کد خبر: 1297889
تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۳۹۲ - ۰۰:۳۵
با نمايش‌های دينی در حال اجرا/ تقيانی‌پور

نمايش ذاتاً رسالتی دينی به عهده دارد/ «تعبير يك رؤيا»؛ استفاده از دين برای رسيدن به جاه و مقام

از قديم‌الايام تا عصر حاضر نمايش دارای قداست بوده و ديده نشده است كه كسی پس از تماشای يك اثر نمايشی ارشاد نشده سالن نمايش را ترك كند پس ميان نمايش دينی و اصالت و ذات نمايش نيايد تمييزی قائل شد.



خيرالله تقيانی‌پور، نويسنده و كارگردان نمايش «تعبير يك رؤيا» در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا) گفت: در وهله اول درست نيست كه ميان اصل و ذات نمايش و نمايش دينی تفاوت و فرقی قائل شويم بلكه نمايش اگر متعهدانه باشد قطعاً دينی است.


وی ادامه داد: هر كسی با ديدن نمايش ارشاد می‌شود و اصطلاحاً به پالايش و تزكيه نفس می‌رسد هرچند كه مصطلح شده است به نمايش‌هايی دينی گفته می‌شود كه به مقطع خاصی از تاريخ اسلام و يا دين بپردازد اما ساير نمايش‌ها را نيز نبايد عاری از پيام معنوی و دينی دانست.


تقيانی‌پور در مورد داستان نمايش «تعبير يك رؤيا» كه اكنون به كارگردانی او در تالار قشقايی در حال اجراست گفت: ماجرای اين نمايش در دوره مشروطه دوم می‌گذرد كه در آن يك خان مزور و زورگو برای اينكه با محبوبيت مردم و نظر مساعد آنها به مجلس شورای ملی به عنوان وكيل‌الرعايا پای بگذارد، متوسل به دين شده و تظاهر به دينداری و حمايت از يك خانواده می‌كند كه پيشه آنها تعزيه‌خوانی است.


وی گفت: در شيوه اجرايی اين نمايش كه به نوعی می‌توان آن را به هر روزگار و جغرافيايی تعميم داد چرا كه همواره گروهی برای رسيدن به مطامع خود متوسل محبوبيت دينی در ميان توده مردم می‌شوند، از صحنه‌های اجرای تعزيه به عنوان يكی از فاخرترين شيوه‌های نمايشی دينی استفاده كرده‌ام.


تقيانی‌پور تصريح كرد: همواره برای روايت يك ماجرای دراماتيك به دنبال يك بستر نمايشی خوب می‌گردم كه البته ميهنی باشد و مربوط به تاريخ معاصر ايران نيز بشود و با استفاده از مطالعه در مستندات تاريخی كه لازمه روايت درست و متقن است، شروع به نگارش و توليد نمايش می‌كنم.


كارگردان نمايش «تعبير يك رؤيا» كه با اين نمايش در سی و يكمين جشنواره «تئاتر فجر» كانديد 6 جايزه در بخش‌های مختلف شده بود گفت: استفاده از ترومپت و ضرب در تغيير صحنه‌های اين نمايش به شيوه نمايش‌های تعزيه و زورخانه‌ای از ديگر تمهيدات اين نمايش است كه هم در جشنواره و هم در طول اجرای عمومی آن با استقبال خوب تماشاگران مواجه شده‌ايم.


وی در پايان گفت: اين نمايش تا 10 آبان به مدت زمان 70 دقيقه در تالار قشقايی به روی صحنه می‌رود.

captcha