کد خبر: 1316456
تاریخ انتشار : ۲۰ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۴

«حصرشکنان»؛ اثری پژوهشی در باب آزادسازی خرمشهر

گروه ادب: کتاب «حصرشکنان» اثری است با رویکرد پژوهشی در باب آزادسازی خرمشهر و نقش ارتش جمهوری اسلامی ایران در این زمینه که توسط انتشارات سوره سبز منتشر شده است.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کتاب «حصرشکنان» مجموعه‌ای است که با الهام از کلام آسمانی حضرت امام خمینی(ره) در باب آزادسازی خرمشهر، سعی دارد توضیح مستندی را پیرامون کارنامه ارتش جمهوری اسلامی ایران، در سال‌های اول پیروزی انقلاب اسلامی ایران تا سال 1360 و انجام عملیات ثامن‌الائمه(ع) ارائه کند و به این ترتیب دفتر ناگشوده‌ای را در ارتباط با عملکرد ارتش بگشاید. مرور اسناد، گفت‌وگو با صاحبان تجربه و بهره‌گیری از اندوخته‌های کسانی که در این حوزه دارای تألیفات هستند، این پژوهش را متمایز می‌کند.



این اثر شامل چهار فصل است که شاداب عسگری آن را زیرنظر مستقیم علمی و تخصصی سرتیپ ناصر آراسته به رشته تحریر درآورده است و در فصل اول، به موضوع «ارتش و انقلاب اسلامی» پرداخته و در آن به بعضی از وقایع مهم سال‌های 1356 و 1358 استناد شده است.



سیر تحولات حادث در ارتش رژیم گذشته و چگونگی پیوستن کارکنان ارتش به حرکت رو به تزاید ملت خداجوی ایران در راستای تکامل انقلاب اسلامی و حوادث و رویدادهایی که در همین ارتباط رخ داده، از جمله مباحثی هستند که در این فصل مطرح شده است.



فصل دوم، با موضوع «تحدید و تضعیف انقلاب اسلامی» به وقایع دو سال و نیم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که حجم وسیعی از تهدیدات متوجه نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران شده بود، اشاره دارد. سال‌هایی که بعضی از افراد مهم و تأثیرگذار در ساختار سیاسی و اجرایی کشور همچون ابوالحسن بنی‌صدر که مسئولیت ریاست جمهوری و فرماندهی کل قوا را نیز برعهده داشته است، اقداماتی را اجرا و تدابیری را اتخاذ کردند که به شدت با روند رو به تکامل در تضاد بود. رویدادها و اتفاقاتی که در این وضعیت به وقوع پیوست و عکس‌العمل کارکنان ارتش در مواجهه با آن، مباحث و موضوعات فصل دوم را تشکیل می‌دهد.



«آغاز جنگ تحمیلی» نام فصل سوم کتاب است. این فصل مباحثی چون میزان آمادگی نیروهای مسلح و به ویژه ارتش جمهوری اسلامی ایران را در برمی‌گیرد. در ادامه، علل کاهش قدرت رزمی ارتش ایران بررسی و تجزیه و تحلیل شده است و در نهایت، به شروع جنگ و اقدامات صورت پذیرفته در این حوزه پرداخته و چرایی علاقه بعثیون به تسخیر آبادان به صراحت بیان شده است.



فصل چهارم یا فصل پایانی کتاب به «عملیات ثامن‌الائمه(ع)» اختصاص یافته که باعث شکست حصر آبادان شد. در طول سه فصل قبلی، تمامی رویدادها و حوادث مرتبط با ارتش جمهوری اسلامی ایران که از آنها می‌توان به عنوان مقدمات انجام این عملیات بزرگ و سرنوشت‌ساز یاد کرد، مشخص شده است. در این فرصت نیز به چرایی و چگونگی محوریت لشکر پیروز 77 خراسان در این عملیات، به عنوان اصلی‌ترین دلیل تهیه و تدوین کتاب موصوف توجه شده و نقش تمامی نیروهای شرکت‌کننده در این عملیات نیز مورد بازخوانی مجدد قرار گرفته و تشریح شده است.



نگارنده در ابتدای بخش ضمائم، با عنوان «اولین یاوران انقلاب در ارتش» اسامی تعدادی از افسران انقلابی که در پادگان‌ها علیه رژیم شاه فعالیت داشته‌ یا با خیزش‌های انقلابی همراه بوده‌ و بعد‌ از انقلاب اسلامی مسئولیت‌های نظامی یافته‌اند، آورده است. سروان صیاد شیرازی، سرهنگ حسن آبشناسان، سروان خلبان بابایی، سروان کلاهدوز، ستوان حاج‌خلیل و سرهنگ محمود سهرابی نام برخی از این افسران انقلابی است.



گفتنی است که انتشارات سوره سبز، کتاب «حصرشکنان» را در قطع وزیری و 255 صفحه، با شمارگان چهار هزار نسخه و به بهای 150‌ هزار ریال روانه بازار نشر کرده است.

captcha