه واقع عاشورا نمود بارزی از ترویج آموزههای دینی است، تصریح کرد: واقعه تاریخی عاشورا آموزههای اصلی و اصولی دین را با خود به همراه داشت که ایستادن در برابر ظلم و جور و حمایت از ولایت، مهمترین آن بود.
وی اظهار کرد: در قرن اخیر شاهد بروز دو حادثه عظیم در تاریخ ایران و اسلام هستیم که یکی انقلاب اسلامی و دیگری دفاع مقدس بود که اگر نگاهی عاشورائی به حوادث داشته باشیم خواهیم دید که این مقوله به هیچ وجه از هم جدا نیست.
این نویسنده و محقق با تأکید بر اینکه در اندیشه پایداری، دفاع در برابر هجوم بیگانه واجب است، اظهار کرد: ادبیات پایداری و دفاع با همان فرهنگ و اندیشه ایستادگی در برابر ظلم و جور در هم آمیخته و ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگرفته از همین ادبیات پایداری است و خود ادبیات پایداری نیز مرهون فرهنگ عاشورا است.
وی افزود: عاشورا منعکس کننده فرهنگی است که در آن حماسه و خون حرف اول را میزد و فرهنگی که آزادیخواهی، عدالتخواهی، ایثار و شهادت را اشاعه میدهد و تمامی تلاش ادبیات دفاع مقدس در واقع اشاعه همین فرهنگ به نسل آینده است.
کاموربخشایش با یادآوری اینکه وقتی به گذشته نگاه میکنیم میبینیم که تمام آن فرهنگی که در جبهه پیدا میشود، نشئت گرفته از عاشورا است، بیان کرد: از همان سربندها و پرچمهائی که رزمنده با خود در جبههها حمل میکردند، همچنین تابلوهای بینراهی که شعارهایی که تداعیگر عاشورا بود را در دل خود داشتند، همچنین شعرهائی که از ضمیر شاعران میجوشید و در دل رزمنده به ویژه در شبهای عملیات جاری میشد، نفوذ حماسه حسینی(ع) در دل رزمندگان را میتوان یافت.
وی ادامه داد: نام عملیاتها، لشکرها، قرارگاهها، محورها و حتی رمز عملیاتها نیز برگرفته از عاشورا بود تا میزان قرابت این دو واقعه تاریخی را به جهان اثبات کند.
کاموربخشایش با یبان اینکه این امر سعی میکنند که فرهنگ عاشورا را تسری بخشد، گفت: جای جای جبههها و آنچه از آن در ذهن و ضمیر باقی مانده است، در واقع نشئت گرفته از همان فرهنگ عشوراست و همه الهام گرفته از شجاعت و رشادت امام حسین(ع) و یاران باوفایش است که در صحرای کربلا با ایثار جان خود، فرهنگ دیرینهای را در گستره تاریخ نمود دادند.
وی ادامه داد: اگر با نگاهی دیگر به این مقوله بنگریم، خواهیم دید که چه در دورانی که دفاع صورت میگرفت یا در دوران که تعدادی از رزمندگان در اسارت رژیم بعث بودند و حتی در دوران بعد از جنگ که بسیاری مجروح و جانباز شدند، دیدگاه، رفتار، عمل و کردارشان همه الهام گرفته از فرهنگ عاشورائی و مرهون رشادتهای حضرت ابوالفضل(ع) است.
این نویسنده و محقق عرصه دفاع مقدس در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه ذهن، ضمیر و گرمای وجود رزمندگان توسل به ائمه اطهار(ع) به ویژه امام حسین(ع) بود، اظهار کرد: صبر جمیل حضرت زینب(س) نقش بسزایی در ایستادگی ملت ایران در مقابل لشکرکشی صدام به خاک ایران اسلامی داشت.
وی افزود: به طور کلی اگر نگاهی دوباره به تاریخ انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و عاشورا داشته باشیم، خواهیم دید که هر سه این موارد در طی گستره زمانی پشت سر هم پدید آمدند و دو واقعه آخر با تأسی از فرهنگ عاشورا است.
کاموربخشایش اظهار کرد: این موارد میخواهند این نکته را به جهانیان برسانند که اگر خواستار بست و گسترش عدالت، آزادی، شجاعت و فداکاری هستیم، باید عاشورا را در ذهن بپرورانیم؛ بنابراین پیوند ناگسستنی بین حادثه عاشورا، دفاع مقدس و انقلاب اسلامی وجود دارد.
وی تأکید کرد: شهدایی که در دوران دفاع مقدس جان خود را اهدا کردند، الگوی خود را شهدای کربلا قرار داده بودند وحتی تحول درونی بسیاری از رزمندگانی که در جبههها شاهد بودیم، در واقع مرهون فرهنگ عاشورا است.