به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، معمولاً اگزیستانسیالیسم را بر اساس مبانی فرهنگی و اجتماعی ارزیابی کردهاند. بسیاری از متفکّران قبول کردهاند که اوضاع و احوال کلّی جامعه و مسائل و مشکلاتی که بر اثر پیشرفت تکنولوژی پدید آمده، علت پیدایش اگزیستانسیالیسم است و این نحله را نهضت غیر فلسفی و موقّتی تلفّی کردهاند که تلاش میکند مسائل و مشکلات جاری انسان معاصر را حل کند.
این ادعای منتقدان به کلّی بیاساس نیست. فیالمثل کیرکگارد با شدت و تندی جامعه صنعتی را مورد انتقاد قرار میدهد و معتقد است عزت و شرافت شخص انسانی را به خطر میاندازد.
حمله خشونتآمیز او به ایدهآلیسم هگل نشانه قاطعی از اعتراض اگزیستانیسالیستی علیه تحلیل عقلانی محض است. از این گذشته، به عقیده کیرکگارد، جامعهای که زیر سلطه و حاکمیّت «قوانین» غیر شخصی تولید است هزگز جایی برای فرد باقی نمیگذارد.
بنابراین، ما باید جامعه را بر مبنای حرمت و کرامت انسان بازسازی کنیم و این تنها از طریق توجه بیشتر و فراهم آوردن شرایط تحول مستقیم در زندگی فرد میسر است. به عبارت دیگر موفقیّت انقلابات اجتماعی و سیاسی در گرو تحول و تطور بنیادی در هستی یا «قیامِ ظهوری» فردی است.
تنها از این منظر انسانی است که آدمی، به عنوان یک موجود، عنصری مهم و ارزشمند در فلسفه تلقی خواهد شد و نیز از این جهت است که یک نظام فلسفی وجه اگزیستانسیالی پیدا میکند و متصف به صفت مذهب اصالت قیام ظهوری میشود.
یادآور میشود، کتاب «مطالعهای در هستیشناسی تطبیقی» در تیراژ 1000 نسخه و با قیمت 8000 تومان منتشر شده است.