آرزو ذکائیفر، معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به راهاندازی و ارتقای 28 مرکز مشاروه با رویکرد اسلامی در طی سال جاری، عنوان کرد: از آذرماه نیز کارگاهها و دورههای تخصصی این مراکز آغاز میشود که افراد پس از گذراندن دورههای مربوطه میتوانند از رویکرد اسلامی نیز در مشاورههای خود استفاده کنند.
راهاندازی سیستمهای نظارت و ارزیابی مراکز مشاوره با رویکرد اسلامی
ذکائیفر با تاکید بر اینکه برای سایر مراکز فعال مجموعه که از سال 91 دایر شدهاند سیستم نظارت و ارزیابی در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: براساس پرسشنامه تهیه شده در این بخش میزان بهرهوری، رضایت و از سوی مقابل خروجی طرح مورد ارزیابی و بررسی قرار میگیرد.
تولید پنج بسته آموزشی برای مشاوره با رویکرد اسلامی تا پایان سال
وی با بیان اینکه تا پایان سال پنج بسته آموزشی برای مشاوره با رویکرد اسلامی تولید خواهد شد، تصریح کرد: استارت این برنامه نیز هم اکنون خورده است که امیدواریم مراحل چاپ و اجرای آن سریع انجام شود تا بتوانیم ظرف دو ماه آینده پکیج را چاپ شده و آماده داشته باشیم.
قابلیت استفاده از بسته مربوطه برای تمامی روانشناسان و مشاوران
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور با تاکید بر اینکه این مقوله درون مجموعهای نیست و تمامی مشاوران و روانشناسان میتوانند از آن استفاده کنند، بیان کرد: ضمن اینکه بخشی از این پکیجها پایه علمی و آکادمیک دارد ولی عمده مباحث آن از جنس پروتکلهای است که مشاوران در عمل میتوانند استفاده کنند.
ذکائیفر با بیان اینکه این پکیج بیشتر پروتکل درمان و مشاوره دارد تا مشاوران بدانند این رویکرد چه هست و بتواند در عمل از آن استفاده کنند، اضافه کرد: سعی ما بر این است که در این راستا و خط حرکت کنیم چون مطالعات زیادی در این زمینه انجام نشده و دانشی است که باید تولید شود.
انتقاد بر استفاده از مفاهیم روانشناسی و مشاوره غربی
وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی برای بومی سازی علوم انسانی، یادآور شد: در بسیاری از جلسات خورده گرفته میشود از اینکه مطالب ارائه شده از سوی روانشناسان و مشاوران غربی است؛ حتی در سایر کشورها نیز اینچنین است و مبانی که در عمل استفاده میکنند با بوم، فرهنگ و دین خود آنها را بومی کردهاند و در کشورشان استفاده میکنند.
تلاش برای بومی سازی مباحث مرتبط با مشاوره و روانشناسی
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور با تاکید بر اینکه مجموعه در تلاش برای بومی سازی مباحث مرتبط با مشاوره و روانشناسی و آمیخته کردن آن با فرهنگ، باورها و اعتقادات خودمان است، ادامه داد: این برنامه تماما با مشارکت بخشهای مختلف در حال پیشروی است و ممکن است از مراکزی همچون موسسه امام خمینی(ره) و دارالحدیث مشاوره فکری گرفته شود.
آغاز اجرای طرح غربالگری اضطراب در 6 استان کشور
وی با اشاره به آغاز اجرای طرح غربالگری اضطراب از اواسط هفته جاری، بیان کرد: پیش پایلوت این طرح سال گذشته با نمونهای کوچکتر در شهر تهران برای کودکان پنج و 6 سال مهدهای کودک انجام شد و نتایج بسیار خوبی به دست آمده است، در این طرح افرادی شناسایی شدهاند که خدمات روانشناسی و روانپزشکی از بعد درمانی و مشاوره باید جدی گرفته شود و اگر به مسائل این افراد در سنین پایینتر که سنین طلایی است توجه بیشتری شود مطمئا از بروز بسیاری از آسیبهای اجتماعی گرفته خواهد شد.
اضطراب مادر تمامی اختلالات و درگیریهای روانیست
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور با تاکید بر اینکه اضطراب مادر تمامی اختلالات و درگیریهای روانیست و باعث بروز بسیاری از آسیبهای اجتماعی همچون اعتیاد و خودکشی میشود، عنوان کرد: بنابراین از روز گذشته استارت این طرح در 6 استان کشور برای کودکان پنج تا 6 ساله مهدکودکها آغاز شده است.
اجرای طرح غربالگری اضطراب کاملا رایگان است
ذکائیفر با بیان اینکه تمامی مراحل این طرح از سنجش در مهدکودک تا مداخله، ارجاع و ویزیت روانپزشکان رایگان خواهد بود، اضافه کرد: اگر خدمات سلامت روان بخواهد پایهای، اساسی و ریشهای باشد باید به غربالگری توجه ویژهای داشته باشیم که طبق برنامه ریزی صورت گرفته درصددیم تا در سالهای آینده این طرح را در بین لایههای دیگر جامعه نیز اجرا کنیم.