به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین واعظ جوادی، رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء در نشست تخصصی «جایگاه انسان در قرآن و علوم انسانی» که به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری برگزار شد، عنوان موضوع این برنامه را بسیار ارزشمند و قابل تأمل و تدبر دانست و اظهار کرد: هر چه از عظمت و جایگاه انسان در این عالم سخن گفته شود بسیار کم و ناچیز است، چرا که خداوند متعال او را اشرف مخلوقات عالم قرار داده است.
وی با بیان اینکه آسمان و زمین علیرغم عظمت و بزرگی در برابر خلقت موجودی به نام انسان ناچیز و کوچک هستند، تصریح کرد: آفرینش انسان در برابر آفرینش دیگر موجودات عالم قابل قیاس نیست به طوری که آسمانها و زمین نیز با این عظمت و گستردگی خود در برابر این خلقت عظیم ناچیز شمرده شدهاند.
حجتالاسلام واعظ جوادی آفرینش انسان به دست خدای متعال را عامل اصلی عظمت و بزرگی او در عالم عنوان کرد و گفت: انسان تنها موجودی است که خداوند متعال با قدرت لایزال خودش و بدون دخالت هیچ فرشته و ملائکی او را به وجود آورده است تا در دنیا تسبیح گوی او باشند.
وی خلقت انسان را ترکیبی از عالم خلق و عالم امر دانست و تصریح کرد: خداوند متعال تمام اوصاف جمال و جلال خودش را و همچنین همه نهان و پنهان عالمهای خلق و امر را در خلقت موجودی به نام انسان به کار گرفت و این چنین موجود با عظمتی را در عالم خلق کرد.
حجتالاسلام واعظ جوادی به تشریح ویژگیهای خلقت انسان اشاره و بیان کرد: خداوند متعال انسان را به شکلی خلق کرده که هیچ محدودیت و مانعی برای رسیدن او به رشد و کمال وجود ندارد و او با توانایی و امتیازات فوقالعادهای که در وجود خود دارد میتواند عالم جبروت و ملکوت را در نوردد و به لقا الله و کمال اخروی و دنیوی برسد.
پرهیز از هوای نفس لازمه «سیرالیالله» است
وی با بیان اینکه تمامی موجودات در این عالم محدود و محروم از برخی امتیازات هستند، افزود: انسان با توجه به جایگاه و عظمت الی الله خود هیچگونه محدویتی بر سر راه ندارد و او میتواند از عالم طبیعت و دنیا به اوج ملکوت و رستگاری برسد که لازمه آن یک ایمان و اعتقادات راسخ و پرهیز از هوای نفس است.
حجتالاسلام واعظ جوادی کلاسهای درس آیتاللهالعظمی جوادی آملی را یک مدرسه فکری با یک خروجی آثار فاخر و ارزشمند عنوان کرد و افزود: مدرسه فکری آیتاللهالعظمی جوادی آملی به دنبال معرفی و تبیین ویژگیهای حقیقی انسان در این عالم است و خروجی آن تولید آثار و کتابهای ماندگار و با ارزش برای جامعه بشری خواهد بود.
وی به کتاب حیات حقیقی انسان در قرآن نوشته آیتاللهالعظمی جوادی آملی اشاره کرد و افزود: در این کتاب ارزشمند حقایق زندگی انسان و علت خلقت او در این عالم هستی تشریح و تبیین و در یک جمله حقایق و علل اصلی خلقت این موجود بیان شده است.
تعریف دقیق انسان در قرآن بیان شده است
حجتالاسلام واعظ جوادی با بیان اینکه همه ادیان، مکاتب، دانشمندان و حتی عامه مردم تعاریف متفاوتی نسبت به خلقت انسان دارند، تصریح کرد: از نظر عرفا و عرفان شناسان انسان یک موجود کامل و بینقص تعریف میشود، از دیدگاه دانشمندان و دانش کلام نیز انسان یک موجود مادی تلقی میشود، اما تعریف دقیق و واقعی از انسان در قرآن و آموزهای دینی بیان شده است.
به گفته وی، تمامی دانشمندان، محققان و فیلسوفان از منظر و نگاه مادی و دنیایی به واکاوی و بررسی زوایای پنهان و آشکار انسان می پردازند و تعاریف و کاربردهای متفاوتی را برای انسان قائل هستند در حالی که تعریف صحیح از خلقت در قرآن تبیین و تشریح شده است.
حجتالاسلام واعظ جوادی قرآن کریم را در استمرار معارف انبیاء و اهل بیت(ع) دانست و گفت: قرآن کریم همچون انبیاء و اولیای الهی از جایگاه و ارزش بسیار بالایی برخوردار است و در راستای معرفی اسلام حقیقی و در استمرار راه انبیا چراغ راه و اصلاحگر جامعه خواهد بود.
وی افزود: قرآن کریم با ورود به جامعه و عالم دنیا سلطه و هیمنه خود را در مقابله و نابرابری با کتابهای دیگر نشان داد و به یقین قرآن کریم با کتابهای دیگر ادیان مانند تورات و انجیل قابل مقایسه و برابری نیست.
حجتالاسلام واعظ جوادی با بیان اینکه کتب دیگر ادیان نشئت گرفته از معارف قرآن کریم هستند، افزود: به طور قطع کتابهای دیگر ادیان و مذاهب هدایت، معرفت و اثرپذیری خود را از کتاب قرآن گرفتند؛ چرا که قرآن هیچگاه تحریف و تضعیف نشده است و بعد از گذشت هزاران سال همچنان زنده و پویا است.
وی با تأکید بر اینکه آموزهها و دستورات قرآن برگرفته از نور و معرفت الهی است، تصریح کرد: به یقین آموزهها و معارف با عظمت و انسانساز قرآن در هیچ کتاب و نوشتهای وجود نخواهد داشت و این آموزههای الهی تنها در قرآن کریم خلاصه و معرفی میشود.
