به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی که پیش از ظهر امروز، به عنوان سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه این هفته تهران، در باب حماسه اقتصادی و راهکارهای اجرایی شدن اقتصاد مقاوتی سخن میگفت، به سابقه تأسیس بانک مرکزی در نیم قرن پیش اشاره کرد و تنظیم و اجرای سیاستهای پولی و اعتباری، حفظ ارزش پول ملی، موازنه پرداختها، کمک به رشد اقتصادی، نظارت بر بانکها و تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی را از مهمترین وظایف بانک مرکزی عنوان کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه بانک مرکزی در ایفای وظایف خود براساس قانون «عملیات بانکی بدون ربا» عمل میکند، گفت: این قانون یکی از دستاوردهای نظام مقدس جمهوی اسلامی است و کشور ما تنها کشوری است که کلیه فعالیتهای پولی وعملیات بانکی خود را براساس اصول شرع انور و فقه امامیه انجام میدهد.
رئیس بانک مرکزی یادآور شد: در سالهای نخست پس از پیروزی انقلاب اهتمام زیادی صرف اصلاح نظام بانکی شد و با رهمنودها و مشارکت وزرا و متخصصان امور فقهی و حوزوی به ویژه آیتالله رضوانی، قانون عملیات بانکی بدون ربا تنظیم و از ابتدای سال 63 به مرحله اجرا درآمد که هدف حذف ربا و ایجاد انطباق بین اصول و روح حاکم بر مقررات بانکی با قوانین شرع انور بود.
سیف در ادامه سخنان خود اظهار کرد: تنظیم مقرارت، طراحی نمونه قراردادها، تعریف ابزارهای مالی جدید و نظارت بر نحوه اجرا و انجام عملیات بانکی نیازمند نظرات فقها بود، لذا شورای فقهی به عنوان نهادی مرجع برای انجام این کار در بانک مرکزی تأسیس شد و هدف دیگر این کار ترسیم نقشه راه به منظور حرکت از بانکداری بدون ربا به سوی اهداف متعالی بانکداری اسلامی است و قطعا دراین راستا به ارشادات و راهنماییهای آیات عظام و فقها نیازمندیم و بانک مرکزی پذیرای انتقادها و پیشنهادات تکمیلی است.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی مرجع عام ناظر برعملیات بخش بانکی داخلی است، نخستین اقدام پس از پیروز انقلاب اسلامی را سامانبخشی به وضعیت بحرانی بانکها بیان کرد و گفت: در این راستا اعتماد عمومی به بانکها افزایش یافت و ایران از جمله سه کشوری است که قانون عملیات بانکی مبتنی بر موازین اسلامی را تصویب و به مرحله اجرا درآوردهاند و تنها کشوریست که نظام پولی خود را به طور کامل براساس آموزههای دینی و عقود اسلامی دنبال می کند؛ در واقع صرف نظر از برخی انتقادهای اجرایی، روح حاکم برعملیات بانکی در کشور از آموزههای اسلامی تبعیت میکند.
رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد که در این دوره نیازهای جدیدی ایجاد شد که به ابزارهای مالی جدید نیازمند است و بانک مرکزی با تقید کامل به اصول دین، این چارچوبها را بازبینی کرده و حسب نیاز اصلاحاتی را ایجاد میکند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به کمک بانک مرکزی به تأمین نیازهای مالی در جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: در آن دوره بانک مرکزی نقش مؤثری در حفظ و پایداری اقتصاد ایفا کرد و علاوه بر آن یکی از ارکان اصلی در سازندگی و خروج اقتصاد از تعادل نسبی سطح پایین و رشد نامکفی دوره جنگ تحملیلی یود.
سیف با تأکید بر اینکه رویکرد مشارکت مؤثر در تحقق برنامههای اقتصادی دولت همواره ادامه دارد، اعطای تسهیلات به خسارتدیدگان ناشی ازخشکسالی، مشارکت در تأمین اعتبارات مورد نیاز اجرای طرحهای کوچک و بزرگ، الزام بانکها به تفکیک منابع قرضالحسنه از سایر منابع، ایجاد سامانه تسهیلات قرضالحسنه ازدواج، اعطای تسهیلات خودرو به جانبازان، تخصیص اعتبار به بازسازی مناطق آسیب دیده از بلایای طبیعی، تأمین اعتبار لازم مسکن جانبازان، اقدام به خروج از نظام چندگانه ارزی، نهادسازی در بازار پول وارز، اعطای مجوز تأسیس بانکهای خصوصی و ... را از جمله اقدامات بانک مرکزی بیان کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه بانک مرکزی در صف نخست مقابله با تحریمها بوده، اظهار کرد: در دهه اخیر تلاشهای ما معطوف به تأمین نیازهای اقتصادی، حفظ تعادل بازار ارز و کنترل آن بوده است و حرکت در جهت استمرار بانکداری متمرکز، بازبینی مقررات و اصلاح مستمر آنها حسب مقتضیات در راستای حفظ سلامت و ثبات مالی، بهبود نظارت مبتنی بر کنترل ریسک و مخاطرات در شبکه بانکی از برنامههای در دستور کار بانک مرکزی است.
رئیس بانک مرکزی یادآور شد: در چارچوب اقتصاد مقاومتی همزمان با تشدید تحریمها و کاهش درآمدهای ارزی، حفظ ثبات اقتصاد کلان و صیانت از آرامش بازار اهمیت بیشتری یافت و در این شرایط ابزارهای متعارف سیاستگذاری و رویههای معمولی مدیریت بازارها و متغیرها اثرگذاری مناسب را ندارد و سیاستگذار ناچار است رویکردهای جدیدی را دنبال کند به همین دلیل بانک مرکزی به تدریج متناسب با تغییر اقتصاد محیط پیرامونی در رویکردهای خود تجدید نظر میکند.
سیف با اعلام اینکه ذخائر ارزی امروز در وضعیت خوبی قرار دارد، گفت: نگرانیهای روزهای آغاز فعالیت این دولت مرتفع شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بانک مرکزی نسبت به بهبود فضای کسب و کار و حمایت از تولید نیز توجه ویژهای دارد به برخی از اقدامات در این راستا اشاره کرد و در ادامه درباره بانکداری نوین و اقدامات بانک مرکزی در این راستا نکاتی را مطرح کرد.
رئیس بانک مرکزی همچنین یادآور شد: تولید، پردازش، گردآوی وانتشار آمارهای اقتصادی، فعالیت مهم بانک مرکزی است؛ این فعالیت برای نزدیک 1000 متغیر اقتصادی به صورت مستمر در دستور کار است و منابع آماری لازم به منظور رصد اقتصاد کلان کشور تأمین میشود.
ارائه گزارشی از مهمترین دستاوردهای بانک مرکزی طی ماههای اخیر بخش دیگر سخنان ولی الله سیف در جمع نمازگزاران جمعه تهرانی را به خود اختصاص داد که وی به مواردی از جمله هدایت اقتصاد به دوره کاهش تدریخی تورم، بازنگری متناسب با مقتضیات در اجرای سیاستهای پولی و ارزی و فعالسازی ظرفیتهای بلا استفاده کنونی اشاره کرد.