امیرعلی جوادیان، عکاس و هنرمند برتر عرصه دفاع مقدس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با تأکید بر لزوم شناخت وجه تمایز دفاع مقدس با سایر جنگها، گفت: قبل از اینکه بخواهیم این فرهنگ را به جهانیان بشناسانیم، باید وجه تمایز جنگ ما با سایر دنیا را را بررسی کنیم.
وی ادامه داد: دفاع مقدس یک جنگ تحمیلی بود؛ چراکه ما به هیچ وجه خواستار چنین مناقشهای نبودیم. در نتیجه بیشتر دفاع کننده بودیم و وقتی این حادثه رخ داد، شاهد حضور اقشار مختلف در جبههها شدیم.
وی اظهار کرد: نیروهای دفاعی ما متفاوت از جبهه مقابل بود، چراکه دشمن از یک ارتش سازمان یافته تشکیل شده بود، ولی در این سوی جبهه نیروهای مردمی از اقشار مختلف در سنوات مختلف سنی و از تمامی صنوف اسلحه به دست گرفته و در مقابل دشمن متجاوز ایستادند.
این عکاس برتر دفاع مقدس با تأکید بر اینکه رزمندگان ما انسانهای متفاوتی بودند، بیان کرد: جبهههای جنگ شاهد حضور رزمندگانی از سن 13 ـ 80 ساله، همچنین آدمهای مختلف از رشتههای مختلف با دیدگاههای بعضاً متناقض از جغرافیا، مذاهب و ادیان مختلف بود که با جان و دل جنگیدند و در این راه شهید شدند.
وی افزود: توجه به این قسم از دفاع، افق دید گستردهتری برای نگریستن به این فرهنگ را میطلبد؛ چراکه زمانی که یک ارتش درگیر جنگ باشد، فرهنگ نظامی براساس الگوهای ارتش استوار است، ولی وقتی صنوف مختلف است و تکثر دارد، دیگر تنها روح نظامیگری حاکم نیست و باید به عمق آن توجه کرد.
جوادیان با بیان اینکه دفاع مقدس یک فرهنگ برخاسته از روحیه متعالی انسانی برگرفته از فرهنگ عاشورائی است، تصریح کرد: توجه به عاشورا، گرهگشای بسیاری از مسائل بعضاً حلنشدنی بود؛ چراکه این فرهنگ، یک الگوی از خود گذشتگی و ایثار به تمام معنا بود که این امر نیز برخاسته از سرگذشت اباعبدالله الحسین(ع) بود که تمامی خانواده خود را فدای اسلام و آزادگی کرد.
وی ادامه داد: بچههای جنگ با این روحیه پا در میادین جنگ میگذاشتند و قدمهای اول را از زیر قرآن و با این نیت که حسینوار شهید شوند، عبور میدادند.
این یادگار جبهه و جنگ با تأکید بر لزوم معرفی 8 سال دفاع مقدس به جهان، اظهار کرد: تمامی کسانی که در جنگ حضور داشته یا به نوعی از آن متأثر میشدند وظیفه دارند تا نسبت به جهانیسازی این مقوله اهتمام ورزند و نسبت به تخصص و عملکرد خود در این راه قدم بردارد.
وی افزود: نویسندگان، عکاسان، هنرمندان و متخصصان تمامی عرصهها مکلف هستند تا با تمامی توان سعی کنند که این فرهنگ غنی و تأثیرگذار به آن سوی مرزهای کشور نیز نفوذ پیدا کنند.
این عکاس دفاع مقدس با بیان اینکه در حقیقت این فرهنگ نمود بارز آزادگی و از خودگذشتی است، گفت: دفاع مردم در 8 سال جنگ تحمیلی، تنها حراست از آب و خاک نبود؛ بلکه حراست از ایدئولوژی، باورها، ارزشها و اعتقادات کسانی بود که درگیر جنگ بودند.
وی اظهار کرد: باید به این نکته توجه کرد که در تمامی نقاط جهانی، جنگ رخ میدهد و کشوری نیست که در دوران حیاتش جنگ نداشته باشد، اما نکته مهم این است که اهداف کشورها برای راه انداختن و درگیر شدن در جنگ چیست و ما برای چه میجنگیدیم و دشمن برای چه میجنگید؟
جوادیان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه انسان معاصر برای برقراری ارتباط با جهان متوسل به زبانهایی غیر از زبان ناطقه شده است، تصریح کرد: زبان ناطقه که قرنها مورد کاربرد بشر بوده، با وجود اینکه امکان برقراری ارتباط را میسر میکند، اما بسیاری مواقع با مشکل ترجمه دقیق و درست مواجه بوده و ملل گوناگون در فهم دقیق زبان هم با مشکل مواجه میشدند.
وی افزود: این امر زمانی حادتر میشد که هدف از برقراری ارتباط و گفتوگو، انتقال فرهنگ و روح گفتمان مطرح بود که این امر با زبان ناطقه بسیار دشوار بود.
این یادگار جبهه و جنگ اظهار کرد: بشر به دنبال گمگشته خود به سوی سایر زبانها و ابزار ارتباطی رفته و آن را در زبان هنر یافت؛ به طوری که امروزه دیگر در زمینه ارتباط، دیگر از زبان گفتاری استفاده نمیشود، بلکه زبان موسیقی، زبان شعر، زبان تصویر، زبان سینما، زبان نقاشی زبان هنرهای تجسمی غیر از اینکه اندیشه را منتقل میکند، احساس و در حقیقت بسیاری از مطالبی که در درون آدمی است را به سایر انسانها منتقل میکند.
وی در نهایت با تأکید بر لزوم بهرهمندی از تمامی ابزارهای ارتباطی برای انتقال فرهنگ دفاع مقدس، تصریح کرد: برای اینکه بتوانیم رسالت خود در زمینه جهانیسازی فرهنگ غنی دفاع مقدس را اجرائی کرده وحقایق آن را برای جهانیان ملموس کنیم، باید به سراغ زبان هنر رفته و با بهرهگیری از ابزارهای لازم در این عرصه، واقعیت 8 سال حماسهآفرینی را به تصویر بکشیم.