تفسیر ظاهری و باطنی ازدواج و افزایش روزی/ آسیبی که کمال‌گرایی به انتخاب همسر می‌زند
کد خبر: 3854896
تاریخ انتشار : ۱۴ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۷
واعظ موسوی تبیین کرد؛

تفسیر ظاهری و باطنی ازدواج و افزایش روزی/ آسیبی که کمال‌گرایی به انتخاب همسر می‌زند

گروه جامعه ــ حجت‌الاسلام والمسلمین واعظ موسوی ضمن بیان مهمترین معیار‌ها و ملاک‌ها در انتخاب همسر به تفسیر ظاهری و باطنی ازدواج و افزایش روزی اشاره کرد و گفت: مطلق‌خواهی و کمال‌گرایی در انتخاب همسر آسیب‌ است، چرا که ازدواج واقع‌گرایی می‌خواهد و با ایده‌آل‌نگری نمی‌توان آن را به پیش برد.

به گزارش ایکنا؛ ماه ربیع‌الاول به واسطه اعیاد و پیوند آسمانی حضرت خدیجه(س) و پیامبر اکرم(ص) از جمله ماه‌های پربرکتی است که مراسم ازدواج بسیاری از جوانان طی آن برگزار می‌شود. دهم ربیع‌الاول سالروز ازدواج حضرت خدیجه(س) و نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) است. به همین مناسبت و نزدیک شدن به این روز مبارک، به منظور آشنا شدن با معیار‌های اصلی و مهم در انتخاب همسر، تشکیل خانواده و ازدواج گفت‌وگویی را با حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمهدی واعظ‌ موسوی، مشاور ازدواج و مهارت‌های زندگی و مدرس حوزه و دانشگاه داشتیم که در ادامه می‌خوانید.

حجت‌الاسلام والمسلمین واعظ موسوی با تأکید بر اینکه انتخاب همسر، مهم‌ترین انتخاب هر زن و مرد در زندگی آنهاست که سرنوشت آینده‌شان را دستخوش تغییر و تحولات فراوانی قرار می‌دهد، اظهار کرد: انتخاب همسر با بسیاری از انتخاب‌های دیگر متفاوت است؛ چرا که با انجام آن زندگی مشترک آغاز می‌شود. اگر این انتخاب براساس ملاک‌ها و معیار‌ها باشد، زن و مرد از بودن در کنار یکدیگر لذت برده و زمینه سعادت یکدیگر را فراهم می‌کنند؛ از این رو در امر ازدواج نباید شتاب‌زده عمل کرد، بلکه باید کوشید براساس معیار‌های صحیح و با خردورزی، انتخابی صحیح انجام داد تا روزگاران پیش‌رو همراه با عشق، محبت و شادی سپری شود.

وی افزود: خانواده، کانونی است که در آن ارزش‌های اخلاقی، باور‌های دینی و معیار‌های اجتماعی از نسلی به نسل دیگر انتقال پیدا می‌کند و زمینه رشد عاطفی و تربیت اخلاقی اعضای خانواده فراهم می‌شود. خانواده، اصلی‌ترین و حیاتی‌ترین ستون سلامت و امنیت اجتماعی است. در نظام الهی، هدف اصلی ازدواج رسیدن به آرامش روان و آسایش خاطر، پیمودن طریق رشد، نیل به کمال انسان و تقرب به ذات حق است. خداوند سبحان در این خصوص می‌فرماید: «هُوَ الَّذي خَلَقَکُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ جَعَلَ مِنْها زَوْجَها لِيَسْکُنَ إِلَيْها؛ خداست آن که شما را از یک تن آفرید و همسرش را از نوع او قرار داد تا در کنارش بیارامد...»؛ لذا باید دقت داشت که ازدواج امری بسیار مهم و سرنوشت‌ساز است و کامیابی یا شکست در آن در زندگی آینده بسیار تأثیر دارد.
 
آرامشگری؛ مهمترین تکلیف زن به عنوان ستون اصلی خیمه خانواده
 
این استاد دانشگاه با بیان اینکه همسر خوب و هم کفو، زندگی را قرین آرامش و آسایش می‌کند، ادامه داد: مهمترین تکلیف و توان زن به عنوان ستون اصلی خیمه خانواده آرامشگری است که زمینه را برای پرورش استعداد‌های درونی و ترقی و تعالی فراهم می‌سازد و بر عکس، شکست در ازدواج و انتخاب همسر موجب یأس، افسردگی، شکست، دلسردی، پیری زودرس و... می‌شود و استعداد‌های درونی را از حرکت و تکامل بازمی‌دارد.

