کد خبر: 1352589
تاریخ انتشار : ۱۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۵:۲۵
حجت‌الاسلام سلیمی عنوان کرد:

استفاده ابزاری ناتو از حقوق بشر برای تامین منافع کشورهای غربی

گروه حوزه‌های علمیه: کارشناس سیاسی در نشستی علمی عنوان کرد: استفاده ابرازی ناتو از حقوق بشر در جهان برای تأمین منافع کشورهای غربی، نخستین چالش حقوق بشر در عرصه بین‌الملل است.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، حجت‌الاسلام عبدالحکیم سلیمی، در نشست علمی «حقوق بشر و ناتو در افغانستان»، که چهارشنبه، 18 دی‌ماه، به همت انجمن فقه سیاسی و همکاری مدیریت ارتباطات و بین‌الملل مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) در مسجد این مجتمع برگزار شد، با اشاره به ماهیت حقوق بشر در عرصه بین‌الملل، اظهار کرد: پس از جنگ‌های جهانی و منطقه‌ای، دولتمردان جهان مجبور شدند که مجموعه‌ای از حقوق را برای بشر به رسمیت بشناسند تا همه مردم جهان به آن ملزم باشند.



وی افزود: آرمان‌های حقوق بشر که محیطی امن و به دور از ترس برای انسان‌ها به وجود می‌آورد، مقبول به نظر می‌رسید و جهانیان نیز آن را قبول داشتند.



این کارشناس سیاسی با بیان این که اندیشه جدایی دین از حقوق، خاستگاه غربی دارد، بیان کرد: پس از پیدایش این دیدگاه در غرب، حقوق طبیعی منهای اخلاق و دین در بین آنها پایه‌ریزی شد که حاصل آن به وجود آمدن جنگ جهانی اول و دوم شد.



حجت‌الاسلام سلیمی با ابراز این که پس از کشتارهای انسانی بسیار در این جنگ‌ها، اندیشمندان و فیلسوفان غربی به اشتباه خود پی بردند، یادآور شد: این اندیشمندان برای برطرف کردن اشتباه خود، اقدام به تدوین حقوق بشر در دسامبر 1948 م و تحمیل آن بر جهانیان کردند.



وی با تأکید بر این که حقوق بشر، همان تکرار حقوق طبیعی در قرن بیستم است، عنوان کرد: نظریه هارتلند که توسط سر مکیندر انگلیسی در سال 1904م به وجود آمد، بر آن مبتنی بود که هر قدرتی که بر اروپای شرقی دست یابد، بر هارتلند تسلط می‌یابد، و هر کس بر هارتلند( قلب زمین) تسلط یابد، بر جزیره جهانی حاکم خواهد شد؛ و هر کس بر جزیره جهانی حاکم شود، فرمانروای همه جهان خواهد بود.



این کارشناس سیاسی با اذعان این که غربی‌ها، بر اساس همین نظریه سه لشکرکشی به قلب زمین داشتند، ابراز کرد: فاشیسم به سرکردگی هیتلر در جنگ جهانی دوم، سوسیالیزم و لیبرالیسم سه مکتبی بودند که این قسمت از زمین را مورد هجوم قرار دادند تا جهان را تسخیر کرده باشند.



حجت‌الاسلام سلیمی با اظهار این که سوسیالیزم منشأ غربی دارد، اظهار کرد: حمله نیروهای شوروی به افغانستان که تحت تأثیر مکتب سوسیالیزم بودند، نیز با هدف توسعه قلمرو حکومتی صورت گرفت.



وی با بیان این که ناتو با هدف تحقق نظریه مکندر حضور نظامی در افغانستان دارد، اضافه کرد: نیروهای ناتو نیز با الهام گیری از مکتب غربی لیبرالیزم، توانستند در جامعه افغانستان نفوذ پیدا کنند تا از طریق این اندیشه بتوانند در این منطقه مهم و راهبردی در آسیا و منطقه حکومت کنند.



این کارشناس سیاسی، با اشاره به چالش‌های خارجی حقوق بشر، اذعان کرد: افغانستان، پس از سه دهه جنگ و ویرانی، اقدام به تدوین قانون اساسی این کشور با رویکرد حقوق بشری کرده است.



