مرتضی خدمتکار، مدیر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در خصوص لزوم تدوین بانک اطلاعات جامع حافظان قرآن کریم با همکاری همه دستگاهها اظهار کرد: یکی از کارهایی که در مسیر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم اولویت دارد، تشکیل بانک اطلاعات حفاظ قرآن است.
وی ادامه داد: در زمینه تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، دستگاههای متعددی همچون وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان دارالقرآن الکریم و ... فعالیت میکنند.
پرهیز از موازیکاری
خدمتکار بیان کرد: اینکه دستگاههای مختلف به تربیت حافظان قرآن کریم مبادرت میکنند؛ از جهتی مایه خوشحالی است که به نوعی همه ارگانهای دولتی به تحقق منویات مقام معظم رهبری در تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم اهتمام دارند، اما باید توجه کرد که این گونه نحوه عمل، باعث موازیکاری و یا ارائه آمار ناصحیح نشود.
مدیر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: در آمارها مشاهده میشود که دستگاههای مختلف گزارشکارهایی ارائه میدهند که احساس میشود این آمار، دقیق نیست؛ همچنین به خاطر اینکه آمار حافظان قرآن کریم به صورت متمرکز در جایی گردآوری نشده است، آمارهای تکراری بسیار وجود دارد.
وی افزود: به عنوان مثال در گزارش کار آموزش و پرورش که در طرح ملی تربیت حافظان قرآن کریم ارائه میدهد، دانشآموزان زیادی وجود دارند که در طرحهای مشابهای که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا سازمان تبلیغات اسلامی برگزار میشود، حضور یافتهاند و نام آنها دو یا چند بار در آمارها تکرار شده است.
خدمتکار بیان کرد: در بررسی و ارزیابی فعالیت دستگاهها در تربیت حافظان قرآن کریم، شاخصه کمّی، یعنی تعداد حافظان مهمترین شاخصه گزارش است، اما در سنجش و جمع آمار نهایی این مسئله لحاظ نمیشود و هنوز سیستمی برای ثبت و پالایش آمار تکراری تعبیه نشده است.
این فعال قرآنی یادآور شد: چندی پیش معاونت قرآن وعترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشقدم شد تا بانک اطلاعاتی را درباره جزئیات دقیق حافظان قرآن کریم کشور تدوین کند و در این باره طی مکاتبات رسمی به دستگاههای ذیربط، از آنها خواسته شد که اطلاعات حافظان قرآن دستگاههای تابعه خود را اعلام کنند.
وی توضیح داد: متاسفانه دستگاهها در این زمینه همکاری لازم را به عمل نیاوردند و برپایی جلسات مشترک نیز با حضور نمایندگان دستگاهها، باعث عملیاتی شدن این طرح و در اختیار گذاشتن آمار حافظان قرآن دستگاهها نشد. شاید یکی از مهمترین دلایل اینکه نهادها آمار خود را در اختیار ما قرار ندادند، به خاطر مشکلات اداری و ملاحظات خاص مربوط به هر نهاد باشد.
مدیر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ما به دنبال این بودیم که در قالب طرح ملی حفظ قرآن کریم که مصوبه شورای توسعه فرهنگ قرآنی است، این کار را پیگیری کنیم. شورای توسعه فرهنگ قرآنی زیر مجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی است که مصوبات آن قانونی و لازمالاجرا است و نمایندگان دستگاهها در آن حضور داشتند.
وی اظهار کرد: به نظر بنده تنها دستگاهی که میتواند این بانک اطلاعاتی را تشکیل دهد، خود شورای توسعه فرهنگ قرآنی است که به نوعی فراجناحی محسوب میشود و همه دستگاهها در آن حضور دارند. دستگاهها بخشی از اعتبارات قرآنی خود را از طریق شورای توسعه فرهنگ قرآنی دریافت میکنند و باید نسبت به نحوه اجرای مصوبات آن پاسخگو باشند.
خدمتکار ادامه داد: اگر تشکیل بانک اطلاعات حافظان قرآن به عهده یکی از دستگاههایی واگذار شود که به نوعی خود مجری است، سایر دستگاهها خود را موظف به پاسخگویی نمیدانند؛ به عنوان مثال اگر کار اجرایی تشکیل این بانک برعهده وزارت فرهنگ و اشاد اسلامی گذاشته شود، سایر دستگاهها خود را ملزم به پاسخگویی به وزارت ارشاد نمیدانند.
شورای توسعه فرهنگ قرآنی متصدی تدوین بانک اطلاعات حافظان شود
وی مطرح کرد: از این رو باید شورای توسعه فرهنگ قرآنی متصدی تشکیل این بانک اطلاعاتی باشد تا این بانک عملیاتی شود؛ شورای توسعه فرهنگ قرآنی علاوه بر اینکه یک جایگاه نظارتی دارد، در بسیاری از امور اجرایی هم ورود پیدا کرده است. در تشکیل بانک اطلاعات الزامی وجود ندارد که خود شورای توسعه فرهنگ قرآنی به شخصه وارد کار اجرایی شود.
مدیر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: اعطای مدرک تخصصی حفظ قرآن کریم که مصوبه شورای توسعه فرهنگ قرآنی است، توسط سازمان دارالقرآنالکریم به صورت سالانه برگزار میشود و همه دستگاهها هم همکاری خوبی را در این زمینه داشتهاند؛ تشکیل این بانک هم باید بدین گونه باشد و شورای توسعه با جدیت به دنبال تحقق آن باشد.