تنها وجه اشتراک بین کتبهای ادیان با قرآن؛ پرداختن به مسئله اخلاق و تهذیب نفس
رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء تهذیب و اخلاقمداری را وجه مشترک تمام کتابها و ادیان الهی دانست و گفت: طبق فرموده امام جعفر صادق(ع) تنها وجه اشتراک و اتحاد بین کتبهای ادیان با قرآن پرداختن آنها به مسئله اخلاق و تهذیب نفس است که تمامی مذاهب نسبت به این امر اهتمام و جدیت ویژهای داشتهاند.
وی به تشریح مبانی حکمت و عرفان پرداخت و افزود: حکمت، شناخت و معرفی از انسان را بر اساس عقل بیان میکند، اما انسان عارف شناخت انسان را مبتنیبر دل و قلب میداند؛ بنابراین جهان و عالم هستی از زوایای مختلف و منظرهای متفاوت انسان را تعریف میکنند.
حجتالاسلام واعظ جوادی با طرح این پرسش که کدام تعریف از انسان درست و صحیح است، تصریح کرد: از میان تعاریف متعدد از انسان و ویژگیهای شخصیتی او، انسان حکیم و حکمت انسانی مورد تأکید و تأمل قرار گرفته است.
وی علم و حکمت را مایه کمال و سعادت انسان دانست و گفت: حکمت آمیخته و عجین شده با عقل و تفکر است؛ بنابراین عقل عملی به یقین آدمی را به اوج کمال و سعادت خواهد رساند و بر اساس این داشته به مقام لقاء و فلاح الهی خواهد رسید.
حجتالاسلام واعظ جوادی مدرسه فکری آیتاللهالعظمی جوادی آملی را بر پایه حکمت متعالی عنوان کرد و یادآور شد: دروس ارائه شده، آثار و کتبهای تولید شده در مدرسه فکری آیتاللهالعظمی جوادی آملی بر پایه و اساس حکمت متعالی قرار گرفته است.
حجتالاسلام واعظ جوادی با اشاره به اینکه این کتاب به جلد 31 رسیده است، افزود: اکنون آیتاللهالعظمی جوادی آملی در حال تفسیر سوره اعراف هستند و کتاب «تفسیر تسنیم» در 80 جلد چاپ و انشار خواهد شد.
وی کتاب «تفسیر تسنیم» را یک المیزان نوین و جدید برای جامعه دانست و افزود: قرآن کریم در هر دوران نیازمند یک تفسیر جدید و نوین است و به نظر ایشان هر قرن نیازمند یک تفسیر المیزان است؛ بنابراین این کتاب با هدف تشریح علوم قرآنی مطابق نیاز و درک جامعه و به عنوان یک دغدغه امروز تولید و چاپ خواهد شد.
حجتالاسلام واعظ جوادی با بیان اینکه همه علوم در قرآن نهفته شده است، افزود: قرآن از تاریخ، جغرافیا، علوم انسانی، علم نجوم، فلسفه، پزشکی، ادبیات و تمام علوم سخن گفته و کتابی است که قید و وابسته نمیپذیرد و تنها به خودش متکی است.
عدم بهرهبرداری از کتابهای دینی زیبنده جامعه اسلامی نیست
وی با انتقاد از اینکه در جامعه اسلامی کتب دینی و تفاسیر خاک میخورند، تصریح کرد: متأسفانه در جامعه اسلامی بهرهبرداری و استفاده از کتابهای دینی و تفاسیر قرآنی خیلی کم و محدود است و برخیها به بهانهتراشیهایی همچون نامفهوم بودن تفاسیر به سراغ این کتابها نمیروند که این مسأله زیبنده یک نظام اسلامی نیست.
به گفته وی، آیتاللهالعظمی جوادی آملی با تهیه و تدوین کتاب تفسیر تسنیم به دنبال روانسازی و راحت سخن گفتن معانی و مفاهیم قرآنی با آحاد مختلف جامعه هستند.
وی با بیان اینکه در آثار آیتاللهالعظمی جوادی آملی هیچ روایتی وجود ندارد مگر اینکه از قالب علم گذشته باشد، بیان کرد: کتابهای این فقیه بزرگوار در مدلی علمی به عنوان پیام دینی مورد استفاده قرار میگیرد و علم، فلسفه، عرفان، فقه و سایر علوم کارآمد در فهم دین باید به صورت فنی فراگرفته شوند؛ چرا که علوم اسلامی نسبت به یکدیگر همافزایی داشته و در یک منظومه علمی کنار هم قرار میگیرند.
حجتالاسلام واعظ جوادی با بیان اینکه در تفسیر «المیزان» تمامی دانشها در زمان خود به خدمت گرفته شد تا تفسیری به این شکل حاصل شود، گفت: آیتاللهالعظمی جوادی آملی پس از آن تفسیر «تسنیم» را که از جریانها و نگرشهای مختلفی بهره گرفته بود در اختیار جوامع اسلامی قرار داد.
استمرار و بالندگی علم در گروی عمل است
وی استمرار و بالندگی علم را در گروی عمل به آن دانست و گفت: اگر علم فرصتی برای عمل نداشته باشد رشد و پویایی خود را از دست میدهد؛ چرا که اگر علم در جامعه ساری شود پیشرفت ایجاد خواهد شد.
حجتالاسلام واعظ جوادی با اشاره به اینکه جشنواره ملی ملکوت فهم نازل از دین نیست بلکه فهم متنزل از دین است، یادآور شد: جشنواره ملی ملکوت سعی دارد فهم عرضی را به فهم علمی و عملی تبدیل کند و آن را در جامعه گسترش دهد.