به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، اختتامیه آئین سیزدهمین همایش حامیان نسخ خطی صبح امروز، 28 آبان با حضور اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و محققان و پژوهشگران حوزه نسخ خطی در محل مرکز همایشهای این سازمان برگزار شد.
اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این مراسم گفت: آنچه امروز در کتابخانهها و موزههای جهان شاهد هستیم، آثاری است که از گذشتگان ما به ارث مانده و ما میراثدار و میراثساز تاریخ هستیم.
وی افزود: بر این میبالیم که به دینی مشرّف شدهایم که با «اقرأ» آغاز شده و ماندگارترین معجزهاش کتاب است. همین نکته نشان از اهمیت کتاب و نسخ خطی دارد. نسخی که از پیشینیان ما به دستمان رساندهاند، که بهترین پل ارتباطی میان نسلهای امروز و آینده با گذشته است. تمام کسانی که در این حوزه تلاش میکنند، در ایفای چنین نقشی مؤثر هستند.
رئیس کتابخانه ملی با بیان اینکه تمامی داشتههای گذشتگان را میتوان در آئینه آنها جستوجو کرد، گفت: در عرصه نسخ خطی از گذشتههای دور، انسانهای گمنام تلاشهایی در این حوزه انجام دادند و عمر خود را در این مسیر سپری کردند؛ از این رو وظیفه اصلی همایشی اینچنین، تقدیر از کسانی است که عمر خود را مصروف این امر داشتند. امروز وظیفه اصلی ما این است که نام چنین انسانهایی را احیا کنیم.
سازمان اسناد و کتابخانه ملی دارای سند و برنامه استراتژیک است
وی در ادامه گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی دارای سند استراتژیک است و بر این اساس برنامه خود را طی سالهای 91 ـ 93 نوشته و بر برنامه سالهای گذشته تجدید نظر داشته است؛ از این رو با وجود این برنامه مکانیزه شده مشخص میشود که سازمان تا چه اندازه بر مبنای اهداف بوده و چه میزان از اهداف انحراف داشته است.
صلاحی تصریح کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی تا سال 1404 به عنوان هاب و کانون ملی دانش میشود و مدخل ورود و خروج همه آنچه که درباره دانش است تبدیل خواهد شد؛ از این رو امیدواریم فهرست نسخ خطی داخل کشور را که شامل 40 جلد است به پایان برسانیم؛ از این رو به دنبال تهیه فهرست نسخ خطی ایران در خارج از کشور هستیم.
افتتاح تالار دیجیتال کتابخانه سیستان و بلوچستان در هفته کتاب
رئیس کتابخانه ملی در ادامه به برنامههای این مرکز در هفته کتاب اشاره و اظهار کرد: در سال گذشته تالار دیجیتال کتابخانه ملی به منظور دسترسی آسان منابع راهاندازی شد و پس از آن افتتاح این سالنها در دیگر مراکز استانها پیگیری شد. در همین راستا در این هفته از تالار دیجیتال کتابخانه در استان سیستان و بلوچستان راهاندازی شده که با وجود این، مخاطبان در این استان به راحتی میتوانند از منابع موجود در کتابخانه ملی استفاده کنند.
سازمان اسناد و کتابخانه ملی در راستای اثبات حسن نیت، آثاری که در کتابخانه ملی نشر پیدا کرده است را در سایت کتابخانه ملی قرار خواهد داد که بخشی به صورت رایگان و بخشی دیگر با 20 ـ 40 درصد قیمت پشت جلد در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت که در ابتدا جنبه آزمایشی داشته و در هفته کتاب رونمایی خواهد شد.
اهدای 14 هزار جلد کتاب به مناطق محروم
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به انتخاب نامی برای سایت آمازون ایرانی تصریح کرد: انتخاب نام ایرانی برای این سایت به مسابقه گذاشته خواهد شد؛ چرا که به دنبال واژه بومی برای آن هستیم. اهدای 14 هزار جلد کتاب به مناطق محروم از جمله استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد و شهرهای اطراف استان تهران از برنامههای دیگری است که در هفته کتاب اجرا شد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی از معرفی سازمانهای ناکارآمد در مدیریت اسناد کشور طی اردیبهشت سال آینده خبر داد و افزود: همان طور که سازمانها و نهادهایی در این راستا معرفی و تشویق میشوند، سازمانهای ناکارآمد هم باید معرفی و تنبیه شوند.