به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، آیتالله مصطفی محقق داماد، مدیر گروه حقوق اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی پیش از ظهر امروز، 24 آذر ماه در همایش بزرگداشت 20 سال فعالیت یونسکو در حوزه اخلاق زیستی با تبیین رابطه اخلاق با شریعت و فقه گفت: قواعد اخلاقی دارای امتیازاتی مختلفی نسبت به قواعد فقهی است که قابل تخصیص و تغییر بودن قواعد فقهی از جمله مهمترین تفاوتهای قواعد فقهی با اخلاقی است.
وی با اشاره به اینکه گزارههای فقهی قابل تخصیص و تغییر براساس شرایط زمانی و مکانی هستند بیان کرد: عموم و اطلاق عدله قابل تخصیص هستند اما اخلاق به دلیل استواری بر پایه عقل و خرد بشری استثناءپذیر نیستند.
وی افزود: ظلم، دروغ و ... همواره بد هستند و بر اثر گذر زمان تغییر نمیکنند و مطلق هستند به طوری که با پیشرفت تکنولوژی هیچ دروغی و هیچ ظلمی تحت عنوان مصلحتآمیز معنا ندارد و استثنائات اخلاقی موجب بحران بیاعتمادی میشود.
مسئله پیشرفت تکنولوژی نیازمند قواعد و چارچوبهای اخلاقی است
آیتالله محقق داماد با اشاره به شتاب غیر قابل تصور تکنولوژی گفت: مسئله پیشرفت تکنولوژی در حوزههای مختلف همچون مسئله ژنوم بشری و همانند سازی نیازمند قواعد و چارچوبهای اخلاقی است تا حریم خصوصی افراد به دلیل پیشرفت تکنولوژی و علوم زیستی مورد تجاوز قرار نگرفته و محفوظ بماند.
آیتالله محقق داماد با اشاره به مراجعه به درون و دل انسان برای تبیین خوبی و بدی در عرصههای مختلف پیشرفت علم بشر به ویژه در حوزه علوم زیستی خاطر نشان کرد: تبیین خوبی و بدی بخصوص در حوزه علوم مختلف نیازمند مراجعه به درون است و با شهود میتوان تصمیم گرفت بد و خوب کدام است تا در عرصه پژوهش و دانش بایدها و نبایدها مشخص شود.
وی با اشاره به آغاز همکاریهای خود از سال 1998 با یونسکو گفت: نخستین همکاری من با این نهاد مربوط به انتشار علامیه ژنوم بشری بود که در مورد امر شبیهسازی انسان نظر خواهی کردند و با ارائه چند صفحه یادداشت همکاری ما با این سازمان آغاز شد.