به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شعبه آفریقا،، نمایندگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به منظور معرفی ابعاد انسان ساز قیام عاشورا فعالیتهایی در سه محور عاشورا شناسی، عاشورا و رسانه و بزرگداشت این مراسم در مساجد، مدارس و نماز جمعهها از اول ماه محرم آغاز شده و تا هفته آینده ادامه خواهد داشت.
دوره آموزشی عاشورا شناسی و قیام کربلا به مدت شانزده ساعت در هشت روز دهه اول محرم در محل رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برای دانشجویان مؤسسات آموزش عالی، برخی امامان جماعات ، معلمها برگزار می شود و تا هفته آینده ادامه دارد و همچنین چهار ساعت درس تاریخ ادیان دانشجویان سال اول دانشکده اسلامی فریتاون به امر عاشورا شناسی اختصاص یافت .
در دوره عاشورا شناسی تفاوتهای دو انتخاب مختلف غدیر خم و سقیفه، اهداف، ابعاد و انگیزههای قیام عاشورا به عنوان یک جریان تاریخی و الگویی مستمر و قابل ارائه در تمامی زمانها و مکانها ، جایگاه امام حسین (ع) نزد پیامبر اکرم (ص) علل و اهداف قیام عاشورا ، ویژگی های کمی و کیفی یاران امام حسین(ع)، شناخت صفات یزید و یاران او ، ویژگیهای اخلاقی دو جبهه حق و باطل در کربلا، جریانشناسی یاران قیام عاشورا، جریان شناسی معارضان حماسه کربلا از جمله موضوعاتی هستند که مورد بررسی قرار میگیرند.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بخشی از مطالب دوره عاشوراشناسی به منظور ترسیم تصویری از ویژگیهای اخلاقی دو جبهه حق و باطل در عاشورای سال 61 هجری برای شرکتکنندگان گفت: در کربلا نمایشگاهى از انسانیت، عظمت، شجاعت، غیرت و حماسه، ژرف اندیشى، عرفان، نیایش و جانبازى، حق خواهى و حقپرستى و تمام فضائل و مکارم انسانى در امام حسین(ع) و یاران فداکار آن حضرت تبلور یافته بود و در مقابل پستى و زبونى، حرام خوارى، فساد و فحشا، دنائت، توحش، بى حرمتى به مقدسات، پرخاشگرى وبحران هویت، سنگدلى و خونخوارى امویان و سپاهیان یزید از جمله رذائل جبهه باطل در صحنه عاشورا بود .
محمد رضا قزلسفلی، در بخشی از کارگاه عاشورا شناسی گفت: در واقعه کربلا که همه انبیاء الهی و ائمه اطهار (ع) از ماهیت و اهداف آن آگاه بودند تمام جبهه باطل در برابر حق صف آرائی کرده و فرزند رسولالله (ص) و هفتاد و دو تن از یاران با وفایش را به شهادت رساندند .
وی با بیان اینکه امام حسین (ع) در کربلا با جنایت، بیداد، نفاق، نیرنگ و فریب روبرو بود گفت: آن حضرت اگر در برابر یزید ساکت میماند انسانیت و میراث همه ادیان الهی و بویژه مکتب انسان اسلام ، قرآن مجید و سنت رسول الله(ص) پایمال میشد .
قزلسفلی در ادامه سخنان خود با اشاره به جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در قیام کربلا با بیان اینکه تداوم و سلامت حیات جامعه اسلامی به نظارت عمومی در اموراجتماعی بستگی دارد اظهار کرد: امام حسین(ع) با درک موقعیت حساس جامعه زمان خود که روز به روز از سنت جدش رسول اکرم (ص) فاصله میگرفت پرچم امر به معروف و نهی از منکر را علم کرده و برای همیشه به ملتها آموخت که سکوت در برابر ظلم، بدعت، انحراف گناهی بزرگ بوده و قیام علیه آنها بالاترین درجه امر به معروف و نهی از منکر است.
رایزن فرهنگی ایران با بیان اینکه عزت، شکست ناپذیری، صلابت نفس ، حفظ کرامت شخصیت انسان از جمله دست آوردهای قیام کربلا بوده است گفت: عزت و کرامت امام حسین(ع) در عاشورا درسی بزرگ برای تمام مسلمانان است که زیربار ظلم و ستم نروند و همواره با عزت و سربلندی زندگی نمایند.
عشق به خدا، اصلاح میراث پیامبر اکر (ص)، احیای امر به معروف و نهی از منکر، حفظ ارزشهای اسلامی ، وحدت مسلمین ، احیای آزادی و آزادگی ، تقویت اخلاق اسلامی ، ایجاد بیداری و بصیرت ، عمل به تکلیف ، دوری از ذلت از جمله دلائل قیام امام حسین(ع) بودند که ظرف روزهای گذشته دوره آموزشی عاشورا شناسی به دقت تبیین و تشریح شدند.
نوحهخوانی و ذکر مصائب سالار شهیدان و اهل البیت امام حسین (ع)، حضرت ابوالفضلالعباس(ع) ، علی اصغر(ع) و پاسخگویی به سوالها و رفع شبهات شرکتکنندگان که توسط عوامل وهابیت مطرح میشوند بخشی از دوره آموزشی عاشورا شناسی است.
همچنین به مناسبت قیام عاشورا همایشی تحت عنوان « قیام عاشورا سلامت کامل اسلام ناب و سنتهای پیامبر اکرم (ص) برای همیشه تضمین نموده است »، 22 آبان ماه نیز با حضور سفیر ایران ، علماء ، ائمه جماعات، اساتید ، دانشجویان و اقشار مختلف در سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی ایران برگزار خواهد شد.