حجتالاسلام محمود شیخالاسلامی، رئیس دانشگاه پیام نور چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از چهارمحال و بختیاری، به ضرورت پژوهش و رسالت دانشگاه در این زمینه اشاره کرد و گفت: توسعه علمی، صنعتی و فرهنگی هر کشور بدون پرداختن به امر پژوهش با موقفیت چندانی همراه نیست.
وی پژوهش را موتور محرک پیشرفت و توسعه دانست و تصریح کرد: پژوهش مبنای توسعه است و تضمینی برای استمرار توسعه بهشمار میآید؛ همچنین پژوهش میتواند جلوی بسیاری از دوبارهکاریها، اتلاف وقت و بودجه را بگیرد و در صورتی که برنامهریزی فاقد پشتوانه تحقیقاتی باشد و به یقین در اجرا و عملیاتی شدن با مشکل روبهرو میشود.
نقش پژوهش در تصمیمگیریهای کلان
حجتالاسلام شیخالاسلامی به نقش عمده پژوهش در تصمیمگیریهای کلان اشاره و خاطرنشان کرد: پژوهش در تمامی امور بهویژه تصمیمات کلان نقش عمدهای دارد از این رو بسیاری پژوهش را حلقه مفقوده توسعه یا سنگ زیربنای توسعه مینامند.
وی دانشگاه را یک مؤسسه کلیدی قرن بیست و یکم برشمرد وافزود: دانشگاه زمینه دسترسی به دانش جهان را فراهم میسازد و وجود دانشگاهها در راستای خلق و اشاعه دانش ضروری است و بهعنوان یکی از مسیرهای اصلی جهانی کردن علم و پیوند بین علم، پژوهش، اقتصاد و دانش جدید است.
حجتالاسلام شیخالاسلامی به رسالت دانشگاه در تقویت پژوهش اشاره کرد و گفت: رسالت دانشگاه در این زمینه بهویژه در تحقق نظامهای معرفتی برپایه تعالیم اسلام، گسترش مرزهای علوم تحقیقات میان رشتهای بین علوم اسلامی و علوم انسانی، اجتماعی و طبیعی همچنین رشد فزاینده علمی با توجه به مقتضیات و نیازهای جامعه است البته با توجه براینکه فناوری همواره نقش ابزاری برای تحقق این رسالت دارد.
وی به جایگاه دانشگاه پیام نور میان دانشگاههای جامع کشور اشاره و تصریح کرد: در سالهای اخیر در توسعه فعالیتهای پژوهشی، دانشگاه پیام نور گامهای جدی برداشته است به طوری که ارتقای رتبه دانشگاه به رتبه هشتم دانشگاههای جامع کشور در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و همچنین میان دانشگاههای غیر علوم پزشکی کشور در پایگاه جهانی و بومتریک مهمترین دستاورد آن در امسال است.
حجتالاسلام شیخالاسلامی با تأکید بر لزوم ایجاد ارتباط بین نیازهای جامعه و تحقیقات دانشگاهی خاطرنشان کرد: حسن تحقیقات کاربردی در این است که هزینهها را دوباره به چرخه اقتصادی کشور برگرداند که در این راستا باید تحقیقات در زمینه رفع نیازهای اقتصادی و معیشتی جامعه، نیازهای اجتماعی و فرهنگی، نیازهای صنعت و صاحبان صنایع باشد.
وی با اشاره کاربردی نبودن تحقیقات و پژوهشهای دانشگاهی در جامعه افزود: امروز پژوهشگران نقش اساسی در جریان تصمیمسازی و تصمیمگیریهای کشور نداشته و ردپای پژوهشگران در برنامهها و اقدامات کلی کشور دیده نمیشود در حالی که پژوهشهای کابردی در مراکز علمی نیازمند نگاه علمی مسئولان است و مدیران اجرایی کشور باید دارای بینش علمی و پژوهش بوده و در فعالیتهای اجرایی خود از پژوهشگران استفاده کنند.