وی اضافه کرد: ازدواج از ریشه زوج و چون در باب افتعال رفته به ازدواج تبدیل شده است. وقتی انسان مجرد است، یعنی کامل نیست و در واقع نیمی از آن ناقص است، زمانی که جفت یا زوج می‌شود و در واقع ازدواج می‌کند، در حقیقت نیمه گمشده خودش را پیدا می‌کند که در کنار او کامل می‌شود. این یعنی مکمل هر فردی در زندگی طرف مقابل اوست و در غیر این صورت او ناقص خواهد بود. طبیعت خلقت اینگونه است و از گیاهان گرفته تا حیوانات و حتی جمادات هم اینگونه هستند؛ در واقع هرچیزی که خداوند متعال خلق کرده جفت است و فرد نیست.
 
برکات ازدواج اصولی
 
حجت‌الاسلام والمسلمین واعظ موسوی تصریح کرد: اگر ازدواج، اصولی و براساس معیار‌ها و ملاک‌های درست انجام شود و هر شخصی در کنار جفت و مکمل خود قرار گیرد از زندگی لذت می‌برد و احساس خوبی را نسبت به زندگی و طرف مقابلش خواهد داشت. روان‌شناسان و متخصصان خانواده معتقدند هر اندازه زن و مرد قبل از ازدواج اطلاعات صحیح‌تر و دقیق‌تری نسبت به یکدیگر داشته باشند، بهتر می‌توانند موفقیت و یا شکست زناشویی خود را پیش‌بینی کنند. امام صادق(ع) در این خصوص می‌فرمایند: «زن همانا گردنبندی است، نیک بنگر که چه گردنبندی را به گردنت آویزان می‌کنی»؛ لذا زمانی که فرد جفتش را اشتباهی پیدا می‌کند و بدون مشورت، تفکر و بدون آگاهی به سراغ فردی می‌رود که احساس می‌کند جفتش است، در واقع انتخاب اشتباهی داشته است و در اینجا از خیرات و برکاتی که باید وجود داشته باشد بهره‌مند نمی‌شود، مگر اینکه صبوری کند و تصمیم به صبوری بگیرد؛ با اینکار می‌تواند خیرات و برکاتی را نصیب خود گرداند.
 
 صبوری بهتر از طلاق است
 
این کارشناس خانواده و ازدواج با بیان اینکه قرآن می‌فرماید: «اگر از همسرانتان راضی نیستید بدانید که شما از بسیاری چیز‌ها راضی نیستید، اما خداوند به خاطر صبر شما، خیر کثیر پاداش می‌دهد». گفت: این یعنی خداوند در صبر خیر کثیر را قرار داده است. خیر کثیر در قرآن به حکمت تعبیر شده است. آنجا که در آیه ۲۶۹ سوره بقره می‌فرماید: «یؤْتِی الْحِکْمَةَ مَنْ یشَاءُ وَمَنْ یؤْتَ الْحِکْمَةَ فَقَدْ أُوتِی خَیرًا کَثِیرًا وَمَا یذَّکَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ؛ (خدا) به هرکس که بخواهد حکمت مى‌بخشد، و به هر کس حکمت داده شود، به یقین‏، خیرى فراوان داده شده است‏؛ و جز خردمندان‏، کسى پند نمى‏‌گیرد»؛ بنابراین در ازدواج ابتدا باید دقت کرد تا اشتباه انتخاب نکنیم، اما اگر هم جفت واقعی خود را پیدا نکردید بهتر از طلاق، صبوری است؛ البته با معیار‌ها و ملاک‌های مشخص باید صبوری کرد تا به خیرات و برکاتی که خداوند به صابران عطا می‌کند برسند.

وی در ادامه با اشاره به حدیثی از پیامبر(ص) در خصوص ازدواج و افزایش روزی هم به ایکنا گفت: پیامبر(ص) در حدیثی می‌فرمایند: «ازدواج کنید؛ زیرا که ازدواج کردن روزی شما را بیشتر می‌کند»؛ از نگاه ظاهری کسی که ازدواج می‌کند به تلاش و تکاپو می‌آید، چرا که احساس مسئولیت پیدا می‌کند و بر همین اساس تلاش اقتصادی‌اش را افزایش می‌دهد. اگر بخواهیم تفسیر معنوی و باطنی هم از این حدیث داشته باشیم باید بدانیم، وقتی خداوند متعال کسی که را تحت تکفل فرد دیگری قرار می‌دهد، در واقع آن را رها نمی‌کند، چرا که در قرآن می‌فرماید: «ما آن‌ها را از فضلمان بی‌نیاز می‌کنیم»؛ زمانی که خدای متعال چنین وعده‌ای را به بندگاش داده است، پیغمبر(ص) هم براساس آیات قرآن آن را تکرار و تأیید می‌کند؛ لذا زمانی که فرد ازدواج می‌کند خدای متعال روزی اورا زیاد می‌کند و اگر روزی او تا قبل ازدواج محدود بود بعد از انتخاب همسر و زندگی مشترک، خداوند روزی او را توسعه می‌دهد تا بتواند افراد تحت تکفل خودش را هم اداره کند.

