راهپیمایی اربعین می‌تواند جهان را از جنگ نجات داده و به سمت صلح ببرد
کد خبر: 3999492
تاریخ انتشار : ۳۱ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۰
مصطفی آزادیان:

راهپیمایی اربعین می‌تواند جهان را از جنگ نجات داده و به سمت صلح ببرد

پژوهشگر دین اظهار کرد: اگر امام حسین(ع) را در راهپیمایی اربعین به جهانیان معرفی کنیم معرفی ایشان به معنای معرفی همین آموزه‌هاست که می‌تواند جهان را از جنگ و خونریزی نجات داده و به سمت صلح و آزادگی سوق دهد.

به گزارش ایکنا، نشست «راهپیمایی اربعین؛ اهمیت و شاخصه‌های راهبردی» امروز چهارشنبه 31 شهریورماه از سوی پژوهشکده فلسفه و کلام و مرکز همکاری‌های علمی و بین‌الملل و اندیشکده اربعین پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، با ارائه حجت‌الاسلام و المسلمین مصطفی آزادیان، پژوهشگر دینی، برگزار شد.
 
در ادامه متن سخنان وی را می‌خوانید:
 
غربی‌ها وحشت دارند از اینکه درسی که مسلمانان و شیعیان از امام حسین(ع) گرفته‌اند عالم‌گیر شود اما خداوند اراده کرده که مذهب حق در جهان گسترش پیدا کند. از نگاه شیعه، اربعین یکی از نشانه‌های مؤمن شمرده شده است و کسانیکه در روز اربعین به زیارت می‌روند یا زیارت نامه اربعین را می‌خوانند از نشانه‌ها مومن بودن آنهاست. به همین جهت اهل بیت(ع) همگی بر این امر تاکید دارند و امام صادق(ع) زیارت نامه‌ای برای اربعین نوشته است.
 
اربعین، عاشورا، محرم، صفر و راهپیمایی‌ها و عزاداری‌ها، موجب شده اسلام به دست ما برسد و ان‌شا‌ءالله ما هم این امانت بزرگ الهی را به نسل آینده منتقل کنیم. اولین شاخصه برای راهپیمایی اربعین و اینکه مردم با عشق و شور از هر قشر و سنی در این مسیر حرکت می‌کنند معرفی شخصیت امام حسین(ع) به جهانیان است. وقتی مردم جهان از رسانه‌ها می‌بینند که یک خیل عظیم جمعیت در مسیری طولانی با پای پیاده و با شور و شوق  حرکت می‌کنند از خود خواهند پرسید که اینها کجا می‌روند و می‌خواهند چه شخصیتی را ملاقات کنند؟ لذا همین راهپیمایی باعث معرفی حضرت امام حسین(ع) به جهانیان می‌شود.
 
اهداف شناخت امام حسین(ع)
 
شاید گفته شود شناخت امام حسین(ع) به چه منظوری صورت می‌گیرد؟ یکی از پاسخ‌ها همان اتفاقی است که در جمهوری اسلامی ایران افتاد و مردم به رهبری امام خمینی(ره) در بیش از چهل سال قبل با تأسی از امام حسین(ع) و آموزه‌های ایشان به رهبری یک طلبه اقتدا کردند و توانستند انقلابی را به نام انقلاب اسلامی برپا کنند و این انقلاب توانست اسلام را دوباره زنده کرده و آن را در عرصه اجرایی و حکومتی وارد کند. امام خمینی(ره) فرمود اسلام از محرم و صفر زنده است لذا معرفی امام حسین(ع) به معنای معرفی مرام و آموزه‌ها و اعتقادات و سبک زندگی ایشان است و همه این موارد درس آموز هستند و هرکس با آنها آشنا شود به صورت خودجوش در این مسیر حرکت می‌کند. 
معتقدم اگر مردم آزاده جهان با امام حسین(ع) و مکتب ایشان آشنا باشند همگی این ظرفیت را دارند تا برای برپایی یک حکومت عادلانه، منصفانه و خواهان عدالت اجتماعی اقدام کنند. دشمنان اسلام به خاطر همین امر هیچگاه دوست ندارند حرکت عاشورا به جهانیان معرفی شود اما خداوند در قرآن کریم فرموده است: «يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ؛ کافران می‌خواهند تا نور خدا را به گفتار باطل (و طعن و مسخره) خاموش کنند و البته خدا نور خود را هر چند کافران خوش ندارند کامل و محفوظ خواهد داشت» (صف/ 8) خداوند ارائه کرده دینِ حق عالمگیر شود و جهان در آینده از آنِ دین حق خواهد بود و یکی از راه‌ها همین راهپیمایی اربعین است که مردم جهان را با امام حسین(ع) آشنا می‌کند.
 
اولین نکته‌ای که امام حسین(ع) در حادثه عاشورا و در قیام بر علیه یزیدیان در نظر داشتند نفی ظلم بود لذا با اینکه از ایشان می‌خواستند به زور با یزید بیعت کند اما این‌کار را نکردند و فرمودند هرکسی مانند من است با فردی همانند یزید بیعت نمی‌کند. این نکته بسیار مهمی است که ایشان نفرمودند من بیعت نمی‌کنم بلکه فرمودند هر کسی همانند من است با چنین کسانی بیعت نمی‌کند و منظور ایشان این بود که دست اخوت به حاکمِ ظالم ندهید لذا آزادی مردم از دست حاکم ظالم یکی از درس‌های امام حسین(ع) است.
 
