روح الله قاسمی، مدیرمسئول مؤسسه تسنیم زنجان در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با هدف استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، گفت: تاکنون تعدادی از مؤسسات قرآنی که ارتباط گیری قویتری با مجموعههای دیگر داشته اند، توانستهاند از نهادهای دولتی حمایتهایی را دریافت کنند و استقلال مالی اگر به این مراکز آسیب وارد نکند، امری لازم و ضروری است.
وی در مورد این که آیا این استقلال مالی به نفع مؤسسات قرآنی است، اظهار کرد: تاکنون برخی از مؤسسات قرآنی توانستهاند با تغییر فعالیتهای خود، استقلال مالی داشته باشند؛ البته اگر مؤسسات مستقل نیز مورد حمایت قرار گیرند، میتوانند فعالیتهای خود را گسترش دهند.
قاسمی عنوان کرد: باید نظارت بیشتری صورت پذیرد تا بودجههایی که به فعالیتهای قرآنی اختصاص مییابد بهدست مؤسسات قرآنی برسد که در حال حاضر متأسفانه اغلب مؤسسات قرآنی از این مبالغ بهرهمند نمی شوند، به همین دلیل اکثرا از حالت اصلی خارج شدهاند و شکل پیشدبستانی و مهد قرآن به خود گرفتهاند و دیگر مؤسسات قرآنی کمتر به فکر نخبهپروری در زمینه علوم قرآنی هستند.
وی در رابطه با این که استقلال مالی تا چه میزان مؤسسات قرآنی را به سوی اهداف پیشبینی شده خود سوق میدهد، افزود: در بودجههایی که به فعالیتهای قرآنی اختصاص مییابد، باید حقوق مؤسسه، مدیر، مربی قرآن و غیره مشخص باشد، البته با توجه به این که این حمایتها همیشگی نیست، استقلال مالی می تواند برای مؤسسات قرآنی کارایی بیشتری داشته باشد.
مدیرمسئول مؤسسه تسنیم زنجان دررابطه با این که استقلال مالی مؤسسات قرآنی نیازمند فراهم شدن چه زیرساختهایی است، بیان کرد: از جمله زیرساختهای لازم برای محقق شدن استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، نظارت دقیق بر این مراکز و تشکیل یک هیئت امناست که همیشه وضعیت مالی مؤسسات قرآنی را مورد بررسی قرار دهد.
وی درباره این که آیا تأمین مکان مؤسسات را می توان گامی در جهت مستقل سازی مالی این مراکز بهشمار آورد، تصریح کرد: تخصیص مکان ثابت به مؤسسات قرآنی میتواند مؤسسات را جهت رسیدن به اهداف خود پیش ببرد، البته نه اینکه پس از دریافت مکان، مؤسسات به حال خود رها شوند؛ باید نظارت دقیق نسبت به شیوه فعالیتها صورت پذیرد و این امر میتواند برای اقشار جامعه ایجاد شغل کند.
قاسمی بیان کرد: تا در کل کشور یک نهاد واحد، پاسخگوی امور قرآنی نباشد، مؤسسات دچار سردرگمی خواهند بود و حداقل این که باید بین نهادهای قرآنی ارتباط سازنده وجود داشته باشد.
وی در رابطه با چگونگی تأمین هزیه مؤسسات قرآنی، عنوان کرد: قسمتی از هزینههای مؤسسات قرآنی از طریق برگزاری کلاسهای پیش دبستانی و قسمتی از طریق دورههای آموزشی ویژ قرآنآموزان در تمامی مقاطع سنی تأمین میشود.
مدیرمسئول مؤسسه تسنیم زنجان اظهار کرد: قسمتی از تأمین هزینه مؤسسات قرآنی به مدیریت مراکز قرآنی وابسته است و مدیران باید با تدبیر صحیح برای مؤسسات قرآنی درآمدزایی داشته باشند.
وی درباره این که استقلال مالی مؤسسات قرآنی چه تأثیری در فرآیند نخبهپروری دارد، افزود: مؤسسات قرآنی باید به فکر نخبهپروری باشند، اما قبل از هر چیز باید شرایط لازم برای جذب، پرورش و فعالیت نخبههای قرآنی در مؤسسات قرآنی فراهم شود.
قاسمی در رابطه با ارتباط مشکلات مادی مؤسسات قرآنی با ضعف محتوایی آموزههای قرآنی در این مراکز، تصریح کرد: مشکلات مادی صددرصد در زمینه محتوای آموزشی مراکز قرآنی تأثیرگذار خواهد بود و مربیانی که در مؤسسه به تدریس میپردازند، اگر تأمین باشند، بدون دغدغه مالی همه فکر و انرژی خود را صرف کسب اطلاعات بیشتر و آموزش قرآن با استفاده از شیوههای نوین میکند.
وی در مورد این که تقویت سیستم نظارت چه نقشی در تخصیص بودجه به مراکز قرآنی دارد، عنوان کرد: بحث نظارت بر مؤسسات قرآنی در صورتی که هدفش، پیشرفت رو به جلوی مؤسسه باشد، بسیار اثرگذار خواهد بود، اما نظارتی که مانع از ادامه فعالیت مراکز قرآنی شود، ممکن است به ادامه روند آموزش آسیب وارد کند.
مدیرمسئول مؤسسه تسنیم زنجان در پایان خاطرنشان کرد: باید سطح توانایی، سابقه و تجربه فعالیت هیئت امنا، مدیرمسئول و مربیان مؤسسه در نظر گرفته شود و باید از انجام کارهای بدیهی در مؤسسات قرآنی پرهیز شود، زیرا پیشرفت علوم قرآنی در حال حاضر نیازمند ابتکار و خلاقیت است.