حجتالاسلام والمسلمین علی مخدوم، رئیس مرکز ملی پاسخگویی به شبهات دینی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به توسعه شبکههای اجتماعی داخلی اظهار کرد: باید ببینیم میزان نیاز اجتماعی ما نسبت به شبکههای اجتماعی یا نیازی که در جامعه وجود دارد، چقدر است؟ در این امر دو نگاه وجود دارد، اول آنکه ما در فضای خودمان و در فضای شخصی افراد سنجش کنیم و به لحاظ کلی بگوییم که ایجاد شبکه اجتماعی ضرورت ندارد. برای مثال داشتن برخی از وسایل خانه همچون مبل شاید به لحاظ شخصی چندان ضروری نباشد اما زمانی که بخشی از جامعه به یک سبک از زندگی عادت کردهند و آن را به عنوان یک امکان معمول زندگی از آن استفاده میکنند به نظر میرسد به راحتی نتوان چنین مسألهای را با یک نظر یا دستور از زندگی جدا کرد.
وی ادامه داد: از نگاه معقول، عالیتر و دقیق تر میتوان گفت ما به راحتی نمیتوانیم ظرفیتهای شبکههای اجتماعی را نادیده بگیریم. هماکنون این امر قشری از جامعه ما را پوشش میدهد و امکان ارتباط کاربران، اشتراک کاربران، آشنایی کاربران و مهمتر از آن اطلاعرسانی سریع آسان و ارزان را فراهم میکند.
رئیس مرکز ملی پاسخگویی به شبهات دینی تصریح کرد: ما به شدت به شبکههای اجتماعی نیاز داریم نه از باب آن نیازهای فوری زندگی، بلکه به اصطلاح براساس هرم مازلو شاید نتوان گفت که از ضروریات اولیه ما به شمار میرود، اما ساختار زندگی جوانان با شبکههای اجتماعی فراهم شده است.
وی یادآور شد: اگر کل کشورمان را یک منزل بدانیم، زمانی که سرپرست خانواده نتواند امکانات لازم را برای فرزندانش فراهم کند و این تأمین امکانات از طریق همسایهها انجام شود، قطعاً فرزندان چه خوب و چه بد، جذب همسایهها خواهند شد و در نهایت این امر نشانه خوبی برای زندگی سالم اجتماعی نیست.
سرویسهای داخلی باید نیازهای کاربران را تأمین کنند
حجتالاسلام مخدوم ادامه داد: اگر برخی از سرویسهای شبکه اجتماعی به طور قطع و مسلم در کشورمان ساماندهی شوند و مطابق شأن، شرایط و فضای اجتماعی ما ساختار پیدا کنند، بطور طبیعی از بسیاری از خطرات کاسته میشود.
وی بیان کرد: اگر امکانات لازم در فضای داخل کشور برای کاربر فراهم باشد، کاربران داخلی کمتر جذب نوع خارجی آن خواهند شد. چرا که به لحاظ فرهنگی تفاوتهای بسیاری را در این فرامرزها شاهد هستیم. بنابراین به شدت ضروری است که شبکههای داخلی شکل بگیرند و تقویت شوند و البته امکانات و شرایط متناسبی داشته باشند.
برای شبکههای اجتماعی خارجی باید جایگزین داشته باشیم
رئیس مرکز ملی پاسخگویی به شبهات دینی تصریح کرد: به هرحال زمانی که میگوییم از شبکه خارجی همچون فیسبوک استفاده نکنیم باید شبکه داخلی را جایگزین کنیم و این شبکه داخلی باید 80 درصد ظرفیتهای شبکههای خارجی را فراهم کنند.
وی بیان کرد: برای توسعه شبکههای اجتماعی داخلی باید راهکارهای کلی را شورای عالی فضای مجازی بدهد اما نوع کار را باید NGOها، نهادهای غیردولتی انجام دهند. چنین کارهایی وظیفه نهاد رسمی دولتی نیست، البته دولت هم به سهم خود میتواند در این امر مشارکت داشته باشد هرچند هماکنون برخی از بانکها، باشگاههای مجازی را ایجاد کردهاند.
حجتالاسلام مخدوم اظهار کرد: برخی از نهادهای فرهنگی در ایجاد شبکههای اجتماعی داخلی اقدامات خوبی انجام دادهاند اما جا دارد خط و نشان کلی را شورای عالی فضای مجازی معین کند و براساس آن هر شبکهای که توانایی دارد در این فضای رقابت وارد شود و زمینههایش را فراهم کند.
تشکر