کد خبر: 1322572
تاریخ انتشار : ۰۴ آذر ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۴
محمود عیسوی مطرح کرد:

فعال کردن ظرفیت‌های جایگزین اقتصاد نفتی؛ از مبانی اقتصاد مقاومتی

گروه اقتصاد: مبانی اقتصاد مقاومتی، برگرفته از شرایط اقتصادی کشور، آموزه‌های اسلام و دیدگاه اسلام نسبت به مسائل اقتصادی است؛ اقتصاد کنونی کشور بیش از حد به نفت متکی است و یکی از ویژگی‌های اقتصاد مقاومتی فعال کردن ظرفیت‌های جایگزین اقتصادی است.


حجت‌الاسلام و‌المسلمین محمود عیسوی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به بیان نکاتی درباره اقتصاد مقاومتی پرداخت و گفت: با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و شرایطی که ما در آن قرار گرفته‌ایم، طبیعتاً باید رویکرد تازه‌ای در حل مسائل اقتصادی جامعه اتخاذ بشود که ما را در مقابل تهدیدهایی که وجود دارد، مصونیت بخشد و مشکلات جامعه را کاهش دهد.



اقتصاد مقاومتی، مبتنی بر برنامه‌ریزی است



وی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم اقتصاد مقاومتی را در یک جمله خلاصه کنیم، رویکردی مدیریتی است که برای حل مشکلات اقتصادی جامعه در جهت رشد اقتصادی بالا، رفاه بیشتر برای مردم و مقابله با تهدیداتی که از سوی دشمنان برای کشور وجود دارد، به‌کار گرفته می‌شود و شاخص اصلی این تهدیدات هم، تحریم‌هایی است که متوجه اقتصاد کشور شده است.



وی تصریح کرد: بنابراین اقتصاد مقاومتی، اقتصادی برنامه‌ریزی شده‌ای است که بر اساس این دیدگاه تعریف می‌شود که ما می‌خواهیم بنیان‌های اقتصادی کشور را به گونه‌ای سازمان دهیم که بتوانیم با اتکا به خود و امکانات داخل کشور در مقابل مشکلات اقتصادی، کشور را به خوبی مدیریت کنیم و پیش ببریم.



حضور بخش خصوصی؛ فاکتور مهم اقتصاد مقاومتی



وی درباره مبانی اقتصاد مقاومتی گفت: مبانی اقتصاد مقاومتی، برگرفته از شرایط اقتصادی کشور، آموزه‌های اسلام، دیدگاه اسلام نسبت به مسائل اقتصادی و رویکرد اسلام درباره ارتباط با دیگران است. در حال حاضر، وضعیت اقتصاد کشور به گونه‌ای است که بیش از حد به نفت متکی هستیم و یکی از ویژگی‌های اقتصاد مقاومتی این است که ظرفیت‌های دیگر اقتصادی را فعال کنیم تا هرچه‌سریع‌تر از اتکاء کشور به درآمدهای نفتی، خارج شویم.



عیسوی ادامه داد: همچنین باید گفت که هیچ مقاومتی بدون حضور مردم امکان‌پذیر نیست و مردم باید در همه عرصه‌های لازم برای تحقق اقتصاد مقاومتی به مشارکت بپردازند. یکی دیگر از فاکتورهای مهم اقتصاد مقاومتی این است که بخش خصوصی به اندازه کافی در این اقتصاد فعال باشد. در دین مبین اسلام آموزه‌هایی وجود  دارد که در شرایط فعلی باید توجه بیشتری به آن‌ها صورت بگیرد. تشویقی که اسلام نسبت به تولید و گسترش فعالیت‌های تولیدی در جامعه و افزایش فرهنگ کار و تلاش دارد، از شرایطی هستند که در شرایط کنونی احتیاج فراوانی به آن‌ها داریم. این کار فرهنگی را باید انجام دهیم تا ا زمینه تحقق اقتصاد مقاومتی را فراهم کنیم.



اقتصاد مقاومتی؛ راهکار اصلی بی‌اثر کردن تحریم‌ها



عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) تصریح کرد: بنابراین آموزه‌های مختلف اقتصادی اسلام می‌تواند به شکل گیری اقتصاد مقاومتی در کشور به عنوان رویکرد مدیریتی که ممکن  است چندین دهه هم طول بکشد کمک کند و انجام این کار منوط به این است که دولت‌های مختلفی که سرکار می‌آیند معتقد باشند که می‌بایستی روش و شیوه جدیدی را در مدیریت اقتصادی در پیش گرفت که لزوماً منطبق بر فاکتورهای اقتصاد سرمایه‌داری نیست.



این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: راهکار اصلی برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها هم در همین اقتصاد مقاومتی، نهفته است و بقیه مسائل، صرفاً می‌توانند کمک کننده باشند. اگر روابط خود با کشورهای بزرگ دنیا را به گونه‌ای تعریف ‌کنیم که هرچه کمتر از جانب آن‌ها تهدید بشویم، ما یک طرف این قضیه هستیم و طرف دیگر دشمن مقابل ماست که لزوماً در پازلی که ما تعریف می‌کنیم حرکت نخواهد کرد؛ پس باید بیش‌ترین تمرکز ما بر ظرفیت‌های درونی باشد.



تحقق اقتصاد مقاومتی؛ نیازمند همفکری و اراده مشترک



وی در پایان اظهار کرد: در عین حال باید تلاش بر این باشد که شرایط بیرونی را  به گونه‌ای رقم بزنیم که بتوانیم تحقق اقتصاد مقاومتی در درون کشور را با چالش کمتری پیش ببریم. علاوه بر این باید به بخش‌های فرهنگی، توجه بیشتری داشت، در کشوری که این‌چنین دچار مشکلات مختلف اقتصادی است، مردم باید یاد بگیرند که شیوه مصرف خود را به‌گونه‌ای تنظیم کنند که با شرایط اقتصادی کشورهماهنگ باشد.



وی همچنین خاطرنشان کرد: بنابراین یک راهکار واحد در این زمینه وجود ندارد. برای تحقق اقتصاد مقاومتی مورد نظر مقام معظم رهبری، راه‌کارهای متعددی هست که به موازات همدیگر عمل می‌کنند و باید با همدلی، همفکری و اراده مشترک در سطح ملی آن را پیش ببریم و بر مشکلات اقتصادی غلبه کنیم.

captcha