به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) برنامه نبض شبکه خبر شامگاه گذشته، پانزدهم آذرماه با حضور مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، محمدرضا واعظ مهدوی، رئیس انجمن علمی اقتصاد سلامت و ایرج حریرچی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بررسی مسائل مالی و بودجه حوزه سلامت در آستانه ارائه لایحه بودجه 93 به مجلس شورای اسلامی پرداخت.
حریرچی در این برنامه با تاکید بر اینکه نظامهای سلامت بدون سیاست و راهبردهای قوی به طرف اصلاح حرکت نمیکنند، اظهار کرد: ما باید یک راهبرد قوی در سطح بالای دولت، مجلس و تمامی ارکان نظام سلامت داشته باشیم.
پرداخت 475 میلیارد تومان برای کاهش یک درصد از پرداختی جیب مردم در هزینههای بهداشتی و درمانی
حریرچی ادامه داد: براساس گزارش بانک جهانی هزینههای بهداشت و درمان در تمامی کشورهای دنیا به ویژه کشورهای در حال توسعه کششی بیش از یک دارد و هزینههای بهداشت و درمان در سالهای آتی افزایش پیدا خواهد کرد بنابراین برای ما نیز اجتناب ناپذیراست که هزینهها را افزایش بدهیم، برای کاهش هر یک درصد از سهم پرداختی از جیب مردم در هزینههای بهداشتی و درمانی لازم است که 475 میلیارد تومان از سوی بیمه و دولت پرداخت شود بنابراین کاهش پرداختیهای یاد شده نیازمند افزایش آورده از سوی دولت و بیمه است.
منابع بدون پشتوانه کمکی به حوزه سلامت نمیکند
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه در طی هشت سال گذشته بودجه بخش بهداشت و درمان چند برابر شده است، عنوان کرد: ولی سوال این است که آیا مردم تاثیر آن را مشاهده کردهاند یا خیر، وقتی تورم به وجود میآید بخشهای مختلف از جمله نظام سلامت ضربه میبیند و در این بین اگر منابع بدون پشتوانه را وارد حوزه سلامت کنیم عملا به ما کمکی نمیکند.
دنیا در پی خدمات پیشگیرانه است ولی ما در پی اضافه کردن 47 هزار تخت بیمارستانی هستیم
وی با تاکید بر اینکه در تمامی دنیا پاسخ نظامهای سلامت به چالشهای موجود کند و ناکارآمد بوده است، اظهار کرد: در اکثر کشورهای رو به توسعه کمتر از 7 درصد منابع به مراقبتهای اولیه سلامت و 60 درصد به خدمات تخصصی اختصاص مییابد و در کشور ما نیز این گونه بوده است، این موضوع در حالی است که دنیا به سمت کم کردن تختهای بیمارستانی و توجه هر چه بیشتر به پیشگیری و خدمات سلامت محور است ولی ما در حال اضافه کردن 47 هزار تخت جدید به بیمارستانها هستیم.
براساس گزارش ایکنا، محمدرضا واعظ مهدوی، رئیس انجمن علمی اقتصاد سلامت نیز در این برنامه با تاکید بر اینکه به دلایل مختلف هزینههای حوزه بهداشت و درمان همواره مورد توجه بوده است، عنوان کرد: در این افزایش هزینهها اگر سیستم به حال خود رها شود تمامی اعتبارات دولت در حوزه سلامت برای گروههای خاص جامعه مصرف میشود و گروههای فقیر و کم برخوردار بیبهره باقی میمانند.
افراد به دلیل بیپولی از خدمات سلامت خود محروم نشوند
رئیس کمیسیون اجتماعی مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: چهار هدف باید در حوزه سلامت دنبال شود، ابتدا اینکه افراد به دلیل نداشتن پول از خدمات سلامت خود محروم نشوند، دوم اینکه در صورت مراجعه برای دریافت خدمات دچار فقر نشوند، سوم اینکه رضایت مندی حاصل و در نهایت ارتقای سلامت نیز به طور کلی حاصل شود.
واعظ مهدوی در بخش دیگری از سخنان خود به ارائه اطلاعاتی از مطالعات صورت گرفته در شهر تهران تحت عنوان طرح «عدالت در سلامت» اشاره کرد و گفت: براساس این گزارش از تمام هزینههای خانواده اگر هزینههای خوراکی کاسته شود بیش از 10 درصد هزینههای غیرخوراکی در سبد خانوار در تهران مربوط به حوزه بهداشت و درمان بوده است.
بیش از 9.7 درصد از مردم تهران دچار هزنیههای کمرشکن سلامت هستند
وی با تاکید بر اینکه بیش از 9.7 درصد از مردم تهران دچار هزنیههای کمرشکن سلامت هستند و بیش از 40 درصد هزینههای غیرخوراکی خود به بهداشت و درمان اختصاص میدهند، بیان کرد: این هزینههای کمر شکن تنها مربوط به قشر فقیر پایتخت نبوده بلکه گروههای متوسط و دهکهای بالای جامعه نیز تحت تاثیر این هزینهها قرار میگیرند. البته این ارقام برای سال 90 بوده و در دو سال گذشته با وضعیت موجود مطمئنا این ارقام بیشتر شده است.
افزایشهای هزینههای تحمیلی به مردم در بیمارستانها به دلیل افزایش حاملهای انرژی نادیده گرفته شد
رئیس انجمن علمی اقتصاد سلامت با تاکید بر اینکه در حال حاضر پرداختی از جیب مردم در بیمارستانها به شدت افزایش پیدا کرده است، تصریح کرد: در طول سالیان گذشته افزایشی در حاملهای انرژی داشتهایم که باعث ایجاد هزینههای در بیمارستان شده است، این افزایش هزینه به مردم تحمیل شد ولی این موضوع در هیچ جای بودجه در نظر گرفته نشده است و دولت وقت نیز کورکورانه این بحث را به پیش برد و در این بین مباحث دیگر همچون افزایش قیمت ارز موجب شده بود تا کالاهای مورد نیاز بیمارستانهای نیز افزایش پیدا کند.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: هم اکنون سیستمهای بیمهای ایجاد شده که گروههای ثروتمند وارد آنها شدهاند و عنوان میکند راضی هستند ولی سایر مردم ناراضی هستند، بنابراین استدلال انسانی و اسلامی است که این وضعیت اصلاح شود.
واعظ مهدوی اضافه کرد: در سال جاری 55 هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی حاصل خواهد شد که از این رقم 13 هزار میلیارد برای بخش بهداشت و درمان خواهد بود و در سال 93 نیز ارقام به این شکل خواهد بود، ولی سوال این است که آیا با این منابع میتوانیم ورودی بیشتری داشته باشیم یا خیر. در دنیا راهکارهای برای تحمیل هزینههای سلامت وجود دارد از قبیل مالیات اختصاصی که درصدی از سود حاصل از افزایش قیمت خودروها، فروش سیگارو... به این بخش اختصاص یابد.