به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) همایش بزرگداشت 20 سال فعالیت یونسکو در حوزه اخلاق زیستی صبح امروز، 24 آذرماه در سالن عدالت دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی با حضورآیتالله مصطفی محقق داماد و محمد مهدی آخوندی رئیس پژوهشگاه ابن سینا آغاز شد.
آیتالله مصطفی محقق داماد، مدیر گروه حقوق اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی در این همایش با اشاره به اینکه رابطه اخلاق، شریعت و فقه بزرگترین دغدغه وی است، بیان کرد: قواعد اخلاقی دارای امتیازاتی نسبت به قواعد فقهی است و در راس آنها قابل تخصیص و تغییر بودن قواعد فقهی براساس شرایط زمان و مکان است.
وی با اشاره به اینکه قواعد اخلاقی استثناءپذیر و تغییر پذیر نیستند، افزود: شتاب تکنولوژی در عرصه مختلف همچون شبیهسازی انسان و ژنوم بشری نمیتواند قواعد اخلاقی را تغییر دهد و به دلیل پیشرفت تکنولوژی اجازه زیر پا گذاشتن قواعد اخلاقی را به افراد داد.
ضرورت طرح و عمومی شدن موضوع اخلاق زیستی در کشور
در ابتدای این همایش سعید آبادی، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با اشاره به ضرورت طرح و عمومی شدن موضوع اخلاق زیستی در کشور گفت: امروز پیشرفت تکنولوژی زندگی بشر را دگرگون کرده ولی لزوماً موجب ارتقای زندگی و آرامش بشری نیست بلکه نیازمند اخلاق و خرد در عرصههای علمی، زیستی و پیشرفت هستیم.
سعید آبادی با اشاره به اینکه امکان جدا کردن مشکلات در حوزه علوم طبیعی، زیستی و فن آوری از حوزههای علوم اجتماعی نیست گفت: نیازمند حساسیت و تفکیک مشکلات پیچیدهای بشری امروزی هستیم و اینها به دلیل وضعیت بی سابقهای است که امروزه به دلیل نقش محوری انسان در ایجاد مشکلات رقم خورده است.
نیازمند تغییرات اجتماعی رویکردی و رفتاری در زندگی هستیم
وی در ادامه با اشاره به اینکه نیازمند تغییرات اجتماعی رویکردی و رفتاری در زندگی هستیم گفت: مطالعات و تحقیقات بین رشتهای در این حوزه ضروری مینماید در حالی که ارتباط دانشمندان حوزه اجتماعی و دیگر حوزهها کم رنگ است.
وی با اشاره به اینکه توسعه کشور صرفا منوط به پیشرفتهای اقتصادی نیست گفت: آموزش سلامت و اکوسیستمهای پایدار و ... عوامل پیشرفت و توسعه کشور هستند که لازم است سیاستگذاران در این زمینه ایفای نقش کنند زیرا نگاه به پیشرفتهای علمی صرفاً از منظر ترقی کافی نیست و باید از دیدگاه مطالعات اجتماعی، فرهنگی، حقوقی و اخلاقی به آنها پرداخته شود و جایگاه دانشمندان حوزههای اجتماعی و اخلاقی ارتقاء یابد.
نگاه ارزش محور و ظرف نگر در علوم اجتماعی دنبال شود
سعیدآبادی با بیان اینکه نگاه علوم اجتماعی سنتی مبتنی بر دلایل معرفتشناسانه غالب در غرب و غیره ارزشی بوده گفت: برای کاربردی شدن علوم اجتماعی باید نگاه ارزش محور و ظرف نگر در علوم اجتماعی دنبال شود و موضوعات اخلاقی، فلسفی، اجتماعی مورد نظر قرار گیرد.
نگاه ایرانیــاسلامی در حوزه اخلاق زیستی ایجاد شود
وی با بیان اینکه یونسکو به منظور ایجاد صلح و آرامش نگاهی فلسفی و متفاوت در حوزههای مختلف دارد گفت: لازم است نگاه ایرانی اسلامی به خصوص در حوزه اخلاق زیستی ایجاد شود و منابع آن نیز مشخص است که باید بتوانیم چنین نگاهی در عرصه بین المللی عرضه کنیم.
بر اساس گزارش ایکنا در ادامه همایش محمد مهدی آخوندی، رئیس کمیته اخلاقی زیستی کمیسیون یونسکو در ایران با اشاره به ضرورت توجه بیشتر به حوزه اخلاق زیستی گفت: هر روز شاهد توسعه علوم زیستی در کشور هستیم که همه آنها الزاماً به نفع ارتقای سلامت بشر نیست و دانشمندان علوم زیستی لازم است براساس مطالعات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، اخلاقی و شرعی زمینه استفاده از آنها تا دست یابی به پیشرفت و حل مناقشات را به عهده گیرند.
وی با بیان اینکه بسیاری از کشورهای از مباحث رحم جایگزین و لقاء خارج رحمی محروم هستند گفت: با برگزاری نشستها و مباحث گوناگون به دنبال رفع مناقشات در حوزه اخلاق زیستی و بهرمندی از دستاوردهای آن در کشور هستیم.