به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) برنامه نبض شبکه خبر شامگاه گذشته ششم دیماه با حضور سید امیرحسین قاضی زاده، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، ناهید خداکرمی، رئیس انجمن علمی مامایی ایران، اسلامی، نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بررسی سیاستهای جمعیتی در کشور پرداخت.
ناهید خداکرمی، رئیس انجمن علمی مامایی ایران با تاکید بر اینکه رفتارهای باروری جامعه تحت تاثیر مولفههای مختلف از قبیل امنیت و شرایط اقتصادیست، اظهار کرد: در مقاطع زمانی مختلف ثابت شده هرگاه شرایط اجتماعی و اقتصادی مناسب بوده نرخ باروری نیز بالا بوده است. به طور مثال در دوران صفویه شاهد افزایش نرخ باروری ولی در دوران قاجار شاهد افت جمعیت بودهایم.
امروزه بیشتر مردان تمایلی به فرزندآوری ندارند
رئیس انجمن علمی مامایی ایران در تکمیل این بخش از سخنان خود گفت: اوایل انقلاب نرخ باروری در کشور بالای 6 بوده است ولی مجدد در سالهای اخیر به دلیل شرایط اقتصادی و فرهنگی این آمار کاهش یافته است و امروزه دیگر بیشتر، مردان تمایلی به فرزندآوری ندارند.
خداکرمی با تاکید بر اینکه هم اکنون بستر تولد یک نوزاد طبیعی نیست و میزان سزارین در کشور به شدت افزایش یافته است، تصریح کرد: امروزه از میان یک میلیون و 420 هزار نوزاد، بیش از 45 درصد آنها در اتاق عمل و براساس سزارین به دنیا آمدهاند، امروزه شیوههای تولد در کشور مداخلهای و بر مبنای بیماری است و هزینههای زیادی به خانوادهها تحمیل شده است.
بستر فرزندآوری در کشور بیمارگونه شده است
وی با تاکید بر اینکه بستر فرزندآوری در کشور بیمارگونه شده است، عنوان کرد: در مقطع زمانی اجرای برنامه تنظیم خانواده به هیچ وجه سیاست گذاران و مجریان این طرح تصور نمیکردند میلیونها جوانی که باید در سالیان بعد ازدواج کنند ازدواج نخواهند کرد، آن تصور میکردند که در چنین سالهایی با ازدواج جوانان اوضاع بهتر میشود.
50 درصد مادران ایرانی با جراحی فرزندان خود را به دنیا میآوردند
رئیس انجمن علمی مامایی ایران با بیان اینکه امروزه 50 درصد مادران ایرانی با جراحی فرزندان خود را به دنیا میآوردند، اضافه کرد: ما اگر بستر بارداری را فراهم نکنیم هیچ برنامهای جواب نمیدهد بنابراین ما باید ابتدا زمینههای زایمان طبیعی را فراهم کنیم و سپس در دبیرستانها نیز از ماماها استفاده کنیم تا فرزندان را برای فرزندآوری تربیت کنیم.
قطع بودجه کنترل جمعیت هم آسیب زاست
خداکرمی در بخش پایانی سخنان خود با تاکید بر اینکه در برنامهها نباید دچار افراط شویم، اظهار کرد: هم اکنون بودجه کنترل جمعیت را صفر کردهایم که این موضوع هم آسیب است، ما زمانی که روشهای پیشگیری از بارداری را قطع میکنیم یعنی اینکه باز هم آینده نگری نکردهایم.
براساس گزارش ایکنا، اسلامی، نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این برنامه عنوان کرد: ما بین سال 60 تا 62 حداکثر میزان باروری را در کشور تجربه کردیم و هر خانوده 6.8 فرزند را به دنیا میآورد ولی در سال 71 این رقم به 4.6 و در سال 72 این عدد معال 3.5 است، به تعبیری بین سالهای 62 تا 73 میزان باروری کلی بیش از 50 درصد کاهش پیدا کرده است و از سال 73 تا کنون نیز 1.5 درصد دیگر نیز این رقم کاهش پیدا کرده است.
هر 10 خانواده باید 21 فرزند داشته باشد
اسلامی با بیان اینکه مجلس از اردیبهشتماه تمامی قوانینی را که منجر به محدود کردن فرزندآوری میشود را محدود کرده است، اظهار کرد: امروزه برای اینکه جمعیت کشور ما کاهش پیدا نکند باید هر 10 خانواده 21 فرزند داشته باشد که این رقم هم اکنون 18 فرزند است.
نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یادآور شد: زمانی که زایمان توسط سزارین در کشور گسترش پیدا کند مطئنا بستن لولههای زوجین و جلوگیری از بارداری نیز عادی میشود ما باید الگوی اصلاحی را ایجاد میکردیم که هر فردی از این خدمت استفاده نکند.
لزوم حمایت بیمهای و درمانی از زوجهای نابارور کشور
وی در خصوص تاثیر سیاستهای تشویقی در افزایش میزان نرخ باروری، خاطرنشان کرد: هر چه قدر فاصله میزان باروری ملی از 2.1 بیشتر باشد این نگرانی نیز بیشتر خواهد بود که آیا سیاستها موثر خواهد بود یا خیر؛ امروزه عنوان میشود که 20 درصد جمعیت نابارور در کشور وجود دارد، اینها افرادی هستند که آرزوی فرزند دارند، مطمئنا ما اگر حمایت بیمهای و درمانی از این افراد را در دستور کار قرار بدهیم مطمئنا بخش قابل توجهی از کاهش نرخ جمعیت را با درمان نابارویها میتوانیم جبران کنیم و شاهد افزایش نرخ رشد باشیم. همچنین از سوی دیگری سن ازدواج نیز در کشور بالا رفته و افراد پس از ازدواج خود بیش از سه سال برای تولد نخستین فرزند خود فاصله میگذارند.