حجتالاسلام محمدمهدی طباطبایی، مدیرعامل مؤسسه جامعةالقرآن کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با هدف از استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، گفت: امر آموزش قرآن احتیاج به فضای آموزشی، نیروی انسانی کارآمد، محتوای آموزشی مناسب و تأمین هزینههای مؤسسات آموزشی است تا ارائه آموزههای قرآنی به نحو احسن انجام شود.
وی اظهار کرد: اگر یکی از این ارکان با مشکل مواجه شود، فضای مناسب، نیروی انسانی و کتب آموزشی در اختیار مؤسسات قرآن قرار نگیرد، فعالیت آموزشی مؤسسات با مشکل برخورد میکند و مسلماً مؤسسات قرآنی باید از نظر مالی مستقل باشند.
این مؤلف کتب دینی و قرآنی عنوان کرد: هر کدام از موارد ذکر شده از جمله استقلال مردمی و یا حمایتهای بخش دولتی مشکلات مربوط به خود را دارد، اگر در کل بگوییم هزینهها را مردم پرداخت کنند، این امر نقص دارد و اگر بگوییم کل هزینهها را دولت متقبل شود، تجربه نشان داده که نهادهای دولتی نیز توانایی این امر را ندارند.
دگرگونی وضعیت آموزشی مراکز قرآنی با استقلال مالی این مراکز
وی در ادامه افزود: بهعنوان مثال در جامعةالقرآن 95 درصد هزینهها مردمی و تقریباً 5 درصد از طریق بخش دولتی تأمین میشود و در اکثر مواقع نمیتوان درمورد این مبالغ برنامهریزی کرد و در سالهای اخیر مراکز قرآنی از نظر مالی با مشکلات بسیاری مواجه هستند و مسلماً باید مراکز قرآنی از نظر مالی مستقل باشند در غیر اینصورت وضعیت آموزشی آنها دگرگون میشود.
این پژوهشگر قرآن تصریح کرد: اگر همه برنامههای آموزشی کشور دارای اعتبار خاص هستند، آموزههای قرآنی هم باید این اعتبار خاص را داشته باشند، برخی از مسئولان معتقدند که هزینه ارائه آموزههای قرآنی باید توسط مردم تأمین شود و این امر صیح نیست، این درست است که مردم بسیاری از مساجد و حسینهها را بنا کردهاند، اما این کمکها در حد خاصی است و بخشی از این هزینهها باید توسط بخش دولتی تأمین شود.
وی ضمن بیان این نکته که اگر تمام اقشار جامعه از بیتالمال سهم دارند، اهل قرآن و حافظان و قاریان قرآن نیز از بیتالمال سهم دارند، تصریح کرد: همانطور که قرآن فرموده وقتی خداوند به گروهی مکنت داد، اولین کار که باید بکنند اقامه معنویات است که در رأس معنویات قرآن کریم و اقامه نماز واقع شده است و افراد باید از مکنتشان برای ترویج و اقامه معنویات استفاده کنند.
این کارشناس قرآن افزود: آن طور که باید برای مردم فرهنگسازی نشده است تا همانطور که برای مسجدسازی، حسینهسازی و مدرسهسازی هزینه میکنند برای آموزش قرآن نیز هزینه صرف کنند و از قدیمالایام بوده است که در موقوفات مکانهایی را برای آموزش قرآن وقف میکردند و باید کار فرهنگی بیشتری در زمینه وقف فضای آموزشی برای مراکز قرآنی صورت میگرفت که این امر صورت نپذیرفته است.
لازمه در نظر گرفتن فضاهای آموزشی برای تربیت روح انسانها
وی در مورد این که استقلال مالی مؤسسات قرآنی نیازمند فراهم شدن چه زیرساختهایی است، بیان کرد: مسئولان نیز باید همانطور که برای ساخت امکان ورزشی اقدام میکنند، چون علم و جسم در کنار هم هستند برای تربیت روح انسانها که همان آموزش قرآن است، مکانهایی را در نظر بگیرند.
حجتالاسلام طباطبایی عنوان کرد: اگر حتی زمینهایی در اختیار مراکز قرآنی قرار میگرفت، مردم در ساخت آن مشارکت میکردند، اما در حال حاضر مؤسسات قرآنی حتی برای زمین نیز باید هزینه پرداخت کنند و این در حالی است که اگر مسئولان همت کنند، میتوانند زمین در اختیار مراکز قرآنی قرار دهند و حتی در ساخت آن نیز مشارکت کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر فضای آموزشی برای مؤسسات قرآنی فراهم شود، این مراکز از نظر مالی مستقل میشوند، چون اگر شهریههایی که برای تربیت قرآنآموزان پرداخت میشود، صرف اجاره و رهن مراکز قرآنی نشود، با دریافت همان شهریهها مؤسسات از نظر مالی مشکلاتی نخواهند داشت.