رقابت هنرمندان توانیاب در اولین جشنواره همام/ ضرورت اتصال به جریان آزاد بازار
کد خبر: 3858305
تاریخ انتشار : ۲۹ آبان ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۳

رقابت هنرمندان توانیاب در اولین جشنواره همام/ ضرورت اتصال به جریان آزاد بازار

گروه جامعه ــ مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از برپایی اولین جشنواره هنرهای تجسمی همام خبر داد و گفت: تلاش و همت مضاعف هنرمندان شرکت‌کننده در این جشنواره آن را از سایر جشنواره‌ها متفاوت کرده است.

به گزارش ایکنا؛ اولین جشنواره ملی هنری «همام» ویژه هنرمندان توانیاب سراسر کشور 12 تا 18 آذر ماه در پردیس ملت برگزار می‌شود.

هادی مظفری، مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره همام، در گفت‌وگو با ایکنا در خصوص چگونگی مطرح شدن ایده برگزاری این جشنواره اظهار کرد: این جشنواره از یک نمایشگاه متولد شد. تعدادی از هنرمندان توانیاب آثار خود را در یک نمایشگاه ارائه کرده بودند و آثار ارزنده‌ای در آن نمایشگاه توسط اساتید برجسته هنرهای تجسمی مورد بازدید قرار گرفت و مشترکاً فکری متولد شد که می‌توان جشنواره‌ای ویژه هنرمندان توانیاب برگزار کرد.

وی از همکاری سازمان بهزیستی کشور، اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خیریه متوسلین به امام رضا(ع) در برگزاری این جشنواره خبر داد و ادامه داد: مقرر شد اولین دوره این جشنواره به دریافت آثار هنرهای تجسمی اختصاص پیدا کند و در دوره‌های بعدی سایر رشته‌‌ها از جمله تئاتر، موسیقی و سینما به این جشنواره اضافه شوند.

مظفری در پاسخ به این سؤال که آیا جشنواره مشابهی در کشور برای هنرمندان توانیاب داریم؟ گفت: مسابقات ورزشی ویژه معلولان برگزار می‌شود اما سابقه جشنواره هنری ویژه توان‌یابان را نداشته‌ایم. با توجه به توانمندی‌های خاص هنرمندان توانیاب بهتر دیدیم در جشنواره‌ای با حضور خود هنرمندان آثارشان قضاوت شده و مورد ارزیابی قرار گیرد. البته با برگزاری نمایشگاه و فروش این آثار اقتصاد این هنر و بازاری هم که به نفع هنرمندان به وجود می‌آید اهمیت مضاعف خواهد داشت.

هنرمندان توانیاب به جریان آزاد بازار هنر وصل می‌شوند

مظفری در پاسخ به این سؤال که بهترین نوع حمایت از هنرمندان توانیاب چیست؟ گفت: فراتر از خرید آثار هنرمندان توانیاب که در جای خود اقدام خوبی است، باید این هنرمندان به جریان آزاد بازار هنر وصل شوند. یعنی اگر یک اثر از هنرمندی خریداری شد، کار خوبی است اما اگر آن هنرمند را به جامعه هنری معرفی کردیم که از آن پس در بازار هنر، امضای آن هنرمند معرفی و دارای اعتبار شد؛ کار بزرگ‌تری است.

وی تصریح کرد: نهادهای متولی مانند اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که وظیفه مدیریت و اداره حوزه تجسمی در کشور را دارد باید بستری را به وجود بیاورد که این هنرمندان قابلیت‌دار معرفی شوند تا از آن پس وقتی مدیر گالری هنرمند خود را شناسایی کرد نه تنها یک اثر بلکه چندین اثر را خریداری کند و حتی چند نمایشگاه از آثار آن هنرمند برگزار کند و کلکسیونردارانی که آثار ارزشمند را خریداری می‌کنند وقتی با یک هنرمندی که در آینده امکان رشد و پیشرفت و راه یافتن به بازارهای جهانی را دارد، آشنا شوند وی را مورد حمایت جدی قرار ‌دهند و سفارش اثر داده و آثار آن هنرمند را خریداری ‌کنند.

مظفری برپایی رویدادهایی مانند «همام» را از جمله راه‌هایی دانست که می‌تواند به معرفی و دیده شدن هنرمندان توانیاب منجر شود و افزود: باید سایر هنرمندان، اصحاب هنر، متولیان امور هنری، مردم، گالری‌دارها، کلکسیونرها، صاحب‌نظران و ... برای بازدید از این نمایشگاه دعوت شوند و در رسانه‌ها نیز این آثار و هنرمندان آن را معرفی کنند تا رویکرد جامعه به هنرمندان توانیاب تغییر کند.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا خارج از ایران به آثار هنرمندان معلول ایران بیشتر توجه می‌شود؟ ابراز کرد: این عبارت شاید درست نباشد. در خارج از کشور خریداران متعددتری در فضای تجسمی و حراج‌ها وجود دارد که آمادگی بیشتری برای سرمایه‌گذاری بر روی آثار هنری را دارند. البته در ایران هم با وجود بیش از 500 گالری و برپایی رویدادهای متعدد هنری توجه به هنرمندان قابل توجه است.

هنرشان را نشان خواهیم داد نه معلولیتشان را

عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره همام با اشاره به اینکه هنرمندان معلول ترجیح می‌دهند هنرشان دیده شود نه معلولیتشان را، گفت: این مسئله مورد نظر اعضای شورای سیاست‌‌گذاری و هیئت داوران هم هست و بنا نیست این نمایشگاه به عنوان نمایشگاهی از آثار معلولان معرفی شود، بلکه نامگذاری آن به عنوان همام به این معنی است که یک جشنواره هنرهای تجسمی را در کشور معرفی کنیم و در وهله دوم مخاطب با این مسئله مواجه شود که شرکت‌کنندگان در این جشنواره با سایر شرکت‌کنندگان در جشنواره‌های مشابه تفاوت‌هایی دارند.

وی تلاش و همت مضاعف را تفاوت هنرمندان توانیاب با سایر هنرمندان دانست و افزود: در تلاش هستیم از همه نشانه‌‌هایی که باعث شود این جشنواره به عنوان یک جشنواره معلولان معرفی شود دور شویم. آثار دریافتی هم نشان می‌دهد بسیاری از آثار دارای ارزش، اعتبار و کیفیت بالا هستند و مادامی که صاحب اثر را نبینید و از زندگی آن هنرمند خبر نداشته باشید غیرممکن است که تصور کنید اثر را هنرمند توانیاب خلق کرده است.

مظفری در پایان گفت: زبان هنر جهانی است و این آثار است که با هم گفت‌وگو می‌کنند و مخاطبان خود را در دنیا پیدا خواهند کرد، فارغ از اینکه چه کسی اثر را خلق کرده است. جذابیت و ارزش جشنواره در این است که انسان‌هایی با تلاش مضاعف و همتی بلند‌تر از سایر انسان‌ها آنها را خلق کرده‌اند. در این برنامه بیش از 460 اثر 170 هنرمند دریافت شده است و هنرمندان 26 استان در این جشنواره مشارکت داشته‌اند و آثار برتر در پردیس ملت به نمایش درخواهد آمد.

انتهای پیام
captcha