![]() |
حمید شاهآبادی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در مورد نظارت این وزارتخانه بر نمادهای سطح شهر در راستای گسترش نمادهای قرآنی اظهار کرد: برای این کار قانونگذار یازده سال پیش پیشبینی کرده بوده است، متاسفانه این قانون اجرا نشده است. من از ابتدای فعالیتم در این حوزه، شورای علائم و نشانهها را دنبال کردم. برای تشکیل شورا نمایندگان دستگاهها باید معرفی شوند و تا آنها پای کار نیایند شورا قانونی نیست؛ این گردهمایی زمان بسیاری از ما گرفت به اندازهای که بسیاری تغییرات استانی انجام شد.
وی ادامه داد: آخرین دستگاهی که عضویت خود را در شورا مشخص و نماینده خود را معرفی کرد شهرداری تهران بود. چند ماه پیش جلسه این شورا تشکیل شده تا شورای علائم و نشانهها ساز و کار این کار را تعیین کند.
شاهآبادی عنوان کرد: در این جلسه دو کمیته مشخص شد، یک کمیته به محوریت فرهنگستان هنر و ماموریتی معین و یک کمیته به محوریت سازمان زیباسازی شهرداری تهران با محوریت شهری. کمیته فرهنگستان هنر کار اولیه خود را انجام داده و نتیجه آن برای جلسات بعدی آماده میشود، کمیته سازمان زیباسازی که نماینده آن موسوی است، هنوز کار خود را آماده ارائه در جلسه نکرده است و امیدواریم که آن انجام شود.
کمیتهای به ریاست نماینده شهرداری برای تفویض اختیار شورای نظارت بر علائم و نشانهها تشکیل میشود
وی گفت: برای حل این مشکل به صورت ریشهای، باید شورای نظارت بر علائم و نشانهها نقش اصلی خود را ایفا کند. زمانی که این قانون تصویب شده با زمانی که آن اجرا میشود تفاوت دارد؛ امکان اینکه تک تک مدلها در یک شورا بررسی شود وجود ندارد؛ لذا قرار شد کمیتهای به ریاست نماینده شهرداری تشکیل شود و نحوه تفویض اختیار را مشخص کند، این کمیته هنوز جواب خود را ارائه نکرده است.
معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد در ادامه سخنان خود مطرح کرد: با توجه به تعدد نمادهای شهری در تمام شهرها و اینکه قانون میگوید همه باید از یک محل واحد مجوز بگیرند؛ در پی تشکیل این شورا، ما مشخص میکنیم که چگونه باید مجوز بدهیم؛ این بخش سلبی آن است یعنی این کمیته میتواند به کسی مجوز بدهد یا ندهد.
وی متذکر شد: اما در مورد سرمایهگذاری در حوزه ایجاد نمادهای قرآنی شهری، دستگاههایی که هماکنون بودجه میگذارند و نماد تولید میکنند باید این دغدغه را داشته باشند که از کمیتههای قرآنی دعوت کنند تا نمادهای قرآنی طراحی شود.
شاهآبادی با استقبال از حضور نمادهای مذهبی در فضای شهر عنوان کرد: چه اشکالی دارد که ما برای موضوعی مثل نماز در هر سیصد شهر کشورمان یک میدان با عنوان نماز داشته باشیم و نمادی که یادآور ترویج نماز باشد در آن نصب شده باشد؟ این وظیفه شهرداریها و شوراهای شهر است؛ ما تنها میتوانیم با شکلگیری این قانون و ساماندهی این حوزه این حرکت را تسریع ببخشیم.
وی اضافه کرد: ما یک قانون معطل 12 ساله را احیا کردیم و تا پایان دوره دهم دولت آن را دنبال میکنیم؛ ولی برای حوزه ایجابی آن را باید به سراغ نهادها و شوراها بروید، با توجه به قانون شوراها موضوع در اختیار شوراهای شهر است و باید آنها چنین دغدغهای را پیدا کنند. روشن است اگر یک شهردار و مسئولی دغدغه خاصی داشته باشد و کارگروه خاصی در آن حوزه شکل دهد میتواند موضوع را در آنجا تقویت کند.
شاهآبادی در پایان خاطرنشان کرد: ما مرجعی هستیم که میتوانیم از نمادهایی که شاخصهای غیردینی دارد جلوگیری کنیم و مکانیزمی بگذاریم که توازن در حوزه معیارها برقرار باشد. انشالله شورای علائم و نشانهها شکل جدیتری بخود بگیرد و با شکلگیری بهتر بتواند سرعت عمل بیشتری پیدا کند.