انوشیروان محسنی بندپی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران همزمان با فرا رسیدن روز بیمه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه فرد در زمان بیماری خود نباید دغدغهای به جز رنج بیماریش داشته باشد، عنوان کرد: پس از رهنمودهای ایشان مباحثی در مجلس شورای اسلامی برای برخوردار کردن نظام سلامت از 10 درصد قانون هدفمندی یارانهها برای چندین هدف مختلف از جمله: کاهش هزینههای پرداختی، عدالت در سلامت، کمک به درمان بیماران صعب العلاج، کمک به تامین و پایداری نیروی انسانی در مناطق محروم مطرح و در قابل بند «ب» ماده 34 قانون پنجم توسعه مورد ابلاغ و تاکید قرار گرفت.
دولتهای قبلی عزم جدی در اجرای قانون برنامه توسعه نداشتهاند
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران در ادامه سخنان خود افزود: ولی متاسفانه به دلیل اینکه دولتهای قبلی عزم جدی در اجرای قانون برنامه توسعه نداشتهاند این امر باعث شده منابع مالی بیمهها به حدی نباشد که پوشش خود را وسیعتر کنند و افزایش دهند تا پرداخت از جیب مردم کاهش پیدا کند.
منابع مالی بیمهها به حدی نبوده که بتوانند پرداختی از جیب مردم را کاهش بدهند
وی با تاکید بر اینکه بروز چنین مسائلی باعث شده تا برخلاف تاکیدات قانون برنامه پنجم توسعه کاهش سهم پرداختی مردم در هزینههای درمانی را در عمل مشاهده نکنیم، تصریح کرد: در این بخش نه تنها به خوبی حرکت نکردهایم بلکه میزان پرداختی از جیب مردم نسبت به سالهای قبل افزایش پیدا کرده است. (براساس قانون برنامه پنجم توسعه میزان سهم پرداختی از جیب مردم در هزینههای درمانی در پایان این برنامه باید به 30 درصد برسد ولی در حال حاضر این رقم بیش از 70 درصد است.)
قانون مصوب بیمه همگانی از سال 73 همچنان بیسرانجام باقی مانده است
بندپی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه براساس بند «الف» ماده 38 قانون برنامه تمامی آحاد جامعه باید بیمه همگانی و اجباری شوند، بیان کرد: ولی متاسفانه این مهم در دولتهای قبلی محقق نشده و با وجود اینکه از سال 73 قانون بیمه همگانی مصوب و از سال 74 نیز ابلاغ شده ولی همچنان بسیاری از جمعیت کشور از پوشش بیمهای برخوردار نیستند.
بدهی یک هزار میلیارد تومانی سازمان بیمه سلامت به بیمارستانهای دولتی و خصوصی و...
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران ادامه داد: منابعی که برای بیمههای عمومی در نظر گرفته شده نیز تکاپوی کاری که باید بیمه انجام بدهد را ندارد به طوری که هم اکنون صندوق بیمه سازمان بیمه سلامت 750 میلیارد تومان به بیمارستانهای دولتی، 250 میلیارد تومان به بیمارستانهای خصوصی و 60 میلیارد تومان هم برای دارو... بدهکاری دارد.
وجود بیش از 5 ماه معوقه پرداختی ارائه دهندگان خدمات
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر قانون گذار مشخص کرده که ما باید پول 60 درصد کسانی که خدمت ارائه میدهند را باید بلافاصله و ظرف دو هفته پرداخت کنیم و 40 درصد مابقی را ظرف دو تا سه ماه بعد مبالغشان را بپردازیم ولی در حال حاضر بیشتر از پنج ماه معوقه داریم که این موضوع باعث شده بیمارستانها منابع درآمدیشان، فروش خدمتی که به سازمانهای بیمه گر دارند و از سوی مقابل که باید حقوق پرسنل، مطالبات شرکتهای دارویی، بخش خصوصی و... را پرداخت کنند با مشکل مواجه هستیم، بنابراین با این وضعیت منابع بیمهای آنگونه که بیمه براساس قانون به تکالیف خود عمل کند با مشکل مواجه است.
