به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی «On Islam»، این گردهمایی به همت جماعت تبلیغی هند برگزار میشود که پس از حج و گردهمایی سالانه بنگلادش، سومین تجمع بزرگ مسلمانان است.
این همایش که امسال برای شصتوششمینبار برگزار میشود، دیروز، 24 آذرماه، بعد از نماز صبح در شهر بوپال هند آغاز شد.
در این گردهمایی که به مدت سه روز به طول خواهد انجامید، مسلمانانی از کشورهای سریلانکا، بنگلادش، اندونزی، مالزی، برونئی، جنوب آفریقا، عراق، عربستان، اردن، کویت، امارات، یمن، آمریکا، فرانسه، تایلند و مراکش حضور دارند.
اولین دوره این گردهمایی در سال 1948 در مسجد محلی شهر بوپال برگزار شد و پس از آن به یک برنامه سالیانه تبدیل شد.
اما پشت پرده بزرگترین گردهمایی مسلمانان شبه قاره چیست؟
حجتالاسلاموالمسلمین سیدمهدی علیزاده موسوی، کارشناس مسائل جهان اسلام میگوید: ریشه این حرکت به جماعت تبلیغ برمیگردد که در دهه 30 میلادی در دوران استعمار انگلیس در منطقهای به نام «میوات» هند توسط «مولانا الیاس» آغاز شد.
وی افزود: اهداف و انگیزه مولانا الیاس این بود که با توجه به فقر و وضعیت نامساعد مذهبی منطقه میوات، مردم را از این وضعیت خارج و شرایط خوبی را مهیا کند. اما در طول تاریخ که این جریان پیش میرود، ماهیت جماعت تبلیغ تغییر میکند و گاه گرایشات تند سلفی هم در میان این اندیشه پیدا میشود.
حجتالاسلام علیزاده موسوی در ادامه گفت: این جریان اگرچه ادعا میکند که با سیاست، کاری ندارد اما میبینیم که گهگاه در سیاست کشورهای اسلامی به نوعی که اهداف سلفیگری افراطی یا فاندامنتالیسم را دنبال میکنند، حضور دارند اما در خصوص کشتارهایی که عراق، افغانستان و پاکستان صورت میگیرد و همچنین مسائلی که در فلسطین اشغالی رخ میدهد، عکسالعملی نشان نمیدهند. در مجموع به نظر میرسد که یک گروه تندرو که ریشه در سلفیگری دارد، در حال هدایت این جریان است.
در طول سال، جماعت تبلیغ سه گردهمایی دارد؛ یکی در منطقه بوپال هند است، دیگری در منطقه رائیوند پاکستان و یکی در داکای بنگلادش برگزار میشود. باید توجه داشت که بنیانگذاران این جریان اهداف خوبی داشتند ولی در طول تاریخ متأسفانه درگیر مسائل سلفیگری و فرقهگرایی شدهاند که آثار آن در تنشآفرینیهای اخیر منطقه و قاره آفریقا به وضوح قابل رؤیت است و این مسئله بیش از پیش هوشمندی مسلمانان سنی و شیعه را برای واکنش صحیح و عقلانی منطبق بر آموزههای اصیل اسلامی میطلبد.