علل کاهش ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج
 
این استاد دانشگاه در مورد علل کاهش ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج در کشور و سخت‌گیری‌هایی که جوانان را از این عمل الهی دور کرده است، گفت: تا حدودی باید به جوانان به دلیل اینکه توقعات، خواسته‌ها و مطالبات آن‌ها بالا رفته است حق داد. شما یک جوان زمان جنگ را در نظر بگیرید که چقدر ساده ازدواج و زندگی می‌کرد؛ آن‌ها حتی از کمترین‌ها هم برای زندگی‌شان می‌گذشتند؛ اما امروز جامعه گرفتار چشم و هم چشمی و زیاده‌خواهی شده است و در کنار این موارد تفاخر و تکاثر هم افزایش داشته است که متأسفانه در چنین شرایطی جوان ترس از ازدواج پیدا می‌کند و باید این حق را به آن‌ها داد.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین واعظ موسوی در ادامه بیان کرد: البته هنوز هم مواردی هستند که اگر انسان چشم بینا داشته باشد، می‌بیند که برخی هنوز ازدواج را بسیار ساده می‌گیرند و در این امر سهل‌اندیش بوده و سخت‌گیر نیستند؛ پس می‌توان به سراغ چنین افرادی رفت. البته باید توجه کرد که افراد نباید لقمه بزرگتر از دهانشان بردارند. گاهی اوقات می‌بینیم جوانان سطوحی را انتخاب می‌کنند که بسیار فراتر از خود آنهاست و این یک اشتباه بزرگ در مسیر انتخاب همسر است؛ لذا هم‌کفو بودن از شروط مهم موفقیت در ازدواج محسوب می‌شود.

مطلق‌خواهی و کمال‌گرایی در ازدواج
 
این کارشناس خانواده و ازدواج با تأکید بر اینکه در یک ازدواج موفق نباید لقمه‌های بزرگتر از دهان برداشت، گفت: گاهی اوقات شاهدیم که جوانان جیب‌هایشان خالی‌است، اما خواسته‌هایشان بسیار زیاد است. حتی دختران هم اینگونه هستند که برای همسر آینده خود تصوراتی فراتر از سطح خودشان داشته و انتخاب کمال‌گرایانه دارند. به تعبیری دچار «پرفکشنیسم» یا همان مطلق‌خواهی و کمال‌گرایی هستند. این موضوع هم برای دختر و هم برای پسر در انتخاب همسر بد و آسیب است. ازدواج واقع‌گرایی می‌خواهد و با ایده‌آل‌نگری نمی‌توان آن را پیش برد. باید یک نگاه رئال به این مقوله مهم داشت. فرد باید واقعیت‌ها را ببیند، واقعیت‌های خودش را هم بشناسد و آن را بپذیرد و بعد به سراغ کسی برود که بتواند با این واقعیت‌ها کنار بیاید، نه اینکه واقعیت‌ها را در نظر نمی‌گیرد و سراغ افرادی می‌رود که در شأن و کفو او نیستند.

وی تصریح کرد: این نکته را خطاب به جوانان باید مطرح کرد که امروزه جوانان ما خودشان انتخاب می‌کنند و بی‌هیچ مشورتی پیش می‌روند. در صورتی که پیامبر(ص) و حضرت خدیجه(س) دو الگوی والای اسلام، با بزرگان خود مشورت کردند. حضرت خدیجه(س) هرچه داشتند به پای حضرت محمد(ص) ریختند و بعد از بعثت نیز وقتی ایشان به رسالت و پیامبری مبعوث شدند، این بانوی عالی‌قدر تمام دارایی خود را صرف تبلیغ و ترویج اسلام کردند. در خصوص این ازدواج باید توجه کرد که وقتی دو نفر از لحاظ اعتقادی به تفکرات یکدیگر نزدیک هستند و خدا را در نظر دارند، ازدواجی زیبا دارند. پس در بحث انتخاب همسر برای جوانان هم لازم است با والدین و خویشاوندان مشورت و تحقیقات اساسی انجام دهند تا به تعالیم ارزشمند اسلام، انتخاب احسنی داشته باشند و زندگی موفقی را آغاز کنند.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین واعظ موسوی اضافه کرد: خانواده‌ها باید راه را برای تسهیل این امر مهم الهی و انسانی باز کنند و دست از سخت‌گیری و زمینه‌سازی برای تحقق شرایط طاقت‌فرسا بردارند و در حد شئون خود نسبت به انجام این مراسم اقدام کنند و در این مسئله طریق قناعت به آنچه را حاضر است و از دست برمی‌آید دنبال کنند. پیامبر اکرم(ص) نیز برای ازدواج خود با حضرت خدیجه(س)، امانت‌داری، خوش‌خلقی، صداقت و قرابت فامیلی را چهار عامل اصلی انتخاب خود معرفی کرده‌اند.
انتهای پیام
captcha