شیوه‌های گفت‌وگوی امام حسین(ع) با مردم
 
امام حسین(ع) به روش‌های مختلفی با مردم گفت‌وگو می‌کردند که این روش‌ها شامل خطابه، مکاتبه و همچنین گفت‌وگو بود. یکی دیگر از آموزه‌های امام حسین(ع) در واقعه کربلا هدایت‌ بخشی است و هرکس در مکتب حسین(ع) پا گذاشت ان‌شاء الله سعادتمند خواهد شد چراکه امام حسین(ع) مردم را مطابق با عصمت، آگاهی و بندگی نسبت به خدا به سمت باری‌تعالی هدایت خواهد کرد. مکتب امام حسین(ع) رشد دهنده است و هرکس وارد آن شود به این آگاهی و رشد می‌رسد. یکی دیگر از آموزه‌ها در واقعه کربلا کوتاه کردن دست ستمگران و ظالمان از اموال مردم است.
 
یکی از اهداف امام حسین(ع) این بود که ویژه‌خواری را از بین ببرند چراکه ویژه‌خواری ام الفساد است و اگر حکومتی بیت المال را در اختیار اقوام خود قرار دهد اقدام به ویژه‌خواری کرده است و بنی امیه دچار این آفت بود. وقتی امام حسین(ع) از مکه به سمت کربلا حرکت می‌کنند در بین راه با فردی برخورد کرده و از وی درباره وضعیت مردم کوفه سؤال می‌کند، وی می‌گوید آنها با عبید الله بن زیاد بیعت کرده و شمشیرهای آنان به سمت شماست، امام در پاسخ فرمود یکی از اهداف من نجات مردم از دست بنی امیه و ویژه خواری‌های آنان است.
 
یکی دیگر از درس‌های امام حسین(ع) آزادگی و اسیر ذلت نشدن است. ایشان آزادگی را از ویژگی‌های اصلی قیام خود می‌داند لذا حاضر نشد ذلیلانه زندگی کند. جنبش‌های آزادی‌خواه امروز در جهان اسلام همانند حزب‌الله لبنان و ... نیز الگوی خود را حرکت امام حسین(ع) قرار داده‌اند. بنابراین اگر امام حسین(ع) را در راهپیمایی اربعین به جهانیان معرفی کنیم معرفی ایشان به معنای معرفی همین آموزه‌هاست که می‌تواند جهان را از جنگ و خونریزی نجات داده و به سمت صلح و آزادگی سوق دهد.
 
یکی دیگر از شاخصه‌های مهم که در راهپیمایی اربعین باید به آن توجه کنیم این است که پیاده‌روی مردم در اربعین مظهر اتحاد و یکپارچگی است. یکی از آفاتی که جهان اسلام به آن دچار شده آفت تفرقه است که توسط دشمنان اسلام پیگیری می‌شود چراکه دشمن از ایجاد تفرقه در میان مسلمانان سود می‌برد لذا راهپیمایی اربعین، مسیری است که باعث همبستگی مسلمانان می‌شود. در اربعین از کشورهای مختلفی تشریف می‌آورند و در این رود خروشان به سمت مرقد امام حسین(ع) حرکت می‌کنند و همین باعث همگرایی عجیبی در میان آنها می‌شود.
 
نقش راهپیمایی اربعین در تحقق وحدت
 
اربعین می‌تواند قلوب مسلمانان و حتی پیروان سایر ادیان اگر در این مسیر قرار گیرند را به هم نزدیک کند. وحدت هم همان چیزی است که حضرت امام و مقام معظم رهبری دائماً بر آن تأکید داشته‌اند و آنچه باعث شد انقلاب اسلامی ما پیروز شود همین وحدت کلمه بود و آنچه می‌تواند جهان اسلام را یکپارچه کند نیز وحدت کلمه است. بنده معتقدم یکی از راه‌های ایجاد وحدت در راهپیمایی اربعین این است که ارتباط نخبگانی در میان ممالک اسلامی ایجاد کنیم.  نخبگان در جامعه تاثیرگذار هستند و مراد بنده علما و اساتید دانشگاهی و افرادی هستند که می‌توانند در محیط خود تأثیر بگذارند. وقتی ارتباط نخبگانی در میان زائران اربعین ایجاد شود وحدت و یکپارچگی میان مسلمانان استمرار می‌یابد و تحکیم می‌شود.
 
یکی دیگر از شاخصه‌هایی که برای راهپیمایی می‌توانیم مورد توجه قرار دهیم این است که در اربعین عقلانیت در کنار معنویت و شناخت و آگاهی در کنار عرفان و سلوک است. مقام معظم رهبری می‌فرمایند آن چیزی که باعث می‌شود یک جوان مؤمن، خود را در مسیر راهپیمایی اربعین قرار دهد ایمان راسخ است. ایمان و اعتقاد درونی فرد است که وی را به این عمل وا می‌دارد لذا هرچه شناخت، عقلانیت و علم بیشتر شود قطعاً مردم را به میزان بیشتری برانگیخته می‌کند. 
 
در کنار عقلانیت می‌توانیم به معنویت اشاره کنیم. کسانی‌که در مراسم راهپیمایی اربعین حضور پیدا کرده‌اند به خوبی می‌دانند که وقتی به سمت حرم حرکت می‌کنند انگار مراتب معنویت را طی می‌کنند و با قدم‌هایی که بر می‌دارد احساس می‌کنند به خداوند نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود. معنویت واقعی در راهپیمایی اربعین به دست می‌آید و ان‌شاء الله بتوانیم مردم را با معنویتی که امام حسین(ع) از آن سخن می‌‌گویند به خوبی آشنا کنیم چراکه حادثه عاشورا، ما را با حقیقتا دین آشنا می‌کند. 
 
 
انتهای پیام
captcha