13 میلیون ایرانی فاقد دفترچه بیمه درمانی/ هم پوشانی بیمهها در روستاها بیشتر است
بندپی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه طی تحقیقات صورت گرفته 13 میلیون نفر فاقد دفترچه بیمه درمانی هستند، به موضوع هم پوشانی بیمهها اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ممکن است فردی دارای دو یا سه دفترچه بیمه باشد، به طور مثال شخصی چند ماهی در یک کارگاه قالی بافی مشغول به کار با دفترچه تامین اجتماعی است، پس از مدتی این فرد به مدت زمان موقتی بیکار میشود و به دلیل اینکه نتوانسته از آن دفترچه استفاده کند و یا در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر زندگی میکرده دفترچه بیمه درمانی روستایی دریافت کرده، به همین دلیل هم پوشانی در روستاها بیشتر از شهرهاست.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران یادآور شد: طی بررسیهای صورت گرفته مشخص شده که 13 میلیون نفر ایرانی فاقد دفترچه بیمه درمانی شامل سه گروه مختلف هستند، گروه اول کسانی هستند که اعتقاد به دفترچه ندارند، دارای شرایط مالی مناسب هستند و معتقدند میتوانند از بازار آزاد خرید خدمت کنند.
برخی منتظرند تا بیمار شوند و روی تخت بیمارستان بیمه شوند
وی ادامه داد: گروه دوم کسانی هستند که معتقدند به دلیل اینکه هنوز بیمار نشدهاند و یا به تنهایی زندگی میکنند دیگر نیاز به دفترچه را حس نمیکنند، از سوی دیگر گروه سوم کسانی هستند که هم نیاز به دفترچه دارند و هم بیمار هم هستند ولی به دلیل اینکه که سازمانهای بیمهای همچون بیمه ایرانیان که تحت پوشش بیمه سلامت ایرانیان است شرایطی را مشخص کرده که افراد در تخت بیمارستانی هم بتوانند خود را بیمه کنند منتظر هستند تا بیمار شوند و حداکثر 15 درصد را پرداخت کنند و بیمه شوند.
16.8 درصد جامعه به دلیل نداشتن منابع مالی نتوانستهاند صاحب دفترچه بیمه شوند
بندپی اضافه کرد: چنین افرادی نیاز به دفترچه را حس میکنند ولی به دلیل نداشتن منابع مالی همچنان نتوانستهاند صاحب دفترچه شوند که برآوردهای صورت گرفته نشان داده چنین افرادی در حاشیه نشینیهای شهرها بیشتر هستند، به تعبیری در شهرهای دارای جمعیت شهری بزرگتر 22 درصد و در جمعیت روستایی 5 درصد که میانگین 16.8 دهم درصد آحاد جامعه هستند.
قیمت تمام شده خدمات پزشکی قبل از اتمام سال اعلام خواهد شد
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران در پایان بخش نخست گفتوگوی خود با ایکنا به مشکل تعرفههای درمانی در کشور نیز اشاره کرد و گفت: در ماده 32 تا 38 قانون برنامه آماده است که دولت مکلف است ارزش نسبی قیمتها را مطابق با قیمت تمام شده مشخص کند و بتواند برای کیفیت بخشیدن به خدمت و ارائه دهندگان خدمت قیمت تمام شده آنها را مشخص کند که چه خدمتی را با چه قیمتی تمام شدهای در حال عرضه است، این قانون مشخص شده و یکی از فعالیتهای مشترکی است که در دستور کار شورای عالی بیمه قرار گرفته تا این قیمت تمام شده محاسبه شود و قبل از اتمام سال براساس تکالیف قانون برنامه اعلام شود.
ادامه دارد...
نانوشتههایی که چوب لای چرخ ایجاد بانک اطلاعاتی بیمهها گذاشت