حجت‌الاسلام سلیمی تقویت امنیت و ثبات در افغانستان، مبارزه با تروریزم و از بین بردن پناهگاه امن القاعده، افزایش استقلال افغانستان، تقویت هرچه بیشتر زمینه‌های دفاعی و امنیتی و تأمین منافع مشترک بین افغانستان و آمریکا، از مفاد پیمان امنیتی این دو کشور است، تأکید کرد: استفاده ابرازی ناتو از حقوق بشر در جهان برای تأمین منافع شخصی خود، نخستین چالش حقوق بشر در عرصه بین‌الملل است.



وی با طرح این پرسش که چرا در پیمان امنیتی آمریکا و افغانستان، هیچ اشاره‌ای به حقوق بشر عنوان نشده است، بیان کرد: افزایش جنگ‌های قبیله‌ای، تضییع حقوق زنان، کودک‌آزاری و خشونت اجتماعی، ارمغان ناتو در مدت حضور خود در این کشور است.



این کارشناس سیاسی با اظهار این که حضور ناتو در افغانستان، منجر به افزایش تفرقه و خشونت‌های قومی در این کشور شده است، افزود: هر سال میلیون‌ها انسان در جهان بر اثر گرسنگی جان خود را از دست می‌دهند و این در حالی است که مبالغ سرسام‌آوری که آمریکا در ظاهر به بهداشت کشورهای جهان سوم اختصاص می‌دهد، در نهان به افزایش سلاح‌های جنگی و به وجود آوردن گروه‌های تروریستی القاعده، طالبان و داعش اختصاص می‌یابد.



وی با اظهار این که هدف اصلی ناتو از حضور در منطقه، ارائه فرهنگ غربی نیست، بلکه گسترش فرهنگ غربی در میان مردم مسلمان منطقه است، افزود: نیروهای ناتو از مرحله صدور فرهنگ خود گذشته‌اند و به مرحله گسترش و اشاعه فرهنگ غربی در میان مردم افغانستان رسیده‌اند و از طرفی با شعارهای قوم‌گرایی و مذهب‌گرایی خشونت‌های فرهنگی را برای این کشور به ارمغان آورده‌اند که خطر آن بسیار بیشتر از خشونت‌های دیگر است.



حجت‌الاسلام سلیمی، با تأکید بر لزوم تنویر افکار عمومی افغانستان در مورد وضعیت کنونی فرهنگی در این کشور، عنوان کرد: بازرسی نیروهای ناتو از خانه‌های ملت افغانستان به وسیله سگ‌های تربیت شده، توهین به ملت افغانستان است.



در ادامه، محمدعارف فصیحی دولتشاهی، با اشاره به وضعیت جامعه افغانستان قبل از یازده ستامبر 2001م و حضور ناتو در این کشور، اظهار کرد: قبل از این تاریخ، شاهد نقض شدید حقوق بشر و نبود امنیت در این کشور بودیم که دلیل آن نهادینه‌ نشدن مبانی حقوق بشر در بین مردم کشور بود.



وی با اظهار این که افغانستان، زیستگاه اقوام متنوع است که به پنجاه قومیت می‌رسد که به چهار قوم اصلی پشتو، هزاره، تاجیک و ازبک تقسیم می‌شوند، اضافه کرد: در زمان عبدالرحمان 61 درصد از هزاره‌ها کوچ اجباری از محل زندگی کردند و در زمان طالبان نیز با اتهام پیروی کردن این قوم از سیستم و مذهب متفاوت ظلم و حق‌کشی بسیاری نسبت به این قوم روا داشتند.



این کارشناس سیاسی با ابراز این که شعار ناتو، تحقق حقوق بشر در افغانستان بود، اذعان کرد: قبل از یازده سبتامبر، دفاع دسته جمعی از کشورهای صاحب پیمان در دستور کار ناتو بود، اما پس از این رویداد، فصلی تازه از رابطه میان سازمان ملل متحد و ناتو شکل گرفت که ناتو این حق را پیدا کرد که در هر کشوری که منافع اعضای آن به خطر می‌افتد، ورود پیدا کند.



فصیحی، در پایان، با اظهار این که بنا به اذعان ناظران حقوق بشر آمریکا، نقض حقوق بشر در زندان گمانتانامو غیرقابل تحمل است، تأکید کرد: واژگونی حکومت ضد بشری طالبان در افغانستان، از اقدامات ناتو بود که خوشحالی مردم این کشور را به دنبال داشت، اما نقض گسترده و سنگین حقوق بشر ناتو در افغانستان آن را تبدیل به یأس و ناامیدی کرد.

captcha