سعید ابراهیمیفر، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه برگزاری هر جشنوارهای میتواند بانی کشف استعدادهای جدید باشد، اظهار کرد: هر جشنوارهای که در کشور ما برگزار میشود در خود مزیتهایی دارد که میتوان در چند شکل آنها را تعریف کرد؛ ابتدا اینکه برگزاری این جشنوارهها کمک میکند تا استعدادهای جدید شناسایی شوند، چون معمولا در این قبیل رویدادها به فیلمسازان جوان و شهرستانی این فرصت داده میشود تا کارهایشان در معرض دید و قضاوت قرار گیرد.
وی افزود: مطلب دیگر اینکه به واسطه جشنوارههای سینمایی این موقعیت برای سینماگران جوان فراهم میآید تا با اساتید فن ارتباط مستقیم داشته باشند و همین مسئله نیز کمک میکند تا بهتر بتوانند از تجربیات آنان استفاده کنند. مطلب دیگر اینکه این قبیل رویدادها کمک میکند تا ظرفیت هنری سینماگران شناسایی شود تا در سال آینده بتوان به لطف همین دادهها، سیاستهای مقتضی و لازم را تبیین کرد.
این فیلمساز در بخش دیگری از سخنان خود درباره جشنوارههای موضوعی چنین گفت: بحث اصلی ما مربوط به جشنوارههایی میشود که در آنها به نوعی به موضوعی خاص توجه میشود. برای نمونه میتوان به جشنوارههایی چون «رویش»، «حقیقت»، «میلاد سرخ» اشاره کرد که در هر کدام یک از آنها موضوعی خاص مورد توجه قرار میگیرد. برای مثال در جشنواره فیلم «میلاد سرخ» به موضوعاتی پرداخته میشود که مضامین عاشورایی را همراه خود دارد.
پراکندهگویی در جشنوارههای دینی
کارگردان فیلم «نار و نی» در پاسخ به این سؤال که چرا در جشنوارههایی که به موضوعاتی دینی پرداخته میشود، موضوعات دستهبندی شده است؟ بیان کرد: برای نمونه ممکن است که جشنوارهای برگزار شود که در آن محور تنها حضرت رسول (ص) باشد یا در جشنواره دیگری برخی احکام دینی چون نماز یا روزه محور قرار گیرد. این تنوع به نوعی سبب میشود که پراکندگی پیش آید، پس از نگاه من اگر این رویدادها به شکل واحدی انجام شود مسلما نتیجه به دست آمده بسیار تأثیرگذارتر خواهد بود.
وی به مطلب فوق اضافه کرد: محدود کردن موضوعات دینی به یک بخش، آسیبهایی فراوانی به همراه دارد که مهمترین آن را میتوان در شعارزده شدن آن رویداد تعریف کرد. برای مثال در جشنواره چون «میلاد سرخ» که تنها محور فیلمهای عاشورایی است میبینیم که فیلمها بیشتر به مناسک خلاصه شده است، چون فیلمساز خود را مکلف دیده تنها به یک موضوع بپردازد، هرچند در این میان پایین بودن آگاهی علمی فیلمسازان جوان بخش مهمی از این ضعف را سبب شده است.
ابراهیمیفر در پایان خاطرنشان کرد: برای اینکه هر رویداد دینی از غنای کافی بهره برد، لازم است که این گونه منسجمتر برگزار شود. یعنی از کمییت آنها کاست، اما بر کیفیت شان افزود. مطلب انتهایی اینکه باید برای این قبیل رویدادها هزینه لازم انجام شود، چون معمولا جشنوارههای موضوعی به شکلی کم هزینه برگزار میشوند که همین مسئله روی کیفیت نیز تاثیر منفی میگذارد.