رحیم مخدومی، دبیر ششمین دوره جایزه ادبی «یوسف» و نویسنده دفاع مقدسی کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به بررسی موضوع نیازسنجی پیش از تولید محتوا در حوزه نشر مکتوب دینی ـ قرآنی پرداخت و درباره اهمیت این موضوع اظهار کرد: این مسئله، یکی از مسائل اساسی و از سیاستهای کلان نظام در حوزه فرهنگ محسوب میشود.
وی کلان بودن این موضوع را دلیلی برای طرح و پیگیری آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی دانست و ادامه داد: یکی از انتقادهای ما به حوه فرهنگ، دقیقاً همین مسئله است که ما قرارگاه فرهنگی نداریم؛ قرارگاهی که در سطح کلان، نیازهای فرهنگی جامعه را رصد و برای رفع آنها سیاستگذاری کند.
باید قرارگاههای فرهنگی برپا کنیم
مخدومی گفت: اینکه چه تعداد نویسنده، شاعر، کارگردان و ... نیاز داریم و حتی اینکه در چه محورهایی باید تلاشمان را بیشتر یا باید به کدام موضوعات جدید ورود پیدا کنیم، همه و همه از جمله وظایف قرارگاههای فرهنگی است؛ همچنین باید بدانیم سیاست فرهنگی ما در سال جاری به چه نحو است و در سال بعد چگونه خواهد بود.
وی به حوزه داستان کوتاه دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: آیا میدانیم که در سال جاری نیازها کدام است یا هیچگونه مخاطبسنجی صورت گرفته است یا خیر؟ برنامهای برای سال بعد داریم؟ و آیا میدانیم که قرار است 10 سال دیگر روی کدام قله بایستیم.
این نویسنده ادامه داد: شاید در مواردی به این نتیجه برسیم که برای رفع یک نیاز باید یک گام 10 ساله برداریم. اینکه در این 10 سال کدام فعالیتها بر دیگران اولویت دارند و بایدها و نبایدها کدام است نیز باید در همان قرارگاههای فرهنگی مشخص بشود که متأسفانه این اتفاق نمیافتد و یکی از معضلات فرهنگی ما دقیقاً از همین مسئله نشئت میگیرد.
بدنه فرهنگی جامعه دچار آسیب تغییر سیاستهاست
این نویسنده دفاع مقدس با بیان اینکه ما در عرصه فرهنگ دچار نوعی روزمرگی شدهایم، اظهار کرد: زمانی که شخصی به عنوان وزیر ارشاد معرفی میشود، اگر خیلی دوراندیش باشد، فقط به چهار سال فکر میکند و طبیعتاً در این چهار سال هم آنقدر دچار سیاستبازیهای دیگران میشود که نمیتواند همان برنامه چهار ساله را اجرایی کند.
مخدومی تصریح کرد: این وقایع در حالی رخ میدهد که نیازهای فرهنگ ـ با توجه به سابقه سی و چهار سالهای که از انقلاب فرهنگی ما میگذرد ـ با دو سال و چهار سال و ... مرتفع نمیشود.
وی با بیان اینکه این تغییر مداوم سیاستها، صدمات جبرانناپذیری به بدنه فرهنگی جامعه وارد کرده است، ادامه داد: وزارتخانهها استعداد سیاستگذاری ندارند. بر این اساس باید در حوزه دیگری سیاستگذاری صورت بپذیرد و آنان مجری سیاستهای کلان فرهنگی باشند.
وزیر باید مجری سیاستهای شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد
وی گفت: باید این دست مسائل کلان در حوزه فرهنگ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی که محدودیت زمانی در آن معنا ندارد، حل و فصل شود. اگر این شورا به شکل جدی در عرصه سیاستگذاری فرهنگ وارد شود، با روی کار آمدن هر وزیر، سیاستهای این شورا اجرا میشود.
این نویسنده دفاع مقدسی همچنین به تغییر روند فعالیتهای وزراء ارشاد و آموزش و پرورش اشاره و عنوان کرد: دقیقاً همانطور که برای وزرای قبلی اتفاق افتاد، وزرای جدید نیز اعلام کردند که سیاستهای متفاوتی نسبت به پیشینیان خود دارند؛ در حالی که با ورود یک وزیر به وزارتخانه، تمام انرژی آن وزارتخانه در سراسر کشور معطوف به اجرای منویات وزیر میشود که اگر وزیر بعدی به آن اعتقادی نداشته باشد، سبب میشود که همه انرژی کشور به هدر برود.