معتز آقایی، حافظ کل قرآن کریم، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به اینکه هر شخصیتی که حداقل به میزان دو تا سه نسل با قرآن سروکار داشته باشد را میتوان یک پیشکسوت قرآنی به شمار آورد، گفت: یک پیشکسوت قرآنی فردی است با کولهباری از تجربیات که آنها را به نسلهای بعد انتقال داده است.
رسیدگی به پیشکسوتان قرآنی سرمایهگذاری برای نسلهای بعد است
وی در ادامه با اشاره به اینکه رسیدگی به وضعیت پیشکسوتان قرآنی سرمایهگذاری برای جذب بیشتر جوانان به فعالیتهای قرآنی است، از لزوم رسیدگی بیشتر به وضعیت پیشکسوتان قرآنی سخن به میان آورد و افزود: در حال حاضر وضعیت پیشکسوتان قرآنی چندان مطلوب نیست، با اینکه این افراد تجربیات گرانبهایی از فعالیتهای قرآنی دارند و شاگردان زیادی را تربیت کردهاند؛ چندان در کانون توجهات مسئولان نیستند و از وجود آنها آن گونه که باید استفاده نمیشود.
این فعال قرآنی کشور یکی از دلایل عدم رسیدگی به وضعیت پیشکسوتان قرآنی را در تفاوت دیدگاهها و نظرات و افکار بین افراد و مسئولان مربوطه عنوان و یادآور شد: باید تلاش کنیم از این رویکرد دور شویم و بیشتر به انسجام و تمرکز فعالیتهای قرآنی و رسیدگی بیشتر به پیشکسوتان گام برداریم تا بیش از پیش شاهد ارتقاء سطح فعالیتهای قرآنی در جامعه باشیم.
توجه به حضور بیشتر پیشکسوتان در رسانهها
آقایی در ادامه در مورد لزوم استفاده از تجربیات پیشکسوتان قرآنی اظهار کرد: در بحث انتقال تجربیات فعالان و پیشکسوتان قرآنی به نسلهای جدید رسانههای دیداری و شنیداری بیشترین اثرگذاری را میتوانند داشته باشند، رادیو قرآن و شبکه قرآن و معارف سیما که رسانههای تخصصی در این زمینه هستند میتوانند با دعوت از پیشکسوتان و معرفی بیشتر آنها به جامعه فعالیتهای مؤثری داشته باشند.
این داور مسابقات قرآن اجرای برنامههای تجلیل از پیشکسوتان قرآنی را یکی از راهکارهای معرفی آنها به جامعه عنوان و خاطرنشان کرد: کاری که فرهنگسرای قرآن در حال حاضر انجام میدهد، هم باعث معرفی بیش از پیش فعالان قرآنی خواهد بود و هم اینکه انگیزهها را برای ورود جوانان به این عرصه فراهم خواهد کرد، البته اگر رسانهها چنین برنامههایی را جزء برنامههای خبری و اطلاعرسانی خود در ساعات پربازدید قرار دهند، میتوان به توجه بیشتر جامعه به پیشکسوتان و فعالیتهای قرآنی امیدوارتر بود.
راهندازی محافل قرآنی ویژه پیشکسوتان قرآنی
وی با تأکید بر اینکه باید تلاش کنیم تا برنامههای تجلیل از پیشکسوتان قرآنی به صورت مستمر و سالیانه توسط نهادها و سازمانهای مختلف برگزار شود، گفت: اگر هر نهاد و سازمانی به صورت دورهای تجلیل از پیشکسوتان قرآنی را بر عهده بگیرد و برنامههای مختلفی همچون ضبط تلاوت و راهاندازی محافل قرآنی با حضور پیشکسوتان جهت ارائه نکات آموزشی را مد نظر قرار دهند، تا حدودی میتوان از هدر رفت تجربیات پیشکسوتان جلوگیری کرد.
آقایی در ادامه با تأکید مجدد بر اینکه در حال حاضر وضعیت پیشکسوتان قرآنی از مطلوبیت چندانی برخوردار نیست، گفت: شاید دلیل این نامطلوبی وضعیت را در عدم اتحاد و وحدت کلمه بین نهادها و سازمانهای قرآنی دانست، نداشتن تشکل و اتحادیهای که در زمینه فعالیتهای قرآنی حرف اول و آخر را بزند از مهمترین دلایلی است که نه تنها رسیدگی به پیشکسوتان را تحتالشعاع خود قرار داده است، بلکه مواردی همچون معرفی پیشکسوتان به عنوان سفیران و الگوهای فرهنگی در جامعه را نیز با چالش روبرو کرده است.
اتحاد؛ حلقه مفقوده فعالیتهای قرآنی
این حافظ کل قرآن با تأکید بر اینکه در زمینه فعالیتهای قرآنی شاهد چند دستگی هستیم، تصریح کرد: هر نهاد و سازمانی طرح و برنامه طراحی شده خود را مهمترین برنامه عنوان و معرفی میکند و با اینکه همه راه درست را میروند، اما اگر یک اتحاد کلمه وجود داشته باشد که همه این نهادها را زیر یک پرچم گردآوری کند و یک حرف را بزنند، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد و تا زمانی که این چند دستگیها وجود دارد؛ نباید منتظر معرفی پیشکسوتان به عنوان الگوهای فرهنگی در جامعه باشیم.
وی در ادامه یکی از دلایل معرفی پیشکسوتان عرصه ورزش به جامعه به عنوان الگوهای فرهنگی را در متحد و یکپارچه بودن آن دانست و اظهار کرد: شما اگر نگاه کنید میبینید که در عرصه ورزش برای پیشکسوتان چه برنامههای تجلیل و تودیعی میگیرند، در صورتی که در عرصه فعالیتهای قرآنی اینگونه نیست و دلیل آن هم چیز جز چند دستگی نیست.
هدر رفت تجربیات، مهمترین دغدغه پیشکسوتان قرآنی
آقایی در پایان مهمترین دغدغه حال حاضر یک پیشکسوت قرآنی را نادیده گرفتن تجربیات عنوان کرد و گفت: اگر مسئولان ترتیبی اتخاذ کنند که در هر جلسه قرآنی از پیشکسوتان نیز یادی شود و کمتر به دست فراموشی سپرده شوند، شاید بیشترین خدمت را به پیشکسوتان قرآنی داشتهاند. مثلاً در همایشها و یا مسابقاتی که از برگزیدگان تجلیل میشود، یادی هم از اساتید افراد برگزیده به میان آید.