سیدحسن مقدم نیا، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و عضو گروه قرآن و عترت فرهنگستان علوم پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با اشاره به اینکه سلامت معنوی انسان از مهمترین ابعاد وجودی اوست، افزود: ارتقای سلامت معنوی انسان زمینه ساز سلامت دیگر ابعاد جسمی، روحی، روانی و اجتماعی است به طوریکه تنها راه دستیابی به سلامت کامل بر اساس قرآن از همین مسیر میگذرد سعادت دنیا و آخرت را به همراه میآورد.
پیچیدگی وجود انسان و شرع مقدس اسلام
مقدم نیا با اشاره به اینکه انسان موجودی بسیار پیچیده است، افزود: عصاره هستی و احسنالخالقین انسان است و اگر دستورات شرع مقدس را که به واسطه پیامبر بزرگ اسلام نازل شده به اجرا گذارد، میتواند به مقام خلیفهاللهی دست یابد که اینهمه بیانگر پیچیدگیهای وجودی انسان است و به همین دلیل خداوند نیز او را به خود وانگذاشته و دستوراتی برای سلامت و سعادت او بیان فرموده است.
وی با اشاره به اینکه انسان ابعاد مختلفی دارد که یکی از سادهترین آنها بعد جسمی او است، افزود: لازم است انسان در همه ابعاد جسمی، روحی، روانی، اجتماعی و معنوی از سلامت برخوردار باشد تا به خواست خداوند متعال بتواند بندگی خدا را انجام دهد و در راستای آن خدمات لازم را به دیگران نیز ارائه کند.
سلامت معنوی تنها راه برای حصول سلامت کامل
مقدمنیا با اشاره به اینکه سلامت معنوی انسان از مهمترین ابعاد وجودی اوست، افزود: این بعد از سلامت از چنان اهمیتی برخوردار است که توجه به آن نه تنها زمینهساز ارتقای سلامت جسمی است، بلکه سلامت در دیگر ابعاد از جمله روحی، روانی و اجتماعی و .. را به همراه دارد و انسان میتواند به آن سلامت کامل و مطلوب که سعادت دنیا و آخرت را به همراه دارد دست یابد.
ضرورت توجه به تمام ابعاد سلامت انسان
وی با اشاره به ضرورت توجه به تمام ابعاد سلامت انسان، گفت: توجه به تمام ابعاد سلامت انسان در قرآن و عترت معصومان علیهمالسلام گنجانده شده است و میتوانیم با بهرهمندی از آنها به زوایای مختلف وجودی انسان دست یافته و راههای دستیابی به سلامتی در همه ابعاد را درک و با به کار بستن آنها سلامتی کامل انسان را تضمین کنیم.
ضرورت انجام تحقیقات علمی برای استخراج آموزههای قرآنی سلامت
این عضو گروه حکمت فرهنگستان علوم پزشکی همچنین با اشاره به ضرورت انجام تحقیقات علمی برای استخراج مفاهیم و آموزههای قرآنی و اسلامی در حوزه سلامت، افزود: به کارگیری دعا یا قرائت قرآن توسط پزشک یا بیمار همواره مورد توجه جامعه اسلامی ما در زمانهای مختلف بوده، اما تحقیق و بررسی علمی این موارد و مستند شدن آنها به تحقیقات علمی میتواند به کاربردیتر شدن آنها و ترویج آنها در همه جهان کمک کند.
وی گفت: اگر دستاوردهای تجربی بشر به صورت مستندات، منابع علمی و تحقیقاتی در اختیار افراد و محافل علمی و پزشکی قرار گیرد، میتواند به انتشار آنها و بهرهمندی همه جهانیان از آثار مثبت آنها کمک کند به طوریکه افرادی که حتی از ابعاد پائینتری از ایمان برخوردار هستند به واسطه این پیوستهای علمی به آنها گرایش مییابند و میتوانند از فواید آموزههای اسلامی و قرآنی در حوزه سلامت نیز بهرهمند شوند.
مقدمنیا با اشاره به اینکه انسان نیازمند علم است، گفت: سلامت از مسایل مهم زندگی بشر است که باید به همه زوایای ان پرداخته شود و از هیچ یک از ابعاد آن غفلت نشود و به همین منظور پیوست شدن تحقیقات علمی به ابعادی چون سلامت معنوی و اجتماعی میتواند بر ارتقای آنها و توجه هر چه بیشتر به این ابعاد نیز اثرگذرا بوده و نه تنها جامعه پزشکی بلکه مردم نیز به عنوان یکی از مطالبات خود آنها را جستجو میکنند.