به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، علی صالحآبادی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، در اختتامیه کنگره ملی وقف، حماسه اقتصادی و سبک زندگی اسلامی که امروز یکشنبه 15 دی ماه در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، اظهار داشت: همایشهایی از این قبیل که بیشتر بر جنبههای اقتصادی وقف تأکید دارند، باید بیشتر برگزار شوند تا موجب تشویق بیشتر مردم به این سنت حسنه و بازدهی بیشتر موقوفات گردد.
ضرورت توجه بیشتر به جنبههای اقتصادی وقف
وی افزود: مقوله وقف یکی از زیباترین وماندگارترین جلوههای ماندگاری افرادی است که دوست دارند نتایج کار خیر آنها در دنیا و آخرت به آنها برسد و این عمل بهترین جنبه نیکوکاری است و باید بر جنبههای اقتصادی این عمل توجه بیشتری صورت گیرد چون تاکنون بیشتر جنبه فقهی وقف مورد توجه بوده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: رسانه ملی کمتر به مقوله وقف پرداخته و تمرکز لازم در این زمینه صورت نگرفته است. باید هرچه بیشتر در این زمینه گام برداشته و رسانه با توجه به امکاناتی که در اختیار دارد، بیشتر به ترویج فرهنگ وقف بپردازد.
وقف باید متناسب با نیازهای جامعه باشد
صالحآبادی تصریح کرد: در شرایط تحریمهای اقتصادی دشمنان، طبیعتاً باید بخش خصوصی را فعال کنیم و وقف یکی از جلوههای بخش خصوصی است که میتواند به توسعه اقتصادی کمک فراوانی کند، البته باید بازدهی این بخش، قابل قبول و قابل مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی باشد.
وی ادامه داد: اگر نتوانیم از وقف استفاده درست را ببریم، نیت واقف را نیز نمیتوانیم محقق کنیم. این موضوع باید متناسب با نیازهای جامعه باشد در حقیقت مردم در زمینه وقف باید آشنا و آموزش ببینند که در این جا بحث فرهنگ سازی مطرح است.
باید وقف سهام مورد توجه قرار گیرد
وی افزود: وقف یکی از ارکان نظام اقتصادی اسلامی است. اقتصاد اسلامی به غلط با بانکداری بدون ربا متردادف شده، در حالیکه دوری از ربا یکی از بخشهای اقتصاد اسلامی است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: وقف سهام یکی از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد. اکنون ما در بورس تعداد محدودی وقف سهام داریم و باید در این زمینه اقدامات بیشتری صورت گیرد. ما آمادگی خود را اعلام میکنیم که در این زمینه تلاشهای خود را انجام دهیم؛ مردم باید در زمینه وقف اوراق و سهام تشویق شوند چون انجام این عمل در حل بسیاری از مشکلات کارساز خواهد بود.
آمادگی سازمان بورس برای همکاری با سازمان اوقاف در جهت ترویج وقف و افزایش بازدهی موقوفات
وی اظهار کرد: در زمینه گسترش فرهنگ وقف و افزایش بازدهی موقوفات، نقش سازمان اوقاف و امور خیریه بسیار مهم است و ما در سازمان بورس آمادگی خود را برای همکاری با سازمان اوقاف و بخش خصوصی برای تحقق این عمل را اعلام میداریم.
رئیس سازمان و اوراق بهادار ادامه داد: مقوله وقف سهام و شرکتها باید مدنظر قرار گیرد و صندوقهای وقفی نیز گسترش یابد در واقع امروز با یک میلیون تومان نمیتوان ساختمان یا زمین خرید ولی میتوان با وجود صندوق وقفی، وقف جمعی صورت گرفته و به نام افراد نیز دارایی وقفی ایجاد کنیم. باید همانند صندوقهای نیکوکاری، صندوقهای وقفی تأسیس شود.
تشکیل کمیته فقهی در سازمان اوقاف
صالح آبادی بیان کرد: در قانون بودجه سال 92 آمده است که باید اوراق وقف فعال شود و اگر امسال آن را احیا نکنیم، سال آینده ممکن است در بودجه نیاید، 100 میلیارد تومان در قانون بودجه برای اوراق وقفی در نظر گرفته شده که باید سازوکار آن را تدارک دیده و تا پایان سال آن را اجرایی کنیم.
وی افزود: در حوزه وقف پیشنهادهای بسیاری وجود دارد در حقیقت باید در این حوزه مانند سازمان بورس که برای توسعه بازار سرمایه کمیته فقهی تشکیل شد، در حوزه وقف نیز صندوقی فراهم شود تا شاهد ترویج وقف باشیم. کمیته فقهی در سازمان بورس 6 سال است که فعالیت دارد و هر سال نتایج کمیته فقهی و دستاورد آن ارائه میشود که خوشبختانه در بدنه بازار سرمایه این موضوع جا افتاده و همه آن را پذیرفتهاند.
صالح آبادی بیان کرد: اوراق مشارکت، اجاره، مرابحه و تسهیلات مسکن از جمله اوراقی هستند که در بورس مدنظر قرار گرفتهاند و باید اوراق وقفی نیز مورد توجه و اهمیت قرار گیرد.